Η ανάλυση της κλήρωσης των προημιτελικών του Conference League

Η παρουσία δύο Ελληνικών ομάδων στα προημιτελικά του UEFA Europa Conference League, δημιουργεί τρομερό ενδιαφέρον στους Έλληνες φιλάθλους, εν όψει μάλιστα και της διοργάνωσης του τελικού στην Αθήνα.

Χθες πραγματοποιήθηκε η κλήρωση των προημιτελικών:

Η χθεσινή κλήρωση έφερε λοιπόν τον Ολυμπιακό απέναντι στην Τουρκική Φενέρμπαχτσε και τον ΠΑΟΚ απέναντι στην Βελγική Κλαμπ Μπριζ.

Αν ο Ολυμπιακός προκριθεί στα ημιτελικά, θα τεθεί αντιμέτωπος με τον νικητή του ζευγαριού Άστον Βίλα-Λιλ και αν ο ΠΑΟΚ προκριθεί στα ημιτελικά, θα αντιμετωπίσει τον νικητή του ζευγαριού Φιορεντίνα-Βικτόρια Πλζεν.

Παρατηρούμε στα social media ότι η γεύση που άφησε η κλήρωση στους φίλους του Ολυμπιακού, δεν είναι πολύ ευχάριστη, τόσο για τον αντίπαλο στα προημιτελικά, όσο και για τον πιθανό αντίπαλο σε περίπτωση πρόκρισης στα ημιτελικά. Διαφωνούμε ορίζοντια και κάθετα και θα το αναλύσουμε.

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΦΕΤΙΝΕΣ ΚΛΗΡΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΣΤΟ CONFERENCE LEAGUE

Καταρχάς, αυτή ήταν η τρίτη φετινή κλήρωση για τον Ολυμπιακό στο Conference League. Τον Δεκέμβριο κληρώθηκε με την Φερεντσβάρος για τα μπαράζ των "16", αποφεύγοντας, μεταξύ άλλων, την Άιντραχτ Φρανκφούρτης, μία διασταύρωση που, πιθανότατα, θα οδηγούσε σε πρόωρο αποκλεισμό.

Μετά την πρόκριση επί της Φερεντσβάρος, κληρώθηκε στους "16" με την Μακάμπι Τελ Αβίβ. Απέφυγε δηλαδή την Άστον Βίλα, καθώς και τις Φιορεντίνα, Λιλ που ήταν πιθανές αντίπαλοι και ταυτόχρονα κληρώθηκε με την θεωρητικά πιο βατή ομάδα που θα μπορούσε. 

Από την πρώτη στιγμή η Αθλητική διαπλοκή τόνιζε ότι η κλήρωση με την Μακάμπι ήταν εξαιρετική, ενώ οι περισσότεροι φίλοι του Ολυμπιακού εστίαζαν στην κακή παράδοση με τους Ισραηλινούς. Αρχικά, φάνηκε ότι οι σκέψεις τους είχαν βάση. Εν τέλει όμως, δικαιωθήκαμε εμεις.

Στην χθεσινή τρίτη κλήρωση, ο Ολυμπιακός απέφυγε ξανά την Άστον Βίλα, όπως επίσης και τις δύο ομάδες από το Ιταλικό και Γαλλικό πρωτάθλημα (Φιορεντίνα και Λιλ). Ήταν η τρίτη συνεχόμενη κλήρωση που ο Ολυμπιακός θα μπορούσε να τύχει με πολύ δύσκολο αντίπαλο και δεν κληρώθηκε.

Συνοπτικά, ο Ολυμπιακός απέφυγε σε τρεις κληρώσεις να αντιμετωπίσει κάποιο μεγαθήριο. Ειδικά για τον Ολυμπιακό και την παραδοσιακή του ατυχία, αυτό φαντάζει τεράστιο κατόρθωμα.

Η ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΣΤΑ ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΗ

Ο αντίπαλος στους "8", είναι η Φενέρμπαχτσε και φαντάζει ιδανική για δύο λόγους: Πρώτον δεν είναι το μεγάλο όνομα από τα μεγάλα πρωταθλήματα (Άστον Βίλα, Φιορεντίνα, Λιλ) και δεύτερον δεν είναι ο Ολυμπιακός το ακλόνητο φαβορί για να περάσει.

Πράγματι όταν ο Ολυμπιακός φαντάζει μεγάλο φαβορί, τα δεδομένα δυσκολεύουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η Μέταλιστ στους "16" του Europa League το 2012. Αλλά ακόμα και φέτος, έπρεπε να καταστεί αουτσάιντερ ο Ολυμπιακός για να περάσει την Μακάμπι. Στον πρώτο αγώνα που ήταν φαβορί, δεν πήγε πολύ καλά αυτό...

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αντιμετωπίζεις μεγαθήρια, (άρα είναι θετικό ότι ο Ολυμπιακός απέφυγε τις ομάδες από Αγγλία, Ιταλία). Η χρυσή τομή είναι μια ομάδα στα μέτρα σου ή να είσαι ελαφρώς αουτσάιντερ. Αυτό έφερε η κληρωτίδα στον Ολυμπιακό.

Σκεφτείτε πολύ απλά να σας έλεγε κάποιος στην αρχή της σεζόν ότι ο Ολυμπιακός θα έπαιζε για ημιτελικά ευρωπαϊκής διοργάνωσης απέναντι στην Φενέρμπαχτσε. Δεν θα ενθουσιαζόσασταν; Μην ξεχνάμε ότι πριν από δύο χρόνια, ο Ολυμπιακός την φιλοδώρησε με τρία τέρματα μέσα στην Κωνσταντινούπολη.

Άλλωστε, στις δύο προηγούμενες συμμετοχές τους σε προημιτελικά, οι ερυθρόλευκοι είχαν δύσκολες αποστολές στην ιστορία τους, καθώς αντιμετώπισαν την Ατλέτικο Μαδρίτης το 1993 και την Γιουβέντους το 1999. Φέτος, το όνομα της Φενερ δεν τρομάζει.

Συνεπώς, η κακή αίσθηση κάποιων φίλων του Ολυμπιακού, οφείλεται ίσως έμμεσα στην πιο καλή κλήρωση του ΠΑΟΚ με την Κλαμπ Μπριζ.

ΟΙ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΗΜΙΤΕΛΙΚΑ

Είναι λίγο αστείο να υπάρχει γκρίνια για την πιθανή δύσκολη διασταύρωση στα ημιτελικά με την Άστον Βίλα. Πρώτον, γιατί δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα περάσει ο Ολυμπιακός και δεύτερον γιατί δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα περάσει η Άστον Βίλα!

Αρχικά, δεν γίνεται να παίζεις σε ημιτελικά ευρωπαϊκής διοργάνωσης και να ξενερώνεις επειδή ο αντίπαλος έχει δυναμική! Κάποια στιγμή θα έρθει και μια πιο δύσκολη διασταύρωση, όσο προχωράς.

Από κει και πέρα, η Άστον Βίλα δεν είχε και την πιο εύκολη κλήρωση στα προημιτελικά. Θα αντιμετωπίσει την Λιλ (με τη ρεβάνς μάλιστα να γίνεται στην Γαλλία) και υπάρχουν ρεαλιστικές πιθανότητες να μην προκριθούν οι Άγγλοι.

Αναφορικά με τον υποψήφιο αντίπαλο του ΠΑΟΚ στα ημιτελικά, πιθανή πρόκριση της Βικτόρια Πλζεν επί της Φιορεντίνα, φαντάζει πάρα πολύ δύσκολη.

Άρα, αν ο ΠΑΟΚ φτάσει στα ημιτελικά θα αντιμετωπίσει πιθανότατα την Φιορεντίνα, θα έχει δηλαδή δύσκολη αποστολή, καθώς οι Ιταλοί είναι το δεύτερο φαβορί για την κατάκτηση του Conference League.

Αντίθετα, όπως προαναφέραμε η πρόκριση της Άστον Βίλα στα ημιτελικά επί της Λιλ δεν εξίσου πιθανή.

Βάσει των στοιχηματικών εταιρειών, η Άστον Βίλα είναι μεν φαβορί επί της Λιλ, αλλά με αποδόσεις που δεν αποκλείουν να περάσουν οι Γάλλοι (1,55 εναντι 2,45). Ωστόσο, στο ζευγάρι Φιορεντίνα-Βικτόρια Πλζεν, οι Ιταλοί είναι ξεκάθαρο φαβορί (1,30 έναντι 3,60).

Συνεπώς, στην υποθετική περίπτωση που οι Ελληνικές ομάδες προκριθούν στα ημιτελικά, τα ζευγάρια φαίνεται ότι θα είναι ΠΑΟΚ-Φιορεντίνα και Ολυμπιακός-Άστον Βίλα ή Λιλ.

Οπότε, ούτε εύκολο θα είναι το έργο του ΠΑΟΚ στα ημιτελικά (αν πέρασει), ούτε δεδομένη είναι η διασταύρωση του Ολυμπιακού με την Άστον Βίλα, για την οποία δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχει να δώσει μεγάλες και δύσκολες μάχες στην Premier League για ένα εισιτήριο στην τετράδα που οδηγεί απευθείας στους ομίλους του Champions League της επόμενης αγωνιστικής περιόδου.

- Ένα στοιχείο που έχει ενδιαφέρον, είναι ότι από τους οκτώ του final-8 στο φετινό Conference League, οι επτά ομάδες είχαν τερματίσει πρώτες στον όμιλο τους στο Conference League. Δεν υπάρχει κανείς από τους δεύτερους των ομίλων και ο μοναδικός από το Europa League είναι ο Ολυμπιακός! Η μοναδική νικήτρια ομίλου που αποκλείστηκε, είναι η Μακάμπι.

- Ένας καλός οιωνός είναι ότι η ρεβάνς για τον Ολυμπιακό είναι εκτός έδρας, κάτι που έχει πάει κατ'ευχήν φέτος (με Φερεντσβάρος και Μακάμπι), αλλά και σε κρίσιμες προκρίσεις του παρελθόντος (1999: Κροάσια, 2020: Άρσεναλ, 2021: Αϊντχόφεν, κτλ).

ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΡΟΣ ΤΙΣ 11 ΤΟΥ ΑΠΡΙΛΗ...

Κλείνοντας, θα αναφέρουμε ότι τα ευρωπαϊκά νοκ άουτ φαίνεται ότι είναι η ειδικότητα Μεντιλίμπαρ. Το απέδειξε πέρυσι, κατακτώντας το Europa League με την Σεβίλλη, το αποδεικνύει διαρκώς και φέτος.

Ωστόσο, αυτό που χρειάζεται ο Ολυμπιακός, είναι το δέσιμο της ομάδας. Με δεδομένη τη διακοπή δύο εβδομάδων (αίτημα Πογιέτ και προκριματικά Euro), ο Βάσκος θα έχει τη δυνατότητα να δουλέψει στην ομάδα και να την δέσει, διορθώνοντας τις ατέλειες που υπάρχουν.

Αυτό ενισχύεται και από τις περαιτέρω αναβολές που δίνονται υποχρεωτικά, την περίοδο των αγώνων του Conference League, αφού ο κανονισμός υποχρεώνει την Super League, να αναβάλει τους αγώνες των Ελληνικών ομάδων που συμμετέχουν από την προημιτελική φάση και μετά στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Μια ομάδα με τόσο βάθος και τέτοιο υλικό, θα είναι πλέον ξεκούραστη και περισσότερο δουλεμένη. 

Με δεδομένο και το καμπανάκι από τον πρώτο αγώνα με την Μακάμπι, τι πιστεύετε ότι θα δούμε στον πρώτο αγώνα με την Φενέρμπαχτσε στο γήπεδο Καραϊσκάκη;

Δεν χρειάζονται περισσότερα λόγια. Άλλωστε, το κλισέ λέει ότι σημασία έχει το ταξίδι και όχι ο προορισμός. Ως οπαδοί λοιπόν, απολαύστε το ταξίδι μέχρι τις 11 Απριλίου. Προετοιμαστείτε, διαβάστε ρεπορτάζ, ψαχτείτε για εισιτήρια, φανταστείτε τι θα μπορεί να συμβεί από εδώ και πέρα και απολαύστε τη διαδρομή της μεγάλης πορείας που ξεκίνησε στις 10 Αυγούστου με τη νίκη επί της Γκενκ στο γήπεδο Καραϊσκάκη 

Υπάρχει ένας μήνας με ένα όνειρο ζωντανό, με τις προοπτικές ιδανικές, με το μέχρι σήμερα ταξίδι ευλογημένο. Μόνο να κερδίσει έχει πλέον ο Ολυμπιακός από όλο αυτό. Και όταν δεν έχεις να χάσεις κάτι, συνήθως προχωράς ακόμα περισσότερο...

Σχόλια

  1. Ο Θρύλος μας φέτος διεκδικεί ΈΞΙ ευρωπαϊκά (έχω βάλει και της Κ19, για αυτό βγαίνουν 6). Αυτό τα λέει όλα. Θρύλε γερά. Μπορείς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου