Το εφιαλτικό καλοκαίρι του Τάκη Μπαλτάκου!


Τα ονόματα των ΠΑΕ που κυκλοφορούν για το κύκλωμα στοιχηματισμού, όλα τα δεδομένα της υπόθεσης, ο συσχετισμός δυνάμεων στην ΕΠΟ και ο διασυρμός με την αποζημίωση Μπαλτάκου. Τα πάντα για το εφιαλτικό καλοκαίρι του προέδρου της ΕΠΟ...

Εφιαλτικό αποδεικνύεται το φετινό καλοκαίρι για τον πρόεδρο της ΕΠΟ Τάκη Μπαλτάκο. Ο συσχετισμός δυνάμεων των μεγάλων ΠΑΕ είναι πλέον πολύ δύσκολος για τον ίδιο, ενώ η υπόθεση της έρευνας για κύκλωμα παράνομου στοιχηματισμού, στιγματίζει το Ελληνικό ποδόσφαιρο και τον φέρνει σε αμηχανία, καθώς πλέον προεξοφλούνται σοβαρές εξελίξεις. Κερασάκι στην τούρτα οι μεθοδεύσεις για να λάβει ο ίδιος παχυλή χρηματική αποζημίωση από την ομοσπονδία. Η Αθλητική διαπλοκή παρουσιάζει αναλυτικά όσα συμβαίνουν τις τελευταίες εβδομάες.

Ο ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΣ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΩΝ ΠΑΕ

Πρώτο δεδομένο: Αναφορικά με τον Ολυμπιακό, ο πόλεμος Μπαλτάκου-Μαρινάκη είναι γνωστός από πέρυσι και φυσικά συνεχίζεται. Το δυσάρεστο για τον πρόεδρο της ΕΠΟ είναι ότι ο Μαρινάκης δεν είναι απλά πρόεδρος του Ολυμπιακού, αλλά και θεσμικός παράγοντας ως πρόεδρος της Super League 1.

Δεύτερο δεδομένο: Στον Παναθηναϊκό πολλοί θεωρούν στημένο το πρωτάθλημα που κατέκτησε η ΑΕΚ. Η διαιτησία Νταμπάνοβιτς στην πρεμιέρα των playoffs και τα παράπονα για την αντιμετώπιση που είχαν όταν αντιμετώπισαν κρούσματα covid, είναι κάποιοι από του λόγους. Το κλίμα που υπάρχει είναι εμφανέστατο και από ένα ακόμα στοιχείο: Το site και ο ραδιοφωνικός σταθμός sport-fm, ιδιοκτησίας Αλαφούζου, πρωτοστατούν καθημερινά στα ρεπορτάζ για το κύκλωμα παράνομου στοιχηματισμού που ταλανίζει το Ελληνικό ποδόσφαιρο.

Τρίτο δεδομένο: Στον ΠΑΟΚ επικρατεί γενικά κατάσταση αποσύνθεσης, με τον ιδιοκτήτη εξαφανισμένο και τους οπαδούς της ομάδας φανερά ανήσυχους και αγχωμένους για το μέλλον της. Παρόλα αυτά, η διάθεση που υπάρχει δεν φαίνεται θετική για τον κ. Μπαλτάκο. Αρκεί να λάβει κάποιος υπόψη του τη στάση του κ. Θωμαΐδη ο οποίος εργάζεται για το Open του κ. Σαββίδη. Οι καθημερινές του αναρτήσεις στο blog του (dikisports) είναι τουλάχιστον επιθετικές εναντίον του προέδρου της ομοσπονδίας, ο οποίος έχει μπει πλέον για τα καλά στο δημοσιογραφικό «στόχαστρο» Θωμαΐδη με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει.

Αυτή τη στιγμή, από πλευράς ΑΕΚ υπάρχει μία στάση στήριξης, καθώς η Ένωση «γλυκάθηκε» με το νταμπλ, αλλά δεν ξέρουμε κατά πόσον αυτό αρκεί. Σε κάθε περίπτωση, η συμβίωση με τον κ. Μελισσανίδη δεν είναι εύκολη υπόθεση, είτε ευσταθούν οι καταγγελίες που είχαν ακουστεί για «μαύρες γραβάτες», είτε όχι...

ΤΟ ΚΥΚΛΩΜΑ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ

Το Ελληνικό ποδόσφαιρο ταλανίζεται από τις αποκαλύψεις για το κύκλωμα παράνομου στοιχηματισμού που ξεκίνησαν με έρευνες της Interpol. Η Αθλητική διαπλοκή θα σας παρουσιάσει με προσοχή τα δεδομένα, όπως ισχύουν μέχρι στιγμής.

  • 30 Ιουνίου: Γίνεται γνωστό ότι η Interpol πραγματοποιεί έρευνες στη χώρα μας για κύκλωμα παράνομου στοιχηματισμού.
  • 1 Ιουλίου: Συνολικά ερευνώνται 47 άτομα με προσαγωγές, έρευνες στην οικία τους, κατασχέσεις υπολογιστών και κινητών τηλεφώνων. Ανάμεσά τους πρόεδροι ΠΑΕ, ποδοσφαιριστές και μάνατζερ ποδοσφαιριστών.
  • 2 Ιουλίου: Η εφημερίδα «Πελοπόννησος» αναφέρει ότι στο κύκλωμα εμπλέκεται η ΠΑΕ Παναχαϊκή. Οι έρευνες επικεντρώνονται σε 5 πόλεις: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Βόλο και Ηράκλειο και ο σύμφωνα με όσα διαδίδονται, ο «εγκέφαλος» του κυκλώματος είναι Πατρινός.
  • 12 Ιουλίου: Ο δημοσιογράφος κ. Κυριάκος Θωμαΐδης αποκαλύπτει ότι έφτασε στον Άρειο Πάγο επώνυμη επιστολή, καταγγέλλοντας ότι 5 πρόεδροι ΠΑΕ της πρώτης κατηγορίας (SL1) στοιχημάτιζαν σε αγώνες των ομάδων τους, ένας μάλιστα πόνταρε επιτυχώς στην ήττα της ομάδας του!
  • Την ίδια μέρα, ο δημοσιογράφος Π. Κουρτζίδης, σε μία παράξενη ανάρτησή του στο TikTok και στο Twitter, αναρωτιέται σε ποια σεζόν θα αγωνίζονται του χρόνου 4 ομάδες της πρώτης κατηγορίας και πιο συγκεκριμένα οι εξής: Βόλος, Άρης, Λαμία και Κηφισιά. Επίσης, στα hashtags της ανάρτησής του, αναφέρει τα εξής ονόματα: Ηλιούπολη, Ιεράπετρα, Βέροια, Ρουφ, Παναχαϊκή. Εννοείται ότι δεν υιοθετούμε τίποτα:

  • 13 Ιουλίου: Η εφημερίδα «Sportday» αναφέρεται στην επιμονή του προέδρου του Παναθηναϊκού Γιάννη Αλαφούζου και των ΜΜΕ ιδιοκτησίας του, αναφορικά με τους εμπλεκόμενους προέδρους ΠΑΕ της SL1 που βάσει καταγγελίας, φέρονται να στοιχημάτισαν ακόμα και σε αγώνες των ομάδων τους. Αναρωτιόμαστε κι εμείς, γιατί στον Παναθηναϊκό ερευνούν τόσο πολύ; Με ποιους βρίσκονται στα μαχαίρια και ψάχνουν την υπόθεση; Ανήκουν οι εμπλεκόμενοι σε κάποια σφαίρα επιρροής;
  • Την ίδια ημέρα, ο πρόεδρος της SL1 Βαγγέλης Μαρινάκης στέλνει επιστολή στον νέο υπουργό αθλητισμού Γιάννη Οικονόμου, ζητώντας άμεση δράση της Δικαιοσύνης, κατηγορώντας τη διοίκηση Μπαλτάκου ότι έχει οδηγήσει το Ελληνικό ποδόσφαιρο σε ανυποληψία.
  • 14 Ιουλίου: Ο κ. Οικονόμου απαντά άμεσα στον κ. Μαρινάκη, διαβεβαιώνοντας ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η προστασία του αθλητισμού από κάθε μορφή χειραγώγησης, τονίζοντας ότι αναμένει τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης.
  • 17 Ιουλίου: Ο πρόεδρος της ΕΠΟ Τάκης Μπαλτάκος, εκδίδει μία πρωτοφανή ανακοίνωση, προτείνοντας στο αρμόδιο πειθαρχικό όργανο της ΕΠΟ (δηλ. την επιτροπή δεοντολογίας), να μην προβαίνει σε ανάκριση (όπως ορίζει ο κώδικας δεοντολογίας), αλλά επιβάλλει απευθείας ποινές στις ΠΑΕ για τις οποίες έχει σχηματιστεί φάκελος ύποπτου αγώνα από την Sport Radar (πολυεθνική εταιρεία που ασχολείται με τον εντοπισμό ύποπτων αγώνων και συνεργάζεται με την ΟΥΕΦΑ). Η πρότασή Μπαλτάκου είναι η εξής: Στο σχηματισμό του πρώτου φακέλου ύποπτου αγώνα να επιβάλλεται πρόστιμο 100.000 ευρώ, στο σχηματισμό του δεύτερου φακέλου, πρόστιμο 150.000 ευρώ και αφαίρεση 5 βαθμών και στο σχηματισμό τρίτου φακέλου, υποβιβασμός.
Η Αθλητική διαπλοκή εκφράζει μία απορία:

Η Sport Radar παρατηρεί τους αγώνες, όπου διεξάγεται υψηλός στοιχηματισμός, τους χαρακτηρίζει ύποπτους και σχηματίζει φάκελο που τον στέλνει στις ομοσπονδίες κάθε χώρας για να τον αξιολογήσουν πειθαρχικά. Με βάση την πρόταση Μπαλτάκου, στους τρεις φακέλους θα υπάρχει απευθείας υποβιβασμός, χωρίς καμία ανάκριση. Ποιος μπορεί να εγγυηθεί όμως ότι στον «βούρκο» του Ελληνικού ποδοσφαίρου, δεν θα υπάρξει μελλοντικά κάποιος να προχωρήσει σκόπιμα στον υπερβολικό στοιχηματισμό αγώνων του αντιπάλων του για να οδηγήσει στον υποβιβασμό του;

Γιατί ο κ. Μπαλτάκος δεν «συγκινήθηκε» τόσους μήνες για τις δεκάδες αρχειοθετήσεις φακέλων της Sport Radar από την επιτροπή δεοντολογίας της ΕΠΟ, αλλά εμφανίζεται «σκληρός» στις προτάσεις του κατόπιν εορτής, προτείνοντας την επιτροπή δεοντολογίας να μην κάνει καν ανάκριση, όταν ο κώδικας δεοντολογίας της ΕΠΟ προβλέπει το αντίθετο;

Κλείνουμε με μία ακόμα απορία: Είναι σύμμαχοι μεγάλης ΠΑΕ οι πρόεδροι των ΠΑΕ της Super League 1 που ερευνώνται για εμπλοκή στο κύκλωμα παράνομου στοιχηματισμού; Είχε κάποιος από τους ελεγχόμενους συνάντηση με πρόεδρο μεγάλης ΠΑΕ σε προάστιο της Αθήνας πριν από λίγες εβδομάδες;

Η ΑΜΟΙΒΗ ΜΠΑΛΤΑΚΟΥ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Το κερασάκι στην τούρτα του εφιαλτικού καλοκαιριού του Τάκη Μπαλτάκου, είναι η υπόθεση των χρηματικών αποδοχών του από την ΕΠΟ.

Καταρχάς να αναφέρουμε, ότι βάσει του αθλητικού νόμου, δεν προβλέπεται μισθός για τους προέδρους των αθλητικών ομοσπονδιών. Δεν θα κρίνουμε εμείς αν αυτό είναι σωστό ή λάθος, αλλά αυτό προβλέπει ο νόμος.

Στις 30 Ιουνίου, η ΓΣ της ομοσπονδίας, εγκρίνει αμοιβή για τον Τάκη Μπαλτάκο και μάλιστα ύψους 8.000 ευρώ μηνιαίως, δηλαδή όσο σχεδόν είναι η βουλευτική αποζημίωση! Η αμοιβή αυτή χαρακτηρίζεται ως «έξοδα κίνησης» για να μην χαρακτηριστεί μισθός (που είναι παράνομο βάσει του αθλητικού νόμου).

Το πιο σοκαριστικό είναι ότι αποφασίζεται να λάβει το ποσό αυτό αναδρομικά από τότε που εξελέγη πρόεδρος της ΕΠΟ, δηλαδή να λάβει 96.000 ευρώ αναδρομικά και επιπλέον για κάθε μήνα από δω και πέρα, 8.000 ευρώ μηνιαίως! Η διαδικασία αυτή συνέβη χωρίς να έχει εγγραφεί το σχετικό αίτημα στην ημερήσια διάταξη, χωρίς να ληφθεί υπόψη ότι το 2022 από το οποίο αποφασίστηκε να δοθούν αναδρομικά στον κ. Μπαλτάκο, έχει κλείσει λογιστικά, κτλ. Με λίγα λόγια, κωμικοτραγικές καταστάσεις.

Το πιο αστείο, είναι ότι η πρόταση για την αποζημίωση Μπαλτάκου κατατέθηκε από τον πρόεδρο της ΕΠΣ Χαλκιδικής, τυπικά δηλαδή δεν το ζήτησε ο ίδιος ο Μπαλτάκος. Η ίδια προσπάθεια είχε γίνει και προ μερικών μηνών και πάλι με αίτημα προέδρου ένωσης και όχι του ίδιου του προέδρου της ΕΠΟ.

Όπως είναι φυσικό, η πρόεδρος της επιτροπής ελέγχου διακυβέρνησης και συμμόρφωσης της ΕΠΟ, κ. Διονυσία Μπιτζούνη (επίτιμη αρεοπαγίτης), συνέταξε έκθεση, στην οποία ανέφερε ότι η απόφαση για αποζημίωση στον κ. Μπαλτάκο πρέπει να ακυρωθεί.

Ακολούθως, η ΠΑΕ Ολυμπιακός απέστειλε εξώδικο στην ΕΠΟ, προειδοποιώντας ότι, αν εφαρμοστεί η απόφαση της ΓΣ για αποζημίωση στον κ. Μπαλτάκο, θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη, καθώς αναφέρει ότι θα έχει διαπραχθεί το αδίκημα της απιστίας, δεδομένου ότι ο νόμος δεν προβλέπει μισθό για τον πρόεδρο της ΕΠΟ.

Για να εφαρμοστεί η απόφαση της ΓΣ της ΕΠΟ για αποζημίωση στον πρόεδρο της ΕΠΟ, πρέπει να επικυρωθεί και από την εκτελεστική επιτροπή της ομοσπονδίας (από το ΔΣ δηλαδή) και παρότι συνεδριάζει αύριο, ο κ. Μπαλτάκος απέφυγε να φέρει το θέμα...

Δεν πήγε πολύ καλά και αυτό...

Όπως διαπιστώνουμε, μετά από μία εφιαλτική χρονιά για τον κ. Μπαλτάκο στην ΕΠΟ (με αποκορύφωμα τον διεθνή εξευτελισμό λόγω της αδυναμίας να βρεθεί έδρα για τον τελικό κυπέλλου), ακολούθησε ένα ακόμα πιο δύσκολο καλοκαίρι και οι επικείμενες εξελίξεις στο κύκλωμα παράνομου στοιχηματισμού θα βαρύνουν περισσότερο το κλίμα, ενώ επίκειται ένας ακόμα πιο δύσκολος χειμώνας, ειδικά αν θελήσει να επιβάλει ξανά Έλληνες διαιτητές στα ντέρμπι.

Όπως και να' χει, ο κ. Μπαλτάκος μετράει μερικούς μήνες ακόμα στην ομοσπονδία. Κατά την εκτίμησή μας, θα παραιτηθεί και σε κάθε περίπτωση δεν αναμένουμε να τον δούμε υποψήφιο ξανά στις εκλογές του 2024.

Όπως και στην πολιτική, έτσι και στον αθλητισμό, το τέλος της πορείας του θα είναι άδοξο.

Ας απολαύσει έστω τον γάμο του τον προσεχή Σεπτέμβριο με την, κατά 30 χρόνια νεότερη σύντροφό του, γιατί ο έρωτας δεν κοιτάει ηλικίες. Ο νόμος για τους προέδρους των ομοσπονδιών όμως κοιτάει.

 Ας ρωτήσει και τον κ. Βασιλακόπουλο...

ΥΓ: Δεν γνωρίζουμε ποιοι ερευνώνται για το κύκλωμα παράνομου στοιχηματισμού, αλλά όποιοι και αν είναι, εξυπακούεται ότι έχουν το τεκμήριο της αθωότητας και δεν τους θεωρούμε ενόχους, αν αυτό δεν κριθεί με αμετάκλητη δικαστική απόφαση. Στο παρόν στάδιο, όχι απλά δεν υπάρχει δικαστική απόφαση, δεν υπάρχουν καν υπόδικοι, αλλά ούτε καν κατηγορούμενοι, καθώς δεν έχουν ασκηθεί μέχρι στιγμής ποινικές διώξεις. Διεξάγονται έρευνες, υπάρχουν ενδιαφέροντα ευρήματα, αναμένουμε τυχόν εξελίξεις και τίποτα περισσότερο.

Σχόλια

  1. Ενδιαφέρον άρθρο, αλλά με δύο λάθη: Είναι δυνατόν να αποκαλεί κάποιος "κυρίους" τους Βασιλακόπουλο και Μπαλτάκο; Υπάρχει λόγος να είμαστε τόσο... γαλαντόμοι με δικτάτορες και φασίστες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Μπαλτάκος ακολουθεί τον δρόμο του Βαζελακόπουλου, διότι αυτός τον χάραξε και τον ξέρει καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου