Αιώνες μπροστά το ΝΒΑ, χιλιετίες μπροστά το ποδόσφαιρο!

Το ΝΒΑ, οι λίγκες των ΗΠΑ, η ευρωλίγκα, το ποδόσφαιρο και ο "υγιής ιμπεριαλισμός" του ΝΒΑ Europe. Σας παρουσιάζουμε μία ολοκληρωμένη έρευνα για τα οικονομικά στον παγκόσμιο αθλητισμό. Αξίες, χρήματα, συμβόλαια, τηλεθεάσεις και social media...

Πριν από λίγες μέρες έγινε γνωστό ότι ένα από τα δημοφιλέστερα brands του ΝΒΑ, οι Μπόστον Σέλτικς πουλήθηκαν έναντι 6,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Πρόκειται για την ακριβότερη πώληση ομάδας στον επαγγελματικό αθλητισμό μέχρι σήμερα.

Είναι περιττό να αναφέρουμε πόσο μπροστά βρίσκονται οι ΗΠΑ στο εμπορικό κομμάτι, είτε αυτό αφορά το American football (NFL), είτε το μπέιζμπολ (MLB), είτε το μπάσκετ (ΝΒΑ).

Οι αξίες των ομάδων, τα τηλεοπτικά δικαιώματα και τα συμβόλαια των αθλητών κινούνται σε πολύ μεγάλα ύψη, παρότι και τα τρία αθλήματα έχουν πολύ χαμηλή δημοτικότητα παγκοσμίως.

Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα το μπάσκετ, είναι προφανές ότι το διαχρονικά τρομερά πετυχημένο μοντέλο του ΝΒΑ είναι ο μοναδικός λόγος που το άθλημα είναι 8ο-9ο σε δημοτικότητα παγκοσμίως κάτι που οφείλεται και στην απήχηση του ΝΒΑ στην Κίνα, η οποία με τη σειρά της οφείλεται στην καριέρα του Κινέζου Γιάο Μινγκ που έκανε τους Κινέζους να παρακολουθούν φανατικά το ΝΒΑ.

1. ΝΒΑ ΚΑΙ EUROLEAGUE

Οι συγκρίσεις με την Ευρωλίγκα προκαλούν θλίψη. Η (αρκετά φιλόδοξη) οικονομική αποτίμηση ολόκληρης της Euroleague ως εταιρείας, κυμαίνεται από 1 έως 3 δισ. όταν μόνο οι Σέλτικς πουλήθηκαν 6,1 δισ., δηλαδή η μία από τις 30 ομάδες του ΝΒΑ... Φανταστείτε ολόκληρη η λίγκα. (Στον επίλογο του άρθρου κάνουμε και μία αναφορά για την πιθανή δημιουργία ευρωπαϊκής λίγκας του ΝΒΑ).

Πριν από λίγες ημέρες, διαβάσαμε ότι το τμήμα μπάσκετ της Μπαρτσελόνα αποτελεί «βαρίδι» του συλλόγου και το πιο ζημιογόνο τμήμα, παρότι έχει υποστεί τις μεγαλύτερες περικοπές και ο λόγος που υπάρχει, είναι ότι συντηρείται οικονομικά από το ποδοσφαιρικό τμήμα του συλλόγου.

Τα τηλεοπτικά δικαιώματα του ΝΒΑ ανέρχονται σε 76 δισ. δολάρια για 11 χρόνια, δηλαδή 70 δισ. ευρώ, άρα 6,36 δισ. ευρώ ετησίως.

Οι συγκρίσεις με την Ευρωλίγκα προκαλούν ξανά θλίψη, καθώς τα δικά της ετήσια έσοδα από τα τηλεοπτικά ανέρχονται σε 42,5 εκατομμύρια ευρώ...

Το μεγαλύτερο τηλεοπτικό συμβόλαιο της σε όλη την Ευρώπη, είναι το ελληνικό της Nova που αποφέρει στην Euroleague ετησίως 15 εκατομμύρια ευρώ.

Με το πόσο αυτό, η Nova παίρνει όλο το προϊόν της Euroleague που είναι η κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση στο μπάσκετ.

Τι ακριβώς αγοράζει όμως η Nova με αυτά τα 15 εκατομμύρια;

- Όλους τους αγώνες της κανονικής περιόδου, δηλαδή 9 αγώνες Χ 34 αγωνιστικές = 306 αγώνες. Ανάμεσά τους όλοι οι αγώνες Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού εντός και εκτός έδρας.

- Όλους τους αγώνες των play in (τρεις αγώνες), όλους τους αγώνες των play offs (4 ζευγάρια που θα δώσουν 12-20 αγώνες συνολικά) και τους τέσσερις αγώνες του final four, μαζί φυσικά με τον τελικό.

Για όλο αυτό το προϊόν, η Nova πληρώνει στην Euroleague 15 εκατομμύρια ευρώ.

Και κάπου εδώ θα μπει στην εξίσωση και το ποδόσφαιρο. Πόσα πληρώνει η Cosmote στην ΠΑΕ Ολυμπιακός για τους εντός έδρας αγώνες της ομάδας στο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου; 18 εκατομμύρια ευρώ ετησίως! Επαναλαμβάνουμε μόνο για τους εντός έδρας αγώνες, μόνο του Ολυμπιακού, μόνο στο πρωτάθλημα (ούτε κύπελλο, ούτε φυσικά Ευρώπη).

Πόσοι είναι αυτοί οι αγώνες; 13 στην κανονική περίοδο και 3 στα playoffs, δηλαδή συνολικά μόλις 16 αγώνες σε ένα πρωτάθλημα που δεν συγκαταλέγεται στα κορυφαία της Ευρώπης.

Αν κάνουμε την διαίρεση, η αποτίμηση είναι 1.125.000 ευρώ για κάθε εντός έδρας αγώνα του Ολυμπιακού στο πρωτάθλημα!

Δηλαδή, οι εντός έδρας αγώνες του ποδοσφαιρικού Ολυμπιακού σε μια διοργάνωση, αποτιμώνται κατά 3 εκατομμύρια περισσότερο από ολόκληρη την Ευρωλίγκα!

2. ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΚΑΙ EUROLEAGUE

Αξίζει να αναφερθούμε και σε άλλα στοιχεία, όπως στη σύγκριση των χρηματικών μπόνους της Ευρωλίγκα με τις διοργανώσεις της ΟΥΕΦΑ στο ποδόσφαιρο.

Τα χρήματα που μοιράζει η ΟΥΕΦΑ στις ομάδες που συμμετέχουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ξεπερνούν τα 3,3 δισ. ευρώ ετησίως. Αναλυτικότερα:

- 2,5 δισ. ευρώ στις ομάδες που συμμετέχουν στο Champions League.

- 565 εκατομμύρια ευρώ στις ομάδες που συμμετέχουν στο Europa League.

- 282 εκατομμύρια ευρώ στις ομάδες που συμμετέχουν στο Conference League.

Η δε Euroleague μοιράζει στις ομάδες που συμμετέχουν μόλις 42,5 εκατομμύρια ευρώ και θυμίζουμε ότι πρόκειται για την κορυφαία διοργάνωση της Ευρώπης στο άθλημα.

Με λίγα λόγια, η ετήσια αξία του Conference League είναι σχεδόν επταπλάσια συγκριτικά με την Ευρωλίγκα. Άλλωστε, ο περυσινός τελικός του Conference League ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Φιορεντίνα, μεταδόθηκε τηλεοπτικά σε 90 χώρες, ενώ ο τελικός της Ευρωλίγκα μεταδόθηκε τηλεοπτικά σε 38 χώρες. Η διαφορά είναι εμφανής.

Λάβετε υπόψη σας και το εξής: Στο ποδόσφαιρο, το μοντέλο λειτουργεί υπό την σκέπη της ομοσπονδίας (UEFA), γιατί δεν έχει δημιουργηθεί μία κλειστή λίγκα (όπως η European Super League) που θα εκτόξευε ακόμα περισσότερο τα έσοδα. Αντίθετα στο μπάσκετ υπάρχει το μοντέλο της κλειστής λίγκας, χωρίς εμπλοκή της FIBA, δηλαδή έχει «ταβανιάσει» τα πιθανά έσοδα.

Φυσικά, υπάρχει λόγος που συμβαίνουν αυτά. Το ποδόσφαιρο είναι ο βασιλιάς των σπορ και το δημοφιλέστερο άθλημα του κόσμου, ενώ το μπάσκετ βρίσκεται πολύ πιο κάτω και ειδικά στην Ευρώπη δεν αφορά παρά ελάχιστες χώρες (το χάντμπολ είναι δημοφιλέστερο). Αυτό αποδεικνύεται από το ότι το ελληνικό συμβόλαιο της Nova είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη. Στο θέμα αυτό είχε αναφερθεί και ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος επανειλημμένα:


3. ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΚΑΙ ΟΙ MAJOR LEAGUES ΤΩΝ ΗΠΑ

Αφού λοιπόν δεν χωράει καμία σύγκριση του ποδοσφαίρου με τη λίγκα του Μποντιρόγκα, αξίζει να κάνουμε μία σύγκριση του ποδοσφαίρου με τις major leagues των ΗΠΑ (NFL, MLB, NBA).

Όπως προαναφέραμε, οτιδήποτε αφορά τις business και το εμπορικό κομμάτι στην «Μέκκα του καπιταλισμού», είναι τρομερά επιτυχημένο, παρότι τα αθλήματα αυτά δεν είναι τόσο δημοφιλή εκτός Αμερικής.

Θα αναλύσουμε λοιπόν το κομμάτι της αξίας των συλλόγων, των τηλεοπτικών δικαιωμάτων και όχι μόνο.

α. Η αξία των ομάδων
Όπως είδαμε, οι Μπόστον Σέλτικς πωλήθηκαν έναντι 6,1 δισ. δολαρίων (δηλ. 5,67 δισ. ευρώ) και αποτελούν την ακριβότερη πώληση στην ιστορία του αθλητισμού.

Στο ποδόσφαιρο, το 2022 η Τσέλσι πουλήθηκε από τον Ρομάν Αμπράμοβιτς έναντι 5 δισ. ευρώ.

Από τότε (07/05/2022) και μέχρι την πώληση των Σέλτικς (20/03/2025), επρόκειτο για την ακριβότερη πώληση ομάδας στην ιστορία του αθλητισμού, παρότι η διαδικασία έγινε «fast track» με την βρετανική κυβέρνηση να βάζει «το μαχαίρι στον λαιμό» του Αμπράμοβιτς, εξαναγκάζοντάς τον να πουλήσει άμεσα και να μην έχει καμία σχέση με τη χώρα, λόγω του πολέμου που μόλις είχε ξεσπάσει στην Ουκρανία.

Για την δε Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είχαν κατατεθεί προσφορές 6 δισ. ευρώ, ενώ είχαν ακουστεί φήμες ακόμα και για 7 δισ...

Αναφορικά με τα ιλιγγιώδη ποσά που αφορούν τις major leagues των ΗΠΑ, υπάρχει φυσικά ο παράγοντας των business στην Αμερική, αξίζει όμως να σημειωθεί και κάτι ακόμα:

Οι top αμερικάνικες λίγκες έχουν περιορισμένο αριθμό ομάδων. 32 ομάδες στο NFL, 30 ομάδες στο ΝΒΑ και 30 στο MLB. Είναι φυσικό λοιπόν η κάθε ομάδα να αποτελεί έναν οικονομικό γίγαντα γιατί η αξία της λίγκας διαιρείται σε μικρό αριθμό ομάδων.

Αντίθετα, στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, οι ομάδες είναι εκατοντάδες. Αγγλία, Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία, Ολλανδία, Πορτογαλία έχουν πανίσχυρα πρωταθλήματα με τεράστια αξία και πάει λέγοντας (πέραν του Τσάμπιονς Λιγκ).

Φανταστείτε πχ όλο το προϊόν του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου να αφορούσε μόνο 30 ομάδες, πόσο μεγαλύτερη αξία θα είχαν συσσωρεύσει.

β. Τα έσοδα από τα τηλεοπτικά

Ας δούμε τι ισχύει με τα τηλεοπτικά στις ΗΠΑ. Το NFL του American football είναι πρώτο με ποσό-μαμούθ 9,3 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ είδαμε πιο πάνω ότι το τηλεοπτικό συμβόλαιο του ΝΒΑ αποφέρει πλέον ετήσια έσοδα ύψους 6,36 δισ. ευρώ.

Οι τρεις διοργανώσεις της UEFA μοιράζουν 3,3 δισ. ετησίως. Ναι μεν τα έσοδα φαίνονται μικρότερα συγκριτικά με τις λίγκες των ΗΠΑ, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε τα εθνικά πρωταθλήματα της Ευρώπης. Στις ΗΠΑ δεν υπάρχουν πολιτειακά πρωταθλήματα σε Καλιφόρνια, Τέξας, κτλ. ενώ στην Ευρώπη υπάρχουν και οι εθνικές λίγκες.

Στην Αγγλία, τα χρήματα που θα δίνονται πλέον για την Premier League, είναι 3,1 δισ. δολάρια ετησίως από την αγγλική τηλεοπτική αγορά και 2,8 δισ. δολάρια από την ξένη αγορά, δηλαδή σχεδόν 6 δισ. δολάρια ετησίως συνολικά!

Στην Γερμανία τα έσοδα από την γερμανική τηλεοπτική αγορά για την Bundesliga ανέρχονται σε 1,1 δισ. ευρώ ετησίως, στην Ισπανία τα έσοδα της La Liga από την ισπανική τηλεοπτική αγορά ανέρχονται σε 1 δισ. ευρώ ετησίως, στην Ιταλία τα έσοδα της Serie A από την ιταλική τηλεοπτική αγορά ανέρχονται σε 900 εκατομμύρια ευρώ ετησίως και στην Γαλλία τα έσοδα της Ligue 1 από την γαλλική τηλεοπτική αγορά ανέρχονται σε 814 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Δηλαδή αθροίζοντας Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία και Γαλλία φτάνουμε σχεδόν στα 4 δισ. ευρώ μόνο από την εγχώρια τηλεοπτική αγορά, χωρίς να υπολογίζουμε τα ποσά που λαμβάνουν από την πώληση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων στα δίκτυα του εξωτερικού!

Αν προσθέσουμε και τα 6 δισ. δολάρια της Αγγλίας (5,6 δισ.ευρώ), προσεγγίζουμε τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ και αν προσθέσουμε τις διοργανώσεις της ΟΥΕΦΑ, φτάνουμε σχεδόν στα 14 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Αυτά χωρίς να έχουμε λάβει υπόψη τα διεθνή τηλεοπτικά των 4 χωρών (Ισπανία, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία), χωρίς να υπολογίζουμε τις υπόλοιπες χώρες (Ολλανδία, Πορτογαλία, Τουρκία και δεκάδες ακόμα), χωρίς να ασχοληθούμε καν με κύπελλα και λιγκ καπ που αποφέρουν επίσης έσοδα. Ακόμα και στην ψωροκώσταινα, τα συνολικά τηλεοπτικά της Super League υπερβαίνουν τα 60 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή τα τετραπλάσια από όσα πληρώνει η Nova για την Ευρωλίγκα.

Όπως καταλαβαίνετε, ακόμα και το NFL βλέπει το ποδόσφαιρο με κιάλια. Το ίδιο κάνει και το ΝΒΑ.

Πέραν αυτού, αναφερθήκαμε μόνο στην Ευρώπη. Το ποδόσφαιρο όμως είναι θρησκεία παντού, σε αντίθεση πχ με το American football που υπάρχει μόνο στις ΗΠΑ.

Στη Λατινική Αμερική, παρότι μιλάμε για φτωχές χώρες, τα χρήματα που μοιράζει η Conmebol (η αντίστοιχη UEFA) στο Κόπα Λιμπερταδόρες (το αντίστοιχο Τσάμπιονς Λιγκ), ξεπερνούν τα 300 εκατομμύρια δολάρια ετησίως, χώρια το Copa Sudamericana (το αντίστοιχο Europa League), χώρια οι εθνικές λίγκες.

Ακόμα και στις ΗΠΑ, το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου (MLS) κερδίζει από τα τηλεοπτικά περίπου 300 εκατομμύρια δολάρια ετησίως, παρότι η χώρα είναι από τις ελάχιστες στον κόσμο όπου το ποδόσφαιρο δεν είναι τόσο δημοφιλές, αν και αναπτύσσεται διαρκώς (κυρίως λόγω της αύξησης του πληθυσμού των ισπανόφωνων), ενώ θυμίζουμε ότι η χώρα θα φιλοξενήσει τους περισσότερους αγώνες του προσεχούς μουντιάλ.

Νομίζουμε ότι είναι περιττό να αναφερθούμε στα χρήματα που έχουν ρίξει στο παρελθόν οι Κινέζοι και σε όσα ρίχνουν οι Άραβες...

Το ποδόσφαιρο δεν είναι όμως μόνο οι εθνικές λίγκες και οι ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Μόνο για το νεοσύστατο μουντιάλ συλλόγων που θα διεξαχθεί για πρώτη φορά φέτος το καλοκαίρι, η FIFA θα μοιράσει σχεδόν 1 δισ. ευρώ στις 32 ομάδες που θα συμμετάσχουν!

Περιττό να κάνουμε συγκρίσεις μουντιάλ και Euro με μουντομπάσκετ και ευρωμπάσκετ. Τα έσοδα που μοίρασε η FIFA στο μουντιάλ του 2022 ανήλθαν σε 440 εκατομμύρια δολάρια, ενώ στο Euro 2024 η UEFA μοίρασε στις ομάδες 331 εκατομμύρια ευρώ.

Τα οικονομικά αποτελούν την πυξίδα της δημοτικότητας ενός αθλήματος. Όσο πιο πολύ ενδιαφέρεται ο κόσμος, τόσο μεγαλύτερα είναι τα έσοδα. Όμως αυτό δεν είναι απόλυτο.

Στις ΗΠΑ για παράδειγμα, τα ποσά είναι τεράστια λόγω της ισχυρής οικονομίας. Υπάρχουν οικονομίες που δεν είναι τόσο ισχυρές για να αποφέρουν τεράστια έσοδα, όμως αυτό δεν σημαίνει κάτι για την δημοτικότητα.

Όπως είπαμε, το ποδόσφαιρο αποτελεί θρησκεία στην λατινική Αμερική, ενώ είναι απόλυτα κυρίαρχο και στην Αφρική, η οποία περιλαμβάνει 55 χώρες και 1,5 δισεκατομμύριο κατοίκους, δηλαδή πενταπλάσιο πληθυσμό από τις ΗΠΑ.

γ. Οι τηλεθεάσεις

Το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός στις ΗΠΑ, είναι το Super Bowl, δηλαδή ο τελικός του NFL που είναι το πρωτάθλημα του American football. Οι συγκρίσεις με το μεγαλύτερο ετήσιο γεγονός του ποδοσφαίρου (τελικός Champions League), είναι χαρακτηριστικές.

Σε πρόσφατο άρθρο της Αs, διαβάσαμε ότι ο τελικός του Super Bowl του 2024 είχε τηλεθέαση από 123,7 εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ ο τελικός του Champions League του 2023 ανάμεσα σε Ρεάλ Μαδρίτης και Λίβερπουλ είχε τηλεθέαση από 700 εκατομμύρια ανθρώπους.

Ακόμα πιο εντυπωσιακά είναι τα δεδομένα για το μεγαλύτερο γεγονός του ποδοσφαίρου κάθε τετραετία, τον τελικό του Μουντιάλ. Κάτι αντίστοιχο δεν μπορεί καν να το ονειρευτούν ούτε το American football, ούτε το μπέιζμπολ, ούτε το μουντομπάσκετ.

Σε επίπεδο τηλεθέασης, τα παγκόσμια δεδομένα ήταν κάπως έτσι το 2018:

Το 2022 συνέβη όμως και νέο ρεκόρ. Ο τελικός-θρίλερ του μουντιάλ του Κατάρ ανάμεσα σε Αργεντινή και Γαλλία, είχε τηλεθέαση από 1,5 δισεκατομμύριο ανθρώπους, σχεδόν το 1/5 του πληθυσμού του πλανήτη και ακόμα περισσότερο αν λάβουμε υπόψη τις ηλικίες που παρακολουθούν τηλεόραση...

δ. Buy-out και συμβόλαια

Υπάρχουν και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία από το οικονομικό κομμάτι του αθλητισμού. Για παράδειγμα, στο ποδόσφαιρο υπάρχει η αγορά δικαιωμάτων ποδοσφαιριστών. Τα buy out στα υπόλοιπα αθλήματα είναι πολύ χαμηλά. Η μοναδική μεγάλη μπασκετική εξαίρεση, ήταν η μεταγραφή του Γιάο Μινγκ από τους Shanghai Sharks στην CBA της Κίνας έναντι 12,9 εκατομμυρίων ευρώ το 2002.

Στο ποδόσφαιρο έχει υπάρξει πλήθος από μυθικά deals, με αποκορύφωμα τα 222 εκατομμύρια ευρώ που έδωσε η Παρί στην Μπαρτσελόνα για την απόκτηση του Νεϊμάρ το καλοκαίρι του 2017.

Επίσης, οι ποδοσφαιριστές είναι οι υψηλότερα αμειβόμενοι αθλητές, τόσο από τις ομάδες τους, όσο και από χορηγίες και αυτό παρότι είναι περισσότεροι αριθμητικά, καθώς οι ομάδες ποδοσφαίρου περιλαμβάνουν τα μεγαλύτερα ρόστερ, σε αντίθεση με το μπάσκετ που είναι πολύ μικρότερα. Αυτή τη στιγμή, οι 5 πιο καλοπληρωμένοι αθλητές του top-10, είναι ποδοσφαιριστές, σύμφωνα με τη λίστα του Forbes.

Ο πιο ακριβοπληρωμένος αθλητής του κόσμου είναι ο Κριστιάνο Ρονάλντο, ο οποίος λαμβάνει ετησίως από την Αλ Νασρ 183 εκατομμύρια ευρώ! Επίσης, έχει υπογράψει ισόβια συμβόλαιο με την Nike με αντάλλαγμα 1 δισ. ευρώ...

Αδιανόητο ήταν και το τελευταίο συμβόλαιο του Λιονέλ Μέσι με την Μπαρτσελόνα το οποίο ήταν τετραετές με απολαβές 555 εκατομμύρια ευρώ.

Σημειωτέον ότι τα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών περιλαμβάνουν τα «καθαρά» ποσά, καθώς οι ομάδες καλύπτουν και την εφορία, σε αντίθεση με τις λίγκες των ΗΠΑ όπου για τα ποσά που ακούμε, πρέπει να αφαιρούμε σχεδόν τα μισά, αφού η ομοσπονδιακή και πολιτειακή εφορία προσεγγίζει αθροιστικά το 50% των συμβολαίων.

γ. Τα social media

Ένα ενδιαφέρον κομμάτι της απήχησης των αθλημάτων, των λιγκών και των ομάδων, προκύπτει από τους ακόλουθους στα social media. Ας δούμε τα σημερινά δεδομένα.

Facebook

Η επίσημη σελίδα του NFL έχει 20 εκατομμύρια ακόλουθους, ενώ η επίσημη σελίδα του ΝΒΑ έχει 50 εκατομμύρια ακόλουθους, δείγμα της μεγαλύτερης απήχησης του ΝΒΑ εκτός ΗΠΑ (κυρίως λόγω Κίνας). Παρότι τα ποσά στο NFL είναι  μεγαλύτερα, εν τούτοις το American football είναι σχεδόν ανύπαρκτο εκτός Αμερικής, εκτός ίσως της βραδιάς του Super Bowl.

Σε ό,τι αφορά το ποδόσφαιρο, οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: Η επίσημη σελίδα του Champions League έχει 91 εκατομμύρια ακόλουθους, η επίσημη σελίδα της La Liga έχει 85 εκατομμύρια ακόλουθους, η επίσημη σελίδα του Μουντιάλ έχει 63 εκατομμύρια ακόλουθους, η επίσημη σελίδα της Premier League έχει 62 εκατομμύρια ακόλουθους και η κοινή επίσημη σελίδα Europa/Conference League έχει 20 εκατομμύρια ακόλουθους.

Αφήνουμε τις λίγκες και περνάμε στις ομάδες. Όλες μαζί οι ομάδες του ΝΒΑ έχουν συνδυαστικά 168,8 εκατομμύρια ακόλουθους. Πολύ χαμηλότεροι είναι οι αριθμοί των ομάδων του NFL. Σε ό,τι αφορά το ποδόσφαιρο, μόνη της η Ρεάλ Μαδρίτης έχει 128 εκατομμύρια ακόλουθους! Η δε Μπαρτσελόνα έχει άλλους 118 εκατομμύρια. Δεν πάμε καν στις άλλες ομάδες...

Instagram

Περνάμε και στο Instagram. Η επίσημη σελίδα του NFL έχει 31,5 εκατομμύρια ακόλουθους, ενώ η επίσημη σελίδα του ΝΒΑ έχει 90 εκατομμύρια ακόλουθους.

Σε ό,τι αφορά το ποδόσφαιρο, η επίσημη σελίδα του Champions League έχει 91 εκατομμύρια ακόλουθους, η επίσημη σελίδα της La Liga έχει 51,9 εκατομμύρια ακόλουθους, η επίσημη σελίδα του Μουντιάλ έχει 50,5 εκατομμύρια ακόλουθους και η επίσημη σελίδα της Premier League έχει 77 εκατομμύρια ακόλουθους.

Όλες μαζί οι ομάδες του ΝΒΑ έχουν στο Instagram συνδυαστικά 184,7 εκατομμύρια ακόλουθους. Πολύ χαμηλότεροι είναι οι αριθμοί των ομάδων του NFL. Σε ό,τι αφορά το ποδόσφαιρο, μόνη της η Ρεάλ Μαδρίτης έχει 173 εκατομμύρια ακόλουθους (η σελίδα της στο μπάσκετ έχει μόλις 5 εκατ.). Η δε Μπαρτσελόνα έχει άλλους 136 εκατομμύρια ακόλουθους.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι τα δύο πρώτα Instagram accounts σε ακολούθους παγκοσμίως, είναι του Κριστιάνο Ρονάλντο και του Λιονέλ Μέσι, ξεπερνώντας όχι απλά όλους τους αθλητές, αλλά τους πάντες γενικώς (ηθοποιούς του Χόλιγουντ, τραγουδιστές, κτλ). 651 εκατομμύρια ακόλουθοι για τον Κριστιάνο και 504 εκατομμύρια για τον Μέσι. Ο δε Λεμπρόν βρίσκεται πολύ χαμηλότερα, με 159 εκατομμύρια ακόλουθους.

Θα σας φέρουμε ένα ακόμα χαρακτηριστικό παράδειγμα από τα social media.

Προσέξτε αυτή τη φωτογραφία:


Αριστερά: Λεμπρόν-Κάρι-Ντουράντ (σαν να λέμε Κριστιάνο-Μέσι-Νεϊμάρ), σε post του ΝΒΑ στις 23 Δεκεμβρίου - 900.000 likes.

Δεξιά: Ένα 17χρονο με σιδεράκια (ο Γιαμάλ) στα Globe Soccer Awards (εκεί όπου βραβεύθηκε και ο Μαρινάκης) σε post στον προσωπικό του λογαριασμό στις 28 Δεκεμβρίου - 2,1 εκατομμύρια likes.

4. ΤΟ ΝΒΑ EUROPE
Αφορμή για αυτό το άρθρο, αποτέλεσε η αγοραπωλησία των Μπόστον Σέλτικς. Ως Αθλητική διαπλοκή θεωρούμε το ΝΒΑ ένα πολύτιμο πετράδι του παγκόσμιου αθλητισμού. και έχουμε ξενυχτήσει πολλές φορές, παρακολουθώντας αγώνες του. Πρόκειται για μια λίγκα-γίγαντα σε ένα άθλημα που βρίσκεται σχετικά χαμηλά σε παγκόσμια απήχηση. Αλλά το ΝΒΑ είναι επί της ουσίας όλο αυτό το άθλημα!

Πρέπει μάλιστα να παρακολουθήσουμε με ενδιαφέρον την πιθανή είσοδό του στην Ευρώπη απέναντι στο αποτυχημένο σήμερα μοντέλο της Euroleague.

Δεν είναι τυχαίο ότι το ΝΒΑ απευθύνεται αποκλειστικά σε ομάδες με ισχυρά ποδοσφαιρικά brands για να δημιουργήσει το ΝΒΑ Europe (Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Φενέρ, Ολυμπιακός, ακόμα και ποδοσφαιρικά clubs χωρίς μπασκετικό τμήμα σήμερα, όπως η Παρί Σεν Ζερμέν και η Μάντσεστερ Σίτι). Αυτό αποδεικνύει ξανά την κυριαρχία του ποδοσφαίρου με τη σφραγίδα του ίδιου του ΝΒΑ.

Είναι δηλαδή ξεκάθαρο ότι το ΝΒΑ αναγνωρίζει την κυριαρχία του ποδοσφαίρου και απευθύνεται στην ποδοσφαιρική αγορά για να βρει αυτό που δεν μπορεί να βρει η Ευρωλίγκα, δηλαδή την πλατειά απήχηση και κατ' επέκταση τα μεγάλα έσοδα.

Είναι δεδομένο πλέον ότι το ΝΒΑ θα έρθει στην Ευρώπη. Δεν είναι φήμες, σενάρια ή ρεπορτάζ. Είναι επίσημα διακηρυγμένο από τον ίδιο τον κομισάριό του. Απομένει να μάθουμε το πώς και το πότε.

Όπως επεκτάθηκε στρατηγικά στην Κίνα και αποτελεί τη δημοφιλέστερη λίγκα της χώρας, όπως επεκτάθηκε στην Αφρική, δημιουργώντας την Basketball Africa League σε συνεργασία με την FIBA, έτσι ο επόμενος στόχος του "μπασκετικού ιμπεριαλισμού" του ΝΒΑ, είναι η Ευρώπη.

Το ΝΒΑ φέρνει το brand και το χρήμα. Επιπρόσθετα, θα φέρει και την επίσημη μπασκετική σφραγίδα, καθώς μαζί του θα έχει την FIBA, όπως και στην Αφρική. Τι από όλα αυτά έχει η Ευρωλίγκα; Τίποτα...

Ακόμα είναι νωρίς για να κρίνουμε το παραμικρό, αλλά μην ακούσουμε ότι θα είναι «ξενέρωτη» μία λίγκα με Παρί και Σίτι, όταν η σημερινή Ευρωλίγκα έχει ήδη μία Παρί, υποδέχτηκε ένα ποδοσφαιρικό brand χωρίς μπασκετική παράδοση (Μπάγερν Μονάχου) και ετοιμάζεται για final four στα Εμιράτα και υποδοχή ομάδας από το Ντουμπάι...

Από κει και πέρα, στο άρθρο μας κάναμε ένα βήμα παρακάτω, συγκρίνοντας όλα τα δεδομένα που υπάρχουν σε επίπεδο αθλητικής βιομηχανίας.

Από την επισκόπηση της έρευνας και όλα τα στοιχεία που υπάρχουν, δεν χωράει καμία αμφιβολία ότι το ποδόσφαιρο είναι ο βασιλιάς των σπορ, όχι μόνο γιατί είναι το λαοφιλέστερο άθλημα του πλανήτη, αλλά και γιατί κυριαρχεί και σε οικονομικό επίπεδο και επίπεδο συμφωνιών.

Αναμφίβολα, οι Αμερικάνοι βρίσκονται πολύ μπροστά σε επίπεδο business, αλλά αυτό δεν μπορεί να αλλάξει την παγκόσμια αλήθεια του ποδοσφαίρου, η οποία συγκινεί τους πάντες, από τα ξυπόλητα παιδιά στις φαβέλες της Βραζιλίας, μέχρι τους Άραβες μεγιστάνες που καπνίζουν πούρα στις σουίτες των γηπέδων...

Σχόλια