Το έκτο ραντεβού στους «16» επί Μαρινάκη και η αύρα Μεντιλίμπαρ

Μέσα σε λίγα 24ωρα, ο νέος προπονητής του Ολυμπιακού Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ, έφερε νέα ψυχολογία, καλύτερο κοουτσάρισμα, πιο σωστή τακτική, ορθότερες επιλογές, εξυπνότερες αλλαγές. Δεν φοβήθηκε τον Γολγοθά της πρεμιέρας του με τρία ματς-«φωτιά» μέσα σε επτά εικοσιτετράωρα σε Πειραιά, Θεσσαλονίκη και Βουδαπέστη και έκανε το 3/3. Τρεις νίκες, μία πρόκριση και μία τεσσάρα.

Έφερε όμως και κάτι άλλο που ίσως να είναι προίκα από την κατάκτηση του Europa League πριν από λίγους μήνες: Μία ευρωπαϊκή αύρα που διαπιστώθηκε και στη σημερινή κλήρωση.

Αυτή την αύρα τη διαπιστώσαμε από τα πρώτα δευτερόλεπτα του Μεντιλίμπαρ στον πάγκο του Ολυμπιακού, όταν σκόραρε η Φερεντσβάρος στο Καραϊσκάκη και το γκολ της ακυρώθηκε για οφσάιντ. Αυτό που γνωρίζαμε, είναι ότι τα γκολ του Ολυμπιακού ακυρώνονται για λίγα εκατοστά και όχι των αντιπάλων του. Και υπάρχουν δεκάδες παραδείγματα σε Ελλάδα και Ευρώπη. Ξαφνικά είδαμε το αντίθετο!

Στη ρεβάνς, ο Ολυμπιακός κέρδισε πέναλτι πρόκρισης. Πεντακάθαρο μεν, αλλά πόσες φορές έχει συμβεί κάτι τέτοιο με τον Ολυμπιακό;

Σήμερα, το διαπιστώσαμε για τρίτη φορά και στην κλήρωση της φάσης των «16» του UEFA Europa Conference League που έφερε τον Ολυμπιακό αντιμέτωπο με την Μακάμπι Τελ Αβίβ, την θεωρητικά πιο βατή από τις πιθανές αντιπάλους των Ερυθρόλευκων, η οποία στερείται και της έδρας της στην παρούσα χρονική συγκυρία.

Θυμίζουμε ότι οι δύο τελευταίες κληρώσεις του Ολυμπιακού σε φάση των «16», ήταν με Αγγλική ομάδα και πιο συγκεκριμένα με την Γουλβς το 2020 και την Άρσεναλ το 2021. Ποτέ οι ερυθρόλευκοι δεν κληρώνονταν με τις θεωρητικά πιο βατές ομάδες που θα μπορούσαν. Η κληρωτίδα «προτιμούσε» τους πιο ισχυρούς.

Στην εποχή Μαρινάκη, από τη σεζόν 2010/11 μέχρι σήμερα, ο Ολυμπιακός έχει συμμετάσχει πέντε φορές σε φάση «16» ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Την ίδια περίοδο, ο ΠΑΟΚ πήγε στους «16» μόλις μία φορά (το 2022 στο Conference League, όπου έφτασε στα προημιτελικά), ενώ Παναθηναϊκός και ΑΕΚ ούτε μία!

Φέτος, ο Ολυμπιακός συμμετέχει στα 8 κορυφαία ζευγάρια ευρωπαϊκής διοργάνωσης για έκτη φορά στην εποχή Μαρινάκη και οι οιωνοί δείχνουν ότι μπορεί να είναι η φαρμακερή.

Οι πέντε προηγούμενες πέντε φορές ήταν οι εξής:

- 2011/12: Europa League, Ολυμπιακός-Μέταλιστ.

- 2013/14: Champions League, Ολυμπιακός-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

- 2016/17: Europa League, Ολυμπιακός-Μπεσίκτας.

- 2019/20: Europa League, Ολυμπιακός-Γουλβς.

- 2020/21: Europa League, Ολυμπιακός-Άρσεναλ.

Όπως βλέπουμε, οι κληρώσεις ήταν ως επί το πλείστον δύσκολες, καθώς οι ερυθρόλευκοι κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τρεις φορές Αγγλική ομάδα, μία φορά Τουρκική, ενώ βατή θα μπορούσε να θεωρηθεί μόνο η κλήρωση με την Μέταλιστ.

2011/12
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΜΕΤΑΛΙΣΤ

Ο τρόπος που χάθηκε η ευκαιρία για μία ακόμα μεγαλύτερη ευρωπαϊκή πορεία τη σεζόν 2011/12 ήταν πολλαπλά τραγικός για τον Ολυμπιακό, από τον αποκλεισμό στο Τσάμπιονς λιγκ, μέχρι τον αποκλεισμό από την Μέταλιστ στους «16».

Η ομάδα του Ερνέστο Βαλβέρδε συγκέντρωσε 9 βαθμούς σε όμιλο-«φωτιά» με Άρσεναλ, Ντόρτμουντ, Μαρσέιγ. Μία ομάδα από Αγγλία, μία από Γερμανία και μία από Γαλλία. Οι ερυθρόλευκοι πέτυχαν τρεις νίκες και συγκέντρωσαν εννέα βαθμούς, παρά τη σφαγή στη Γερμανία όπου δεν δόθηκε καθαρό πέναλτι στον Ολυμπιακό!

Ακολούθησε η αισχρή ήττα της Ντόρτμουντ από την Μαρσέιγ την τελευταία αγωνιστική με ανατροπή από 2-0 σε 2-3, με δύο γκολ των Γάλλων στο τέλος του αγώνα και ο Ολυμπιακός τερμάτισε τρίτος στην ισοβαθμία.

Παρόλα αυτά, η ομάδα του Βαλβέρδε συνέχισε εξίσου δυναμικά στο Europa League, αποκλείοντας τη Ρωσική Ρούμπιν Καζάν με δύο νίκες στους «32». Στους «16» ο Ολυμπιακός κληρώθηκε με την Ουκρανική Μέταλιστ. Νίκησε στην Ουκρανία με σκορ 0-1, χάρη σε γκολ του Φουστέρ και προηγήθηκε στο Καραϊσκάκη με γκολ του Μαρκάνο στο 15'. Παρά τις απουσίες, ο Ολυμπιακός κρατούσε σφιχτά την πρόκριση, ενώ είχε και δύο δοκάρια. Και όμως, στα τελευταία λεπτά του αγώνα, η Μέταλιστ σκόραρε δύο φορές. Ελάχιστοι θυμούνται ότι το δεύτερο γκολ, ήταν οφσάιντ και στην εποχή του var, θα είχε ακυρωθεί:


Οι Ουκρανοί προκρίθηκαν χάρη στον κανονισμό του εκτός έδρας γκολ. Έτσι, σε μία χρονιά με διαιτητικές σφαγές σε κάθε διοργάνωση και με «περίεργα» αποτελέσματα, όπως αυτό της Μαρσέιγ με την Ντόρτμουντ, ο Ολυμπιακός εντυπωσίασε στην Ευρώπη, αλλά έχασε και μία ιστορική ευκαιρία για κάτι ακόμα μεγαλύτερο...

Για την ιστορία, η Μέταλιστ κληρώθηκε στα προημιτελικά με την Σπόρτινγκ Λισαβόνας και αποκλείστηκε. Ακολούθως, η Σπόρτινγκ αποκλείστηκε στα ημιτελικά από την Αθλέτικ Μπιλμπάο, ή οποία έχασε στον τελικό από την Ατλέτικο Μαδρίτης.

2013/14
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΙΤΕΝΤ
Τη σεζόν 2013/14, ο Ολυμπιακός βρέθηκε στους «16» του Champions League, έπειτα από μία εξαιρετική παρουσία στον τρίτο όμιλο της διοργάνωσης απέναντι σε Παρί, Μπενφίκα και Άντερλεχτ, όπου συγκέντρωσε 10 βαθμούς.

Η κλήρωση έφερε την ομάδα του Μίτσελ απέναντι στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Στον πρώτο αγώνα πέτυχε μία ιστορική νίκη με 2-0 στο γήπεδο Καραϊσκάκη, χάρη σε τέρματα του Τσόρι Ντομίνγκεζ και του Κάμπελ. Στη ρεβάνς, Γιουνάιτεντ και διαιτητής διαμόρφωσαν το 3-0 που στέρησε μία ακόμα ιστορική ευκαιρία από τους ερυθρόευκους...

Για την ιστορία, η Μάντσεστερ Γ. κληρώθηκε στα προημιτελικά με την Μπάγερν και αποκλείστηκε. Η δε Μπάγερν αποκλείστηκε στα ημιτελικά από την Ρεάλ, η οποία κατέκτησε το τρόπαιο στον τελικό απέναντι στην Ατλέτικο Μαδρίτης.

2016/17
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΜΠΕΣΙΚΤΑΣ
Τη σεζόν 2016/17, ο Ολυμπιακός απέκλεισε στους «32» του Europa League την Τουρκική Οσμανλισπόρ και στους «16» κληρώθηκε με άλλη μία ομάδα από την Τουρκία, την πολύ ισχυρή τότε Μπεσίκτας. Το 1-1 του πρώτου αγώνα, άφησε ανοιχτά όλα τα σενάρια, αλλά στην Τουρκία ο Ολυμπιακός έχασε με 4-1 και αποκλείστηκε. Προπονητής του Ολυμπιακού σε εκείνες τις αναμετρήσεις, ήταν ο Βασίλης Βούζας.

Η Μπεσίκτας αποκλείστηκε στα προημιτελικά από την Λιόν στη διαδικασία των πέναλτι. Η δε Λιόν αποκλείστηκε στα ημιτελικά από τον Άγιαξ, ο οποίος ηττήθηκε στον τελικό από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

2019/20
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΓΟΥΛΒΣ

Τη σεζόν 2019/20, ο Ολυμπιακός απέκλεισε την Άρσεναλ στους «32» του Europa League, με μία συγκλονιστική νίκη στο Λονδίνο που έγραψε ιστορία. Η κληρωτίδα έφερε την ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς και πάλι απέναντι σε Αγγλική ομάδα στους «16», αυτή τη φορά απέναντι στην πολύ ισχυρή Γουλβς με το τεράστιο μπάτζετ.

Ο πρώτος αγώνας διεξήχθη χωρίς φιλάθλους, καθώς τότε ξεκινούσε η πανδημία του covid-19. Προτού γίνουν συνήθεια οι αναμετρήσεις κεκλεισμένων των θυρών, ο Ολυμπιακός αγωνίστηκε χωρίς τον κόσμο του, ενώ έπαιξε με δέκα παίκτες από το 28', λόγω αποβολής του Σεμέδο. Η ρεβάνς έγινε... τον Αύγουστο στην Αγγλία, ο τερματοφύλακας του Ολυμπιακού (Σα) δεν αγωνίστηκε, γιατί έσπασε το χέρι του, η Γουλβς προηγήθηκε με ένα αστείο πέναλτι και η διαιτησία έσφαξε τον Ολυμπιακό, καθώς δεν δόθηκε καθαρό πέναλτι σε σπρώξιμο του Ελ Αραμπί εντός περιοχής.


Επίσης, αλησμόνητη έχει μείνει και η ακύρωση του γκολ του Καμαρά:


Ο Ολυμπιακός της σεζόν 2019/20 εντυπωσίασε την Ευρώπη σε μία τεράστια πορεία 16 αγώνων, με 5 προκρίσεις που κράτησε, λόγω πανδημίας, ένα ημερολογιακό έτος! Παρόλα αυτά, χάθηκε μία ιστορική ευκαιρία να βρεθεί στο final-8 της Γερμανίας.

Για την ιστορία, η Γουλβς αποκλείστηκε στα προημιτελικά από την Σεβίλλη, η οποία κατέκτησε το τρόπαιο, νικώντας στα ημιτελικά την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και στον τελικό την Ίντερ.

2020/21
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΑΡΣΕΝΑΛ
Η πιο πρόσφατη παρουσία του Ολυμπιακού στους «16» ευρωπαϊκής διοργάνωσης, ήταν στο Europa League πριν από τρία χρόνια, στη σεζόν 2020/21, αφού πρώτα απέκλεισε την PSV Αϊντχόφεν στους «32». Η ομάδα του Μαρτίνς κληρώθηκε στους «16» με την Άρσεναλ. Οι Άγγλοι νίκησαν στο Καραϊσκάκη με 3-1 και ο Ολυμπιακός νίκησε μέσα στην Αγγλία με 1-0, ενώ αγωνίστηκε στα τελευταία λεπτά με παίκτη λιγότερο.

Η Άρσεναλ απέκλεισε στα προημιτελικά την Σλάβια Πράγας, αλλά αποκλείστηκε στα ημιτελικά από την Βιγιαρεάλ που κατέκτησε το τρόπαιο απέναντι στην Μάνστεστερ Γιουνάιτεντ στη διαδικασία των πέναλτι.

Για την ιστορία, στις 4 από τις 5 περιπτώσεις, οι ομάδες που απέκλεισαν τον Ολυμπιακό στους «16», αποκλείστηκαν από τα προημιτελικά, πλην της Άρσεναλ του 2021, που έφτασε στους «4».

Από τις πέντε μάχες του Ολυμπιακού σε φάσεις «16» ευρωπαϊκών διοργανώσεων από το 2010 μέχρι σήμερα, οι τρεις ευκαιρίες ήταν ιστορικές (με Μέταλιστ, Γιουνάιτεντ και Γουλβς). Φέτος, απέναντι στην Μακάμπι, παρουσιάζεται η τέταρτη ιστορική ευκαιρία.

Όταν ο Ολυμπιακός είναι δυνατός (δηλαδή σχεδόν πάντα), συνήθως βρίσκεται στα «σαλόνια» μαζί με τα μεγαθήρια. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της που η ομάδα δείχνει τόσο δυνατή και ταυτόχρονα έχει μπει σε μία διοργάνωση που είναι στα μέτρα της. Ο συνδυασμός δεν είναι εύκολο να συμβεί και περιμένουμε με τεράστιο ενδιαφέρον να δούμε τι μας επιφυλάσσει η φετινή σεζόν...

ΥΓ: Ολυμπιακός και Μακάμπι Τελ Αβίβ έχουν μακρά πολυαθλητική παράδοση. Μόλις πέρυσι, οι ερυθρόλευκοι την νίκησαν σε ευρωπαϊκό τελικό του βόλεϊ ανδρών και κατέκτησαν το challenge cup, ενώ  φέτος, έχουν το 2/2 απέναντι στους Ισραηλινούς στην Εuroleague του μπάσκετ.

Θυμίζουμε ότι Ολυμπιακός και Μακάμπι δεσπόζουν στον πίνακα των κορυφαίων πολυαθλητικών συλλόγων της Ευρώπης στα ομαδικά ολυμπιακά αθλήματα. Στα εθνικά πρωταθλήματα, ο Ολυμπιακός είναι πρώτος με 161 και η Μακάμπι όγδοη με 96, στα εθνικά κύπελλα, ο Ολυμπιακός είναι πρώτος με 102 και η Μακάμπι έκτη με 78, ενώ στα ευρωπαϊκά τρόπαια, ο Ολυμπιακός είναι πέμπτος με 17 και η Μακάμπι δέκατη με 6 κατακτήσεις, ισόβαθμη με τον Παναθηναϊκό.

Σχόλια