Το διαχρονικά ανύπαρκτο μπασκετικό dna του Παναθηναϊκού

Το 2023 μας αποχαιρετά σε λίγες ώρες, αλλά φαίνεται ότι η καλά σκηνοθετημένη παράσταση γύρω από τον μπασκετικό Παναθηναϊκό, θα συνεχιστεί.

Επίσημες δηλώσεις και ανακοινώσεις, στοχευμένα δημοσιογραφικά κείμενα και παραπλανητικές δημοσιεύσεις στα social media προσπαθούν να καλλιεργήσουν ένα νέο προφίλ του Παναθηναϊκού, τόσο αγωνιστικά, όσο και σε επίπεδο κουλτούρας, επιδιώκοντας να ξεπλύνουν τα ισχύοντα δεδομένα.

Όμως η αλήθεια είναι είναι παντελώς διαφορετική και εδράζεται σε ένα πολύ σημαντικό δεδομένο που κανένας δεν έχει τολμήσει να πει μέχρι σήμερα και έχει να κάνει με τη διαχρονική ανυπαρξία πράσινου μπασκετικού dna.

Μπορεί λοιπόν ο Παναθηναϊκός να είναι διαχρονικά αποτυχημένος στον βασιλιά των σπορ που είναι το ποδόσφαιρο, μπορεί να μην έχει σηκώσει ποτέ ευρωπαϊκό στον ερασιτέχνη, τη στιγμή που ο Ολυμπιακός έχει 14, μπορεί να υπολείπεται συνολικά σε τίτλους από τον αιώνιο αντίπαλο, αλλά το αφήγημα δεκαετιών αναφέρει ότι σε ένα και μόνο άθλημα, το μπάσκετ, ο σύλλογος με σήμα το τριφύλλι έχει ισχυρό dna διαχρονικά. Παραμύθια...

Ο ΕΡΩΤΑΣ ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΙ ΕΡΥΘΡΟΛΕΥΚΟ

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ταπείνωση από το να αναγκάζεται ο οργανισμός με το υποτιθέμενο μπασκετικό dna να αντιγράψει τον Ολυμπιακό σε κάθε επίπεδο και αυτό συνέβη επανειλημμένα ειδικά την τελευταία χρονιά.

Στον Παναθηναϊκό ζηλεύουν την πανευρωπαϊκή κυριαρχία του Ολυμπιακού εδώ και μία δεκαετία με ένα μοντέλο χαμηλού μπάτζετ και καθαρά αγωνιστικής επένδυσης. Δύο ευρωπαϊκά, τρεις ακόμα τελικοί και ένα διηπειρωτικό κύπελλο, ήρθαν από μια ομάδα που επένδυσε μπασκετικά και όχι οικονομικά.

Ζήλεψαν τους παίκτες του Ολυμπιακού, αποκτώντας όσους δεν χωρούσαν πια στον Ερυθρόλευκο οργανισμό. Ζήλεψαν το σύνθημα που έγραψε ιστορία («Μέχρι τέλους») ζητώντας ακόμα και τραγούδι από τον Νίνο με αυτόν τον τίτλο. Ερωτεύτηκαν κάθε τι Ολυμπιακό...

Μια βόλτα στο Twitter αρκεί για να διαποστώσετε ότι τα πράσινα τρολάκια δεν έχουν λατρέψει μόνο τα «αποφάγια» του Ολυμπιακού που πήραν στην ομάδα τους, αλλά και πρώην παίκτες του Ολυμπιακού που δεν πήγαν σε αυτούς, όπως ο Βεζένκοφ.

Μπορείτε να φανταστείτε ολυμπιακά προφίλ να ονομάζονταν «Μήτογλου 2024», μόνο και μόνο στην ελπίδα να αποκτήσουν έναν παίκτη του Παναθηναϊκού;

Η μεγαλύτερη απόδειξη ανυπαρξίας πράσινου μπασκετικού dna είναι ότι έχουν ερωτευτεί τα πάντα γύρω από τον μπασκετικό ολυμπιακό: Παίκτες, σύμβολα, συνθήματα, τρόπο λειτουργίας. Όλα!

Αυτός ο έρωτας ήταν διαχρονικός. Αρκεί να θυμηθούμε πόσο «αρρωστημένα» αποκτούσαν πάντα παίκτες του Ολυμπιακού, μήπως αποκτήσουν λίγο από το ερυθρόλευκο dna: Ζάρκο Πάσπαλι, Δημήτρης ΠαπανικολάουΤζόνι ΡότζερςΣοφοκλής Σχορτσιανίτης, Γιάννης Μπουρούσης, Λουκάς Μαυροκεφαλίδης, Ίαν Βουγιούκας, Ματ Λοτζέσκι, Δημήτρης Αγραβάνης, Ιωάννης Παπαπέτρου, Κώστας Σλούκας.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΠΑΣΚΕΤΙΚΟ DNA, ΧΩΡΙΣ ΜΠΑΣΚΕΤΙΚΟ ΚΟΙΝΟ

Όλα αυτά τα χρόνια, ο Παναθηναϊκός δεν κατάφερε να καλλιεργήσει μπασκετική κουλτούρα στο κοινό του και αυτό συνομολογεί επίσης την απουσία μπασκετικού dna από τον σύλλογο.

Αξίζει να θυμίσουμε ότι το 2019 ορίστηκε εισιτήριο με γενική τιμή 1 ευρώ σε τελικό πρωταθλήματος, μήπως μαζευτεί κόσμος στο γήπεδο:


Μάλιστα πέρυσι το τριφύλλι βρέθηκε στον πάτο της Euroleague από πλευράς προσέλευσης κόσμου στο ΟΑΚΑ. Όταν ο κόσμος σου δεν σε στηρίζει στα δύσκολα, δεν έχεις μπασκετικό κοινό:

Η WANNABE ΠΑΡΙ ΣΕΝ ΖΕΡΜΕΝ ΤΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤ

Η απουσία μπασκετικού dna ενισχύεται από το μοντέλο λειτουργίας του Παναθηναϊκού. Ο σύλλογος των Αμπελοκήπων λειτουργεί σαν μια μπασκετική «Παρί Σεν Ζερμέν από τα Λιντλ», ένα μοντέλο που θυμίζει Άραβες και θέλει να αγοράσει εδώ και τώρα, αντί για να χτίσει.

Η επιλογή του Αταμάν για την τεχνική ηγεσία είναι η πλέον χαρακτηριστική του τρόπου λειτουργίας τους, καθώς πρόκειται για έναν άνθρωπο που κάθε επίτευγμα της καριέρας του στηριζόταν στο τεράστιο μπάτζετ.

Από τη μία ο πολυβραβευμένος Μπαρτζώκας που χτίζει και τον σέβονται άπαντες και από την άλλη ο διαχειριστής μεγάλων μπάτζετ. Δύο επιλογές, απόλυτα ενδεικτικές του dna των δύο συλλόγων, δύο διαφορετικοί κόσμοι.

ΟΙ ΕΥΡΩΛΙΓΚΕΣ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΚΑΙ Η ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΔΑΠΑΝΗ

Το φαινόμενο δεν είναι πρωτόγνωρο. Οι μεγαλύτερες επιτυχίες της ιστορίας του μπασκετικού Παναθηναϊκού, στηρίχθηκαν αποκλειστικά και μόνο στο χρήμα. Η λογική ήταν πάντα «αγοράζω και δεν χτίζω». Κάπως έτσι ήρθαν οι ευρωλίγκες του Παναθηναϊκού και το πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι υπήρχε κρατική σφραγίδα.

Στο σημείο αυτό, θα ανοίξουμε μία μικρή παρένθεση και θα θυμίσουμε τη διαχρονική λατρεία του Δ. Γιαννακόπουλου προς τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, όπως την εκφράζει με δημόσιες τοποθετήσεις του, ενώ τον έχει χαρακτηρίσει ως τον καλύτερο πρωθυπουργό που είχε η Ελλάδα.

Το γράφημα που ακολουθεί μπορεί να μας διαφωτίσει σε πολλά και να δώσει σημαντικές απαντήσεις...


Όπως βλέπουμε, κατά την περίοδο Καραμανλή (2004-2009) η ούτως ή άλλως τεράστια φαρμακευτική δαπάνη της χώρας, εκτοξεύθηκε ακόμα περισσότερο, σε δυσθεώρητα επίπεδα.

- Πριν το 2004 η φαρμακευτική δαπάνη ανερχόταν στα 2 δις ευρώ και το 2009 έφτασε στα 5,5 δις ευρώ!

- Πριν το 2004 η φαρμακευτική δαπάνη των ταμείων ήταν στο 1% του ΑΕΠ και μόλις ανέλαβε ο Καραμανλής εκτοξεύθηκε σε ποσοστό μεγαλύτερο του 2% του (μεγαλύτερου) ΑΕΠ!

Όπως προκύπτει επίσης από το γράφημα, η πτώση της φαρμακευτικής δαπάνης ξεκίνησε στη χώρα μας ακριβώς μετά το τέλος της περιόδου Καραμανλή.

Όλοι μπορούμε να αντιληφθούμε τι συμβαίνει αυτό για τις φαρμακοβιομηχανίες της χώρας, ανάμεσά τους την ΒΙΑΝΕΞ του ομίλου Γιαννακόπουλου...

ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ ΤΗΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΔΑΠΑΝΗΣ - ΕΥΡΩΛΙΓΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟ
Μία ματιά στον ισολογισμό της εταιρείας ΒΙΑΝΕΞ της οικογένειας Γιαννακόπουλου για το έτος 2008 αρκεί για να διαπιστώσουμε ότι οι πωλήσεις της εταιρείας έφτασαν τα 350 εκατομμύρια ευρώ και τα κέρδη τα 70 εκατομμύρια ευρώ! Μόνο για το 2008...

Ταυτόχρονα τα χρόνια εκείνα κατέστη δυνατή η κυριαρχία του Παναθηναϊκού στο μπάσκετ με τα τρεμπλ του 2007 και του 2009 και την ευρωλίγκα του 2011 (μόλις ξεκινούσε η πτώση της φαρμακευτικής δαπάνης).

Εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς ότι στα έσοδα της ΚΑΕ από τα τηλεοπτικά, τα εισιτήρια και τις χορηγίες, προστέθηκε η μεγάλη χρηματοδότηση της οικογένειας Γιαννακόπουλου προς την ομάδα, καθώς κάθε χρόνο η οικογένεια είχε εξασφαλισμένα 60-70 εκατομμύρια ευρώ καθαρά κέρδη από την ΒΙΑΝΕΞ. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Παναθηναϊκός είχε το 2009 μπάτζετ ύψους 33 εκατομμυρίων ευρώ.

ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΔΑΠΑΝΗΣ - ΣΤΑ ΑΖΗΤΗΤΑ Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ
Η πτώση της φαρμακευτικής δαπάνης οδήγησε σε μείωση των κερδών για την ΒΙΑΝΕΞ που ήδη το 2011 έπεσαν σε 30 εκατομμύρια ευρώ, το 2015 έπεσαν σε 12,1 εκατομμύρια ευρώ και το 2018 έπεσαν σε 4,44 εκατομμύρια ευρώ!

Φυσικά η οικογένεια Γιαννακόπουλου δεν πείνασε, αλλά όταν τα κέρδη πέφτουν από τα 70 εκατομμύρια στα 4 εκατομμύρια, δεν υπάρχει η πολυτέλεια να στηρίζεται ένα μεγάλο μπάτζετ...

Όπως διαπιστώνουμε, οι ευρωπαϊκές επιτυχίες του Παναθηναϊκού στο μπάσκετ δεν ήταν παράγοντας προσπάθειας, δουλειάς, ψυχής και ταλέντου, αλλά ήταν απότοκος των τεράστιων μπάτζετ, που κατέστησαν δυνατά χάρη στην φαρμακευτική δαπάνη που επιβάρυνε σημαντικά το Ελληνικό Δημόσιο και αποτέλεσε έναν από τους βασικότερους λόγους που η χώρα οδηγήθηκε στον κυκεώνα των μνημονίων.

Έτσι λοιπόν, με την πτώση της φαρμακευτικής δαπάνης (και τη συνακόλουθη πτώση των κερδών της ΒΙΑΝΕΞ και της οικογένειας Γιαννακόπουλου), ο Παναθηναϊκός μετράει μία ολόκληρη δεκαετία χωρίς καν πρόκριση σε final 4 της Ευρωλίγκα! Ούτε μία φορά δεν έδωσε το παρών στο μεγάλο ραντεβού του ευρωπαϊκού μπάσκετ και ο Γιαννακόπουλος τα έβαζε με τον Μπερτομέου. Ας τα έβαζε καλύτερα με το υπουργό υγείας...

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: ΜΙΛΑΕΙ Η ΦΑΝΕΛΑ ΚΑΙ Η ΨΥΧΗ
Στην περίπτωση του Ολυμπιακού τα δεδομένα είναι εντελώς διαφορετικά. Το μοντέλο των μεγάλων μπάτζετ (2008-2010), ήταν παροδικό και δεν περπάτησε.

Ο Ολυμπιακός εντυπωσίασε και κατέκτησε δύο σερί ευρωλίγκες και ένα διηπειρωτικό κύπελλο τις περιόδους που είχε εξαιρετικά χαμηλό μπάτζετ και στηριζόμενος στον Ελληνικό του κορμό.

Ειδικά τη σεζόν 2011/12 η ψυχή του Ολυμπιακού πάτησε το μεγαθήριο της ΤΣΣΚΑ Μόσχας με τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα το φαινόμενο δεν ήταν μεμονωμένο, καθώς οι Ερυθρόλευκοι το επανέλαβαν επί της ΤΣΣΚΑ στους ημιτελικούς του 2015 και του 2017, ενώ πέρυσι κατέκτησαν το εγχώριο τρεμπλ και συμμετείχαν σε έναν ακόμη ευρωπαϊκό τελικό, έχοντας τερματίσει μάλιστα στην κορυφή της κανονικής περιόδου-μαμούθ 34 αγωνιστικών.

Είναι πολύ αντιφατικό πάντως ότι πολλοί οπαδοί του τριφυλλιού επικαλούνται συχνά ότι η κυριαρχία του Ολυμπιακού στο ποδόσφαιρο ή στον ερασιτέχνη οφείλεται στα τεράστια μπάτζετ, στα λεφτά του Μαρινάκη, στα έσοδα από το Τσάμπιονς λιγκ και μιλάνε συχνά για την «ψυχή» και τη «φανέλα» του Παναθηναϊκού που μάχεται κόντρα στο χρήμα.

Ωστοσο, ο «πτωχός πλην τίμιος» ποδοσφαιρικός Παναθηναϊκός δεν κατάφερε στην εποχή μετά την πολυμετοχικότητα να κατακτήσει ούτε ένα πρωτάθλημα. Τελευταία τους επιτυχία στην εποχή του χρυσού της πολυμετοχικότητας. Αντίθετα, στο μπάσκετ η φανέλα του Ολυμπιακού υπέταξε τα μεγαθήρια της Ευρώπης την τελευταία δεκαετία με δύο ευρωλίγκες και τρεις τελικούς...

Λησμονούν στο τριφύλλι ότι το πιο επιτυχημένο τμήμα τους, αυτό του μπάσκετ, έχτισε τα διεθνή επιτεύγματά του χάρη στα τεράστια μπάτζετ που κατέστησαν εφικτά επειδή το Κράτος κυρίως την εποχή Καραμανλή εκτόξευσε την φαρμακευτική δαπάνη, κάτι που είχε ως συνέπεια τη διόγκωση του ελλείματος του προϋπολογισμού, την αύξηση του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και εν τέλει την είσοδο της χώρας στην εποχή της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων.

Σε ό, τι αφορά τους εγχώριους τίτλους του Παναθηναϊκού, όλοι γνωρίζουμε πώς κατακτήθηκαν...

Συμπερασματικά, το παραμύθι για την μπασκετική κουλτούρα, το μπασκετικό κοινό και το μπασκετικό dna του Παναθηναϊκού έχουν θέση στη ΧΩΜΑΤΕΡΗ της ιστορίας. Χωρίς υψηλά μπάτζετ και γιγαντιαία φαρμακευτική δαπάνη, ο σύλλογος είναι ανύπαρκτος, σε αντίθεση με τον Ολυμπιακό. Εξ ου και η ψύχωση να πάρουν τους παίκτες του και να αντιγράψουν τα πάντα γύρω από τους Ερυθρόλευκους.

Όσο πέτυχαν όμως οι προσπάθειες των Τούρκων να καλλιεργήσουν μαστίχα στα μικρασιατικά εδάφη, άλλο τόσο θα πετύχουν οι προσπάθειες του Παναθηναϊκού να καλλιεργήσει ατόφιο, ερυθρόλευκο μπασκετικό dna στις τάξεις του...


Σχόλια