Το Καραϊσκάκη, το γήπεδο της ΑΕΚ και ο φάκελος των Ολυμπιακών αγώνων-Όλη η αλήθεια


Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από τα εγκαίνια της «OPAP Arena» και η Αθλητική διαπλοκή στήνει στον τοίχο ένα από τα μεγαλύτερα παραμύθια της νεότερης αθλητικής ιστορίας: Αυτό της νύχτας που το γήπεδο της ΑΕΚ βγήκε από τον φάκελο των ολυμπιακών έργων για να μπει το γήπεδο Καραϊσκάκη...

Κανένας δεν έχει απαντήσει μέχρι σήμερα, αν και πότε «μπήκε» το γήπεδο της ΑΕΚ στον φάκελο των Ολυμπιακών αγώνων για να βγει μετά. Ποια ήταν δηλαδή τα κριτήρια της αρχικής επιλογής της Ν. Φιλαδέλφειας και αν υπήρξε κάποιου είδους διαγωνιστική διαδικασία. Δεν υπάρχει λοιπόν καμία απάντηση στο γιατί ήταν ηθική η αρχική επιλογή του γηπέδου της ΑΕΚ και ανήθικη η μεταγενέστερη απόρριψή του. Παρόλα αυτά, εμείς θα μπούμε στη λογική τους και θα την αποδομήσουμε...

1. Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ

Στο συγκεκριμένο άρθρο, δεν θα προχωρήσουμε σε βαθιές οικονομικές αναλύσεις, ούτε σκοπεύουμε να σας κουράσουμε με αριθμούς και συμβάσεις. Με απλά λόγια, το κόστος της ανάπλασης του γηπέδου Καραϊσκάκη, ανήλθε σε 60 εκατομμύρια ευρώ. Τα 20 εκατομμύρια κατέβαλλε η «Καραϊσκάκης Α.Ε.», η οποία συστάθηκε από τον Ολυμπιακό και τα υπόλοιπα 40 εκατομμύρια καταβλήθηκαν, μέσω τραπεζικού δανεισμού.

Αν ένα δάνειο δεν εξυπηρετείται σε κάποια χρονική περίοδο για συγκεκριμένους λόγους, δεν αλλάζει κάτι στην ουσία της χρηματοδότησης. Το Κράτος δεν έβαλε ούτε ένα ευρώ για την ανακατασκευή του γηπέδου Καραϊσκάκη. Αυτοί που λένε «Πληρώστε τα δάνεια», το παραδέχονται πρώτοι-πρώτοι. Όταν οφείλεις κάτι, τότε προφανώς δεν στο έχουν χαρίσει. Όταν τα χρήματα των δανεισμών δεν εξοφλούνται, τότε απλούστατα οφείλονται, δεν είναι δωράκι όπως οι επιδοτήσεις από τις Περιφέρειες και τους περιφερειάρχες που, κατά δήλωσή τους, «έβαλαν κ...ο».

Παραθέτουμε το άρθρο 46, παρ. 3 του Νόμου 3130/2003, από την πλατφόρμα της Nomos, που αναφέρεται στη χρηματοδότηση της ανακατασκευής του γηπέδου Καραϊσκάκη:


Όπως βλέπετε, ούτε δωράκια από την Περιφέρεια, ούτε λεφτά από τον ΟΠΑΠ, ούτε λεφτά της ΟΥΕΦΑ. Ανακατασκευή με δαπάνες του Ολυμπιακού. Δηλαδή ίδια κεφάλαια + τραπεζικός δανεισμός. Απλά και ξεκάθαρα.

Επισυνάπτουμε επίσης τα οικονομικά στοιχεία των Ολυμπιακών αγώνων που είχε δημοσιεύσει η «Καθημερινή», όπου βλέπουμε ότι τα μοναδικά έργα για τα οποία δεν πλήρωσε το Κράτος για την Ολυμπιάδα, ήταν η κατασκευή του Ολυμπιακού Χωριού (δαπάνες του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας), η κατασκευή των δημοσιογραφικών χωριών σε Μαρούσι και Παλλήνη, καθώς και η ανάπλαση του γηπέδου Καραϊσκάκη:


2. ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ-ΚΛΕΙΔΙ
ΤΙ ΚΕΡΔΙΣΕ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΑΙ ΤΙ ΘΑ ΚΕΡΔΙΖΕ Η ΑΕΚ ΑΝ ΕΜΕΝΕ ΣΤΟΝ ΦΑΚΕΛΟ

Περνάμε στην ουσία και το σημείο-κλειδί. Περνάμε στο θέμα που ούτε ένας οπαδός της ΑΕΚ δεν μπορεί να απαντήσει και εγκαταλείπει κάθε συζήτηση. Τι κέρδισε ο Ολυμπιακός από τον φάκελο των Ολυμπιακών αγώνων και τι θα κέρδιζε η ΑΕΚ αν παρέμενε στον φάκελο η Νέα Φιλαδέλφεια.

Ο Ολυμπιακός ναι μεν κάλυψε την ανακατασκευή του γηπέδου, όμως είχε ένα κέρδος από τη σύμβαση για το Καραϊσκάκη: Απέκτησε έκταση για να χτίσει. Δεδομένου ότι το Ρέντη είχε απορριφθεί ως ιδέα και είχε κατασκευαστεί το προπονητικό κέντρο του Ολυμπιακού, δεν υπήρχε ιδιόκτητη έκταση για γήπεδο. Το γήπεδο Καραϊσκάκη ανήκει στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (Ε.Ο.Ε.), συνεπώς το κέρδος του Ολυμπιακού ήταν ότι απέκτησε το δικαίωμα να χτίσει στην έκταση της Ε.Ο.Ε. με ίδια κεφάλαια (20 εκατομμύρια) και τραπεζικό δανεισμό (40 εκατομμύρια).

Το ερώτημα τώρα είναι άλλο: Τι θα κέρδιζε η ΑΕΚ αν η έμπαινε η Ν. Φιλαδέλφεια στα Ολυμπιακά έργα; Τι έχασε η ένωση επειδή «ένα βράδυ με φεγγάρι» βγήκε το γήπεδό της από το φάκελο;

Η ΑΕΚ έκταση δεν χρειαζόταν. Είχε τη Νέα Φιλαδέλφεια, η οποία ανήκε στην ερασιτεχνική (όπως και αν ανήκε-υπάρχουν σοβαρά αντεπιχειρήματα ότι δεν της ανήκει νόμιμα) και φυσικά δεν ανήκε στην Ε.Ο.Ε. όπως το Καραϊσκάκη.

Συνεπώς, η ΑΕΚ δεν χρειαζόταν έκταση για να χτίσει γήπεδο. Είχε έκταση! Δεν χρειαζόταν Ολυμπιακούς αγώνες για να χτίσει. Μήπως είχαμε Ολυμπιακούς αγώνες «Αθήνα 2022» πέρυσι και χτίστηκε η «Opap Arena»;

Άρα λοιπόν, προς τι ο στεναγμός που βγήκαν από τον φάκελο; Αυτό είναι το σημείο-κλειδί. Δοκιμάστε το με όποιον αεκτζή γνωρίζετε. Σας εγγυώμαστε ότι, στο σημείο αυτό, δεν θα ξέρει τι να πει και θα εγκαταλείψει τη συζήτηση, λέγοντας «άντε ρε γαύροι που καταστρέψατε το Ελληνικό ποδόσφαιρο» και θα αποχωρήσει.

Προφανώς, οι οπαδοί της ΑΕΚ είχαν συγκεκριμένο όνειρο: Ήθελαν να μπει το γήπεδό τους στο φάκελο των Ολυμπιακών έργων για να το χτίσει το Κράτος με κρατικά λεφτά και μετά τους Ολυμπιακούς αγώνες να τους μείνει το γηπεδάκι στην έκτασή τους για πάντα. Άλλωστε, δυνατότητα χρηματοδότησης από πλευράς της ΑΕΚ εκείνης της εποχής, δεν υπήρχε, καθώς τα οικονομικά προβλήματα ήταν πολλά και σοβαρά, ενώ και η ΠΑΕ ήταν καταχρεωμένη.


Μην ξεχνάμε ότι ο Γρανίτσας γκρέμισε το ετοιμόρροπο (και λαβωμένο από το σεισμό του 1999) στάδιο «Ν. Γκούμας» για να αναγκάσει το Κράτος να του κατασκευάσει καινούριο...

Φυσικά, το Κράτος προτίμησε να χτιστεί το Καραϊσκάκη με λεφτά του Ολυμπιακού (ίδια κεφάλαια + δανεισμός), παρά να το χτίσει τσάμπα στην ΑΕΚ. Αν το Κράτος έχτιζε γήπεδο στη μία ομάδα, ενώ η άλλη προσφερόταν να το χτίσει μόνη της, θα υπήρχε ζήτημα απιστίας προς το Δημόσιο.

Χώρια που στην περίπτωση της ΑΕΚ, θα έπρεπε να γίνουν και συνοδά έργα, όπως η υπογειοποίηση. Αυτός ήταν ο λόγος που το γήπεδο της ΑΕΚ βγήκε από το φάκελο. Και ήταν τεράστιο σκάνδαλο αν είχε μπει εξ αρχής...

3. «ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ» ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΑΕΚ ΕΒΓΑΛΑΝ ΤΗ Ν. ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΦΑΚΕΛΟ ΤΗΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗΣ

Μεταφερόμαστε τώρα στον Μάιο του 2005, εννέα μήνες μετά τους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας. Η ΠΑΕ ΑΕΚ ανήκει σε ομάδα επιχειρηματιών υπό τον Ντέμη Νικολαΐδη. Στη Γ.Σ. της ερασιτεχνικής ΑΕΚ, ο Δημήτρης Μελισσανίδης θέτει υποψηφιότητα για την προεδρία της ερασιτεχνικής και συνοδεύει την υποψηφιότητά του με σχέδια για γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια με την ονομασία «Αγία Σοφιά».

Η ομάδα Νικολαΐδη προφανώς φοβήθηκε ότι ο Μελισσανίδης χρησιμοποιεί ως όχημα την προεδρία της ερασιτεχνικής και το γήπεδο για να μπει στην ΠΑΕ και πολέμησε την υποψηφιότητα του.

Ο ίδιος ο Ντέμης είπε χαρακτηριστικά στη ΓΣ: «Σε γήπεδο που θα ονομάζεται "Αγία Σοφία" η ΑΕΚ δεν θα παίξει ποτέ!» και στήριξε με όλες του τις δυνάμεις την υποψηφιότητα Ζούπα, ο οποίος δήλωσε ότι «η ΑΕΚ δεν πρέπει να φυλακιστεί στη Νέα Φιλαδέλφεια» και εξελέγη πρόεδρος!

Με λίγα λόγια, τα μέλη της ερασιτεχνικής ΑΕΚ, με ισχυρή παρουσία της Original, είχαν την ευκαιρία να ψηφίσουν υπέρ του γηπέδου της Νέας Φιλαδέλφειας, μόλις εννέα μήνες μετά τους Ολυμπιακούς αγώνες, αλλά δεν το επέλεξαν.

Άρα, ένα βράδυ του Μαΐου του 2005, έβγαλαν μόνοι τους το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας από τον... φάκελο της ερασιτεχνικής ΑΕΚ, υπακούοντας πειθήνια στις εντολές του Ντέμη, ο οποίος θα μετατρεπόταν σε εχθρό τους λίγα χρόνια αργότερα.

Τα έχει γράψει άλλωστε και ο ίδιος ο διευθυντής επικοινωνίας της ΠΑΕ ΑΕΚ:

Άρα λοιπόν, αντί να συντηρείτε μύθους και να ασχολείστε γιατί το Κράτος προτίμησε τη συμφέρουσα λύση του Ολυμπιακού αντί να σας χτίσει τσάμπα γήπεδο, γιατί δεν αναρωτιέστε για ποιο λόγο τα ίδια μέλη της ΑΕΚ, έβγαλαν τη Ν. Φιλαδέλφεια από το φάκελο της ερασιτεχνικής μία νύχτα με φεγγάρι και υποτάχθηκαν πλήρως στον Ντέμη;

4. Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ «OPAP ARENA»

Ακολούθως, θα συγκρίνουμε τη χρηματοδότηση του νέου γηπέδου της ΑΕΚ με τη χρηματοδότηση του γηπέδου Καραϊσκάκη.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι, για να χτιστεί το γήπεδο, άλλαξε ο συντελεστής δόμησης της περιοχής και παραχωρήθηκαν στρέμματα από το άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας! Ψηφίστηκε μάλιστα φωτογραφικός νόμος, για να απορριφθούν οι προσφυγές και να καταστεί δυνατή η ανέγερση.

Όπως είδαμε πιο πάνω, η χρηματοδότηση της ανακατασκευής του γηπέδου Καραϊσκάκη, έγινε από πλευράς Ολυμπιακού (ή για την ακρίβεια από την «Καραϊσκάκη Α.Ε.») με ίδια κεφάλαια και τραπεζικό δανεισμό. Αναφορικά με την χρηματοδότηση του γηπέδου της ΑΕΚ, τα δεδομένα ήταν διαφορετικά:

Πηγή 1:
Τα χρήματα της Περιφέρειας Αττικής

33,4 εκατομμύρια κατέβαλε η Περιφέρεια Αττικής. Πιο συγκεκριμένα, δόθηκαν 22 εκατομμύρια για την κατασκευή και τον εξοπλισμό του γηπέδου και άλλα 11,4 εκατομμύρια για τα συνοδά έργα (υπογειοποίηση τμήματος της οδού Πατριάρχου Κωνσταντίνου και λοιπά έργα), χωρίς τα οποία δεν θα μπορούσε ποτέ να αδειοδοτηθεί το γήπεδο. Αντίθετα, στο γήπεδο Καραϊσκάκη δεν δόθηκε ούτε ένα ευρώ.


Χαρακτηριστική ήταν η ατάκα του ίδιου του Περιφερειάρχη Αττικής προς τους οπαδούς της ΑΕΚ, όταν παραδέχτηκε εντελώς ωμά, ότι η Περιφέρεια Αττικής έστησε κ...ο για να γίνει το γήπεδο της ΑΕΚ:


Δείτε το σύντομο βίντεο:

Ποιος μπορεί να ξεχάσει τους ρεπόρτερς της ΑΕΚ που ούρλιαζαν σε ραδιοφωνικούς σταθμούς ότι τα χρήματα αυτά ήταν της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι της Περιφέρειας;

Πηγή 2:
Τα χρήματα της ΟΥΕΦΑ

Το 2018, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, άλλαξε (φωτογραφικά) ο νόμος και δόθηκε το δικαίωμα στις ΠΑΕ να χρηματοδοτούν από δικά τους έσοδα την κατασκευή γηπέδων. Έτσι, θα μπορούσε μία ΠΑΕ να χρησιμοποιήσει τα έσοδα από την ΟΥΕΦΑ για τις εγκαταστάσεις της:


Εκείνη τη χρονιά η ΑΕΚ αγωνίστηκε στο Τσάμπιονς λιγκ (συγκεντρώνοντας... μηδέν βαθμούς) και τα 15 από τα 19 εκατομμύρια των εσόδων της από το Τσάμπιονς λιγκ, πήγαν στο γήπεδο.

Αντίθετα, ο Ολυμπιακός δεν είχε δικαίωμα να δώσει χρήματα από τα έσοδα του Τσάμπιονς λιγκ για την κατασκευή του γηπέδου Καραϊσκάκη το 2004 και κατέφυγε σε δανεισμό. Οι Ερυθρόλευκοι χρησιμοποιούσαν τα χρήματα της ΟΥΕΦΑ για να φέρνουν κορυφαίους ποδοσφαιριστές και να χτίζουν ομάδες, ενώ η ΑΕΚ, στα χρόνια της κατασκευής του γηπέδου, έδωσε τα λεφτά για το γήπεδο και όχι για να φτιάξει ομάδα, με αποτέλεσμα να τρώει τεσσάρες και πεντάρες από τον Ολυμπιακό...

Πηγή 3:
Τα χρήματα του ΟΠΑΠ

Ο κρατικός ΟΠΑΠ, η μεγαλύτερή ίσως Ελληνική επιχείρηση, πουλήθηκε το 2013 σε επιχειρηματικό σχήμα με συμμετοχή Μελισσανίδη.


Πολλοί πολιτικοί, αλλά και ΜΜΕ, έκαναν τότε λόγο για σκάνδαλο ξεπουλήματος.

Για να μπούμε στο κλίμα της εποχής, θυμίζουμε ότι είχαν προκληθεί τότε αντιδράσεις, καθώς ο πρόεδρος του ταμείου των αποκρατικοποιήσεων - ΤΑΙΠΕΔ (το οποίο έλαβε την απόφαση της ιδιωτικοποίησης), λίγες ώρες μετά τις υπογραφές για τον ΟΠΑΠ, μεταφέρθηκε με το lear jet του Μελισσανίδη από την Αθήνα στην Κεφαλλονιά για τις καλοκαιρινές του διακοπές. Τότε, το Γερμανικό «Spiegel», είχε κάνει λόγο για «σκάνδαλο»:


Τα χρόνια πέρασαν και λίγο πριν την ολοκλήρωση της κατασκευής του γηπέδου της ΑΕΚ, υπήρξε συμφωνία του ΟΠΑΠ με την ΑΕΚ για χορηγία ονοματοδοσίας («Opap arena»). Δεν γνωρίζουμε αν η παρουσία του γιου του Δ. Μελισσανίδη στον ΟΠΑΠ έπαιξε ρόλο στη χορηγία, αλλά ο κρατικός ΟΠΑΠ πολύ δύσκολα θα διέθετε χρήμα για την ονοματοδοσία του γηπέδου μίας ΠΑΕ, προ της ιδιωτικοποίησής του.

Οι φήμες για τη χορηγία της ονοματοδοσίας κάνουν λόγο για 5+5 χρόνια χορηγίας με ετήσια έσοδα για την ΑΕΚ που ανέρχονται σε 2 εκατομμυρίων ευρώ. Συνεπώς, για την πρώτη πενταετία, τα έσοδα θα ανέλθουν σε 10 εκατομμύρια ευρώ.

Αυτές οι τρεις ήταν οι βασικότερες πηγές χρηματοδότησης της «Opap Arena».

Με λίγα λόγια, η κατασκευή του γηπέδου της ΑΕΚ έγινε σε μεγάλο βαθμό χάρη σε μία Περιφέρεια που «έστησε κ...ο» (35 εκατ.), χάρη σε μία τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ (15 εκατ. από την ΟΥΕΦΑ) και χάρη σε μία χορηγία του ΟΠΑΠ, λίγα χρόνια μετά την ιδιωτικοποίησή του επί Σαμαρά.

Χρήματα για το γήπεδο έβαλαν και κάποιοι απλοί φίλοι της ομάδας με συμμετοχή στη δημόσια εγγραφή της εταιρείας «Δικέφαλος 1924 Α.Ε.» που είχε εκδώσει σχετικό ενημερωτικό δελτίο, οι όροι του οποίου ουδέποτε τηρήθηκαν. 

Αντίθετα, ο Ολυμπιακός δεν πήρε ούτε ευρώ από την Περιφέρεια, δεν μπόρεσε να διαθέσει ούτε ευρώ από τα χρήματα της ΟΥΕΦΑ για το γήπεδο, ούτε φυσικά πήρε χορηγία από τον ΟΠΑΠ, καθώς η σύμβαση για το γήπεδο, προβλέπει ότι η επωνυμία θα παραμείνει «Γ. Καραϊσκάκης», όπως διαβάζουμε στο ρεπορτάζ της εφημερίδας «Αθλητική Ηχώ» (22/04/2003-αρχείο Ratm).


Και όμως, οι οπαδοί της ΑΕΚ έχουν το θράσος να υψώνουν το δάχτυλο για την προσωρινή μη εξυπηρέτηση των δανείων, κάτι που δεν οφειλόταν στην ΠΑΕ Ολυμπιακός, αλλά στον επιχειρηματία Λαυρεντιάδη και κατ' επέκταση στο ίδιο το Κράτος που έχει δεσμεύσει τις μετοχές του στην εταιρεία «Καραϊσκάκης Α.Ε.» (50%), αλλά δεν δίνει λύση στο ζήτημα. Όταν σου χαρίζει λεφτά η Περιφέρεια, είναι πολύ βολικό να κρίνεις αυτούς που αναγκάστηκαν να δανειστούν, σωστά;

Και φυσικά μην ξεχνάμε, ότι αναφερόμαστε στους οπαδούς μίας ομάδας, που η παλιά ΠΑΕ, με το προηγούμενο ΑΦΜ, παραμένει ακόμα και σήμερα στους μεγαλύτερους οφειλέτες του Δημοσίου με σοκαριστικά ποσά, άνω των 300 εκατομμυρίων ευρώ.

5. ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΓΗΠΕΔΟΥ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ ΜΕ «OPAP ΑΡΕΝΑ»

Κλείνοντας, αξίζει να προχωρήσουμε σε μία σύγκριση των γηπέδων του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ.

Παρότι η ΑΕΚ έχτισε γήπεδο 18 χρόνια και 3 μήνες μετά τον Ολυμπιακό, εν τούτοις δεν υπήρξε καμία κατασκευαστική επανάσταση σε σχέση με τότε. Όταν κάτι δημιουργείται 18 χρόνια μετά, οφείλει να είναι καλύτερο. Συγκρίνετε τα νεόδμητα σπίτια του 2023, σε σχέση με τα αντίστοιχα του 2020. Συγκρίνετε το μετρό της Αθήνας σε σχέση με άλλα μετρό που είχαν κατασκευαστεί δεκαετίες νωρίτερα. Στην «Opap Arena», αυτό δεν συνέβη.

Για πολλούς, το νέο γήπεδο της Ένωσης θυμίζει... από ψηλά «αυγοθήκη», ενώ έχει σοβαρά θέματα με τους καπνούς από τα καπνογόνα, κάτι που αντιμετωπίζεται πολύ πιο δύσκολα σε σχέση με το γήπεδο Καραϊσκάκη. 

Στο θέμα της χωρητικότητας, το γήπεδο Καραϊσκάκη υπερέχει φτάνοντας τις 32.115 θέσεις έναντι 31.100 της «OPAP Arena» όπως τουλάχιστον προέκυπτε από την αρχική προσωρινή επίσημη άδεια της Περιφέρειας Αττικής. Έτσι το «Καραϊσκάκης» παραμένει το πρώτο σε χωρητικότητα ποδοσφαιρικό γήπεδο της χώρας και το δεύτερο σε χωρητικότητα από όλα τα στάδια της χώρας, μετά φυσικά από το αχανές Ο.Α.Κ.Α.

Επίσης, ένα βασικό στοιχείο για το πόσο μπορεί να εντυπωσιάσει ένα γήπεδο, είναι αναμφίβολα το υψομετρικό. Στο γήπεδο της ΑΕΚ έγιναν συνεχείς «εκπτώσεις» στο υψομετρικό κομμάτι. Το κυρίως κτήριο «έπεσε» από τα 27 μέτρα στα 22,3 μέτρα και το στέγαστρο από τα 30 στα 27,26 μέτρα. Αντίθετα το ύψος του γηπέδου Καραϊσκάκη είναι 27 μέτρα για το γήπεδο και 35 μέτρα για τα στέγαστρα. Επιπρόσθετα, οι διαστάσεις του αγωνιστικού χώρου στο γήπεδο Καραϊσκάκη είναι 120Χ80 ενώ στην OPAP Arena είναι 105Χ68.

Ένα από τα μεγάλα «αγκάθια» του νέου γηπέδου της ΑΕΚ είναι και το parking. Στο γήπεδο Καραϊσκάκη υπάρχουν θέσεις parking για περισσότερα από 1.500 αυτοκίνητα. Αντίθετα, το parking για τις ανάγκες του γηπέδου της ΑΕΚ θα εξυπηρετεί μόλις 243 αυτοκίνητα! Παραμένει δε άλυτο μυστήριο το πως δόθηκε άδεια σε ένα γήπεδο 30.000 θέσεων με τόσο λίγες θέσεις στάθμευσης...

Μάλιστα η ανάγκη για θέσεις στάθμευσης στο γήπεδο της ένωσης είναι εντονότερη, καθώς η πρόσβαση μέσω Η.Σ.Α.Π. (σταθμός Περισσού) δεν είναι τόσο κοντινή όσο στο γήπεδο Καραϊσκάκη με τον αντίστοιχο σταθμό του Ν. Φαλήρου. Μάλιστα ο σταθμός αυτός ενώνεται απευθείας με το γήπεδο του Ολυμπιακού, όπου υπάρχει πρόσβαση και μέσω τραμ. Με βάση αυτά τα δεδομένα, η πρόσβαση στο νέο γήπεδο του δικεφάλου θα φαντάζει... γολγοθάς.

Φρόντισε βέβαια για τη σύνδεση του γηπέδου της ΑΕΚ με τα μέσα μεταφοράς, ο πρώην υπουργός μεταφορών, ο οποίος παραιτήθηκε για την τραγωδία των Τεμπών (Κώστας Καραμανλής) που δεν δίστασε να αλλάξει τη χάραξη της γραμμής 4 του μετρό, για να εξυπηρετηθεί το γήπεδο. Βέβαια μετά τα Τέμπη, οι οπαδοί της ΑΕΚ είχαν αναρτήσει πανό στο οποίο έγραφαν ότι θέλουν να κάνουν... πάρτι στον τάφο των μασόνων πολιτικών. Όταν όμως οι πολιτικοί, τούς πηγαίνουν το Μετρό στο γήπεδο, είναι καλοί...

Τέλος, θυμίζουμε ότι το γήπεδο Καραϊσκάκη φιλοξένησε με μεγάλη επιτυχία το ευρωπαϊκό Super cup ανάμεσα στην Μάντσεστερ Σίτι του Γκουαρδιόλα και το Χάαλαντ και τη βασίλισσα του Europa League Σεβίλλη, ενώ το γήπεδο της ΑΕΚ θα περιοριστεί στον τελικό της τρίτης τη τάξει ευρωπαϊκής διοργάνωσης (Conference League).

Επίσης, ο Βαγγέλης Μαρινάκης έχει προαναγγείλει επέκταση του γηπέδου Καραϊσκάκη, με συνέντευξη που παραχώρησε στην «Sun» στις 20 Αυγούστου.

ΕΠΙΜΥΘΙΟ

Είμαστε ένας λαός που λατρεύει τους μύθους και τις θεωρίες συνωμοσίας και μάλιστα συχνά τις συμπυκνώνει σε μία ατάκα. «Ο Ολυμπιακός και το Αιγάλεω», «το γήπεδο της ΑΕΚ βγήκε νύχτα από το φάκελο» και πολλά ακόμα. Όποιον φίλαθλο της ΑΕΚ και να ρωτήσετε, από μικρά παιδιά, μέχρι ηλικιωμένους, τον αναμασάει.

Το ίδιο συμβαίνει και με το δήθεν «ξεσπίτωμα» του Εθνικού Πειραιά. Η πραγματικότητα είναι ότι η σύμβαση προβλέπει το δικαίωμα του Εθνικού να αγωνίζεται στο γήπεδο Καραϊσκάκη, αν συμμετέχει έστω στη Β' εθνική, όπως διαβάζουμε στο ρεπορτάζ της εφημερίδας «Αθλητική Ηχώ» (22/04/2003-αρχείο Ratm).


Η μεγαλύτερη πρόκληση όμως απέναντι στους μύθους και τις συνωμοσιολογίες, είναι η πραγματική, ουσιαστική έρευνα και αναζήτηση της ιστορικής αλήθειας. Και αυτό κάναμε και σήμερα στην Αθλητική διαπλοκή με στοιχεία και ντοκουμέντα.

ΥΓ: Ακριβώς επειδή ο Ολυμπιακός δεν έλαβε χρήματα από το Κράτος για το γήπεδο, η σύμβαση για το γήπεδο Καραϊσκάκη προέβλεπε ότι, αν μελλοντικά κάποια άλλη ομάδα λάβει χρήματα για το δικό της γήπεδο, θα λάβει αντίστοιχα και ο Ολυμπιακός. Η ΑΕΚ έλαβε 35 εκατομμύρια, αλλά η πρόβλεψη της σύμβασης, γράφτηκε στο χιόνι και ξεχάστηκε με το πρόσχημα ότι είναι χρήματα της Περιφέρειας. Επίσης, ο Βοτανικός μπαίνει στο Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ ο ΠΑΟΚ  πήρε στρέμματα από το Υπουργείο άμυνας για την Τούμπα και ο Ολυμπιακός δεν λαμβάνει τίποτα και από πάνω απαιτούν και το 15% των εισπράξεων, ενώ πλήρωσε μόνος του και την κατεδάφιση του παλιού σταδίου Καραϊσκάκη! Ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του για το ποιοι είναι οι κρατικοδίαιτοι σε αυτή τη χώρα...

Σχόλια