20 χρόνια μετά το Euro, ο άθλος του Youth League από τον αυτοκράτορα του ποδοσφαίρου!

 

Πριν από 20 χρόνια η εθνική Ελλάδας κατέκτησε το πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου. Ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία της ελληνικής ποδοσφαιρικής ιστορίας. Είκοσι χρόνια αργότερα, η ομάδα νέων του Ολυμπιακού κατέκτησε το Youth League της ΟΥΕΦΑ, δηλαδή το Champions League νέων στον βασιλιά των σπορ! Πρόκειται για το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο ελληνικού συλλόγου στο ποδόσφαιρο.

Ο όρος «Έλληνες πρωταθλητές Ευρώπης στο ποδόσφαιρο» αφορά πλέον την εθνική Ελλάδας και τον σύλλογο του Ολυμπιακού. Κανείς άλλος δεν μπορεί να το ψελλίσει, κανέναν άλλον δεν αφορά.

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι αυτοί οι δύο τίτλοι αποτελούν τα σημαντικότερα επιτεύγματα της ιστορίας του ελληνικού ποδοσφαίρου. Το ένα επίτευγμα σε εθνικό επίπεδο και το άλλο σε διασυλλογικό.

Κανένας άλλος σύλλογος δεν έχει να αντιτάξει το παραμικρό σε επίπεδο ευρωπαϊκού τίτλου, ούτε στους άνδρες, ούτε στις γυναίκες, ούτε στους νέους. Το μόνο που επικαλούνται, είναι κάποιες μεμονωμένες «πορείες» προ δεκαετιών.

Πλέον όμως, το ελληνικό ποδόσφαιρο δικαιούται να υπερηφανεύεται την κατάκτηση του Youth League. Και αυτό είναι επίτευγμα του κορυφαίου πολυαθλητικού συλλόγου της Ευρώπης, του Ολυμπιακού.

Φυσικά, ο Ολυμπιακός είναι πολυνίκης στη χώρα μας στις κατακτήσεις πρωταθλημάτων στις ακαδημίες του, οι οποίες λειτουργούν με ευρωπαϊκά στάνταρ και απόλυτο επαγγελματισμό. Συνολικά στις ακαδημίες μετράει 18 πρωταθλήματα Ελλάδας έναντι 15 του ΠΑΟΚ και 5 του Παναθηναϊκού. Παρόλα αυτά, δεν θα ήταν σοβαρό να κάνει κάποιος τιτλοθηρία με βάση τους τίτλους νέων παιδιών και γι αυτό ποτέ δεν έχει προβληθεί η ερυθρόλευκη υπεροχή τις ακαδημίες.

Ωστόσο, το Youth League δεν συνιστά τιτλοθηρία. Από σήμερα αποτελεί έναν αναμμένο φάρο που μπορεί να οδηγήσει το ελληνικό ποδόσφαιρο σε καλύτερες μέρες, αποδεικνύοντας ότι όταν ένας σύλλογος οραματίζεται, επενδύει και αγωνίζεται, τότε μπορεί να πετύχει κόντρα στα μεγαθήρια της Ευρώπης. Το ίδιο απέδειξαν και οι άνδρες του Ολυμπιακού με την εντυπωσιακή τους φετινή πορεία.

Το επίτευγμα είναι ακόμα πιο συγκινητικό, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο Ολυμπιακός κατέκτησε την κορυφή της Ευρώπης με Ελληνόπουλα στη σύνθεσή του.

Το Youth League δεν είναι μία απλή διοργάνωση. Επαναλαμβάνουμε ότι πρόκειται για το Τσάμπιονς Λιγκ των νέων, στο οποίο συμμετέχουν μεγαθήρια του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και επαγγελματίες ποδοσφαιριστές που αποτελούν το μέλλον του αθλήματος και αγωνίζονται επαγγελματικά με υψηλά συμβόλαια. Δεν μιλάμε για τσικό. Σε αυτή την ηλικία πήρε Μουντιάλ ο Μπαπέ.

Η διοργάνωση ξεκίνησε το 2013 και μέχρι στιγμής οι κάτοχοι του τίτλου, είναι οι εξής:

- 2 κατακτήσεις: Τσέλσι, Μπαρτσελόνα.

- 1 κατάκτηση: Ρεάλ Μαδρίτης, Μπενφίκα, Πόρτο, Άλκμααρ, Σάλτσμπουργκ, Ολυμπιακός.

Τα ονόματα των κατόχων, τα λένε όλα. Η αφρόκρεμα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Ποδοσφαιρικές υπερδυνάμεις-κολοσσοί που επενδύουν στο μέλλον τους.

Στους φιναλίστ της διοργάνωσης, το όνομα της Μίλαν προστέθηκε δίπλα σε αυτά της Παρί Σεν Ζερμέν, της Σαχτάρ Ντόνετσκ και της Χάιντουκ.

Η βαρύτητα της διοργάνωσης αυτής προκύπτει από το πόσο έντονα συζητιέται στους κόλπους της ΟΥΕΦΑ και του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου το έπος των ερυθρόλευκων, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι ο Ολυμπιακός απέκλεισε μέσα στο σπίτι της σε μονό νοκ άουτ αγώνα ακόμα και την Μπάγερν, της οποίας οι εγκαταστάσεις των ακαδημιών, αποτελούν κυριολεκτικά μία μικρή πόλη.

Και πράγματι οι αξιωματούχοι της ΟΥΕΦΑ, τα στελέχη των ευρωπαϊκών μεγαθηρίων, οι ατζέντηδες, τα μεγάλα γραφεία, οι προπονητές, όλοι συζητάνε τι συμβαίνει στον οργανισμό του Ολυμπιακού. «Τι ακριβώς κάνουν αυτοί οι Έλληνες που όλοι στην Ευρώπη τους έχουμε απαξιωμένους; Έχουν και ακαδημίες με παιδιά από τη χώρα τους και κατακτούν και Youth League; Και έφτασαν και οι άντρες στα ημιτελικά ευρωπαϊκής διοργάνωσης;»

Κάντε την αντιπαραβολή της ελληνικής ποδοσφαιρικής καθημερινότητας: «Εξυγίανση», κακό ποδόσφαιρο, καταγγελίες για «θυγατρικές», βία, έρευνες για κυκλώματα παράνομου στοιχηματισμού, τοξικότητα, σαπίλα.

Και από την άλλη, ο Ολυμπιακός: Υγεία, ακαδημίες, ελληνόπουλα, η κούπα του Youth League και μία εντυπωσιακή πορεία των ανδρών στο Europa Conference League.

Πρόκειται για δύο διαφορετικούς κόσμους...

Η ΔΟΜΗ ΤΟΥ UEFA YOUTH LEAGUE

Αξίζει να ρίξουμε όμως και μία ματιά στη διοργάνωση του Youth League της ΟΥΕΦΑ και την εντυπωσιακή πορεία του Ολυμπιακού μέχρι την κατάκτηση του τίτλου στη Νιόν τη Ελβετίας, όπου διεξήχθη το final four.

Στο Youth League συμμετέχουν συνολικά 64 ομάδες και υπάρχουν δύο μονοπάτια:

A. ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΟΜΙΛΩΝ (32 ομάδες)

Το ένα μονοπάτι ήταν οι όμιλοι και σε αυτό συμμετείχαν οι 32 ομάδες Κ19 των συλλόγων που συμμετείχαν στο Champions League ανδρών, ακριβώς με την ίδια κλήρωση. Δεν είχε σημασία αν οι ομάδες είχαν κατακτήσει το πρωτάθλημα Κ-19 στη χώρα τους. Συμμετείχαν αυτόματα, επειδή το αντρικό τμήμα συμμετείχε στους ομίλους.

Για παράδειγμα, αν ο Παναθηναϊκός ή η ΑΕΚ περνούσαν Μπράγκα/Αντβέρπ και έμπαιναν στους ομίλους του Champions League, τότε και οι ομάδες νέων τους θα συμμετείχαν στους ομίλους του Youth League.

Συνολικά 32 ομάδες χωρισμένες σε 8 ομίλους των τεσσάρων. Οι 8 πρώτοι προκρίθηκαν απευθείας στη φάση των «16» του Youth League και οι οκτώ δεύτεροι στα μπαράζ των «16» του Youth League.

B. ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΩΝ (32 ομάδες)

Το δεύτερο μονοπάτι δεν ήταν όμιλοι, αλλά νοκ άουτ αγώνες και σε αυτό συμμετείχαν οι 32 πρωταθλητές Κ-19 των ευρωπαϊκών χωρών που οι αντρικές τους ομάδες δεν συμμετείχαν στους ομίλους του Champions League ανδρών.

Το μονοπάτι αυτό είχε δύο γύρους διπλών νοκ άουτ αναμετρήσεων. Στον Α' γύρο συμμετείχαν 32 ομάδες που χωρίστηκαν σε 16 ζευγάρια. Στον δεύτερο γύρο συμμετείχαν οι 16 ομάδες που προκρίθηκαν και χωρίστηκαν σε 8 ζευγάρια.

Εν τέλει, οι 8 ομάδες που προκρίθηκαν από αυτό το μονοπάτι, αντιμετώπισαν στα μπαράζ των «16» του Youth League τους 8 δεύτερους από το μονοπάτι των ομίλων. Οι 8 νικητές των μπαράζ, προκρίθηκαν στη φάση των «16» του Youth League, όπου αντιμετώπισαν τους 8 νικητές των ομίλων.

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ

Ο Ολυμπιακός δεν συμμετείχε στους ομίλους (γιατί δεν συμμετείχε η αντρική ομάδα του συλλόγου στο Champions League), οπότε συμμετείχε στο μονοπάτι των νοκ άουτ, ως πρωταθλητής Ελλάδας Super League Κ-19.

Από τη στιγμή που οι Ερυθρόλευκοι δεν συμμετείχαν σε ομίλους, όπου υπάρχει βαθμολογία με 6 αγωνιστικές, δεν υπήρχε και περιθώριο λάθους στη διαδρομή τους.

Στον Α' γύρο (μονοπάτι πρωταθλητών), ο Ολυμπιακός απέκλεισε την πρωταθλήτρια Κ-19 Ιταλίας Λέτσε με 2 νίκες (3-1 και 1-3) και στον Β' γύρο απέκλεισε την πρωταθλήτρια Κ-19 Αζερμπαιτζάν Καμπάλα, επίσης με δύο νίκες (0-3 και 4-0).

Έτσι προκρίθηκε στα μπαράζ των «16» του Youth League, όπου θα αντιμετώπιζε μία εκ των δεύτερων της φάσης των ομίλων σε μονό νοκ άουτ αγώνα. Εκεί κλήθηκε να αντιμετωπίσει λοιπόν την Ίντερ και ο μονός νοκ άουτ αγώνας έγινε στο γήπεδο Καραϊσκάκη. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν 0-0 και ο Ολυμπιακός επικράτησε στα πέναλτι με 6-5 και προκρίθηκε στους «16» του Youth League.

Στη φάση των «16» θα αντιμετώπιζε μία νικήτρια ομίλου σε μονό νοκ άουτ αγώνα. Έτσι, κλήθηκε να αντιμετωπίσει τη Γαλλική Λανς, η οποία τερμάτισε πρώτη στον όμιλο της πάνω από Σεβίλλη, Αϊντχόβεν και Άρσεναλ. Ο αγώνας έγινε στο γήπεδο Καραϊσκάκη και το τελικό αποτέλεσμα ήταν 2-2. Ο Ολυμπιακός επικράτησε στα πέναλτι με 4-2 και προκρίθηκε στα προημιτελικά του Youth League.

Στα προημιτελικά, αντιμετώπισε την Μπάγερν Μονάχου και ο αγώνας έγινε στην έδρα της Μπάγερν. Ο Ολυμπιακός έκανε πλάκα στους Βαυαρούς, επικράτησε με 1-3 και προκρίθηκε στο final four της διοργάνωσης που διεξήχθη στην έδρα της ΟΥΕΦΑ, στη Νιόν της Ελβετίας.

Στον ημιτελικό του final four αντιμετώπισε την Γαλλική Ναντ, την οποία απέκλεισε στη διαδικασία των πέναλτι με σκορ 3-1 μετά το ισόπαλο 0-0 της κανονικής διάρκειας. Στον τελικό αντιμετώπισε την Μίλαν, την οποία νίκησε με 3-0 και κατέκτησε το τρόπαιο. Δηλαδή ο Ολυμπιακός στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης και μάλιστα αήττητος!

Ακολουθεί το «bracket» της διοργάνωσης, από τα μπαράζ των «16» μέχρι τον τελικό:

Έτσι το όνομα του συλλόγου γράφτηκε με χρυσά γράμματα δίπλα στους κατόχους του Youth League, Τσέλσι, Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης, Μπενφίκα, Πόρτο, Άλκμααρ και Σάλτσμπουργκ. Με λίγα λόγια, τον τίτλο των έχουν κατακτήσει ομάδες από Ισπανία, Αγγλία, Πορτογαλία, Ολλανδία, Αυστρία και Ελλάδα.

Κλείνοντας, θα αναφέρουμε ότι η ερυθρόλευκη ιστορία στον βασιλιά των σπορ είναι γεμάτη θρυλικά επιτεύγματα από τους άνδρες:

Ελλάδα:

- 47 πρωταθλήματα (τέταρτος στην Ευρώπη σε κατακτήσεις και έκτος παγκοσμίως).

- 28 κύπελλα.

- 18 νταμπλ.

- 6 αήττητα πρωταθλήματα.

- Το μεγαλύτερο αήττητο σερί στο ελληνικό ποδόσφαιρο (και ένατο μεγαλύτερο πανευρωπαϊκά), με 58 αγώνες.

Ευρώπη:

- Η κορυφαία θέση ελληνικής ομάδας στους επίσημους πίνακες all-time ranking της ΟΥΕΦΑ.

- Οι περισσότερες νίκες από κάθε άλλη ελληνική ομάδα στην Ευρώπη (αριθμητικά και αναλογικά).

- Οι περισσότερες προκρίσεις από κάθε άλλη ελληνική ομάδα σε επόμενες φάσεις ευρωπαϊκών διοργανώσεων.

- Η μεγαλύτερη πορεία ελληνικής ομάδας σε ευρωπαϊκή διοργάνωση (2023/34: μίνιμουμ 18 αγώνες με μίνιμουμ 9 νίκες και 6 προκρίσεις).

Πλέον όμως, δίπλα στα θρυλικά επιτεύγματα του ανδρικού τμήματος σε Ελλάδα και Ευρώπη, υπάρχει και ο φωτεινός φάρος του Τσάμπιονς Λιγκ νέων που θα φωτίζει για πάντα το ελληνικό ποδόσφαιρο!

«Το πρώτο ευρωπαϊκό ο θρύλος θα το πάρει...»

Και αυτό έκανε...

Σχόλια