Πώς το Conference League έγινε φέτος τόσο εύκολο, αλλά παραμένει τόσο απλησίαστο...

Η κατάκτηση του Europa Conference League από τον Ολυμπιακό πέρυσι, έχει μία ακόμα σημαντική διάσταση, η οποία δεν έχει τονιστεί όσο θα έπρεπε. Επρόκειτο για την τελευταία χρονιά που η διοργάνωση ήταν τόσο ισχυρή, καθώς από φέτος έγινε πολύ πιο εύκολη.

Σας παρουσιάζουμε αναλυτικά τους λόγους:

1. ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΤΗΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ

Οι ομάδες αυξήθηκαν φέτος σε κάθε ευρωπαϊκή διοργάνωση από 32 σε 36. Κάθε διοργάνωση πήρε λοιπόν 4 επιπλέον ομάδες.

Χοντρικά, το Champions League «πήρε» ουσιαστικά 4 ομάδες από το Europa. Άρα το Europa έπρεπε να καλύψει τις 4 ομάδες που έχασε από το Τσ. λιγκ + τις 4 ομάδες της αύξησης, οπότε «πήρε» 8 καλές ομάδες από το Conference.

Αντίστοιχα, το Conference League έπρεπε να καλύψει τις 8 ομάδες που έχασε από το Europa + τις 4 ομάδες της αύξησης, άρα πήρε 12 ομάδες από κάτω (όπως η Νόα, η Βίκινγκουρ και οι Νέοι Άγιοι Ουαλίας) που δεν συμμετείχαν στην Ευρώπη. Οπότε το επίπεδο έπεσε ραγδαία.

Άρα, (χοντρικά επαναλαμβάνουμε), το Conference League έχασε 8 καλές ομάδες και απέκτησε 12 κακές! Έτσι προέκυψε η αύξηση των 4 ομάδων στη διοργάνωση αυτή.

2. ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΟΜΑΔΩΝ ΑΠΟ ΤΟ EUROPA LEAGUE ΣΤΟ CONFERENCE

Μέχρι πέρυσι, οι οκτώ τρίτοι των ομίλων του Europa League, μεταφέρονταν στο Conference League, δίνοντας μεγαλύτερη δυναμική στη διοργάνωση.

Για παράδειγμα, τη σεζόν 2021/22 τέτοιες ομάδες ήταν η Μαρσέιγ, η Αϊντχόφεν, η Λέστερ, η Φενερμπαχτσέ, η Σέλτικ που φέτος συμμετείχε στο Champions League, κτλ. Την επόμενη σεζόν ήταν ομάδες όπως η Λάτσιο και η Μπράγκα και πέρυσι ο Άγιαξ, ο Ολυμπιακός, κτλ.

Εξ ου και η ονομασία της διοργάνωσης, ήταν «UEFA Europa Conference League», ενώ πλέον είναι «UEFA Conference League».

Πριν τη δημιουργία του Conference League, η ΟΥΕΦΑ σχεδίαζε αρχικά ένα ενιαίο Europa League-μαμούθ με 64 ομάδες (αντί του παλιού που είχε 48), αλλά τελικά προτίμησε να «σπάσει» την 64άρα διοργάνωση σε δύο διοργανώσεις των «32», το Europa League και το Europa Conference League.

Εν τέλει, οι δύο διοργανώσεις που προέκυψαν από το «σπάσιμο» του Europa League, είχαν τον ίδιο ύμνο, παρόμοιο λογότυπο, κοινούς λογαριασμούς σε πολλά social media συν την ονομασία «Europa» στο Conference.

Σε ό, τι αφορά το επίπεδο, οι δύο διοργανώσεις ειχαν μικρές διαφορές, κυρίως στη φάση των ομίλων, αν και αξίζει να σημειωθεί ο Ολυμπιακός δεν αγωνίστηκε ποτέ σε όμιλο του Conference.

Ωστόσο, στα νοκ άουτ μετά τους ομίλους, δεν είχαν ουσιαστικές διαφορές, καθώς οι ομάδες ήταν αντίστοιχου επιπέδου.

Ενδεικτικά, τη σεζόν 2021/22 ο τελικός του Europa ήταν Άιντραχτ-Ρέινζερς και του Conference ήταν Ρόμα-Φέγενορντ. Ποιο ζευγάρι ήταν ισχυρότερο, το γερμανο-σκοτσέζικο ή μήπως το ιταλο-ολλανδικό;

Αντίστοιχα, την επόμενη χρονιά ο τελικός του Europa ήταν ισπανο-ιταλικός (Σεβίλλη-Ρόμα) και του Conference αγγλο-ιταλικός (Γουέστ Χαμ-Φιορεντίνα).

Ο Ολυμπιακός κατέκτησε το Conference League, αντιμετωπίζοντας στα νοκ άουτ Φερεντσβάρος, Μακάμπι Τελ Αβίβ, Φενέρμπαχτσε, Άστον Βίλα, Φιορεντίνα.

Γιατί ήταν ανωτέρο επίτευγμα η κατάκτηση του Europa League από την Τσέλσι το 2013, όταν αντιμετώπισε Σπαρτά Πράγας, Στεάουα, Ρούμπιν Καζάν, Βασιλεία και Μπενφίκα;

Από φέτος όμως, σταμάτησε η μεταφορά των ομάδων από τη μία διοργάνωση στην άλλη μεσούσης της σεζόν και οι διοργανώσεις χωρίστηκαν πλήρως μεταξύ τους.

3. ΕΓΙΝΕ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΗ Η ΠΡΟΚΡΙΣΗ

Μέχρι πέρυσι, ο τρίτος και ο τέταρτος του ομίλου του Conference League αποχαιρετούσαν τη διοργάνωση. Συνέχιζαν μόνο ο πρώτος και ο δεύτερος.

Οι τρίτοι των ομίλων του Conference δεν είχαν ευρωπαϊκή συνέχεια, αφού έμπαιναν στη διοργάνωση οι τρίτοι του Europa. Άρα οι 16 από τους 32 των ομίλων του Conference League, πήγαιναν σπίτι τους.

Από φέτος, προκρίνονται στα νοκ άουτ του Conference League οι 24 πρώτοι από τους 36 του ενιαίου league stage. Δηλαδή συνεχίζουν 8 περισσότερες ομάδες από ό,τι μέχρι πέρυσι.

Ουσιαστικά, οι τρίτοι των ομίλων του Europa αντικαταστάθηκαν από τους τρίτους των ομίλων του ίδιου του Conference.

Συνεπώς, ευκολότερη πρόκριση και χαμηλότερο επίπεδο.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ολυμπιακός αντιμετώπισε πέρυσι στα μπαράζ των «16» την back to back πρωταθλήτρια Ουγγαρίας Φερεντσβάρος, ενώ ο Παναθηναϊκός αντιμετώπισε φέτος στην αντίστοιχη φάση την ερασιτεχνική ισλανδική Βίκινγκουρ η οποία έχει χαμηλότερη χρηματιστηριακή αξία παικτών και από ομάδες της Β' εθνικής στην Ελλάδα.

Δείτε ενδεικτικά μερικές ομάδες και τις χρηματιστηριακές αξίες των παικτών τους από το περυσινό Europa Conference League που κατέκτησε ο Ολυμπιακός:

ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΠΛΗΣΙΑΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ

Παρότι το Conference League έγινε φέτος πιο εύκολο, δεν παύει να είναι ευρωπαϊκός τίτλος της ΟΥΕΦΑ με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Στα φετινά ημιτελικά, διαφαίνονται ζευγάρια Φιορεντίνα-Μπέτις και Τσέλσι-Ραπίντ, με πιθανό τελικό Τσέλσι-Μπέτις (η δική μας πρόβλεψη) ή Τσέλσι-Φιορεντίνα. Δεν βλέπουμε ουσιαστική διαφορά από τους πιθανούς τελικούς του φετινού Europa (π.χ. Άιντραχτ-Μπιλμπάο ή Λάτσιο-Μπιλμπάο, ή Άιντραχτ-Μάντσεστερ Γ. ή Λάτσιο-Μάντσεστερ Γ.).

Θυμίζουμε το παλιό κύπελλο κυπελλούχων, το οποίο υπήρξε πολλές φορές «εύκολο», όπως και το φετινό Conference League. Στην τελευταία του έκδοση (1998/99), η Λάτσιο κατέκτησε το τρόπαιο, αφού απέκλεισε στους «32» την Λωζάνη, στους «16» την Παρτιζάν, στα προημιτελικά τον Πανιώνιο, στα ημιτελικά την Λοκομοτίβ Μόσχας και στον τελικό την Μαγιόρκα.

Παρόλα αυτά, το κύπελλο κυπελλούχων παρέμεινε όνειρο για τις ελληνικές ομάδες, με τα προημιτελικά να αποτελούν την πιο προχωρημένη φάση που έφτασαν ποτέ.

Θυμίζουμε ότι όταν η ΑΕΚ άγγιξε τα ημιτελικά το 1998, είχε παρουσιαστεί (και όρθως) ως η μεγαλύτερη ευκαιρία της ιστορίας της...

Αντίστοιχα είναι τα δεδομένα και στην φετινή, πιο εύκολη έκδοση του Conference League, αφού είδαμε την ΑΕΚ να αποχαιρετά από τον Αύγουστο, όταν αποκλείστηκε από την Νόα και τον Παναθηναϊκό να φτάνει μέχρι τους «16» και να αποχαιρετά κι εκείνος...

Ακόμα και αν κατακτούσαν την ευκολότερη version του Conference League, δεν θα υπολείπονταν μόνο στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του επιτεύγματος, αλλά και στη χρονική πρωτοπορία του Ολυμπιακού που κατέκτησε πρώτος ευρωπαϊκό τίτλο στο ποδόσφαιρο, όπως είχε κατακτήσει πρώτος και διεθνή τίτλο με το βαλκανικό κύπελλο.

Όπως και να έχει, δεν τα κατάφεραν ούτε έτσι. Το ευρωπαϊκό στο ποδόσφαιρο είναι απλησίαστο όνειρο, είτε στην δύσκολη εκδοχή που πέτυχε ο Ολυμπιακός, είτε στην ευκολότερη φετινή του εκδοχή...

Σχόλια