Αυτή η ομάδα κουβαλούσε ΠΑΝΤΑ πολλά κιλά καρύδια!


Αγαπημένη ασχολία της Αθλητικής διαπλοκής είναι πάντα η ιστορική έρευνα, ειδικά όταν αυτή συνοδεύεται από την μεγάλη πρόκληση της αποκατάστασης της αλήθειας, η οποία έχει διαστρεβλωθεί από προπαγάνδα και μύθους δεκαετιών.

Σήμερα συμπληρώνονται 26 χρόνια από ένα απόγευμα, στο οποίο οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού απέδειξαν για μία ακόμα φορά την ανδρεία και το θάρρος που συνοδεύουν την ερυθρόλευκη φανέλα και το dna του συλλόγου.

Ήταν Κυριακή 22/03/1998, όταν ο Ολυμπιακός κλήθηκε να αντιμετωπίσει τον Ηρακλή στο Καυτανζόγλειο στάδιο Θεσσαλονίκης, στα πλαίσια της 27ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της σεζόν 1997/98.

Η αναμέτρηση αποτέλεσε μία μαύρη σελίδα για το Ελληνικό ποδόσφαιρο, καθώς οι παίκτες του Ολυμπιακού δέχτηκαν μπαράζ λιθοβολισμών κατά τη διάρκεια του αγώνα, αλλά δεν διανοήθηκαν στιγμή να εγκαταλείψουν τον αγωνιστικό χώρο, παρότι κινδύνευσε η ζωή τους. Έμειναν, έπαιξαν και νίκησαν!

Ο πιο μεγάλος κίνδυνος υπήρχε κατά τις εκτελέσεις κόρνερ, όταν οι πέτρες έπεφταν βροχή! Οι παίκτες του Ολυμπιακού δεν δίσταζαν να πηγαίνουν στο σημαιάκι με κίνδυνο της ζωής τους και να πετάνε την μπάλα άουτ.

Αντί να επικαλεστούν τον σοβαρό κίνδυνο και να αποχωρήσουν, πήγαιναν παντελονάτα και έδιωχναν την μπάλα άουτ, στερώντας από την ομάδα τους στημένες φάσεις από τις οποίες θα μπορούσε να σκοράρει. Έτσι ο αγώνας αλλοιώθηκε, αλλά και πάλι ο Ολυμπιακός αναδείχθηκε νικητής με σκορ 0-2!

Ο διαιτητής της αναμέτρησης, αντί να διακόψει τον αγώνα, αποφάσισε σε κάποιο χρονικό σημείο να εκτελούνται τα κόρνερ από την άλλη πλευρά, κάτι εντελώς παράτυπο, ενώ σφύριξε τη λήξη του αγώνα στο 86:40, δηλαδή τρία λεπτά και είκοσι δευτερόλεπτα πριν ολοκληρωθεί η κανονική διάρκεια!

Το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα» στις 23/03/1998, είναι χαρακτηριστικό...



Δείτε το βίντεο-σοκ:

Η ζωή των παικτών του Ολυμπιακού, κινδύνευσε, αλλά οι παίκτες έμειναν και έπαιξαν:


Οι εικόνες από το Καυτανζόγλειο στάδιο την επομένη του αγώνα, ήταν σοκαριστικές:


Διαβάζοντας τα ρεπορτάζ της εποχής και παρακολουθώντας το βίντεο με όσα συνέβησαν, γεννιέται η ανάγκη να γίνει σύγκριση με τη Ριζούπολη, μόλις πέντε χρόνια αργότερα. Τότε που... είχε ένταση στη φυσούνα, έπεσαν φωτοβολίδες στον αγωνιστικό χώρο και οι παίκτες του Παναθηναϊκού τρομοκρατήθηκαν και δεν μπόρεσαν να πάρουν ένα από τα δυόμιση αποτελέσματα που ήθελαν για να κατακτήσουν το πρωτάθλημα, παρότι δεν τραυματίστηκε κανείς τους!

Και όμως, για τη Ριζούπολη, δημιουργήθηκαν με την πάροδο του χρόνου, τερατώδεις μύθοι από μέσα μαζικής προπαγάνδας και λασπολογίας, αλλά οι Κυριακές των λιθοβολισμών εναντίον αθλητών, είναι σήμερα ξεχασμένες...

Στο βίντεο είδαμε τον Στέλιο Γιαννακόπουλο να δέχεται πέτρες στο κεφάλι. Είναι ο ίδιος άνθρωπος που «γλέντησε» το τριφύλλι πέντε χρόνια αργότερα στη Ριζούπολη, σε μία σεζόν που η διαιτησία «πήγε τρένο» τον Παναθηναϊκό με αισχρά διαιτητικά σφυρίγματα! Αυτός ο άνθρωπος ακούει σήμερα συναδέλφους του να λένε ότι ήταν «απροστάτευτοι» στη Ριζούπολη και ότι δεν έπρεπε να γίνει ο αγώνας, ενώ απλά θέλουν να ξεπλύνουν τον διασυρμό της ιστορικής τριάρας.

Για να μην έρθουμε στο σήμερα και στην υπόθεση Χουάνκαρ που... τραυματίστηκε από το ωστικό κύμα μίας κροτίδας που έσκασε εκτός αγωνιστικού χώρου, ενώ δεν αγωνιζόταν καν και έκανε ζέσταμα!

Ε ναι λοιπόν, αυτή η ομάδα κουβαλούσε πάντα πολλά κιλά καρύδια και όμως έμενε στα γήπεδα, έπαιζε και τους ξεφτίλιζε όλους, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες...

Έτσι έπαιρνε τα πρωταθλήματα ο Ολυμπιακός!

Σχόλια

  1. Προφανώς και τίποτα από όλα αυτά δεν θα γραφτεί σε κανένα "αντικειμενικό" σάιτ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου