Τι να θυμηθείς, τι να ξεχάσεις από όσα έζησες Θέμο Αναστασιάδη...

 

Το συγκλονιστικό θρίλερ της ζωής του Θέμου Αναστασιάδη

«Μια βραδιά δική μου όλη σου η ζωή», λένε περιπαικτικά όσοι θέλουν να εξυψώσουν τις εμπειρίες τους. Αν υπάρχει όμως ένας άνθρωπος που πράγματι μία δική του βραδιά αντιστοιχούσε σε ζωές πολλών, αυτός ήταν σίγουρα ο Θέμος. Το αστέρι του έσβησε σαν σήμερα πριν από τέσσερα χρόνια και το κενό είναι δυσαναπλήρωτο.

Εισαγωγικά να πούμε ότι σπούδασε οικονομικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης (και όχι νομική όπως νομίζουν πολλοί). Απόλυτα πετυχημένος δημοσιογράφος, έγινε διευθυντής της Καθημερινής σε ηλικία μόλις 32 ετών (!) όπου υπέγραφε τη στήλη «Οσα παίρνει ο άνεμος» με την υπογραφή «Όφις», ενώ από το 1992 προκάλεσε αίσθηση με την καυστική του στήλη «Μαύρη Τρύπα» στην Ελευθεροτυπία που αποτέλεσε σημείο αναφοράς σε όλη τη χώρα.
Στα μέσα των 90s εργάστηκε στο περιοδικό Nitro του Πέτρου Κωστόπουλου παίρνοντας συνεντεύξεις που άφησαν εποχή και στη συνέχεια έστησε πρωτοποριακά τηλεοπτικά σόου στην Ελληνική τηλεόραση («Νοκ Άουτ»«Μπίλιες»«Undernet», κτλ) με πιο διάσημο το «Όλα» (που ήταν από τις μακροβιότερες εκπομπές), ενώ παρουσίασε επιτυχημένες ραδιοφωνικές εκπομπές στον Αθήνα 984 και στον Flash. Με λίγα λόγια, τα έκανε όλα. Μέχρι και σε ταινία έπαιξε! («Το φιλί της ζωής»).
Από την εκπομπή «Νοκ Άουτ» πέρασαν οι πάντες πριν καν φτάσουν στην κορυφή. Στις 02/05/1994 ο τότε Μητροπολίτης Δημητριάδος Χριστόδουλος (4 χρόνια πριν γίνει Αρχιεπίσκοπος) και στις 29/08/1995 ο τότε βουλευτής της ΝΔ Κώστας Καραμανλής, 2 χρόνια πριν γίνει αρχηγός του κόμματος. Με τον δεύτερο ο Θέμος επρόκειτο να συγκρουστεί άγρια την περίοδο 2005-2009...

Το 1998 ο Θέμος έφερε την επανάσταση στον αθλητικό Τύπο, εκδίδοντας μαζί με τον Σωτήρη Πουλόπουλο την πιο επιτυχημένη μέχρι και σήμερα αθλητική εφημερίδα της χώρας, τον «Πρωταθλητή»

Τη μεγαλύτερη επανάσταση την έκανε όμως ο Θέμος το 2005 όταν προχώρησε στην έκδοση της Κυριακάτικης πολιτικής εφημερίδας «Πρώτο Θέμα». Εκεί τα πράγματα σοβάρεψαν, καθώς πλέον μπήκε στη μύτη ενός εκδοτικού, αλλά και πολιτικού κατεστημένου δεκαετιών, δημιουργώντας την πιο επιτυχημένη και αποκαλυπτική εφημερίδα της Ελλάδας που βρέθηκε αμέσως στην πρώτη θέση της κυκλοφορίας πάνω από εκδοτικά μεγαθήρια και δεινοσαύρους του χώρου.

Αυτό κάποιοι δεν του το συγχώρεσαν ποτέ. Και κυρίως η εγχώρια μαφία των δεινοσαύρων της τότε διαπλοκής. Τον πολέμησαν με όλα τα μέσα, τον σπίλωσαν, τον στιγμάτισαν, τον εκβίασαν, αλλά κυρίως τον κυνήγησαν δικαστικά, φορολογικά, πολιτικά, διοικητικά, αλλά και σε επίπεδο παρακράτους και ουσιαστικά πέτυχαν τον θάνατό του... Ήταν μία συγκλονιστική ιστορία που θα μπορούσε να γυριστεί σε ταινία ή να γραφτεί σε βιβλίο.

ΕΝΤΕΚΑ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΓΥΡΙΣΤΟΥΝ ΣΕ ΤΑΙΝΙΑ
Ο μήνας του μέλιτος της απόλαυσης της επιτυχίας κράτησε τρία χρόνια, από τον Φεβρουάριο του 2005 που εκδόθηκε το «Πρώτο Θέμα» μέχρι τον Ιανουάριο του 2008 όταν κάποιοι αποφάσισαν να τον αντιμετωπίσουν με όλα τα μέσα.
Τότε, με αφορμή την υπόθεση Ζαχόπουλου, ξεκίνησε το κυνηγητό του Θέμου από κυβερνήσεις, με παραπομπές στη Δικαιοσύνη, κυνηγητό από μυστικές υπηρεσίες και φορολογικές αρχές, μέχρι ΜΜΕ, τρομοκρατικές οργανώσεις και κυκλώματα εκβιαστών. Ένα πρωτοφανές εκδοτικο-πολιτικο-οικονομικό θρίλερ που διήρκεσε ακριβώς 11 χρόνια, από τον Ιανουάριο του 2008 μέχρι τη μέρα που ο Θέμος έφυγε από τη ζωή νικημένος από τον καρκίνο στη Ζυρίχη της Ελβετίας, τον Ιανουάριο του 2019.

Η ΣΤΑΜΠΑ ΤΟΥ ΚΟΜΙΣΤΗ, Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΖΑΧΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΤΑ 5 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΤΟΥ ΘΕΜΟΥ
Από τον Ιανουάριο του 2008 και λόγω της υπόθεσης Ζαχόπουλου ο Θέμος αντιμετώπισε το στίγμα του «κομιστή». Ακόμα και σήμερα οι περισσότεροι τον αποκαλούν έτσι χωρίς να γνωρίζουν καν τι σημαίνει ο συγκεκριμένος όρος. Ας ξετυλίξουμε το κουβάρι...

Στις 21/12/2007 ο τότε Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού επί κυβέρνησης Καραμανλή Χρήστος Ζαχόπουλος αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει πέφτοντας από το 4ο όροφο του διαμερίσματός του στην οδό Καρνεάδου 16 στο Κολωνάκι. Το γεγονός συνδέθηκε σύντομα με την εξωσυζυγική σχέση του κ. Ζαχόπουλου με μία συμβασιούχο υπάλληλο του Υπουργείου η οποία είχε καταγράψει σε dvd προσωπικές τους στιγμές. Σύντομα δημοσιεύθηκε ότι η συμβασιούχος επεδίωκε την μονιμοποίησή της και, επειδή ο κ. Ζαχόπουλος δεν την υλοποιούσε, εκείνη, σε αντίποινα, επισκέφθηκε μέσα ενημέρωσης και δημοσιογράφους επιδεικνύοντας το dvd.

Αμέσως, άρχισε να διαδίδεται ως αστικός θρύλος ότι ένας από τους δημοσιογράφους που επισκέφθηκε η συμβασιούχος, προσ-κόμισε (κομιστής) το dvd στο Μέγαρο Μαξίμου ζητώντας εξυπηρέτηση σε προσωπική του υπόθεση με αντάλλαγμα να μην το δώσει στη δημοσιότητα. Μέχρι και σήμερα πλανάται η εντύπωση ότι στο dvd δεν υπήρχαν μόνο προσωπικές στιγμές του κ. Ζαχόπουλου με την συμβασιούχο, αλλά «το ζουμί» ήταν ότι ο Ζαχόπουλος ανέφερε κάποια πράγματα για τον ίδιο τον Καραμανλή και για σοβαρά εθνικά θέματα που θα προκαλούσαν μεγάλες αντιδράσεις. Ποτέ δεν μάθαμε.

ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ, ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Τον Ιανουάριο του 2008 η κυβέρνηση φωτογράφισε ως κομιστή τον Θέμο. Κάποιοι ξέθαψαν μία φορολογική υπόθεση του Θέμου Αναστασιάδη από τον Ιούνιο του 2007 όταν κατέθεσε μετρητά 5 εκατομμύρια ευρώ σε τραπεζικό του λογαριασμό σε Γαλλική τράπεζα στο Κολωνάκι και είχε ξεκινήσει έρευνα του ΣΔΟΕ για την προέλευση των χρημάτων.

Τα υπονοούμενα ότι ο Θέμος επιδίωξε να εκβιάσει την κυβέρνηση με το dvd για να «κλείσει» η κυβέρνηση την υπόθεση των 5 εκατομμυρίων προκειμένου να μην δώσει εκείνος στη δημοσιότητα το dvd, έδιναν και έπαιρναν.

Κάπως έτσι σταμπαρίστηκε ως «κομιστής» του dvd, ότι δηλαδή το έδωσε στην κυβέρνηση και το απέκρυψε από τη δημοσιότητα. Και όμως ο Θέμος ήταν ο άνθρωπος που έκανε το ακριβώς αντίθετο, αφού έδωσε στη δημοσιότητα διαλόγους από το επίμαχο dvd μέσω της εφημερίδας του! Μάλιστα κατηγορήθηκε και δικάστηκε ακριβώς γι αυτό το λόγο (παραβίαση προσωπικών δεδομένων) και ποτέ δεν αντιμετώπισε κατηγορίες για απόπειρα εκβίασης κυβερνητικών στελεχών.

Σε επίπεδο ποινικής Δικαιοσύνης, ο Θέμος σύρθηκε σε απανωτές κύριες και συμπληρωματικές ανακρίσεις με κίνδυνο προφυλάκισης και του απαγορεύθηκε η έξοδος από τη χώρα, ενώ κατάβαλε μεγάλη χρηματική εγγύηση (300.000 ευρώ) για να αφεθεί ελεύθερος. Εν τέλει δικάστηκε και αθωώθηκε για την υπόθεση του περίφημου dvd τον Απρίλιο του 2013.
Σε ό,τι αφορά την παραλληλη υπόθεση των περίφημων 5 εκατομμυρίων ευρώ, αντιμετώπισε απανωτούς ελέγχους από το ΣΔΟΕ που έκαναν «φύλλο και φτερό» τα περιουσιακά του στοιχεία.

Τελικά ο έλεγχος οδήγησε στο εξής συμπέρασμα. Ούτε «μαύρα 5 εκατομμύρια», ούτε «εκβιαστής», ούτε «κομιστής», ούτε «μαφιόζος με μαύρες σακούλες». Του καταλόγισαν όμως αυθαίρετα φοροδιαφυγή 1,6 εκατομμυρίων ευρώ (και όχι 5,5). Ο καταλογισμός έγινε από κρατικές φορολογικές υπηρεσίες των κυβερνήσεων με τις οποίες ο Θέμος ήταν σε πόλεμο (δεν υπήρχε ακόμα ανεξάρτητη αρχή Α.Α.Δ.Ε.).

Ο Θέμος αναγκάστηκε να πληρώσει όλους τους φόρους που του καταλογίστηκαν, μαζί με τα πρόστιμα, τους τόκους και τις προσαυξήσεις και τελικά το 2015 αθωώθηκε πανηγυρικά σε ποινικό επίπεδο από τις κατηγορίες για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών.


ΣΚΛΗΡΕΣ ΜΑΧΕΣ ΕΠΙ ΠΑΣΟΚ ΜΕ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΝΤΟΡΑ
Ο πόλεμος του με την κυβέρνηση Καραμανλή δεν σήμαινε επουδενί ότι οι μέρες του ΠΑΣΟΚ που ακολούθησαν, ήταν ρόδινες για τον Θέμο. Ο ίδιος παρέμεινε στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης και των ελεγκτικών αρχών, ενώ είχε σκληρή σύγκρουση με τον υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησης Παπανδρέου Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Ο υπουργός βρέθηκε τελικά να καταδικάζεται στο Ειδικό Δικαστήριο για την υπόθεση της λίστας Λανγκάρντ και ο Θέμος δικαιώθηκε για τις μάχες που έδινε.

Τον Δεκέμβριο του 2010 η Ντόρα Μπακογιάννη από το βήμα της Βουλής επιτέθηκε στον Θέμο Αναστασιάδη αναφερόμενη και εκείνη στην υπόθεση των 5 εκατομμυρίων. Η Ντόρα δεν έβγαλε φυσικά τσιμουδιά για τους μεγαλοεπιχειρηματίες με τα εκατοντάδες εκατομμύρια που βρέθηκαν στη λίστα Λανγκάρντ, αλλά αναφέρθηκε ονομαστικά στον Θέμο.

Έναν χρόνο αργότερα, η κ. Μπακογιάννη, σε εκδήλωση του κόμματος που είχε ιδρύσει τότε, χαρακτήριζε τον Θέμο Αναστασιάδη ως εκβιαστή, λειτουργώντας ως Εισαγγελέας δεδομένου ότι ο Θέμος ποτέ δεν κατηγορήθηκε ως εκβιαστής και καλυπτόμενη φυσικά από τη βουλευτική της ασυλία.

Ζήσαμε και το ακούσαμε... Η Ντόρα Μπακογιάννη από την ισχυρότερη πολιτική οικογένεια της Ελληνικής ιστορίας να μιλάει για πολίτες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας με αφορμή τον Θέμο! Το πιο εντυπωσιακό από όλα είπε ότι «κανένας δεν ρωτάει τον Θέμο για τη προέλευση των χρημάτων του» όταν αντιμετώπισε δεκάδες έρευνες από το ΣΔΟΕ και ήταν μονίμως διωκόμενος δικαστικά για 11 ολόκληρα χρόνια!

Είχε βέβαια κάθε λόγο να είναι ενοχλημένη η Ντόρα από το «Πρώτο Θέμα»...

ΣΤΟΧΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ
Τον Ιούλιο του 2010 η τρομοκρατική οργάνωση «Σέχτα Επαναστατών» δολοφονεί τον δημοσιογράφο Σωκράτη Γκιόλια, διαχειριστή του blog «Troktiko» και συνεργάτη του Θέμου Αναστασιάδη, ο οποίος τον είχε ορίσει γενικό διευθυντή στον ραδιοφωνικό σταθμό του Πρώτου Θέματος «Ράδιο Θέμα».

Στην προκήρυξή τους οι τρομοκράτες στοχοποιούν τον ίδιο τον Θέμο Αναστασιάδη. Ήταν πλέον ξεκάθαρο ότι ο Θέμος δεν ήταν μόνο στο στόχαστρο του Κράτους, αλλά και του παρακράτους.
Απόσπασμα από την προκήρυξη της «Σέχτας Επαναστατών»

ΣΤΟΧΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΕΚΒΙΑΣΤΩΝ
Το 2016 εξαρθρώθηκε μεγάλο κύκλωμα εκβιαστών μέσα από ιστοσελίδες και εφημερίδες. Η δικογραφία είδε το φως της δημοσιότητας. Aπό την αποκάλυψη των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων των εμπλεκομένων στην εγκληματική οργάνωση, οι εμπλεκόμενοι (κάποιοι από τους οποίους προφυλακίστηκαν) ζητούσαν επειγόντως στοιχεία για να χτυπήσουν τον Θέμο Αναστασιάδη. Ήταν πλέον σαφές ότι ο Θέμος βρισκόταν στο στόχαστρο και της Μαφίας...

ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΑΝΕΛΕΗΤΟ ΣΦΥΡΟΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΣΥΡΙΖΑ
Η Ελλάδα μπαίνει στα μνημόνια και η χώρα βιώνει τη λαίλαπα της εποχής Τσίπρα από το 2015 φλερτάροντας με την πλήρη χρεωκοπία και τη διεθνή απομόνωση. Η λαίλαπα Τσίπρα οδηγεί την χώρα από το «go back κ. Μέρκελ» και την υποτιθέμενη κατάργηση των μνημονίων με έναν νόμο και ένα άρθρο, στον εφιάλτη της διεθνούς απομόνωσης και των κλειστών τραπεζών μέχρι τη φριχτή συνθηκολόγηση και το σκληρότερο μνημόνιο όλων. Το «Πρώτο Θέμα» δίνει την πιο μεγάλη μάχη και η κυβέρνηση Τσίπρα πολεμάει τον Θέμο μέχρι τελικής πτώσης. Όσοι είχαν βγάλει τα λεφτά τους έξω ανυπομονούσαν για τη δραχμή προκειμένου να αγοράσουν τα πάντα στη χώρα κοψοχρονιά. Ο Θέμος που κατηγορήθηκε ότι είχε τα λεφτά του στην Ελβετία έδωσε μάχη για το ευρώ:
Οι φορολογικοί έλεγχοι στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» είναι απανωτοί. Ο Θέμος έλεγε χαριτολογώντας ότι θα κατασκευάσει ειδικό κυλικείο για τους ελεγκτές του ΣΔΟΕ στα γραφεία της εφημερίδας.

Την εποχή Τσίπρα ο κλοιός σφίγγει σε κάθε επίπεδο. Τον Απρίλιο του 2016 κουκουλοφόροι επιτίθενται στα γραφεία της εφημερίδας και τα κάνουν γυαλιά-καρφιά ανενόχλητοι, ενώ καταστρέφουν και αυτοκίνητα εργαζομένων.


Τον Σεπτέμβριο του 2016 ο Θέμος καλείται στη Βουλή να εξεταστεί για τη νομιμότητα του τραπεζικού δανεισμού της εφημερίδας του και η εξέταση του ξεπερνάει τις έξι ώρες! Ανακρίθηκε ακόμα και για νόμιμες τραπεζικές μεθόδους που εφάρμοσε κατά τον δανεισμό της επιχείρησής του!

Τον Ιανουάριο του 2017, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε από το βήμα της Βουλής στον Θέμο Αναστασιάδη χαρακτηρίζοντάς τον κομιστή και μιλώντας για μαύρες σακούλες με λεφτά για υποθέσεις που ο Θέμος είχε απαλλαχθεί πλήρως. Μετά την Ντόρα Μπακογιάννη, ένας ακόμα πολιτικός και μάλιστα ο πρωθυπουργός της χώρας επιτίθεται από το βήμα της Βουλής στον Θέμο!

Τον Ιούλιο του 2017 έρχεται η χαριστική βολή. Η υπόθεση των δήθεν μαύρων 5 εκατομμυρίων ευρώ από το 2007, ξεθάβεται! Όπως είδαμε, ο Θέμος είχε αθωωθεί πλήρως ποινικά, ενώ σε διοικητικό επίπεδο έχει πληρώσει όλους τους προβλεπόμενους φόρους, μαζί με πρόστιμα, τέλη και προσαυξήσεις, συνολικά 1,5 εκατομμύριο ευρώ!

Παρόλα αυτά το Ελεγκτικό Συνέδριο τον καταδικάζει να πληρώσει ξανά, εις διπλούν ακέραιο πρόστιμο 5 εκατομμυρίων ευρώ για την ίδια υπόθεση (!) και μάλιστα μια δεκαετία μετά, «ξεθάβοντας» έναν νόμο που αφορά τους δημόσιους λειτουργούς.

Ο Θέμος ως εκδότης δεν ήταν φυσικά δημόσιος υπάλληλος, αλλά το Ελεγκτικό Συνέδριο πήρε μία περίεργη απόφαση βάσει της οποίας, αφού ο Θέμος είναι υπόχρεος δήλωσης πόθεν έσχες (ως εκδότης) και αφού τις δηλώσεις πόθεν έσχες τις υποβάλλουν κυρίως οι δημόσιοι λειτουργοί, τότε και ο ίδιος θεωρείται ουσιαστικά δημόσιος λειτουργός/υπάλληλος! Με λίγα λόγια, ο αστυνομικός είναι όργανο, το μπουζούκι είναι όργανο, άρα ο αστυνομικός είναι μπουζούκι!

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο ίδιος ο εισηγητής δικαστής του Ελεγκτικού Συνεδρίου διαφώνησε με την απόφαση και η εισήγησή του δεν έγινε δεκτή, κάτι που συμβαίνει εξαιρετικά σπάνια!

Ο Θέμος ξεσπάει. Με ένα κείμενό του στο «Πρώτο Θέμα» κάνει λόγο για χούντα Τσίπρα που κλείνει τα ΜΜΕ, για αποχαλινωμένο έκπτωτο «βασιλιά» και για παράνομο διωγμό. Καταλήγει ότι «ο Νόμος και το Δίκαιο θα λάμψουν. Το θέμα είναι να προλάβω να το δω κι εγώ». Δεν πρόλαβε. Δύο μήνες μετά διαγνώστηκε με καρκίνο...


Ο Θέμος θα δώσει τη μάχη για τη ζωή του σε νοσοκομεία των ΗΠΑ και της Ελβετίας. Τον λοιδώρησαν λέγοντας ότι εγκαταλείπει τη χώρα για να ζήσει στην Ελβετία, ενώ εκείνος είχε πάει δίνοντας μάχη για τη ζωή του. Θα αντέξει δυόμιση χρόνια όταν άφησε την τελευταία του πνοή. Ήταν 22 Ιανουαρίου 2019.

ΟΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΑΦΗΣΑΝ ΕΠΟΧΗ
Ο Θέμος συγκρούστηκε επανειλημμένα με την εκάστοτε εξουσία ανεξαρτήτως κόμματος. Το 1991 ως διευθυντής της Καθημερινής πολέμησε τον τότε πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Το 1995 μέσα από άρθρα του στα περιοδικά του Πέτρου Κωστόπουλου πολέμησε την αυλή της Δήμητρας Λιάνη που βρισκόταν κοντά στην εξουσία στα τελευταία χρόνια του Ανδρέα Παπανδρέου. Το 2000 μέσα από τις ραδιοφωνικές εκπομπές του στον Flash έδωσε μάχες κατά του Κώστα Καραμανλή και του Άρη Σπηλιωτόπουλου. Από το 2005 μέσα από το Πρώτο Θέμα πολέμησε σκληρά την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, ενώ από το 2010 που ανέλαβε την εξουσία το ΠΑΣΟΚ ήρθε σε σύγκρουση με τον υπουργό οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Από το 2015 και μέχρι τον θάνατό του, έδωσε την πιο σκληρή μάχη απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα.

Όσο σκληρές και αν ήταν όμως οι μάχες, δεν κρατούσε κακίες. Ενδεικτικό είναι ότι το 2014 φιλοξένησε στην εκπομπή ΟΛΑ τον Άρη Σπηλιωτόπουλο με τον οποίο κάποτε ήταν στα δικαστήρια και το 2015 φιλοξένησε την Δήμητρα Λιάνη!

Ο ΘΕΜΟΣ, ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΡΘΟΤΗΤΑ
Στα νιάτα του τη δεκαετία του 1970 ο Θέμος ακολούθησε την «πεπατημένη» και τη μόδα και εντάχθηκε σε σκληρές ακροαριστερές οργανώσεις. Η εξέλιξη της ιδεολογίας του όμως αποτέλεσε ένα μεγάλο «αγκάθι» για τους εραστές της Αριστεράς και της πολιτικής ορθότητας.

Ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 μέσα από την «Ελευθεροτυπία» (που ήταν το προπύργιο της Αριστεράς), στη θρυλική του στήλη «Μαύρη Τρύπα» αποδόμησε την πολιτική ορθότητα με το γνωστό του μαύρο χιούμορ. Ήταν τότε που οι «φεμιναζί» της εποχής πήγαν στα γραφεία της εφημερίδας και τον γιαούρτωσαν.

Μέσα από την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» συνέχισε να στηρίζει με πάθος και μαχητικότητα τα Ελληνικά εθνικά συμφέροντα στα Ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό, το Σκοπιανό, κτλ. Ειδικά στο θέμα της Μακεδονίας έδωσε μεγάλες μάχες και έφυγε από τη ζωή πικραμένος για τη μεγάλη προδοσία.



Το τελευταίο του άρθρο πριν φύγει από τη ζωή ήταν αφιερωμένο στον Έλληνα Βορειοηπειρώτη Κωνσταντίνο Κατσίφα που έπεσε νεκρός από τις σφαίρες των Αλβανών αστυνομικών...

Ο ΘΕΜΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΧΙΟΥΜΟΡ
«Άνθρωπο που γελάει μην τον φοβάσαι» λέει ο λαός. Ο Θέμος ήταν ένας άνθρωπος μονίμως γελαστός και ξακουστός για το χιούμορ του, αλλά και για τον αυτοσαρκασμό του.

Στα μέσα των 90s, όταν τον γιαούρτωσαν οι φεμιναζί της εποχής στα γραφεία της Ελευθεροτυπίας γιατί δεν τους άρεσαν όσα έγραφε στην «Μαύρη Τρύπα», ο ίδιος ήταν ξεκάθαρος: «Δεν έχω κανένα πρόβλημα να με γιαουρτώνουν, αρκεί το γιαούρτι να είναι light»!

Στις αρχές του 2008 βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα με την υπόθεση Ζαχόπουλου, τις φήμες για τα 5 εκατομμύρια και τις καταθέσεις στην Ελβετία και ήταν κάθε μέρα στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων που τον παρουσίαζαν με το ένα πόδι στις φυλακές Κορυδαλλού. Και πάλι όμως, εκείνος αντιμετώπισε την κατάσταση με πλάκα παρά την τρομερή πίεση που δεχόταν. Έτσι, μετά από διακοπή κάποιων εβδομάδων της εκπομπής του λόγω των γεγονότων, επανεμφανίστηκε και μόλις ξεκίνησε η εκπομπή ο Θέμος ήταν σαφής: «Ναι καλησπέρα το ΟΛΑ επιστρέφει ξανά κοντά σας μετά από λίγες εβδομάδες που λείπαμε λόγω κάποιου φόρτου εργασίας!» και φυσικά φόρεσε μπλουζάκι «Prison Break»!

Στις 16/06/2008 βρέθηκε στην Ευελπίδων και έλαβε προθεσμία από τον ανακριτή προκειμένου να απολογηθεί για την υπόθεση Ζαχόπουλου αντιμετωπίζοντας κίνδυνο να βρεθεί στη φυλακή. Τότε η εθνική Ελλάδος έδινε αγώνες για το Euro 2008. Όταν οι δημοσιογράφοι ρώτησαν τον Θέμο έξω από το γραφείο του Ανακριτή για την εμπλοκή του στην υπόθεση ευχήθηκε καλή επιτυχία στην εθνική και όταν τον ρώτησαν για τον έλεγχο του ΣΔΟΕ τους απάντησε «Για τον έλεγχο απευθυνθείτε στον κ. Ρεχάγκελ...»

Το καλοκαίρι του 2010 οι τρομοκράτες της «Σέχτας Επαναστατών» δολοφόνησαν τον συνεργάτη του Σωκράτη Γκιόλια και στοχοποίησαν όπως είδαμε τον Θέμο σε προκήρυξη της οργάνωσης αποκαλώντας τον «ξεφτιλισμένο χοντροκοιλαρά». Τότε εκείνος τους έστειλε ένα... άτυπο εξώδικο από τη στήλη του στο Πρώτο Θέμα δηλώνοντας ότι θίγεται γιατί τον... συκοφάντησαν με δημόσια προβολή και ρατσιστική διάκριση, συμπληρώνοντας ότι «αν το αφήσετε μέχρι εκεί, δεν πειράζει, σας συγχωρώ».


Ακόμα και στην εξάωρη ανάκρισή του στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τη νομιμότητα του δανεισμού των ΜΜΕ από το Τραπεζικό σύστημα τον Σεπτέμβριο του 2016, υπήρξαν κάποιες στιγμές μέσα στο σοβαρό περιβάλλον του Κοινοβουλίου που είχε διάθεση για χιούμορ...

- Όταν ξεκίνησε η διαδικασία, ρώτησε τον εμβρόντητο πρόεδρο της επιτροπής «Ποια είναι η κάμερα που με παίρνει;»
- Όταν ρωτήθηκε από τον πρόεδρο της επιτροπής αν θα δώσει θρησκευτικό ή πολιτικό όρκο, απάντησε: «Για όνομα του Θεού, θρησκευτικό θα δώσω, τώρα με τις διώξεις που υφίσταται η Εκκλησία»!
- Όταν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ άφηναν υπονοούμενα ότι η εφημερίδα του στηρίζει τη Νέα Δημοκρατία, τους έδειξε μία φωτογραφία του Αλέξη Τσίπρα που είχε επισκεφθεί τα γραφεία της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» το 2013 καταλήγοντας «Το μόνο κακό είναι ότι από τότε έχω αδυνατίσει εγώ, αλλά όχι ο κ. Τσίπρας».
- Όταν εξετάστηκε από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Λοβέρδο με τον οποίο ήταν συγκάτοικοι ως φοιτητές στη Θεσσαλονίκη και ανήκαν σε νεολαία αριστερής οργάνωσης, έγινε ο εξής διάλογος:
Λοβέρδος: «Αναγκαστικά για τη διαδικασία θα σε αποκαλώ "κύριε Αναστασιάδη"»
Θέμος: «"Σύντροφε" λέγε με!»

ΕΠΙΜΥΘΙΟ
Συνδεδεμένος με μία εποχή που πάντα θα έχει στη μνήμη μας λάμψη, χρώμα, χαμόγελο και ξεγνοιασιά, ο Θέμος ήταν τα 90s και τα 00s στην Ελλάδα και ήταν βασικό κομμάτι της ιδιωτικής τηλεόρασης.
Με το χιούμορ να αποτελεί κομμάτι του dna του, μας κράτησε μέσα στα σπίτια μας άφθονα χειμωνιάτικα βραδιά Δευτέρας προσφέροντάς μας γέλιο μέχρι δακρύων.

Άνθρωπος πρωτοπόρος που δεν δίσταζε να τσαλακώσει τον εαυτό του και να αυτοσαρκαστεί. Το πρωί μπορεί να συναντούσε έναν υπουργό ή έναν μεγαλοεπιχειρηματία και το βράδυ τον... Κάτμαν στο στούντιο της εκπομπής του. Και πιστέψτε μας, σεβόταν το ίδιο και τους δύο...

Αλλά φτάνει, αρκετά μιλήσαμε εμείς... Ρωτήστε αλλού:
  • Ρωτήστε τους υπαλλήλους του στην εφημερίδα να σας μιλήσουν για τον καλύτερο εργοδότη που είχαν ποτέ.
  • Ρωτήστε τις γυναίκες που τον είχαν προϊστάμενο από την εφημερίδα του μέχρι τα σόου του να σας πουν ότι το «λαμόγιο-ερωτύλος που έφερε τις ημίγυμνες χορεύτριες στην Ελληνική τηλεόραση πλασάροντας την κουλτούρα του νεοπλουτισμού και της Μυκόνου» ήταν στην πραγματικότητα ένα από τα ελάχιστα αφεντικά που δεν άφησε ποτέ του υπόνοια σεξισμού.
  • Ρωτήστε τους καλεσμένους του, τους συνεργάτες του, τους φίλους του και όσους τον συναναστράφηκαν.
Έφυγε νέος, μόλις 61 ετών. Δεν υπάρχει όμως αμφιβολία ότι έζησε δέκα ζωές, άρα ο Θέμος έφυγε πλήρης ημερών. Έζησε τα πάντα. Άφησε παρακαταθήκη το «Πρώτο Θέμα», έναν από τους πιο επιτυχημένους οργανισμούς ΜΜΕ της χώρας με την πρώτη σε κυκλοφορία εφημερίδα και το portal protothema.gr που είναι το μεγαλύτερο της Ελλάδας, ενώ δημιούργησε μια ευτυχισμένη οικογένεια με τρία παιδιά.

Δημιουργία, τόλμη, χιούμορ, επαναστάσεις, πρωτοπορία, μάχες, δόξα, πίκρες, επιτυχία. Τώρα πια οι στιγμές της συναρπαστικής του διαδρομής, αναπαύονται μαζί του κάπου εκεί στη μαγευτική και άγρια θάλασσα του Γερολιμένα της Μάνης στην άκρη της οποίας βρίσκεται ο τάφος του.
Σίγουρα κάπου εκεί στην ακροθαλασσιά του Γερολιμένα, τις νύχτες ακούγονται από μακριά οι νότες από το κομμάτι που ακολουθεί...

Τι να θυμηθείς, τι να ξεχάσεις από όσα έζησες μεγάλε Θέμο...

Amr Diab-Tamaly Maak

Σχόλια