Ένας χρόνος από το ΕΠΟΣ του ερασιτέχνη και το τσίκνισμα του τριφυλλιού


Ένας χρόνος συμπληρώνεται από την Τσικνοπέμπτη της απόλυτης υποταγής και η Αθλητική διαπλοκή παρουσιάζει το πληρέστερο χρονικό για τα πράσινα όνειρα που έγιναν εφιάλτες και τον ιστορικό θρίαμβο του ερασιτέχνη Ολυμπιακού εκείνο το μεσημέρι στον Άγιο Θωμά.

Η ιστορία των αιωνίων αντιπάλων και σε επίπεδο ερασιτέχνη είναι γεμάτη ερυθρόλευκες χρυσές σελίδες και πράσινα βατερλό, ιδιαίτερα στην εποχή Μαρινάκη-Κουντούρη από το 2010 μέχρι σήμερα. Όμως η πιο εμφατική στιγμή της απόλυτης ισοπέδωσης, συνέβη πριν από έναν χρόνο, στις 16/02/2023.

Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός είχαν τεθεί αντιμέτωποι στην ημιτελική φάση του Challenge cup στο βόλεϊ ανδρών, με έπαθλο μία θέση στον τελικό και όραμα ένα ευρωπαϊκό τρόπαιο. Για τον Ολυμπιακό, ο στόχος ήταν το τρίτο ευρωπαϊκό στο βόλεϊ ανδρών (τέταρτο μαζί με τις γυναίκες) και το δέκατο τέταρτο (14ο) στον ερασιτέχνη. Για τον Παναθηναϊκό, ο στόχος ήταν το... ξεπαρθένεμα όχι μόνο στο βόλεϊ, αλλά σε όλο τον ερασιτέχνη...

Στον πρώτο ημιτελικό του «Μελίνα Μερκούρη», ο Παναθηναϊκός επικράτησε με 1-3 σετ και βρισκόταν πλέον με το ένα πόδι στον τελικό της διοργάνωσης. Αρκούσαν δύο σετ στη ρεβάνς του Αγίου Θωμά για να έρθει το πολυπόθητο εισιτήριο. Ο δε Ολυμπιακός χρειαζόταν τέσσερα σετ στην έδρα του αντιπάλου του, κάτι που φάνταζε εξωπραγματικό.

Στον επαναληπτικό του Αγίου Θωμά, ο Παναθηναϊκός κερδίζει το πρώτο σετ. Στο δεύτερο σετ, το σκορ φτάνει στο 25-24 υπέρ του τριφυλλιού και οι γηπεδούχοι έχουν set point.

Ο Ερνάντεζ σερβίρει δυνατά και οι πράσινες καρδιές χτυπούν εξίσου δυνατά σε όλη την Ελλάδα, έχοντας εγκαταλείψει για λίγο το παραδοσιακό τσίκνισμα της μέρας.

Αν ο Παναθηναϊκός πάρει τον πόντο, θα πάρει το σετ και την πρόκριση στον ευρωπαϊκό τελικό, όπου θα ήταν το φαβορί. Το απωθημένο του «καταραμένου» πρώτου ευρωπαϊκού στον ερασιτέχνη ΠΑΟ, μοιάζει έτοιμο να υλοποιηθεί...



Θα τα κατάφερνε;

ΕΝΤΕΚΑ ΜΗΝΕΣ ΠΡΙΝ...
Flash back στις αρχές Μαρτίου του 2022, έντεκα μήνες πριν την ιστορική αναμέτρηση του Αγ. Θωμά. Ήταν τότε που ο Παναθηναϊκός οργανισμός οριοθέτησε επίσημα τον μεγάλο στόχο. Η διοίκηση Μαλακατέ θέλει να κατακτήσει το πρώτο ευρωπαϊκό στην ιστορία του ερασιτέχνη Παναθηναϊκού.

Στις 02/03/2022, ο Δημήτρης Ανδρεόπουλος επιλέγει τον πάγκο του Παναθηναϊκού, αντί για τον πάγκο της εθνικής ομάδας. Το SDNA εκφράζει επικοινωνιακά τον ερασιτέχνη ΠΑΟ όσο κανένα άλλο μέσο. Ο τίτλος αναφέρεται για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό τρόπαιο: «Ο Ανδρεόπουλος επέλεξε Παναθηναϊκό και ευρωπαϊκό τίτλο»:

ΜΑΙΟΣ 2022
Στις 07/05/2022, η εφημερίδα «Live sport» φιλοξενεί δηλώσεις στελεχών του τμήματος βόλεϊ του Παναθηναϊκού. Μαλακατές, Βρανόπουλος, Γόντικας, Ανδρεόπουλος, Παντελέων, Αγραπιδάκης, διαλαλούν με ένα στόμα και μία φωνή: «Ονειρευόμαστε ευρωπαϊκό!»

Τον ίδιο μήνα, το τμήμα βόλεϊ ανδρών του Παναθηναϊκού πραγματοποιεί τη μεταγραφή του Φερνάντο Ερνάντεζ, η οποία μαρτυρά ένα υψηλό μπάτζετ, σε αντίθεση με τις φορολογικές δηλώσεις του ερασιτέχνη ΠΑΟ... Από τις πρώτες δηλώσεις του, ο Κουβανός φαίνεται να έχει μπει στο κλίμα: «Έρχομαι να πάρουμε το ευρωπαϊκό»!

ΙΟΥΝΙΟΣ 2022
«Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα». Ο Παναθηναϊκός είναι πρωταθλητής Ελλάδας και οφείλει να αγωνιστεί στο Champions League. Όμως εκεί, δεν υπάρχει ρεαλιστική πιθανότητα κατάκτησης ευρωπαϊκού. Το ίδιο και στο CEV cup που είναι η δεύτερη τη τάξει διοργάνωση. Έτσι η διοίκηση Μαλακατέ «μπανίζει» την τρίτη τη τάξει ευρωπαϊκή διοργάνωση, το Challenge cup και αποφασίζει τον ευρωπαϊκό αυτο-υποβιβασμό της, με πρόσχημα ότι δεν έχει γήπεδο που να πληροί τις προδιαγραφές για αγώνες Champions League.

Το SDNA αναφέρεται στον αυτο-υποβιβασμό, κάνοντας λόγο για «όνειρο» και «ευρωκούπα»:

Ο Ολυμπιακός είχε επιλέξει αυτή την τακτική στο παρελθόν, μόλις μία φορά (επιλέγοντας τη δεύτερη τη τάξει διοργάνωση και όχι την τρίτη) όταν είχε όντως ζήτημα με το γήπεδο. Τότε, το ίδιο site, κατηγορούσε τον Ολυμπιακό για «ανήθικες μεθόδους» και «παλιομοδίτικες πρακτικές»:

Το ότι ο Παναθηναϊκός δεν αντιμετώπιζε γηπεδικό πρόβλημα αποδείχθηκε σύντομα, καθώς την ίδια σεζόν του αυτο-υποβιβασμού, χρησιμοποίησε το ΟΑΚΑ για τον αγώνα του Challenge cup με την Σπάρτακ Μιγιάβα:

Οι δύο Ελληνικές ομάδες έφτασαν στα ημιτελικά της διοργάνωσης.

Ο Ολυμπιακός απέκλεισε στους «32» την Σλοβακική Κομάρνο, στους «16» την Βουλγαρική Μπουργκάς και στα προημιτελικά την Ρουμανική Στεάουα Βοκουρεστίου.

Ο Παναθηναϊκός απέκλεισε στους «64» την Σλοβακική Σπάρτακ Μιγιάβα, στους «32» την Τσέχικη Οντολένα Βόντα, στους «16» την Νορβηγική Βίκινγκ και στα προημιτελικά την Ολλανδική Οριόν.

Η τελευταία πρόκριση του Παναθηναϊκού επί της Οριόν συνοδεύθηκε από θρίλερ και κρίθηκε στο «χρυσό σετ». Μετά το τέλος της αναμέτρησης, οι οπαδοί του τριφυλλιού βρίσκονταν σε έκσταση και παραληρούσαν εν όψει των ημιτελικών με τον Ολυμπιακό:


Ο ΠΡΩΤΟΣ ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ ΣΤΟ ΡΕΝΤΗ
Ο πρώτος ημιτελικός διεξήχθη στις 07/02/2023 στο κλειστό «Μελίνα Μερκούρη» του Ρέντη. Ο Ολυμπιακός προηγήθηκε με 1-0 σετ, αλλά ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε, πήρε ψυχολογία και νίκησε τελικά με 1-3 σετ.

Μετά τη λήξη του πρώτου ημιτελικού, οι οπαδοί του Παναθηναϊκού παραληρούν ξανά. Η συντριπτική πλειοψηφία στα σχόλια που γράφουν, μνημονεύει το περίφημο πανό του 2020 για το σερί νικών 50-0 του Ολυμπιακού απέναντί στην ομάδα τους στον ερασιτέχνη. Το πανό, τούς είχε πληγώσει και έψαχναν εκδίκηση, μέσω της πρόκρισης στον ευρωπαϊκό τελικό:

Ο ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΘΩΜΑ
Ο επαναληπτικός είναι προγραμματισμένος για το βράδυ της Τετάρτης 15/02/2023. Η κρίσιμη μέρα φτάνει. Αλαφιασμένοι οπαδοί του Παναθηναϊκού φτάνουν στο κλειστό του Αγίου Θωμά σε κατάσταση παροξυσμού και «δίψας» για την ιστορική εκδίκηση, ενώ μπουκάρουν κατά κύματα χωρίς εισιτήριο στο γήπεδο και έρχονται σε σύγκρουση με τις δυνάμεις της Αστυνομίας...

Από τις συγκρούσεις, τραυματίζονται τέσσερις αστυνομικοί. Οι δύο χτυπήθηκαν με πέτρα στο κεφάλι, ο ένας με πέτρα στον ώμο και ο άλλος είχε χτυπήματα στο πρόσωπο και υπέστη εξάρθρωση ώμου.

Οι συγκρούσεις των οπαδών με την Αστυνομία, καθώς και οι ρίψεις καπνογόνων και δακρυγόνου, προκαλούν μία ασφυκτική κατάσταση στο κλειστό. Η ευρωπαϊκή ομοσπονδία βόλεϊ (CEV) αναβάλει την αναμέτρηση για το επόμενο μεσημέρι, με τον όρο να μην έχει κόσμο στο γήπεδο. Εκεί είναι Ευρώπη και δεν έχει χάδια για το κακομαθημένο παιδί του Ελληνικού αθλητισμού.

Σε μικρή απόσταση από το γήπεδο, βρίσκεται το Ιατρικό κέντρο που είναι και χορηγός του ερασιτέχνη Ολυμπιακού. Η διοίκηση των Ερυθρόλευκων θα μπορούσε να μεταφέρει εκεί την αποστολή της ομάδας, να λάβει μία βεβαίωση ότι οι αθλητές δεν μπορούν να αγωνιστούν για το επόμενο 48ωρο λόγω αναπνευστικών προβλημάτων και όλα να τελείωναν εκεί, με ευθύνη των γηπεδούχων. Παρότι το διακύβευμα ήταν ένας ευρωπαϊκός τελικός, ο Ολυμπιακός δεν το έκανε και επέλεξε να αγωνιστεί την επόμενη ημέρα...

Το επόμενο μεσημέρι διεξάγεται λοιπόν ο ημιτελικός. Ο Παναθηναϊκός κερδίζει το πρώτο σετ με 25-22 και χρειάζεται ένα σετ για να εξασφαλίσει την πρόκριση στον τελικό. Στο δεύτερο σετ, οι γηπεδούχοι είχαν δύο φορές set point. Τη δεύτερη φορά, ο Ερνάντεζ θα πραγματοποιήσει ένα πολύ καλό και δυνατό σερβίς. Η άμυνα του Κουμεντάκη δεν επιτρέπει τη λύτρωση του πράσινου απωθημένου. Ο Ολυμπιακός στέκεται όρθιος και μάλιστα κερδίζει στη συνέχεια το σετ με 25-27 και ισοφαρίζει σε 1-1. Στο τρίτο σετ, οι Ερυθρόλευκοι θα επικρατήσουν με 21-25 και τα φίδια αρχίζουν να ζώνουν το «πράσινο» στρατόπεδο. Στο τέταρτο σετ ο Ολυμπιακός έχει τρομερή ψυχολογία και επικρατεί άνετα με 17-25.

Το αποτέλεσμα είναι 1-3 σετ, όπως ακριβώς και στην πρώτη αναμέτρηση του Ρέντη, συνεπώς η πρόκριση έμελλε να κριθεί σε ένα τελευταίο «χρυσό» σετ. Οι πράσινοι παραπαίουν, ο Ολυμπιακός κάνει πάρτι και επικρατεί με 6-15, παίρνοντας τη νίκη με 1-4 σετ και κερδίζοντας το χρυσό εισιτήριο για τον ευρωπαϊκό τελικό...

Ο Ολυμπιακός πανηγυρίζει την ιστορική πρόκριση μέσα στο γήπεδο του Παναθηναϊκού, παρόντος του προέδρου του Μιχάλη Κουντούρη:

Στις τάξεις των οπαδών του Παναθηναϊκού, επικρατεί το απόλυτο σοκ και ένα τρομερό μούδιασμα:

Μετά τον θρίαμβο, ο Παναθηναϊκός βρίσκεται στο καναβάτσο και ο Ολυμπιακός καλείται να αντιμετωπίσει την Μακάμπι Τελ Αβίβ στον διπλό τελικό του Challenge cup. Στον πρώτο αγώνα του Ισραήλ επικρατεί με 0-3 σετ και στη φιέστα της ρεβάνς του ΣΕΦ επικρατεί επίσης με 3-0. Με συνολικό σκορ 6-0 σετ, κατακτά το Challenge cup, δηλαδή το τρίτο ευρωπαϊκό στην ιστορία του τμήματος και παραμένει η μοναδική Ελληνική ομάδα που έχει κατακτήσει ευρωπαϊκό στο βόλεϊ!


Κλείνοντας, θα αναφέρουμε το εξής: Η ιστορία του περυσινού ευρωπαϊκού στο βόλεϊ, είναι απόλυτα διδακτική και ενδεικτική της διαφορετικότητας του dna των δύο «αιωνίων» αντιπάλων.

Από τη μία ο ερασιτέχνης Παναθηναϊκός, ένας σύλλογος άτιτλος ευρωπαϊκά, μιλούσε ευθέως για ευρωπαϊκό, ενώ ΜΜΕ και οπαδοί έβγαλαν γλώσσα σε κάθε επίπεδο, θεωρώντας σχεδόν δεδομένη την κατάκτηση, αφού πρώτα έγινε η νόμιμη «παγαποντιά» του αυτο-υποβιβασμού. Προκλήσεις, θράσος, τρολάρισμα, τοξικότητα...

Από την άλλη, ένας σύλλογος «χορτάτος» από ευρωπαϊκούς τίτλους, δεν χρειάστηκε καν να αυτο-υποβιβαστεί, δεν μίλησε στιγμή για ευρωπαϊκό, δεν έβγαλε στιγμή γλώσσα, ούτε προκάλεσε, ούτε τρόλαρε. Περίμενε την κατάλληλη στιγμή, «όπλισε» και τους γκρέμισε τα όνειρα μέσα στο γήπεδό τους, ενώ μπορούσε να πάρει τον αγώνα στα χαρτιά.

Εκείνο το μεσημέρι της Τσικνοπέμπτης γράφτηκε ιστορία, αποδόθηκε δικαιοσύνη και δεν θα το ξεπεράσουν, ούτε σε δέκα ζωές...


- Ευρωπαϊκά στο βόλεϊ ανδρών: 3 - 0.
- Ευρωπαϊκά σε βόλεϊ ανδρών/γυναικών: 4 - 0.
- Ευρωπαϊκά στον ερασιτέχνη: 14 - 0.
- Ευρωπαϊκά σε ΠΑΕ, ΚΑΕ, ερασιτέχνη: 17 - 6.

ΥΓ: Ποτέ μη ρωτάτε μία γυναίκα ποια είναι η ηλικία της, έναν άντρα ποιος είναι ο μισθός του και έναν Παναθηναϊκό πότε θα πάρει ευρωπαϊκό στον ερασιτέχνη...

Σχόλια