Η ασύλληπτη σεζόν του αγγλικού ποδοσφαίρου βγαλμένη από ταινία επιστημονικής φαντασίας!


Διαβάστε και προσπαθήστε να συνειδητοποιήσετε τι πέτυχαν οι αγγλικές ομάδες τη σεζόν που ολοκληρώθηκε, σε επίπεδο τίτλων, ευρωπαϊκών εισιτηρίων, συσπείρωσης οπαδών και οικονομικής εκτόξευσης!

Τα όσα πέτυχαν οι αγγλικές ομάδες στη σεζόν που ολοκληρώθηκε, τόσο εντός, όσο και εκτός των συνόρων, ξεπερνούν κάθε φαντασία και υπογράφουν την κορυφαία ίσως σεζόν στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου για πλήθος ομάδων, αλλά και για το ίδιο το ποδόσφαιρο της χώρας.

1. Έξι διαφορετικές ομάδες πήραν τίτλο

Τέσσερις διαφορετικοί εγχώριοι θεσμοί, καθώς και δύο ευρωπαϊκοί τίτλοι, κατέληξαν συνολικά σε έξι διαφορετικά αγγλικά χέρια!

Πρωτάθλημα: Λίβερπουλ.
Κύπελλο: Κρίσταλ Πάλας.
Λιγκ καπ: Νιούκαστλ.
Community shield (super cup) : Μάντσεστερ Σίτι.
Europa League: Τότεναμ.
Conference League: Τσέλσι.

Οι παρελάσεις με ανοιχτό λεωφορείο, έγιναν καθημερινότητα για τις αγγλικές πόλεις, συσπειρώνοντας εκατοντάδες χιλιάδες οπαδούς κάθε φορά, με αποκορύφωμα την παρέλαση της πρωταθλήτριας Λίβερπουλ που συγκέντρωσε 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους!


2. Ιστορικές σεζόν που έσπασαν σερί δεκαετιών

Κρίσταλ Πάλας: Πρώτος τίτλος στην ιστορία της.
Νιούκαστλ: Πρώτος τίτλος μετά το 1955.
Τότεναμ: Πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο μετά το 1984 και πρώτος τίτλος γενικά μετά το 2008.
Νότιγχαμ Φόρεστ: Πρώτη ευρωπαϊκή έξοδος μετά το 1995 και πρώτη φορά στα ημιτελικά του κυπέλλου Αγγλίας μετά το 1991.

3. Ο ιστορικός άθλος της Τσέλσι

Η κατάκτηση του Conference League από την Τσέλσι έγραψε το όνομα του Λονδρέζικου συλλόγου με χρυσά γράμματα, καθώς οι Μπλε έγιναν η πρώτη και μοναδική ομάδα στην ιστορία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου που έχουν κατακτήσει όλους τους ευρωπαϊκούς και παγκόσμιους τίτλους στο ανδρικό ποδόσφαιρο:

Champions League: 2012, 2021.
Europa League: 2013, 2019.
Conference League: 2025.
Κύπελλο κυπελλούχων: 1971, 1998.
UEFA Super Cup: 1998, 2021.
Παγκόσμιο κύπελλο συλλόγων: 2021.

Μάλιστα η Τσέλσι έχει κατακτήσει και το Youth League δύο φορές (2015, 2016).

4. Εννέα αγγλικές ομάδες προκρίθηκαν στην Ευρώπη

Εννέα ευρωπαϊκά εισιτήρια (!) κέρδισαν οι ομάδες της Premier League για την επόμενη σεζόν, δηλαδή σχεδόν οι μισές ομάδες του πρωταθλήματος (9/20)! Από αυτά, τα έξι είναι στο Champions League, καθώς πέραν των κλασικών τεσσάρων εισιτηρίων για την κορυφαία διοργάνωση, ήρθαν άλλα δύο: Το ένα ως ανταμοιβή για την εξαιρετική πορεία των αγγλικών ομάδων φέτος στην Ευρώπη (προβλέπεται από το νέο format της UEFA) και το άλλο για την κατάκτηση του Europa League:

Λίβερπουλ: Τσάμπιονς Λιγκ (πρωταθλήτρια).
Άρσεναλ: Τσάμπιονς Λιγκ (δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα).
Μάντσεστερ Σίτι: Τσάμπιονς Λιγκ (τρίτη θέση στο πρωτάθλημα).
Τσέλσι: Τσάμπιονς Λιγκ (τέταρτη θέση στο πρωτάθλημα).
Νιούκαστλ: Τσάμπιονς Λιγκ (πέμπτη θέση στο πρωτάθλημα).
Τότεναμ: Τσάμπιονς Λιγκ (νικήτρια Europa League).
Κρίσταλ Πάλας: Europa League (κυπελλούχος).
Άστον Βίλα: Europa League (έκτη θέση στο πρωτάθλημα).
Νότιγχαμ Φόρεστ: Conference League (έβδομη θέση στο πρωτάθλημα).

5. Εμφύλιος ευρωπαϊκός τελικός και δύο ευρωπαϊκές κατακτήσεις

Στο Europa League, ο τελικός του Μπιλμπάο ήταν αγγλικός «εμφύλιος» ανάμεσα σε Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Τότεναμ με νικητές τους Spurs και στο Conference League η Τσέλσι κατέκτησε το τρόπαιο, νικώντας την Μπέτις στην Πολωνία.

Επιπρόσθετα, η νικήτρια του Europa League Τότεναμ θα συμμετάσχει και στο UEFA super cup, όπου θα αντιμετωπίσει τον νικητή του τελικού του Champions League ανάμεσα σε Παρί και Ίντερ.

6. Πακτωλός εκατομμυρίων από Αγγλία και Ευρώπη!

Στον πίνακα που ακολουθεί, μπορείτε να δείτε τα ασύλληπτα ποσά που έλαβαν από την Premier League οι 20 ομάδες του πρωταθλήματος. Τα ποσά είναι σε λίρες Αγγλίας:


Στον επόμενο πίνακα, μπορείτε να δείτε τα εκτιμώμενα ελάχιστα έσοδα των αγγλικών ομάδων από τη συμμετοχή τους στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της σεζόν που ολοκληρώθηκε. Τα ποσά αυτά είναι σε ευρώ:


Όπως βλέπετε, η Άρσεναλ μπορεί να μην κατέκτησε κάποιον τίτλο, αλλά τίναξε την μπάνκα στον αέρα, αφού αποκόμισε 177,8 εκατομμύρια λίρες από το πρωτάθλημα (δηλ. 211 εκατομμύρια ευρώ), καθώς και άλλα 117 εκατομμύρια από το Τσάμπιονς Λιγκ, όπου έφτασε στα ημιτελικά. Σύνολο: 328 εκατομμύρια ευρώ από μία σεζόν, χωρίς να υπολογίζουμε χορηγίες, εισιτήρια και πλήθος άλλων πηγών εσόδων, ενώ τερματίζοντας δεύτερη, προκρίθηκε και στο επόμενο Τσάμπιονς Λιγκ, όπου τα έσοδα θα είναι επίσης τεράστια...

Όσο για την πιο θλιβερή περίπτωση της σεζόν, αυτή ήταν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αφού δεν κατέκτησε κανέναν τίτλο, δεν εξασφάλισε κανένα ευρωπαϊκό εισιτήριο (τερμάτισε 15η) και έχασε τη χρυσή ευκαιρία στον τελικό του Europa League στο Μπιλμπάο που θα μεταφραζόταν τόσο σε τίτλο, όσο και σε πολλά εκατομμύρια, αφού θα την έστελνε στο επόμενο Τσάμπιονς Λιγκ...

Σχόλια

  1. Δωδέκατη τερμάτισε η Μ. Γιουνάιτεντ, μην την αδικούμε κιόλας. Δεν φτάνει που την έφτασε η Λίβερπουλ σε τίτλους; Έχει να κατακτήσει πρωτάθλημα από το 2013, από τότε που κατέκτησε ο Ολυμπιακός την τελευταία του Ευρωλίγκα. Μόνο οι μπασκετικοί Ολυμπιακοί ξέρουν πόσο πονάει αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 15η τερμάτισε φίλε, δες τη βαθμολογία!

      Διαγραφή
    2. Ναι την έφτασε. Αλλά ως πόλη, η πόλη του Μάντσεστερ υπερτερεί σε τίτλους. Η Έβερτον εχει 9 πρωταθλήματα, ενώ η Μάντσεστερ Σίτι έχει 10. Συνολικά: ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ (ΠΟΛΗ) 29 - ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ (ΠΟΛΗ) 30. Οπότε, μένει ένα ακόμα πρωτάθλημα για κάποια ομάδα της πόλης Λίβερπουλ, για την ισοφάριση. Ο Ολυμπιακός στο πόλο ανδρών, ΞΕΠΕΡΑΣΕ τον Εθνικό (39-38), ενώ στην επιτραπέζια αντισφαίριση, ΕΠΙΑΣΕ στην κορυφή τον ΑΣ ΠΕΡΑ (18-18).

      Διαγραφή
    3. Aφού συγκρίνεις πόλεις, θα είχε ενδιαφέρον να συγκρίνουμε και τα πρωταθλήματα των δικών μας (ελληνικών) πόλεων, αν και πρόκειται για πολύ... άδικες συγκρίσεις: Ο Πειραιάς έχει 48 πρωταθλήματα (με μόνο μια ομάδα: Ολυμπιακός), η Αθήνα έχει 33 (20 ο ΠΑΟ, 13 η ΑΕΚ), η Θεσσαλονίκη έχει 7 (4 ο ΠΑΟΚ, 3 ο Άρης), ενώ η Λάρισα έχει 1 (ΑΕΛ). Ο Πειραιάς υπερέχει συντριπτικά, όχι μόνο από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, αλλά και από το Λίβερπουλ και το Μάντσεστερ!

      Διαγραφή
    4. Ναι Αθλητική Διαπλοκή, έχεις δίκιο. Μπερδεύτηκα με την 12 θέση που έπιασε η Μ. Γουνάιτεντ στο prize money.

      Διαγραφή
    5. Πρέπει να αναδείξουμε την υπεροχή του Πειραιά και με άλλο τρόπο. Η Μικτή Πειραιώς κατέκτησε το Κύπελλο Πόλεων περισσότερες φορές από τη Μικτή Αθηνών. Αυτό δείχνει τη δυναμική των ΠΕΙΡΑΙΩΤΙΚΩΝ ποδοσφαιρικών ομάδων και κατά κάποια έννοια καταρρίπτει το επιχείρημα των οπαδών της ΑΕΚ και του ΠΑΟ, ότι ο Ολυμπιακός αγωνιζόταν πρώτα στο ''ευκολο'' πρωταθλημα Πειραιως πριν κατακτησει το Πρωταθλημα Ελλαδος (με την τότε μορφή του). Αυτο πρεπει να το αναδειξει η αθλητικη διαπλοκη με εναν τροπο σε συνδυασμο με οσα γραψαμε για Ελλαδα και Αγγλια. Καλα στο πολο ανδρων τι να πρωτοπουμε? 77 πρωταθληματα Ελλαδος εχουν παει στον ΠΕΙΡΑΙΑ...δηλαδη το ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΞΑΝΑ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ, ισχυσε 39 φορες για τον Ολυμπιακο μεχρι τωρα και 38 φορες για τον Εθνικο (κι ας μην ειναι συνθημα προερχομενο απο τις ''πινεζες''). Επισης σημαντικοι θεσμοι ηταν και τα Κυπελλα Χριστουγεννων, Πασχα κτλπ.....οχι για να τα προσμετρησουμε κατα την Μπενογλεια τακτικη στους συνολικους τιτλους του ΟΣΦΠ αλλα για να μαθευτει οτι ο ΠΑΟ δεχθηκε 8 τερματα απο ξενη ομαδα σε μια ημιεπισημη διοργανωση. Στο σημειο αυτο να πω, οτι ο Ολυμπιακος πηρε ενα ΣΠΟΥΔΑΙΟ κυπελλο πολλα χρονια πριν το ΚΟΝΦΕΡΕΝΣ. Το βαλκανικο οταν το σηκωσε ο Ολυμπιακος (ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΕΡΑ ΠΟΥ Η ΑΕΚ ΕΙΣΕΠΡΑΤΤΕ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΦΤΑΡΑ), ειχε ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ ΑΞΙΑ και για αυτο αλλωστε εγινε Ο ΧΑΜΟΣ στο αεροδρομιο...!

      Διαγραφή
  2. Άσχετο, αλλά αυτό που παρατήρησα εγώ, είναι το πόσο άσχημα είναι τα σήματα των αγγλικών ομάδων. Εντελώς ξεπερασμένα, προφανώς εξαιτίας της ιστορικότητάς τους (και άρα της παλαιότητάς τους). Ο Ολυμπιακός που είναι νεότερη ομάδα, έχει αλλάξει (ή ανανεώσει, ή ανακαινίσει) πέντε-έξι φορές το σήμα του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Ολυμπιακός έχασε χρυσή ευκαιρία να προσθέσει ένα ακόμα αστέρι στο σήμα του. Η Μπόντο ΔΕΝ ηταν και ΔΕΝ είναι καλύτερη ομάδα από τον Ολυμπιακό. Θα προχωρούσαμε και θα ζούσαμε νέο ευρωπαϊκό θρίαμβο. Η ομάδαρα του Μεντιλίμπαρ, είναι ο κορυφαίος Ολυμπιακός ΟΛΩΝ των εποχών και άξιζε ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΡΟΠΑΙΟ για δεύτερη συνεχομένη χρονιά (τρίτη σερί για τον κόουτς). Και τότε ΘΑ μας δινόταν η ευκαιρία να κάνουμε ΠΑΛΙ εμείς κάτι για ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ στα χρονικά. ΚΟΝΦΕΡΕΝΣ 2024, ΓΙΟΥΡΟΠΑ ΛΙΓΚ 2025, ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ 2026...ΟΜΩΣ, μας απέκλεισε η Μπόντο. Επομένως έσβησε το συγκεριμένο όνειρο των ΓΑΥΡΩΝ που συνεχίζουν να ονειρεύονται, ζώντας παράλληλα δύο απανωτές και ανεπανάληπτες ποδοσφαιρικές σεζόν (2023-24, 2024-25). Το διάστημα άλλωστε 29/5/2024-17/5/2025 τα λέει όλα: Στον Ολυμπιακό, τον Θρύλο (του) Πειραιά, πρωτάθλημα και κύπελλο και ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ.

      Διαγραφή
  3. Η αξία του τίτλου του Conference League είναι αδιαμφισβήτητη, καθώς είναι ο 3ος σε τάξη θεσμός στην ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική σκηνή, ακριβώς όπως ήταν και το UEFA Cup ως το 1999. Ο νικητής του Conference δε μπορεί να συμμετάσχει στο Super Cup Ευρώπης αλλά αυτό δεν μειώνει την αξία του τίτλου του Ολυμπιακου το 2024 και της Τσελσι το 2025. Το ίδιο συνέβαινε και για το UEFA Cup μέχρι το 1999, όταν ο θεσμός Super Cup δεν περιλάμβανε τον νικητή του ουεφα καπ στον τελικό του. Ακόμα και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στο Super Cup, ο τίτλος του Conference (όπως και του UEFA Cup ως το 1999) είναι πολύτιμος και αξιόλογος, και οι νικητές του αξίζουν να αναγνωρίζονται για την επιτυχία τους σε έναν από τους τρεις σημαντικούς θεσμούς του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου εξου και η ονομασια CHAMPIONS ακομα και για τους κατακτητες του Κονφερενς. ΗΑ μη συμμετοχή του Ολυμπιακού στο Super Cup Ευρώπης 2024 ως νικητή του Conference League δεν μειώνει την αξία του τίτλου του, ακριβώς όπως δεν μειωνόταν η αξία της κατάκτησης του UEFA Cup, από τις διάφορες ομάδες της Ευρώπης μέχρι το 1999.
    Κάνουμε σύγκριση με την κατάσταση του UEFA Cup πριν το 1999. Το γεγονός ότι ο νικητής του Conference League δεν συμμετέχει στο Super Cup Ευρώπης δεν μειώνει σε καμία περίπτωση την αξία του τίτλου. Όπως ακριβώς η κατάκτηση του UEFA Cup (το οποίο θεωρούνταν ο τρίτος σε τάξη θεσμός πριν και μεχρι το 1999) δεν έδινε τη δυνατότητα συμμετοχής στο Super Cup, έτσι και το Conference League ακολουθεί τον ίδιο δρόμο.
    Η αξία του τίτλου δεν είναι συνάρτηση της δυνατότητας συμμετοχής στο Super Cup, αλλά της πρόκλησης και του επιπέδου του θεσμού.
    Το επιτυχές πέρασμα στον τελικό αλλά και ιδιαίτερα η κατάκτηση της διοργάνωσης (Τ. ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΘΑ ΠΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΠΑΡΩ) παραμένουν αναγνωρισμένα γεγονότα ως κορυφαία επιτυχία (ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι έσπασε το μονοπώλιο του big4 και οτι συνδυάστηκε ο τιτλος του Κονφερενς με τον τιτλο του Youth League ως μοναδικο επιτευγμα μεχρι τωρα καποιας ευρωπαικης ομαδας). Πριν από την κατάργηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων, το UEFA Cup ήταν πιο κάτω στην ιεραρχία και θεωρούνταν ένας σημαντικός, αλλά όχι ο δεύτερος κορυφαίος, τίτλος στην Ευρώπη.
    Με την κατάργηση του Κυπελλούχων το 1999, ο νικητής του UEFA Cup απέκτησε το δικαίωμα συμμετοχής στο Super Cup Ευρώπης, κάτι που δεν συνέβαινε πριν.
    Οπότε, με βάση την ιστορική εξέλιξη των διοργανώσεων, το Conference League έχει πράγματι μία θέση στην ίδια κατηγορία με το παλαιό Europa Cup που πριν το 1999 ως τριτο πισω απο το ΚΟΝΦΕΡΕΝΣ και ονομαζομενο τοτε ουεφα καπ, δεν εδινε τη δυνατοτητα στον κατακτητη του να λαβει μερος στον τελικο του ευρωπαικου σουπερ καπ. Το γεγονός ότι δεν προσφέρει η κατακτηση του Κονφερενς συμμετοχή στο Super Cup Ευρωπης δεν μειώνει την αξία του τίτλου.
    Αυτό το αποδεικνύει ακριβώς η σύγκριση με τη Τσέλσι το 1998, όταν κατέκτησε το Cup Winners' Cup (όχι το UEFA Cup), και πήρε το Super Cup Ευρώπης, κάτι που μας δείχνει ότι η αξία του τίτλου είναι καθαρά μια υπόθεση του ίδιου του θεσμού και της σημασίας του στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, ανεξαρτήτως του αν μπορεί ή όχι να συμμετάσχει κανείς στο Super Cup Ευρωπης.
    Η Τσέλσι το 1998 κατέκτησε το Κύπελλο Κυπελλούχων (Cup Winners' Cup) κι απέκτησε το δικαίωμα να αγωνιστεί στο Super Cup Ευρώπης, καθώς το Κύπελλο Κυπελλούχων ήταν ο δεύτερος σε τάξη θεσμός, σε αντίθεση με το UEFA Cup (το οποίο ήταν τρίτος σε τάξη μέχρι το 1999). Η Τσέλσι το 1998 ΔΕΝ κατέκτησε το ΟΥΕΦΑ Cup.
    Η Τσέλσι το 2013 κατέκτησε το Europa League (πρώην UEFA Cup), το οποίο από το 1999 και μετά θεωρείται ο δεύτερος σε τάξη θεσμός και δίνει το δικαίωμα συμμετοχής στο Super Cup Ευρώπης. Έτσι, η Τσέλσι είχε τη δυνατότητα να συμμετάσχει στο Super Cup Ευρώπης.
    Άρα, το 1998 με το Κύπελλο Κυπελλούχων πήρε μέρος στο Super Cup, ενώ το 2013, με την κατάκτηση του Europa League, επίσης συμμετείχε στο Super Cup.
    Η βασική διαφορά είναι ότι το UEFA Cup (που αργότερα έγινε Europa League) από το 1999 έγινε ο δεύτερος σε τάξη θεσμός και έτσι οι νικητές του απέκτησαν το δικαίωμα να συμμετάσχουν στο Super Cup Ευρώπης, ενώ οι νικητές του Κυπέλλου Κυπελλούχων το δικαίωμα αυτό το είχαν ήδη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου