Δύο ανακοινώσεις-χαστούκι στον πράσινο εμετό!


Δύο ανακοινώσεις μέσα σε χρονικό διάστημα μιας εβδομάδας, η πρώτη από τον Σύνδεσμο Ελλήνων Προπονητών Καλαθοσφαίρισης (Σ.Ε.Π.Κ.) και η δεύτερη από την Euroleague, ήρθαν για να ισοπεδώσουν την «πράσινη» προπαγάνδα που εκτοξεύεται καθημερινά κατά κύματα, μολύνοντας τον ελληνικό αθλητισμό.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ Σ.Ε.Π.Κ.

Την περασμένη Πέμπτη (18/04), ο Σύνδεσμος Ελλήνων Προπονητών Καλαθοσφαίρισης εξέδωσε ανακοίνωση στήριξης του Γιώργου Μπαρτζώκα μετά τις επιθέσεις του Δημήτρη Γιαννακόπουλου εναντίον του προπονητή του Ολυμπιακού από τα social media.


Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Ο ΣΕΠΚ στηρίζει το μέλος του, κ. Γιώργο Μπαρτζώκα.

Είναι γεγονός ότι οι αγώνες μεταξύ κορυφαίων ομάδων χαρακτηρίζονται από ένταση και διαφωνίες.

Ανεξάρτητα από το δικαιολογημένο ή όχι της έντασης και των μορφών έκφρασής της, οτιδήποτε συμβαίνει σε μια αναμέτρηση θα πρέπει να μένει εκεί και να λήγει άμα τη ολοκληρώσει του σαρανταλέπτου. Για οτιδήποτε άλλο, υπάρχουν τα αρμόδια όργανα και οι θεσμοθετημένοι φορείς προκειμένου να αποφασίσουν για τις ποινές, εφόσον αυτές κριθούν απαραίτητες.

Οι ύβρεις και οι καταγγελίες εναντίον προσώπων μέσω των social media και των ανακοινώσεων δεν αποτελούν λύση, ούτε βοηθούν τον αθλητισμό. Αντίθετα, επιτείνουν τις διαφωνίες και ρίχνουν περισσότερο λάδι στη φωτιά.

Όλα αυτά δεν έχουν θέση στον αθλητισμό, ο οποίος πρέπει να ενώνει και να αποτελεί το παράδειγμα για την κοινωνία μας. Ο φανατισμός και οι επιθετικές συμπεριφορές οδηγούν σε παρεκτροπές και συνέπειες, που μπορούν να αποδειχθούν απρόβλεπτες.

Γι αυτόν τον λόγο, παρακαλούμε άπαντες να λειτουργούν με περισσότερη σύνεση και ηρεμία, τόσο στη διάρκεια των αγώνων όσο και μετά από την ολοκλήρωσή τους».

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ EUROLEAGUE

Σήμερα, ακριβώς μια εβδομάδα μετά, η Euroleague εξέδωσε ανακοίνωση εναντίον της ΚΑΕ Παναθηναϊκός και του προπονητή της Έργκιν Αταμάν, με αφορμή την παραληρηματική τους αντίδραση μετά την ήττα του τριφυλλιού στο game 1 των playoffs με αντίπαλο την Μακάμπι Τελ Αβίβ στο παραχωρημένο από το δημόσιο, ΟΑΚΑ.


Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η Euroleague Basketball επιθυμεί να εκφράσει την απογοήτευσή της για τις δημόσιες τοποθετήσεις του προπονητή του Παναθηναϊκού AKTOR, κ. Εργκίν Αταμάν, και του ίδιου του συλλόγου, καθώς και για άλλα γεγονότα που συνέβησαν μετά το Game 1 των playoffs της Turkish Airlines, που φιλοξένησε το κλαμπ στην Αθήνα την Τρίτη 23 Απριλίου 2024.

Τέτοιες ενέργειες και τοποθετήσεις έρχονται σε πλήρη αντίφαση με την κοινή δήλωση που έγινε στις 15 Απριλίου 2024, από την Euroleague Basketball, την Ένωση Προπονητών της EuroLeague, την Ένωση Παικτών της EuroLeague και την Ένωση Διαιτητών της EuroLeague, καθώς δημιουργούν μια αχρείαστη και αδικαιολόγητη σύγκρουση, την οποία οι τέσσερις πλευρές που εκπροσωπούν τους συλλόγους - μέλη της, τους προπονητές, τους παίκτες και τους αξιωματούχους, δεσμεύτηκαν όλοι να αποτρέψουν.

Οι δηλώσεις του Coach Ataman είναι σκόπιμα παραπλανητικές και εσφαλμένες –δίνουν ανακριβή ανάλυση του παιχνιδιού και ενός προσεκτικά επιλεγμένου αριθμού φάσεων, προσπαθώντας να αμφισβητήσουν το έργο και την ακεραιότητα των διαιτητών και να ασκήσουν επιπλέον πίεση σε αυτούς και στη διοργάνωση- προσπάθειες που προφανώς δεν θα πετύχουν τον στόχο τους.

Δυστυχώς, αυτές οι δηλώσεις δεν παρουσιάστηκαν στους υπεύθυνους της Euroleague Basketball μέσω των υπαρχόντων επίσημων καναλιών, τα οποία είναι πάντα ανοιχτά στον Coach Ataman, τον σύλλογό του και κάθε άλλο σύλλογο και προπονητή της διοργάνωσης.

Τέτοια συμπεριφορά δεν θα γίνει ανεκτή από την Euroleague Basketball. Ήδη έχουν κινηθεί πειθαρχικές διαδικασίες, όπως και για τα γεγονότα που συνέβησαν στην υποχρεωτικά ανοιχτή για τα media προπόνηση Τετάρτης 24 Απριλίου 2024, όταν ο κ. Αταμάν εμπόδισε τους δημοσιογράφους να ασκήσουν τα καθήκοντά τους.

Ο σεβασμός της Euroleague Basketball προς τον οργανισμό του Παναθηναϊκού, την κοινότητα και την κληρονομιά του είναι αδιαμφισβήτητος και ίσος με τον σεβασμό που δίνεται σε όλους τους άλλους συλλόγους της διοργάνωσης.

Τα γεγονότα που συνέβησαν μετά το Game 1 των playoffs της EuroLeague είναι αντίθετα με τις αρχές του σεβασμού μεταξύ των συλλόγων, προς τη διοργάνωση που διαχειρίζονται όλοι και τις αξίες που στοχεύει να προωθήσει η διοργάνωση.

Η Euroleague Basketball ενθαρρύνει τον Coach Ataman, τον Παναθηναϊκό AKTOR και όλους τους άλλους συλλόγους και άτομα να αποφύγουν παρόμοιες δηλώσεις και συμπεριφορές σε μελλοντικούς αγώνες και να προωθήσουν τις αξίες που αντιπροσωπεύει η διοργάνωση της EuroLeague, δημιουργώντας θετική ατμόσφαιρα γύρω από τους αγώνες και γιορτάζοντας την απίστευτη προσπάθεια και δράση στο γήπεδο».

ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Από την αρχή της χρονιάς, ο επικοινωνιακός μηχανισμός της ΚΑΕ Παναθηναϊκός ή των συμμάχων της, λειτουργούν στα κόκκινα. Έχουμε διαβάσει και έχουμε ακούσει τα πάντα. Ψευτο-mind games, στοιχήματα για Ιτούδη/Παπαγιάννη στον Ολυμπιακό, στοχοποίηση του Γιώργου Μπαρτζώκα, ανακοινώσεις κατά της Nova, κατά των διαιτησιών, κατά του Μπαρτζώκα, κατά πάντων, συντονισμένα και στοχευμένα.

Όσο πιο απόλυτη είναι η στήριξη ΜΜΕ και διαιτητών προς τον Παναθηναϊκό, τόσο πιο αφρισμένη η αντίδραση. Δεν αντέχουν τίποτα λιγότερο από το 100-0. Μέχρι που ήρθαν αυτές οι δύο ανακοινώσεις να βάλουν εν μέρει στη θέση του το πράσινο αίσχος.

Αναμφίβολα soft, η ανακοίνωση του Συνδέσμου Ελλήνων Προπονητών Καλαθοσφαίρισης, έκανε στοιχειωδώς το καθήκον της και στήριξε τον Γιώργο Μπαρτζώκα, έστω και με καθυστέρηση.

Όμως το μεγαλύτερο μάθημα το έδωσε η ανακοίνωση της Euroleague. Είναι γνωστό ότι στη διάρκεια της σεζόν, ο Παναθηναϊκός απολαμβάνει παραμυθένιες διαιτησίες, χάρη στις οποίες βρέθηκε στη δεύτερη θέση της κανονικής περιόδου, αντί να δίνει μάχη για να μπει στη ζώνη των play-in όπως θα έπρεπε.

Παρόλα αυτά, η αφιονισμένη αντίδραση του Παναθηναϊκού μετά την ήττα από την Μακάμπι,  προκάλεσε ενοχλήσεις στα κλιμάκια της Ευρωλίγκα.

Δείτε πως αντέδρασαν μετά το χαστούκι από την Μακάμπι στο game 1: Ανακοίνωση της ΚΑΕ κατά της διαιτησίας, με αναφορές ακόμα και σε γεωπολιτικά ζητήματα (!) , προβολή βίντεο του Αταμάν με τα υποτιθέμενα διαιτητικά λάθη σε επιλεγμένες φάσεις, άρνηση του Αταμάν να μιλήσει σε Ισραηλινούς δημοσιογράφους και δήλωσή του ότι θα παραιτηθεί από τον Παναθηναϊκό αν δεν περάσουν στο final four!

Μια ψυχωτική και άρρωστη συμπεριφορά στα όρια της επιληψίας που δείχνει πόσο πολύ θορυβήθηκαν μετά τη νίκη επί της Μακάμπι ενώ είχαν ήδη ράψει το έβδομο εν όψει Βερολίνου και πίστευαν ότι θα πάνε να νικήσουν τη Ρεάλ με 91-90 στον τελικό, επειδή έπεσαν λεφτά, παρότι δεν έχουν ίχνος μπασκετικού dna και μετράνε 12 χρόνια χωρίς final four.

Αλαζονεία, αμετροέπεια και προκλήσεις, με μοναδικό ατού το υψηλό μπάτζετ και από την άλλη ο Ολυμπιακός με σκληρή δουλειά, χαμηλά το κεφάλι και μπασκετικό dna, να συγκλονίζει ξανά όλη την Ευρώπη, με όπλα τον κόουτς, την ομαδικότητα, τη χημεία και την αξιοπρέπεια.

Το πιο ενδιαφέρον όμως, είναι το σημείο της ανακοίνωσης της Euroleague που κάνει λόγο για σκόπιμα παραπλανητικές δηλώσεις του Αταμάν, έχοντας σκοπούς που προφανώς δεν θα πετύχουν.

Η Ευρωλίγκα έρχεται λοιπόν να δικαιώσει αυτό που επανειλημμένες φορές έχει γράψει η Αθλητική διαπλοκή για τις παλιομοδίτικες μεθοδεύσεις του τριφυλλιού. Ο στόχος αυτών των ανακοινώσεων και των ξεσπασμάτων της ΚΑΕ Παναθηναϊκός για τη διαιτησία σε Ελλάδα και Ευρώπη, είναι συγκεκριμένος:

Να παίρνουν διαιτητικά το 100-0 που ο ίδιος ο Γιαννακόπουλος έχει δηλώσει ότι είναι επιθυμία του για τον Παναθηναϊκό.


Στην Ελλάδα, οι Έλληνες διαιτητές «ψαρώνουν» και δίνουν στον Παναθηναϊκό αυτό που θέλει. Την ίδια πρακτική ακολουθεί και ο ερασιτέχνης ΠΑΟ στο μπάσκετ γυναικών. Το έχουμε διαπιστώσει και στην ΚΑΕ και στον ερασιτέχνη.

Χρειάστηκε πέρυσι τον Ιούνιο επίσημη ανακοίνωση για τη διαιτησία για να κερδίσουν μία πρωτοφανή σφαγή του Ολυμπιακού στην δεύτερο τελικό του ΟΑΚΑ με την αποβολή του Γουόκαπ και όχι μόνο και να σπάσει έτσι το ιστορικό 14-0 σερί νικών.

Φέτος, χρειάστηκε ανακοίνωση του ερασιτέχνη ΠΑΟ μετά τη νίκη του Ολυμπιακού στον πρώτο τελικό του πρωταθλήματος μπάσκετ γυναικών, για να ακολουθήσει μία εμετική διαιτησία με αποκορύφωμα το ατιμώρητο κάταγμα μύτης της Βίτολα στον δεύτερο τελικό της Λεωφόρου.

Στη Euroleague αυτή η τακτική φάνηκε ότι δεν αρέσει καθόλου, εξ ου και η αντίδραση με την επίσημη ανακοίνωση. Είναι σίγουρα σημαντικό, καθώς στέλνει μήνυμα προς τους διαιτητές, λίγες ώρες πριν το τζάμπολ στο ΟΑΚΑ. Μένει να δούμε τι θα γίνει στην πράξη το βράδυ. Το πιο αστείο πάντως ήταν το story Γιαννακόπουλου ότι χειρίζεται προσωπικά θέμα της διαιτησίας, για να ακολουθήσει η ανώμαλη προσγείωση με την ανακοίνωση της Euroleague.

Είστε αντιπαθητικοί σε ό, τι κάνετε: Από τις απειλές στον Αυγενάκη για να σας παραχωρηθεί με τους όρους σας το ΟΑΚΑ, τις ασχολίαστες καταγγελίες του Μπέικον για μπράβους στο σπίτι του που απειλούσαν να του σπάσουν τα πόδια, την τιμωρία της Eurolague για παραποιημένα οικονομικά στοιχεία, το σπάσιμο της γραμματείας στο 35-63 του τέταρτου τελικού στο ΟΑΚΑ για να μην φάτε πενηντάρα (που έμεινε και ατιμώρητο χωρίς αφαίρεση βαθμών), μέχρι την επίδειξη νεοπλουτισμού χωρίς μπασκετικό υπόβαθρο, τη στοχοποίηση του Μπαρτζώκα, τις ανακοινώσεις σας, τα ψευτο-mind games σας, τα stories με τα 200 χλμ στην εθνική οδό, τις αεροφωτογραφίες της συλλογής με τις Mercedes και όλα όσα κάνετε και λέτε.

Σας ευχόμαστε ολόψυχα να συνεχίσετε να βιώνετε μόνο πίκρες!

Σχόλια

  1. Προσυπογράφω την τελευταία πρόταση! Αλλά και την προηγούμενη (προτελευταία) παράγραφο. Η περίπτωση του μπασκετικού ΠΑΟ και του ιδιοκτήτη του έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα αθλητικά περιθώρια. Γι' αυτό ο πιο κατάλληλος τρόπος να αναφερθεί κάποιος σε αυτούς είναι το "είστε αντιπαθητικοί"! Αυτό ακριβώς και μόνο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όλη όμως η αλαζονεία πηγάζει και διαιωνίζεται από την απόφαση του Μητσοτάκη να χαρίσει για 50 χρόνια το ΟΑΚΑ και το πάρκινγκ. Είναι τόσο αχάριστοι που ούτε ανδριάντα του Μητσοτάκη δεν έστησαν στο ΟΑΚΑ, διότι χωρίς αυτόν τελευταίοι θα ήταν πάλι στη βαθμολογία της Ευρωλίγκα. Με το χάρισμα του Μητσοτάκη πέσαν οι χορηγοί και με τα λεφτά αυτών αγόρασαν παίχτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου