Οι μεταστάσεις του «φάρου» απειλούν ακόμα το Ελληνικό μπάσκετ

Η νόθευση του ανταγωνισμού με την παραχώρηση του ΟΑΚΑ, η διαιτητική σφαγή του δεύτερου τελικού τον Ιούνιο, το σκάνδαλο της μη αφαίρεσης βαθμών για τα έκτροπα του τέταρτου τελικού και τα στατισικά-σοκ στις διαιτησίες Πουρσανίδη. Η Αθλητική διαπλοκή εντοπίζει τις μεταστάσεις της εποχής του φάρου στο σώμα του Ελληνικού μπάσκετ...

Αυτό που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν, είναι ότι η εποχή του «φάρου» εκριζώθηκε από το ταλαιπωρημένο σώμα του Ελληνικού μπάσκετ το 2021. Η πτώση του Γιώργου Βασιλακόπουλου και του συνδυασμού του, ήταν το αποτέλεσμα της μοναχικής επανάστασης του Ολυμπιακού με το «Μέχρι Τέλους».

Τα αποτελέσματα τα είδαμε όλοι. Από το 1997 μέχρι το 2021, δηλαδή σε 1/4 του αιώνα, ο Ολυμπιακός είχε κατακτήσει 5 εγχώριους τίτλους, αλλά από το 2021 που έπεσε το καθεστώς, μετράει ήδη 6 εγχώριους τίτλους σε 24 μήνες!

- 24 χρόνια: 5 τίτλοι
- 24 μήνες: 6 τίτλοι!

Κάτι δεν σας κολλάει, έτσι δεν είναι;

Όποιος πιστεύει ότι ξαφνικά ο Ολυμπιακός απέκτησε το 2021 αξιόλογη ομάδα, δεν έχει σχέση με το άθλημα και την πραγματικότητα. Αξιόλογη ομάδα υπήρχε πάντα, γι αυτό και στο μεσοδιάστημα κατέκτησε 3 ευρωλίγκες και 1 διηπειρωτικό κύπελλο, φτάνοντας σε άλλους 4 τελικούς.

Στην Ελλάδα όμως κάποιοι φρόντιζαν να μην έρχονται οι τίτλοι (2007: «non call», 2009: φάουλ που δεν δόθηκε στον Παπαλουκά στον πρώτο τελικό, 2010: σφαγή τρίτου τελικού, 2011: 18-2 βολές σε μία περίοδο, 2012: φάουλ στον Παπανικολάου στην εκπνοή του τελικού του κυπέλλου, 2013: σφαγή στον δεύτερο τελικό, 2019: Αναστόπουλος/Μάνος/Παναγιώτου, κτλ).

Η Αθλητική διαπλοκή θα σας παρουσιάσει σύντομα ένα μεγάλο αφιέρωμα με τις μεγάλες σφαγές της εποχής του «φάρου» (ή Μάμρα), ωστόσο σήμερα θα επικεντρώσει στις μεταστάσεις της σκοτεινής εκείνης εποχής που υφίστανται σήμερα, αλλά δεν εστιάζει ο περισσότερος κόσμος, θεωρώντας ότι ζούμε στην εποχή της απόλυτης υγείας του Ελληνικού μπάσκετ κάτι που δεν συμβαίνει.

Η παραχώρηση του ΟΑΚΑ στην ΚΑΕ Παναθηναϊκός, η σοκαριστική σφαγή του δεύτερου τελικού τον Ιούνιο στο ΟΑΚΑ, το σκάνδαλο με την ατιμωρησία των επεισοδίων του τέταρτου τελικού που αλλοιώνει τη φετινή βαθμολογία και τα προβληματικά φετινά στατιστικά συγκεκριμένων διαιτησιών, δείχνουν ότι υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος για να αποκατασταθεί πλήρως η ομαλότητα στο Ελληνικό μπάσκετ.

1. Η ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΟΑΚΑ ΚΑΙ Η ΝΟΘΕΥΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Στα τέλη της προηγούμενης σεζόν, γνωστοποιήθηκε η παραχώρηση του κλειστού του ΟΑΚΑ στην ΚΑΕ Παναθηναϊκός (και μάλιστα με τους δικούς της όρους), κάτι αποτελεί μια σοβαρή περίπτωση αθέμιτου ανταγωνισμού στο χώρο του μπάσκετ.

Οι διαδικασίες προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς και δίνουν μεγαλύτερες οικονομικές δυνατότητες στην πράσινη ΚΑΕ.

Αντιθέτως, η παραχώρηση του ΣΕΦ στον Ολυμπιακό δείχνει να έχει κολλήσει, ενώ ούτως ή άλλως το φαληρικό στάδιο είναι απαρχαιωμένο, με εγκαταστάσεις στίβου και μικρότερη χωρητικότητα, σε αντίθεση με το ΟΑΚΑ που μπορεί να δώσει μεγαλύτερη οικονομική και αγωνιστική ώθηση.

2. Η ΑΙΣΧΡΗ ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΗ ΣΦΑΓΗ ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΤΕΛΙΚΟΥ

Ήδη από τα τέλη της περασμένης αγωνιστικής περιόδου κατέστη σαφές ότι στο χώρο της διαιτησίας υπάρχουν σταγονίδια από τη μαύρη εποχή της μπασκετικής χούντας.

Στις 08/06/2023, ο δεύτερος τελικός του πρωταθλήματος στο ΟΑΚΑ, συνοδεύθηκε από τη μεγαλύτερη διαιτητική σφαγή της μετά-Μάμρα εποχής. Θυμίζουμε τι είχε συμβεί:

Το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο της σφαγής, ήταν η αποβολή του Γουόκαπ με μία υπόδειξη για ανύπαρκτο αντιαθλητικό φάουλ στον Λι και μία υπόδειξη τεχνικής ποινής για ανύπαρκτο φλόπινγκ! Έτσι αποδεκατίστηκε ο Ολυμπιακός που αγωνιζόταν και χωρίς τον Σλούκα, για να ακολουθήσει και ο τραυματισμός του Βεζένκοβ με το κεφαλοκλείδωμα του Μποχωρίδη και να αγωνιστούν έτσι οι Ερυθρόλευκοι χωρίς τρεις παίκτες τους.

Φυσικά, δεν υπήρχε ούτε κατά διάνοια αντιαθλητικό φάουλ του Γουόκαπ στη φάση με τον Λι στο πρώτο ημίχρονο, που υποδείχθηκε από τους διαιτητές μέσω instant replay, σε μία φάση που ο Γουόκαπ απλώς υπερασπίστηκε την μπάλα με το χέρι και αυτό «βαφτίστηκε» αγκωνιά στον προσαγωγό και αντιαθλητικό! Άλλωστε, ακόμα και αν όντως υπήρχε αντιαθλητικό φάουλ, οι διαιτητές δεν είχαν δικαίωμα να συμβουλευθούν το instant replay και να το υποδείξουν, από τη στιγμή που δεν είχε καταλογιστεί αρχικά φάουλ στη φάση. Παρόλα αυτά το έκαναν.

Αφού χρέωσαν, μέσω αντικανονικής χρήσης του instant replay, τον Γουόκαπ με αντιαθλητικό φάουλ, φρόντισαν να τον ξαποστείλουν με το ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου, υποδεικνύοντας τεχνική ποινή για... φλόπινγκ (!) παρότι υπήρξε όντως σπρώξιμο του Παπαγιάννη στον Τεξανό! Έτσι κατάφεραν να βγάλουν εκτός αγώνα τον κορυφαίο παίκτη και πρώτο σκόρερ του Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ!

Όλα αυτά, ενώ ο Λι έκανε όντως θέατρο και τελείωσε τον αγώνα χωρίς φάουλ, ενώ στον πρώτο τελικό του ΣΕΦ, είχαν καταλογιστεί εναντίον του μόλις δύο φάουλ και αυτά στο τέλος του αγώνα. Συνολικά, σχεδόν 80 λεπτά αγώνα με μόλις δύο φάουλ (!) για έναν παίκτη που είναι ο άρχοντας του φλόπινγκ.

Ενώ λοιπόν ο Γουόκαπ είδε να καταλογίζεται εναντίον του ανύπαρκτο αντιαθλητικό, εν τούτοις δεν υποδείχθηκε αντιαθλητικό, όταν ο Μποχωρίδης έκανε κεφαλοκλείδωμα στον Βεζένκοβ! Το αποτέλεσμα ήταν, να οδηγήσει η φάση στον τραυματισμό του παίκτη και ο Ολυμπιακός να αποδεκατιστεί πλήρως, χάνοντας και τον MVP της Euroleague.

Επίσης, υπήρξαν και άλλες φάσεις, όπως το ανύπαρκτο επιθετικό φάουλ που κέρδισε ο Λι εις βάρος του Μακκίσικ, 04:33 πριν το τέλος και ενώ ο Ολυμπιακός ήταν μπροστά στο σκορ με 57-59. Ο Λι έκανε φάουλ στον παίκτη του Ολυμπιακού και δεν δόθηκε, αντιθέτως δόθηκε επιθετικό φάουλ, με το χέρι του ΜακΚίσικ είναι χαμηλά και τον Λι κάνει θέατρο και να σηκώνει τα χέρια θεαματικά λες και πυροβολήθηκε!

Λίγο πριν το τέλος, στο 01:48 πριν από τη λήξη, δεν δόθηκε καθαρό επιθετικό φάουλ υπέρ του Ολυμπιακού σε σπρώξιμο του Λαρεντζάκη από τον Πονίτκα.

Το κερασάκι στην τούρτα, ήταν η αρχική υπόδειξη του διαιτητή Τηγάνη για καλάθι και φάουλ του Πονίτκα σε σουτ πίσω από την μπασκέτα, ενώ η μπάλα είχε βρει εμφανέστατα σε χρονόμετρο και ταμπλό και χρειάστηκε η χρήση του replay κατόπιν διαμαρτυριών των παικτών του Ολυμπιακού για να ακυρωθεί! Παρόλα αυτά, δόθηκαν δυο βολές σε σουτ πίσω από την μπασκέτα!

Η ουσία μπορεί να μην άλλαξε, αφού, παρά τη σφαγή του δεύτερου τελικού, το πρωτάθλημα κατέληξε και πάλι στον Πειραιά, ωστόσο το μεγαλύτερο σερί μεταξύ των αιωνίων, δηλαδή αυτό του Ολυμπιακού, σταμάτησε στο 14-0, ενώ θα μπορούσε να σταματήσει στο 18-0 και στερήθηκε από τον Ολυμπιακό μια «σκούπα» για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και ένα αήττητο πρωτάθλημα.

3. ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΠΟΥ ΑΛΛΟΙΩΝΕΙ ΤΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΦΕΤΙΝΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ

Στον τέταρτο τελικό του ΟΑΚΑ, ο Ολυμπιακός έκανε πάρτι στο εξοχικό του, διασύροντας τον Παναθηναϊκό με 35-63. Κάπου εκεί, κατέστη σαφές ότι η διαφορά προορίζεται για 50+ πόντους και οι πράσινοι χούλιγκανς αποφάσισαν να τα σπάσουν στο ΟΑΚΑ για να γλιτώσουν έναν ακόμα διασυρμό.

Ο Παναθηναϊκός γλίτωσε τον περαιτέρω αγωνιστικό διασυρμό, αλλά το τίμημα ήταν ότι η ποινή προέβλεπε αφαίρεση βαθμών για την επόμενη αγωνιστική περίοδο που θα οδηγούσε τον Ολυμπιακό αγκαλιά με το πλεονέκτημα έδρας στους τελικούς του 2024, δηλαδή πιθανότατα στο τρίτο συνεχόμενο πρωτάθλημα!

Το σκάνδαλο όμως έγινε και ο Παναθηναϊκός δεν τιμωρήθηκε με αφαίρεση βαθμών. Το διατακτικό της υπ' αριθμ. 54/2023 απόφασης της αθλητικής δικαστή του ΕΣΑΚΕ, σοκάρει. Όλη η φίλαθλη Ελλάδα γνωρίζει ότι ο τέταρτος τελικός διεκόπη λόγω της εισβολής των οπαδών του Παναθηναϊκού στον αγωνιστικό χώρο και της καταστροφής του εξοπλισμού της γραμματείας. Η πειθαρχική απόφαση όμως απεφάνθη ότι ο τελικός δεν διεκόπη εξ αιτίας αυτών των επεισοδίων...

Το αποτέλεσμα ήταν να γλιτώσει ο Παναθηναϊκός την προβλεπόμενη βαθμολογική ποινή στο φετινό πρωτάθλημα, να πανηγυρίζει κλείνοντας το μάτι ο Γιαννακόπουλος στο Instagram μετά από τόσα αίσχη, αλλά στο ποδόσφαιρο αλλοιώνεται το πρωτάθλημα για μία κροτίδα που έσκασε εκτός αγωνιστικού χώρου!

Το αν το έγκλημα της αλλοίωσης της φετινής βαθμολογίας οφείλεται στους διαιτητές του τέταρτου τελικού (Κορομηλά, Παπαπέτρου, Θεονά) και στις διατυπώσεις τους στο φύλλο αγώνα ή σε κάποιο λάθος της αθλητικής δικαστή, δεν το γνωρίζουμε. Η ουσία πάντως είναι ότι το πρωτάθλημα που εξελίσσεται, είναι ήδη αλλοιωμένο...

4. ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ-ΣΟΚ ΣΤΟΥΣ «ΠΟΝΗΡΟΥΣ» ΦΕΤΙΝΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ Ο ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ ΠΟΥΡΣΑΝΙΔΗΣ

Η Αθλητική διαπλοκή παρακολουθεί συστηματικά και τα διαιτητικά δεδομένα. Στη φετινή σεζόν, προκαλείται έντονος προβληματισμός για τα στατιστικά δεδομένα του διαιτητή Πουρσανίδη που έχει σφυρίξει σε τέσσερις από τους επτά αγώνες του Παναθηναϊκού.

Πιο συγκεκριμένα, ο Πουρσανίδης ορίστηκε στους τρεις πιο πονηρούς αγώνες του Παναθηναϊκού, όπου ήταν πιθανότερο να υπάρξουν γκέλες, δηλαδή στους εκτός έδρας αγώνες με το Περιστέρι και τον Άρη, καθώς και στον εντός έδρας αγώνα με την ΑΕΚ.

Στον εκτός έδρας αγώνα με το Περιστέρι για τη δεύτερη αγωνιστική, ο Παναθηναϊκός κέρδισε 22 ελεύθερες βολές και το Περιστέρι μόλις τρεις! Μάλιστα, επρόκειτο για μία οριακή αναμέτρηση που ο Παναθηναϊκός νίκησε οριακά με σκορ 64-66.

Το πώς γίνεται μία ομάδα να βρίσκεται διαρκώς πίσω στο σκορ και να πετυχαίνει ανατροπή στο τελευταίο δευτερόλεπτο, νικώντας με μόλις δύο πόντους διαφορά, αλλά να προηγείται στις βολές με 22-3, είναι κάτι που δυσκολευόμαστε να απαντήσουμε με μπασκετικούς όρους...

Στον εκτός έδρας αγώνα με τον Άρη για την έκτη αγωνιστική, ο Παναθηναϊκός κέρδισε 26 ελεύθερες βολές έναντι 11 των γηπεδούχων, με τον κ. Πουρσανίδη να είναι πρώτος διαιτητής της αναμέτρησης.

Στον αγώνα με την ΑΕΚ για την έβδομη αγωνιστική, ο Παναθηναϊκός κέρδισε 22 ελεύθερες βολές έναντι 7 της ΑΕΚ! Αυτός ήταν ο λόγος που η ομάδα του τριφυλλιού νίκησε την Ένωση με έναν πόντο διαφορά. Αξίζει να σημειωθεί ότι και σε αυτή την αναμέτρηση ο κ. Πουρσανίδης ήταν πρώτος διαιτητής, ενώ δεύτερος διαιτητής ήταν ο Τηγάνης από τον αλήστου μνήμης δεύτερο τελικό της περυσινής σεζόν.

Το πώς γίνεται μία ομάδα να νικάει με έναν πόντο διαφορά αλλά να προηγείται στις βολές με 22-7, είναι κάτι που επίσης δυσκολευόμαστε να απαντήσουμε με μπασκετικούς όρους... 

Στους τρεις συγκεκριμένους αγώνες του Παναθηναϊκού απέναντι σε Περιστέρι, Άρη και ΑΕΚ, οι βολές είναι 70-21 υπέρ του Παναθηναϊκού. Αν λάβουμε μάλιστα υπόψη μας μόνο τους δύο πιο οριακούς αγώνες (με Περιστέρι και ΑΕΚ), οι βολές ήταν 44-10, ενώ ο ένας αγώνας κρίθηκε στο δίποντο και ο άλλος στον πόντο!

Σε ό,τι αφορά τον Ολυμπιακό, οι Ερυθρόλευκοι αντιμετώπισαν στο ΣΕΦ την ΑΕΚ και νίκησαν πολύ πιο άνετα, με 79-71. Στον αγώνα αυτό, όχι μόνο δεν υπήρξαν τα σοκαριστικά νούμερα του Παναθηναϊκού, αλλά η Ένωση είχε και περισσότερες βολές (17-26)! Μάλιστα, πρώτη διαιτητής ήταν η Τσαρούχα.

Και όμως η αισχρή και εμετική πράσινη προπαγάνδα προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις για την Τσαρούχα και τα σφυρίγματά της στο πρώτο ημίχρονο του τελικού του Σούπερ καπ στη Ρόδο, όταν ο Ολυμπιακός είχε συντρίψει τον νέο Παναθηναϊκό του Γιαννακόπουλου με 32-4!

Η πραγματικότητα όμως είναι ότι οι προβληματικές διαιτησίες και οι εμμονικοί ορισμοί αφορούν άλλες περιπτώσεις, όπως τον κ. Πουρσανίδη. Το ερώτημα είναι αν βρίσκονται όλα αυτά στο μικροσκόπιο της ΚΑΕ Ολυμπιακός, αν σκοπεύει η Ε.Ο.Κ. να συνεχίσει να υποτάσσεται στον υβριστή της ή αν νομίζουν ότι όλα αυτά διαφεύγουν της προσοχής μας και δεν θα τα αναδεικνύουμε διαρκώς...

Το συμπέρασμα πάντως, είναι ότι ακόμα και στην «μετά φάρον» εποχή του Ελληνικού μπάσκετ, υπάρχουν μεταστάσεις της προηγούμενης κατάστασης, με κρατική, διαιτητική και δικαστική εμπλοκή...

Σχόλια