Το ΣΕΦ και η Ολυμπιακή Πολιτεία: Όραμα μίας ολόκληρης γενιάς...

Όπως φαίνεται, έστω και με τεράστια καθυστέρηση, οδεύουμε στην αποκατάσταση μίας αδικίας δεκαετιών και η ΚΑΕ Ολυμπιακός θα αποκτήσει για μισό αιώνα το δικό της σπίτι, στο πιο ιστορικό μπασκετικό γήπεδο της χώρας, το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Είχε προηγηθεί ο ΠΑΟΚ που απέκτησε το κλειστό της Πυλαίας το 2000 χτισμένο με χρήματα του Ελληνικού Δημοσίου. Ακολούθησε το 2020 η ΑΕΚ στην οποία το Δημόσιο παραχώρησε το κλειστό των Άνω Λιοσίων για 20 χρόνια και από πέρυσι ο Παναθηναϊκός που απέκτησε το κλειστό του ΟΑΚΑ, κάτι που επισημοποιήθηκε πριν από λίγες εβδομάδες, αφού προηγήθηκαν κάποια ακραία και πιεστικά stories που «ρύθμισαν» τις τελευταίες λεπτομέρειες.

Το πιο σημαντικό είναι ότι ο Ολυμπιακός πετυχαίνει το στόχο του, έστω και με καθυστέρηση, χωρίς απειλές, χωρίς κραυγές, χωρίς τοξικότητα, απλά με μία ανακοίνωση στη φιέστα της κατάκτησης του δεύτερου συνεχόμενου πρωταθλήματος.

Πλέον οι «Ερυθρόλευκοι» παίρνουν αυτό που τους ανήκει, έστω και με καθυστέρηση δεκαετιών. Η κορυφαία Ευρωπαϊκή ομάδα των τελευταίων 13 χρόνων, ένας μπασκετικός κολοσσός με εγγυημένο συμβόλαιο στην Euroleague, με 3 κατακτήσεις της κορυφαίας διοργάνωσης, 6 ακόμα τελικούς και 1 διηπειρωτικό κύπελλο, θα στεγαστεί στο δικό της «σπίτι» που θα έχει τη δυνατότητα να μετατρέψει σε παλάτι, αναβαθμίζοντας το προϊόν.

Η ΚΑΕ Ολυμπιακός σχεδιάζει αύξηση χωρητικότητας από τις 12.000 στις 15.000, θα δούμε ερυθρόλευκα καθίσματα και το κυριότερο οι εξέδρες θα έρθουν πιο κοντά στον αγωνιστικό χώρο. Αυτό θα μπορούσε να έρθει αρχικά με τις λεγόμενες πτυσσόμενες εξέδρες και στη συνέχεια με μία σοβαρή ανάπλαση και θα μετατρέψει σε «καυτή» έδρα το γήπεδο. Απαραίτητο φυσικά, να φύγει ο στίβος. Αν με τη σημερινή εικόνα του ΣΕΦ, οι φίλοι του Ολυμπιακού το έχουν μετατρέψει σε απόρθητο φρούριο, φανταστείτε με τις παρεμβάσεις που θα γίνουν...

Πέραν των ανωτέρω, θα αναβαθμιστεί το VIP lounge και θα μπορεί να προσελκύσει χορηγούς και εταιρείες, ενώ θα γίνει πλήθος τεχνικών βελτιώσεων.

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στο ότι το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας είναι το πιο ιστορικό μπασκετικό γήπεδο της χώρας. Εκεί το 1987 γεννήθηκε ουσιαστικά το μπάσκετ στην Ελλάδα από τη μαγεία του Γκάλη, την ψυχή του Γιαννάκη και τις βολές του Καμπούρη, μαζί φυσικά με την προσπάθεια και των άλλων παιδιών. Το ΣΕΦ είναι η «Ακρόπολη» του Ελληνικού μπάσκετ και πλέον βάφεται ερυθρόλευκο...

Η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ

Πλέον η Ολυμπιακή Πολιτεία στο Νέο Φάληρο παίρνει σάρκα και οστά:

Η ΠΑΕ Ολυμπιακός στεγάζεται στο πρώτο καθαρά ποδοσφαιρικό γήπεδο της χώρας, στη φυσική του έδρα, το γήπεδο Καραϊσκάκη. Έπρεπε να περάσουν 20 χρόνια να βρει ανταγωνισμό στη χώρα από ένα άλλο γήπεδο. Σε λίγες εβδομάδες μάλιστα, θα φιλοξενήσει το Σούπερ καπ Ευρώπης ανάμεσα στην Μάντσεστερ Σίτι του Γκουαρδιόλα και του Χάαλαντ και την Σεβίλλη.
Υπάρχει εκκρεμότητα στο γήπεδο Καραϊσκάκη; Ασφαλώς. Το 50% του γηπέδου που ανήκε στον επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, έχει δεσμευτεί από το Κράτος. Ο Β. Μαρινάκης χρειάζεται μόλις μία μετοχή, προκειμένου να λυθούν όλες οι εκκρεμότητες και να υπάρξουν τυχόν βελτιώσεις, δεδομένου ότι άλλαξε ο συντελεστής δόμησης. Το Κράτος μέχρι στιγμής έχει δείξει αδράνεια, όπως και σε άλλα ζητήματα που απασχολούν το χώρο του ποδοσφαίρου (διοίκηση Μπαλτάκου).

Ο ερασιτέχνης Ολυμπιακός κέρδισε σε ανοιχτό διαγωνισμό το 2021, έκταση στον περιβάλλοντα χώρο του ΣΕΦ για να κατασκευαστεί υπερσύγχρονο κολυμβητήριο με δύο πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων, δύο βοηθητικές δεξαμενές και υποστηρικτικούς χώρους, αποκτώντας έτσι στέγαση για τα τμήματα πόλο και κολύμβησης του συλλόγου που αποτελούν τα πλέον επιτυχημένα τμήματα του Ελληνικού αθλητισμού. Εγγυητής του εγχειρήματος είναι ο Βαγγέλης Μαρινάκης.
Υπάρχει εκκρεμότητα στο κολυμβητήριο του ΣΕΦ; Ναι, η Περιφέρεια Αττικής που χρηματοδότησε με 35 εκατομμύρια ευρώ την κατασκευή του γηπέδου της ΑΕΚ και τα συνοδά έργα, έχει δεσμευθεί για χρηματοδότηση του κολυμβητηρίου. Αναμένουμε να δούμε αν θα τηρήσει τις εξαγγελίες της.

Και φυσικά σε ό, τι αφορά την ΚΑΕ Ολυμπιακός, υπάρχει η εκκρεμότητα της επισημοποίησης της διαδικασίας για την παραχώρηση του ΣΕΦ με τις υπογραφές των συμβάσεων.

Πέραν της Ολυμπιακής Πολιτείας στο Νέο Φάληρο με Καραϊσκάκη, ΣΕΦ και κολυμβητήριο, το γηπεδικό του Ολυμπιακού συμπληρώνεται με την παρουσία του οργανισμού στο Ρέντη, όπου βρίσκεται το υπερσύγχρονο προπονητικό κέντρο της ΠΑΕ και το γήπεδο βόλεϊ, ενώ το 2019 ο Δήμος Νίκαιας-Αγ. Ιωάννη Ρέντη είχε ψηφίσει υπέρ της κατασκευής κλειστού γηπέδου χάντμπολ δίπλα στο «Μελίνα Μερκούρη». Αναμφίβολα η παρουσία του Ολυμπιακού οργανισμού στο Ρέντη θα συνεχιστεί, προκαλώντας διάχυτη νευρικότητα σε κάποιους που φεύγουν από τη γειτονιά της Γ.Α.Δ.Α. για να κατηφορίσουν...

Σε ό,τι αφορά το ΣΕΦ, η χθεσινή μέρα ήταν από τις πιο σημαντικές στην ιστορία του μπασκετικού Ολυμπιακού και αποτελεί ιστορική παρακαταθήκη των αδελφών Αγγελόπουλων, καθώς αποτελεί εγγύηση για ένα λαμπρό μέλλον..

Σχόλια

  1. Το εσωτερικό του ΣΕΦ μπορεί να γίνει καταπληκτικό, ουσιαστικά δεν υπάρχει τίποτα που να εμποδίζει τις συνεχείς βελτιώσεις του. Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα: Η εξωτερική μορφή του ΣΕΦ δεν είναι και ό,τι πιο χαριτωμένο και είναι πλέον αρκετά ξεπερασμένη. Γίνεται να διορθωθεί κάπως αυτό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι όμως αρκετά χαρακτηριστική και διαφορετική. Δεν θα την έλεγα άσχημη, αν και αυτό είναι θέμα προσωπικού γούστου. Ούτε το ΟΑΚΑ είναι κάτι ιδιαίτερο πάντως. Όπως και να χει, νομίζω ότι είναι το τελευταίο που θα προβληματίσει.

      Διαγραφή
    2. Έχεις δίκιο σε όλα: Σίγουρα είναι το τελευταίο που θα προβληματίσει, αφού η μεγάλη ανάγκη που είναι το γήπεδο ικανοποιείται. Και σίγουρα το ΟΑΚΑ είναι πολύ πιο άσχημο. Μοιάζει με αποθήκη και δεν έχει και θάλασσα.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου