Η αλήθεια για κυβερνητικά μέτρα: Αντιολυμπιακό κράτος, υποκρισία και ψέματα

Σήμερα το πρωί ανακοινώθηκαν τα κυβερνητικά μέτρα που υποτίθεται ότι έχουν ως στόχο την πάταξη της οπαδικής βίας, λίγες μέρες μετά τον σοβαρό τραυματισμό αστυνομικού σε επεισόδια που σημειώθηκαν σε απόσταση από το κλειστό «Μελίνα Μερκούρη» του Ρέντη.

Το βασικό μέτρο προβλέπει διεξαγωγή αγώνων κεκλεισμένων των θυρών μόνο στο ποδόσφαιρο, μόνο στην Super League 1 και για το προσεχές δίμηνο.

Αναφορικά με τους ευρωπαϊκούς αγώνες των Ελληνικών ομάδων που θα διεξαχθούν την Πέμπτη για το Europa League και το Conference League, η κυβέρνηση αποφάσισε να διεξαχθούν με κόσμο οι αγώνες του Παναθηναϊκού και του ΠΑΟΚ, αλλά χωρίς κόσμο ο αγώνας του Ολυμπιακού με την Μπάτσκα Τόπολα!

Από κει και πέρα, οι αγώνες σε όλα τα άλλα αθλήματα (μπάσκετ, βόλεϊ, πόλο, χάντμπολ), θα διεξάγονται κανονικά με κόσμο, με εξαίρεση τον προσεχή αγώνα Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού για το πρωτάθλημα βόλεϊ ανδρών (16/12, 20:00).

Προφανώς, τα μέτρα δεν πρόκειται να προσφέρουν το παραμικρό στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης της οπαδικής βίας, καθώς δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα στη ρίζα του. Τα σοβαρά περιστατικά οπαδικής/χουλιγκανικής βίας λαμβάνουν χώρα εκτός γηπέδων (υποθέσεις Τόσκο, Άλκη, Μιχάλη Κατσούρη), αλλά η κυβέρνηση επιμένει να κλείνει τα γήπεδα και μάλιστα επιλεκτικά σε ένα άθλημα.

Η δε απόφαση να διεξαχθεί χωρίς κόσμο ο αγώνας του Ολυμπιακού με την Μπάτσκα Τόπολα είναι τουλάχιστον αστεία, καθώς για πρώτη φορά η κυβέρνηση της χώρας υπονομεύει την προσπάθεια ενός Ελληνικού συλλόγου σε διεθνή διοργάνωση σε έναν αγώνα με βαθμολογικό ενδιαφέρον. Προφανώς, αυτό αποτελεί έναν ακόμα τίτλο τιμής στην ιστορία του Ολυμπιακού, ενός συλλόγου που ήταν πάντα απέναντι σε κυβερνήσεις, είτε σε καιρό χούντας, είτε σε καιρό Δημοκρατίας.

Τίποτα δεν είναι τυχαίο, καθώς όπως δημοσιεύθηκε αυτές τις μέρες, η κυβέρνηση είχε απανωτές επαφές με την ΟΥΕΦΑ κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Και όταν μιλάμε για ΟΥΕΦΑ, εννοούμε φυσικά τον γενικό γραμματέα της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας Θεόδωρο Θεοδωρίδη, ο οποίος κατά την αξιολογική μας κρίση, αποτελεί τον μεγαλύτερο αντίπαλο του Ολυμπιακού στην ιστορία του συλλόγου, από το 1925 μέχρι σήμερα.

Γυρίζοντας το χρόνο πίσω, θυμόμαστε τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού στη Θεσσαλονίκη την 01/02/2022. Ένα παιδί 19 ετών έχασε τα νιάτα και τη ζωή του από κάποια ανθρωποειδή, χούλιγκανς του ΠΑΟΚ, επειδή έκανε «το έγκλημα» να είναι φίλαθλος του Άρη.

Είκοσι τρία 24ωρα αργότερα, στις 24/02/2022, ο ΠΑΟΚ έδωσε ευρωπαϊκό αγώνα στην Τούμπα απέναντι στην Μίντιλαντ. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν αποφάσισε να διεξαχθεί η αναμέτρηση κεκλεισμένων των θυρών (όπως έπραξε σήμερα με τον Ολυμπιακό), γιατί προφανώς για κάποιους η ζωή ενός φοιτητή, αξίζει λιγότερο από την υγεία ενός αστυνομικού, σε αντίθεση με εμάς που θεωρούμε όλες τις ζωές ισάξιες.

Το χειρότερο μάλιστα, ήταν ότι στη διάρκεια του συγκεκριμένου αγώνα, οι οπαδοί του ΠΑΟΚ ανέβασαν στην Τούμπα ένα πανό με το σύνθημα «Αδέρφια κρατάτε γερά» για τους προφυλακισμένους οπαδούς της ομάδας για την υπόθεση.


Το καλοκαίρι που πέρασε, στις 07/08/2023, διεξήχθησαν τρομακτικά έκτροπα στη Ν. Φιλαδέλφεια. Πρωταγωνιστές ήταν Κροάτες νεοναζί χούλιγκανς και αδελφοποιημένοι με αυτούς οπαδοί του Παναθηναϊκού, απέναντι σε οπαδούς της ΑΕΚ. Από τα έκτροπα έχασε τη ζωή του ο 29χρονος οπαδός της ΑΕΚ Μιχάλης Κατσούρης.

Μόλις δύο εικοσιτετράωρα αργότερα (!) στις 09/08/2023, ο Παναθηναϊκός αντιμετώπισε την Μαρσέιγ σε ευρωπαϊκό αγώνα στη Λεωφόρο. Παρότι ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του, παρότι υπήρξαν χούλιγκανς του Παναθηναϊκού που συμμετείχαν στα συγκεκριμένα επεισόδια και παρότι αντίπαλος του Παναθηναϊκού ήταν μία ομάδα αδελφοποιημένη με την ΑΕΚ που θρηνούσε τον οπαδό της, ο αγώνας διεξήχθη κανονικά με κόσμο!

Λίγες εβδομάδες αργότερα, στις 25/09/2023, διεξήχθη ο αγώνας Παναθηναϊκού-ΑΕΚ στη Λεωφόρο για το πρωτάθλημα. Στο πέταλο της Θύρας 13, ανυψώθηκε το περίφημο πανό «Free the boys» που ζητούσε την απελευθέρωση των Κροατών προφυλακισμένων νεοναζί χούλιγκανς για τα γεγονότα της Ν. Φιλαδέλφειας:


Εντυπωσιακή σύμπτωση, αλλά το αίτημα της Θύρας 13 υλοποιείται σταδιακά. Ήδη τις τελευταίες ημέρες, έχουν αποφυλακιστεί περί τους 40 Κροάτες, παρότι δεν έχουν μόνιμη κατοικία στη χώρα και κανείς δεν εγγυάται ότι θα παρασταθούν στο δικαστήριο, αν τελικώς παραπεμφθούν σε δίκη.

Η υποκρισία προφανώς περισσεύει και η κυβερνητική λογική παραμένει βαθιά αντιολυμπιακή. Ο υπουργός προστασίας του πολίτη κ. Οικονόμου ρωτήθηκε σήμερα από τον Νίκο Χατζηνικολάου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 για τις σοβαρές, επίσημες καταγγελίες του ερασιτέχνη Ολυμπιακού για βασανιστήρια εις βάρος των προσαχθέντων και δεν καταδέχτηκε καν να απαντήσει. Το ίδιο άλλωστε έκανε η κυβέρνηση και στις επίσημες καταγγελίες του ερασιτέχνη Ολυμπιακού για φοροδιαφυγή μεγάλων σωματείων.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, κυκλοφορούσε η πληροφορία ότι η κυβέρνηση θα αποφασίσει διεξαγωγή αγώνων κεκλεισμένων των θυρών σε όλα τα αθλήματα και ο ιδιοκτήτης της ΚΑΕ Παναθηναϊκός Δημήτρης Γιαννακόπουλος έγραψε προκλητικά ότι δεν θα συμμορφωθεί με αυτή την απόφαση.

Είχαμε δηλαδή την πιο καραμπινάτη παραδοχή ότι κάποιοι αισθάνονται υπεράνω κράτους και νόμων. Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και με την παραχώρηση του κλειστού του ΟΑΚΑ στην ΚΑΕ Παναθηναϊκός.

Ο κ. Γιαννακόπουλος απειλούσε τότε ότι θα μιλήσει για υπουργό που «βάζει κρέας μέσα του» και τελικά την επομένη, η κυβέρνηση υλοποίησε το αίτημά του και παραχώρησε το ΟΑΚΑ στην πράσινη ΚΑΕ με τους όρους της (παραχώρηση πάρκινγκ, κτλ).

Έτσι λοιπόν, το μπάσκετ εξαιρέθηκε και ο κ. Γιαννακόπουλος ευχαριστούσε για άλλη μία φορά τον κ. Μητσοτάκη:

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αιτιολόγησε την απόφαση εξαίρεσης του μπάσκετ, λέγοντας ότι, στο άθλημα αυτό, γίνονται κρίσιμοι αγώνες και τελικοί, με εξασφαλισμένη την ασφάλεια των φιλάθλων...



Η πραγματικότητα είναι ότι, μόλις έξι μήνες πριν, το κλειστό του ΟΑΚΑ θύμιζε Λωρίδα της Γάζας στον τέταρτο τελικό του πρωταθλήματος με τον Ολυμπιακό, όταν οπαδοί του Παναθηναϊκού προκάλεσαν επεισόδια και υλικές ζημιές, πετυχαίνοντας να διακόψουν τον αγώνα με τον Ολυμπιακό για να αποφύγουν μία ιστορική συντριβή, δεδομένου ότι την ώρα της διακοπής, η ομάδα τους έχανε με 35-63.


Συμπερασματικά, οι εξυγιαντές σύμμαχοι έγιναν ξανά φίλοι, θυμήθηκαν και πάλι τη συμμαχία με τις προτάσεις μομφής και έχουν ξεχάσει τα μαχαιρώματα στην πεζογέφυρα του Βόλου (ΠΑΟΚ-ΑΕΚ), τον πόλεμο μετά το κουτάκι μπύρας στον Ίβιτς (ΠΑΟ-ΠΑΟΚ), τα όπλα και τους μπράβους στα γήπεδα (ΠΑΟΚ-ΑΕΚ), τον πόλεμο στον τελικό κυπέλλου του 2022 (ΠΑΟ-ΠΑΟΚ).

Η μοίρα τους είναι να συμμαχούν πάντα απέναντι στον μεγαλύτερο αθλητικό οργανισμό της χώρας. Γι αυτό θα είναι για πάντα αθλητικοί νάνοι!

Οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές και σοβαρές, τα ερωτήματα είναι πολλά και αμείλικτα και η υποκρισία περισσεύει. Όμως η αλήθεια πάντα βρίσκει τρόπο να λάμψει. 

Σχόλια