Υπάρχουν ορισμένες καταστάσεις στη ζωή, στις οποίες δεν χρειάζονται αναλύσεις, σάλτσες και επεξηγήσεις. Αρκεί η ψυχρή αποτύπωση της πραγματικότητας για να αποδοθεί πλήρως ό,τι έχει συμβεί.
Η ψυχρή αποτύπωση της πραγματικότητας, είναι αυτή:
Η ομάδα νέων του Ολυμπιακού προκρίθηκε στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ νέων της ΟΥΕΦΑ (Youth League), αφού απέκλεισε στα προημιτελικά την Μπάγερν σε μονό αγώνα, μέσα στην έδρα της, με τριάρα.
Η είδηση ειναι αυτή. Διαβάστε την τρεις φορές και συνειδητοποιήστε το τι έχει συμβεί.
Το έπος είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό αν αναλογιστούμε ότι η Μπάγερν Μονάχου, την οποία απέκλεισε ο Ολυμπιακός, είναι ένας κολοσσός στις ακαδημίες, όπου επενδύει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Δεν είναι τυχαίο ότι αυτοί οι παίκτες αποτέλεσαν τον κορμό της εθνικής Γερμανίας που κατέκτησε Euro και Μουντιάλ στις ηλικίες under 17 πριν από λίγους μήνες.
Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος της δουλειάς που γίνεται στην Μπάγερν, χθες ο δημοσιογράφος Γιώργος Χαλάς παρουσίασε φωτογραφίες από τις εγκαταστάσεις των ακαδημιών των Βαυαρών, όπου ουσιαστικά είδαμε μια ολόκληρη πόλη υπερσύγχρονων υποδομών...
Η ΟΥΕΦΑ παρουσίασε στις επίσημες σελίδες της την πρόκριση του Ολυμπιακού κάνοντας λόγο για ιστορικό επίτευγμα που δεν έχει πετύχει καμία άλλη Ελληνική ομάδα:
Οι πολλαπλές αναγνώσεις του επιτεύγματος, είναι οι ακόλουθες:
Πρώτον: Ο Ολυμπιακός έχει δημιουργήσει φυτώρια-πρότυπο, όπου γίνεται επαγγελματική δουλειά και πραγματοποιείται επένδυση στο ποδόσφαιρο. Άλλοι επενδύουν στις ενώσεις, στις θυγατρικές, στις εξυγιάνσεις και στα εκλογικά πραξικοπήματα και άλλοι στο ταλέντο, τη σκληρή δουλειά και την επένδυση στο μέλλον.
Δεύτερον: Η ΠΑΕ Ολυμπιακός, στην οποία υπάγεται η ομάδα νέων, ΔΕΝ είναι παρατημένη, όπως ισχυρίζεται ο καθένας, στηριζόμενος σε κάποια αποτελέσματα της αντρικής ομάδας. Αυτό που συνέβη χθές, αποδεικνύει ότι ο ποδοσφαιρικός οργανισμός του Ολυμπιακού επί Μαρινάκη, όχι απλώς δεν είναι παρατημένος, αλλά αποτελεί διεθνές πρότυπο.
Τρίτον: Ο ποδοσφαιρικός Ολυμπιακός συνεχίζει να ζει στιγμές δόξας, γιατί αυτό είναι το dna του σε κάθε επίπεδο. Μήπως φταίνε πάλι οι παράγκες, ο Θωμάς και οι Ε.Ο. όπως λένε οι μύθοι δεκαετιών; Όχι, ε;
Πριν από λίγες μέρες, υπεύθυνη για την πορεία των νέων του Ολυμπιακού, ήταν η ...τύχη, επειδή απέκλεισαν την Ίντερ στους "32" και την Λανς στους "16", σε μονούς αγώνες στο Καραϊσκάκη και στη διαδικασία των πέναλτι.
Χθες που η πρόκριση ήρθε με καθαρή νίκη και εκτός έδρας και μάλιστα επί της Μπάγερν, άκρα του τάφου σιωπή...
Ένα άλλο σημειο που παπαγαλίζουν τα πράσινα trolls και ειδικά μια σελίδα που, κατά δήλωσή της μοιράζει σανό σε πρόβατα, είναι το κομμάτι της προσμέτρησης των επιτυχιών των ακαδημιών.
Θυμίζουμε ότι την Κυριακή, ο Ολυμπιακός κατέκτησε το κύπελλο Ελλάδας στο βόλεϊ γυναικών και η Αθλητική διαπλοκή παρουσίασε τον επικαιροποιημένο πίνακα με τους τίτλους των Ελληνικών συλλόγων σε άνδρες και γυναίκες και όχι σε ακαδημίες, τσικό και φυτώρια:
Διαβάζουμε λοιπόν πράσινους εμετούς ότι ο Ολυμπιακός δεν θα έπρεπε να χαίρεται με την επιτυχία της ομάδας νέων, γιατί δεν μετράει τους τίτλους των ακαδημιών.
Επειδή αυτό το θέμα ίσως προκαλεί ερωτήματα και σε κάποιους φίλους του Ολυμπιακού, τα δεδομένα έχουν ως εξής:
Όπως έχουμε ξαναπεί, είναι διαφορετικό πράγμα η προσμέτρηση στα ανδρικά/γυναικεία τμήματα που είναι οι ναυαρχίδες των συλλόγων και διαφορετικό στις ακαδημίες.
Αυτό δεν σημαίνει ότι ο σύλλογος και ο κόσμος τους δεν χαίρονται και δεν υπερηφανεύονται για τα επιτεύγματα στις ακαδημίες του. Η σύγκριση όμως πρέπει να μπαίνει στις ορθές βάσεις:
Στους άνδρες, ο Ολυμπιακός είναι ο κορυφαίος Ελληνικός σύλλογος, γιατί έχει τα περισσότερα πρωταθλήματα, τα περισσότερα κύπελλα, τις περισσότερες ευρωπαϊκές νίκες και την καλύτερη θέση στον πίνακα του ranking της ΟΥΕΦΑ. Το Youth League δεν μπαίνει στην εξίσωση των ανδρών.
Αντίστοιχα στις ακαδημίες, ο Ολυμπιακός είναι επίσης ο κορυφαίος Ελληνικός σύλλογος, γιατί έχει τους περισσότερους τίτλους, αλλά και γιατί γράφει ευρωπαϊκή ιστορία με τη φετινή του πορεία.
Ωστόσο, ανεξαρτήτως Youth League, ο Ολυμπιακός ήταν ούτως ή άλλες ο κορυφαίος σύλλογος, όπως προκύπτει από τους πίνακες των τίτλων:
Όπως βλέπετε, πάντα ο Ολυμπιακός ήταν κυρίαρχος και στις ακαδημίες, αλλά φυσικά δεν προσμετράει αυτούς τους τίτλους στην κεντρική μέτρηση του συλλόγου. Θα ήταν όμως αστείο να πρόσθετε τα 18 πρωταθλήματα των ακαδημιών με τα 47 των ανδρών και να ισχυριζόταν ότι έχει 65 πρωταθλήματα στο άθλημα ποδόσφαιρο!
Από κει και πέρα, δεν είναι καθόλου αντιφατικό να χαίρεται ο οργανισμός με τις επιτυχίες των ακαδημιών. Στην περίπτωση που το ευρωπαϊκό πιάσει λιμάνι, θα πανηγυριστεί, θα εκτεθεί και θα έρχεστε να το βλέπετε και να χαζεύετε. Τσάμπιονς λιγκ είναι άλλωστε. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα μετρηθεί στους πίνακες ανδρών/γυναικών.
Στο κάτω-κάτω, δεν πρόκειται για juniors, παμπαίδες ή προεφήβους, δηλαδή για παιδιά που γαλουχούνται με την ιδέα του αθλητισμού. Αντίθετα, πρόκειται για διοργάνωση νέων, δηλαδή για αθλητές που αγωνίζονται σε επαγγελματικά πρότυπα και με επαγγελματικά συμβόλαια.
Επίσης δεν πρόκειται για κάποιο τοπικό τουρνουά Αμπελοκήπων, Αθηνών η Αττικής, αλλά για επίσημο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα με τη σφραγίδα της ΟΥΕΦΑ. Τσάμπιονς λιγκ είναι, επαναλαμβάνουμε...
Ο Ολυμπιακός δεν πέφτει λοιπόν σε καμία αντίφαση με την υπερηφάνεια του οργανισμού για μια τέτοια επιτυχία.
Αντίθετα, σε αντιφάσεις πέφτετε εσείς, που βάζετε στον ίδιο κουβά, τίτλους σε τοπικά τουρνουά 6Χ6 juniors, τίτλους στο σκάκι και στα βιντεοπαιχνίδια, μαζί με πραγματικούς τίτλους, αντί να κάνετε παντελονάτους διαχωρισμούς και ξεχωριστούς πίνακες σε άνδρες/γυναίκες και σε ακαδημίες ή σε πανελλήνιους και τοπικούς τίτλους, κτλ.
Πενία τίτλων βαζελίες κατεργάζεται...
Με τη δική σας λογική, αυτό που πέτυχαν οι νέοι του Ολυμπιακού, μπαίνει στο ίδιο τσουβάλι με το ανδρικό τμήμα, στην κατηγορία «ποδόσφαιρο», όπως την έχετε διαμορφώσει αντίστοιχα, στο κουρελόχαρτο-word με τους τίτλους, στην επίσημη σελίδα του site του ερασιτέχνη ΠΑΟ. Άρα, ο Ολυμπιακός έχει πάει στα ημιτελικά Τσάμπιονς λιγκ στο ποδόσφαιρο, σωστά; Αυτό δεν πιστεύετε εσείς ή κάνετε κωλοτούμπα; Ποιος πέφτει σε αντιφάσεις λοιπόν;
Σε κάθε περίπτωση, αυτό που συνέβη, σας έχει πονέσει βαθιά και φυσικά το ζηλεύετε.
Αποδεικνύει ότι, διαχρονικά, η δόξα σε κάθε αθλητικό επίπεδο, είναι ερυθρόλευκη και ο πιο ξακουστός σύλλογος του Ελληνικού ποδοσφαίρου, παραμένει παντού ο Ολυμπιακός!
Και στην εποχή που ζούμε, με το Ελληνικό ποδόσφαιρο να συγκλονίζεται από αισχρές διαιτησίες, βαθύ παρασκήνιο, σοβαρές καταγγελίες, βρώμικες "εξυγιάνσεις", κτλ, η πορεία αυτών των παιδιών, αποτελεί φωτεινό φάρο για το μέλλον του βασιλιά των σπορ στον τόπο μας...
Άσχετο, αλλά "βασιλιάς των σπορ" είναι παγκοσμίως και όχι στον τόπο μας το ποδόσφαιρο. Ακόμη και αυτή η... παγκοσμιότητα ελέγχεται, αφού σε μεγάλες πληθυσμιακά χώρες (ΗΠΑ, Ινδία, Κίνα, Αυστραλία, κ.λπ.) άλλα σπορ κατέχουν την πρωτοκαθεδρία. Στον τόπο μας πάντως ο "βασιλιάς των σπορ" είναι το πόλο και φυσικά το μπάσκετ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα διαφωνήσω φίλε. 8 εκατομμύρια δίνει η Nova για όλη την Ευρωλίγκα. Στο ποδόσφαιρο, μόνο ο Ολυμπιακός και μόνο στο πρωτάθλημα, παίρνει σχεδόν τα διπλά από την Cosmote. Για να μην βάλω τις άλλες ομάδες ή τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Τα λεφτά που δίνουν τα κανάλια, δείχνουν τη δημοτικότητα των αθλημάτων.
ΔιαγραφήΝαι, φυσικά, η δημοφιλία του ποδοσφαίρου είναι αναμφισβήτητη. Αλλά αυτό είναι το κριτήριο για να ανακηρυχθεί ένα σπορ ως "βασιλιάς"; Ότι δηλαδή υπερέχει ποιοτικά των υπολοίπων; Και πού ακριβώς υπερέχει; Στη θεαματικότητα; Στην αγωνιώδη εξέλιξή του; Στο πώς "δείχνει" στην τηλεόραση; Όλα αυτά είναι σχετικά έτσι και αλλιώς και βαθύτατα υποκειμενικά. Αν κάτι είναι δημοφιλές πάντως δεν σημαίνει αυτόματα ότι είναι και ποιοτικό. Μπορεί το ποδόσφαιρο να είναι ο "βασιλιάς" των σπορ, αλλά αρκετοί από εμάς μπορεί να είμαστε... αντιμοναρχικοί ή δημοκράτες, αν μπορώ να κάνω μια μεταφορά. Τα δημοφιλέστερα προϊόντα ψυχαγωγίας και διασκέδασης (ταινίες ή τραγούδια ή βιβλία) συνήθως διακρίνονται για την χαμηλή ποιότητά τους. Κοντολογίς, ό,τι αρέσει στο πλήθος δεν σημαίνει ότι είναι και το καλύτερο.
ΔιαγραφήΣίγουρα, το τι είναι καλύτερο, είναι υποκειμενικός παράγοντας. Πάντως από το αρχικό σου σχόλιο, το θέμα αφορούσε τη δημοφιλία, γι αυτό αναφέρθηκα στα τηλεοπτικά.
Διαγραφή