Η Τσικνοπέμπτη στον Αγ. Θωμά, ο Ρέαμπτσουκ και η ξεφτίλα του ΟΑΚΑ...

Ένα μεσημέρι Τσικνοπέμπτης στον Άγιο Θωμά γκρεμίστηκε το όνειρο του πρώτου ευρωπαϊκού στον ερασιτέχνη, ένας Μολδαβός μπακ γκρέμισε το όνειρο του πρώτου πρωταθλήματος μετά από 13 χρόνια στο ποδόσφαιρο και ένα βράδυ του Ιούνη έσπασαν το ΟΑΚΑ για να μην φάνε 50 από τον δυνάστη τους στο μπάσκετ. Κυρίες και κύριοι, ο φετινός Παναθηναϊκός!

Τελικά, ο καθένας παίρνει αυτό που αξίζει στη ζωή. Όσοι επενδύουν και αγωνίζονται, κερδίζουν τίτλους και ζουν ιστορικές βραδιές, ενώ όσοι ποντάρουν στην επικοινωνία, στα αφηγήματα, στους διαδικτυακούς βόθρους και στην τοξικότητα, χάνουν και ζουν εφιαλτικές βραδιές.

Όσοι σκύβουν το κεφάλι για να δουλέψουν, το σηκώνουν περήφανα τη στιγμή της δικαίωσης και όσοι βγάζουν γλώσσα προκαταβολικά, σκύβουν το κεφάλι στο τέλος. Το διαπιστώσαμε ξανά χθες το βράδυ, όταν οι οπαδοί του Παναθηναϊκού «τα έσπασαν» στο ΟΑΚΑ για να αποφύγουν μία πενηντάρα στον τέταρτο τελικό από τον Ολυμπιακό και να φρενάρουν τη διαφορά στο +28 λόγω της διακοπής του αγώνα.

Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα από τη φετινή σεζόν του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού σε όλα τα αθλήματα, δεν υπάρχει. Στον ερασιτέχνη Παναθηναϊκό πανηγύριζαν προκαταβολικά το ευρωπαϊκό του βόλεϊ μήνες πριν, για να το κατακτήσει ο Ολυμπιακός αφού πρώτα «τους σκότωσε στην έδρα τους». Στο μπάσκετ μιλούσαν για σερίφηδες που επιστρέφουν για να... βάλουν τάξη και τελικά κοιτούσαν αποσβολωμένοι τον Ολυμπιακό να κατακτά εγχώριο τρεμπλ και να τους διασύρει με 16-1 στις νίκες. Ακόμα και στο ποδόσφαιρο, έβγαζαν γλώσσα όταν έκοβαν νίκες του Ολυμπιακού με σφαγές στη Λεωφόρο και το Καραϊσκάκη, για να χάσουν το πρωτάθλημα από το γκολ του Ρέαμπτσουκ στα play offs.

1. Η «ΜΑΤΩΜΕΝΗ» ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΘΩΜΑ

Το ευρωπαϊκό τρόπαιο στο βόλεϊ ανδρών, είχε εξελιχθεί σε «ιερό δισκοπότηρο» για τον ερασιτέχνη Παναθηναϊκό και τον κόσμο του. Ο στόχος προφανής: Να κατακτήσουν το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο της ιστορίας τους στον ερασιτέχνη για να μειώσουντη διαφορά από τον Ολυμπιακό που έχει αισίως 14. Δεν δίστασαν να αυτο-υποβιβαστούν από το Champions League στην τρίτη τη τάξει ευρωπαϊκή διοργάνωση (Challenge cup) για να έχουν ελπίδες κατάκτησης. Τα είχαν υπολογίσει όλα, εκτός από ένα: Τον αιώνιο δυνάστη τους.


Τελικά, οι δύο αιώνιοι τέθηκαν αντιμέτωποι στα ημιτελικά και ο Παναθηναϊκός νίκησε στον πρώτο ημιτελικό στο Ρέντη με 1-3 με αποτέλεσμα οι οπαδοί της ομάδας να θεωρήσουν δεδομένη την πρόκρισή στον τελικό. Ωστόσο, έμελλε να ακολουθήσει η Τσικνοπέμπτη της απόλυτης φρίκης στον Άγιο Θωμά με τον Ολυμπιακό να πετυχαίνει επική ανατροπή, νικώντας με 1-4 σετ, παρότι βρέθηκε πίσω με 1-0 σετ. Το τριφύλλι είχε φτάσει μόλις έναν πόντο μακριά από την πρόκριση στον τελικό, αλλά η ευκαιρία χάθηκε... Ο Ολυμπιακός πέρασε στον τελικό και κατέκτησε το Challenge cup απέναντι στην Μακάμπι Τελ Αβίβ.


2. Ο ΡΕΑΜΠΤΣIΟΥΚ ΤΟΥΣ ΚΟΒΕΙ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΓΙΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 13 ΧΡΟΝΙΑ
Ως γνωστόν, ο ποδοσφαιρικός Παναθηναϊκός έχει μετατραπεί σε μία μικρομεσαία ομάδα του Ελληνικού ποδοσφαίρου. 13 χρόνια χωρίς πρωτάθλημα και 10 χρόνια χωρίς νίκη σε ευρωπαϊκό όμιλο, είναι πολλά. Φέτος οι ψυχές τους γέμισαν ελπίδα ότι θα πάρουν ξανά πρωτάθλημα. Όπως και στο βόλεϊ, άνοιξαν το στόμα τους αμετροεπώς...
Μία ομάδα με την πέμπτη επίθεση του πρωταθλήματος και σχεδόν το 1/4 των γκολ της από πέναλτι, σχεδόν όλα στις καθυστερήσεις και τα περισσότερα ανύπαρκτα, διεκδίκησε τον τίτλο, αλλά έμεινε χωρίς πρωτάθλημα για 13η συνεχόμενη σεζόν.
Ο Ολυμπιακός εκμηδένισε αγωνιστικά τον Παναθηναϊκό σε Λεωφόρο και Καραϊσκάκη, αλλά οι εμετικές διαιτησίες στέρησαν από τους Ερυθρόλευκους τις νίκες. Αποκορύφωμα το πέτσινο πέναλτι του Ιωαννίδη στη Λεωφόρο. Όμως και στο ποδόσφαιρο, τα «πράσινα» όνειρα γκρεμίστηκαν από τον Ολυμπιακό στον αγώνα των playoffs στο γήπεδο Καραϊσκάκη...

3. ΜΠΑΣΚΕΤ: Ο ΣΕΡΙΦΗΣ, ΤΟ 16-1 ΚΑΙ Η ΞΕΦΤΙΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΛΙΤΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΕΝΗΝΤΑΡΑ
Πριν από έναν χρόνο, ο Ολυμπιακός πανηγύρισε το πρωτάθλημα στο μπάσκετ, όπως ακριβώς και φέτος. Στον Παναθηναϊκό ακολούθησαν τη γνώριμη τακτική: Λόγια, μεγαλοστομίες, αλλά όχι πράξεις ούτε έργα. Δεν θα κουραστούμε ποτέ να ποστάρουμε τα όσα έγραφαν...

Το αποτέλεσμα το είδατε όλη τη φετινή σεζόν: Υποταγή στο σούπερ καπ, υποταγή στο κύπελλο, υποταγή στο πρωτάθλημα, υποταγή στην Ευρωλίγκα. Το κοντέρ έφτασε στο 16-1 με μία και μοναδική νίκη από τη σφαγή και την πέτσινη αποβολή του Γουόκαπ. Το αποκορύφωμα ήταν ότι έφτασαν στο σημείο να διαλύσουν οι οπαδοί τους το ΟΑΚΑ για να αποφύγουν την πενηντάρα, όπως ομολόγησαν οι ίδιοι...
Αυτοί οι χούλιγκανς ήθελαν να πιστέψουμε ότι οι αστυνομικοί «τρελάθηκαν» στον Άγιο Θωμά και τους πέταξαν απρόκλητοι δακρυγόνο, γιατί πήραν... εντολές από τον Βαγγέλη Μαρινάκη! Η παράνοια σε άλλη διάσταση. Ό,τι πείτε...

4. ΛΟΙΠΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ: ΕΡΥΘΡΟΛΕΥΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ, ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΠΟΤΥΧΙΑ
Στο πόλο ανδρών, ο Παναθηναϊκός έφτασε στον τελικό του κυπέλλου, όπου διεκδίκησε τον πρώτο τίτλο της ιστορίας του τμήματος, απέναντί του βρήκε και εκεί όμως τον αυτοκράτορα του αθλήματος Ολυμπιακό. Οι οπαδοί του τριφυλλιού δεν πάτησαν καν στο κολυμβητήριο της Πάτρας όπου διεξήχθη ο τελικός και ο Ολυμπιακός νίκησε με 4-14 και κατέκτησε το τρόπαιο.
Στο μπάσκετ γυναικών, ο Παναθηναϊκός έφτασε στους τελικούς του πρωταθλήματος, αλλά εκεί «σκουπίστηκε» από τον Ολυμπιακό.
Στο πινγκ πονγκ, προσπάθησαν να πάρουν πρωτάθλημα, κρυπτόμενοι πίσω από την ομοσπονδία, η οποία αρνήθηκε να αναβάλλει την κρίσιμη αγωνιστική του αγώνα ανάμεσα στους δύο αιωνίους που θα έκρινε το πρωτάθλημα, παρότι ο Ολυμπιακός το ζήτησε επίσημα, καθώς οι κορυφαίοι αθλητές του θα συμμετείχαν σε επίσημο τουρνουά της παγκόσμιας ομοσπονδίας. Εν τέλει, οι Ερυθρόλευκοι δικαιώθηκαν στο ΑΣΕΑΔ, η αγωνιστική αναβλήθηκε και όταν διεξήχθη, ο Ολυμπιακός παρατάχθηκε με όλα τα αστέρια του και έκανε περίπατο απέναντι στο τριφύλλι...

ΠΟΙΟΙ ΣΤΕΡΗΣΑΝ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΧΡΟΝΙΑ;
Δεν θέλει και πολλή σκέψη. Όταν είσαι αποτυχημένος, γεννάς πιο πολλά αφηγήματα από όσα μπορείς να καταναλώσεις.
Στο ποδόσφαιρο έφταιγε ο covid, στο μπάσκετ ανδρών έφταιγε ο Λιόλιος, στο μπάσκετ γυναικών επίσης έφταιγε ο Λιόλιος, στο βόλεϊ έφταιγε η Αστυνομία, στο πινγκ πονγκ έφταιγε το ΑΣΕΑΔ. Μόνο για το πόλο δεν γεννάνε αφηγήματα, εκεί είναι σεβαστικοί. Α και στο βόλεϊ γυναικών που πήραν το μοναδικό τους πρωτάθλημα φέτος, επίσης ήταν όλα καλά.

Για μία ακόμα χρονιά, αποδείξατε ποιοι είστε, κυρίως εκεί στην «πράσινη» εξέδρα:
Ψέματα, αφηγήματα, τοξικότητα, μίσος, προκλήσεις, άρνηση παραδοχής της ανωτερότητας του αντιπάλου, κλάψα, επεισόδια, στρούγκες, έκτροπα.

Γι αυτό και η ζωή σας δίνει αυτό που αξίζετε: Φριχτά μεσημέρια, όπως αυτό της Τσικνοπέμπτης στον Άγιο Θωμά, πικρά βράδια να βλέπετε τον Κουντούρη να κρατάει το ευρωπαϊκό σας απωθημένο στα χέρια του, βραδιές που ο Ρέαμπτσουκ σας κόβει τα όνειρα για πρωτάθλημα μετά από 13 χρόνια, σκούπες στο μπάσκετ γυναικών, γλέντι στο πινγκ πονγκ, 16-1 στο μπάσκετ, διασυρμοί σε κάθε διοργάνωση και ένα σπασμένο από εσάς γήπεδο που σας παραχώρησε το Κράτος μετά από απαίτηση λες και σας το χρωστούσε, γιατί φοβηθήκατε την πενηντάρα...
Αυτό σας αξίζει, αυτό παίρνατε πάντα, αυτό πήρατε φέτος, αυτό θα παίρνετε και στο μέλλον. Η ζωή είναι δίκαιη...

ΣΕΖΟΝ 2022/23
Κλείνουμε, παραθέτοντας τις συνολικές κατακτήσεις τίτλων Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στα ομαδικά αθλήματα της σεζόν που ολοκληρώθηκε:
Ευρωπαϊκά:
Ολυμπιακός: 2 κατακτήσεις (βόλεϊ ανδρών, πόλο γυναικών), 1 τελικός (μπάσκετ ανδρών).
Παναθηναϊκός: 0 κατακτήσεις/0 τελικοί.

Πρωταθλήματα:
Ολυμπιακός: 5 (μπάσκετ ανδρών, μπάσκετ γυναικών, βόλεϊ ανδρών, πόλο ανδρών, πόλο γυναικών)
Παναθηναϊκός: 1 (βόλεϊ γυναικών).
Κύπελλα:
Ολυμπιακός: 4 (μπάσκετ ανδρών, πόλο ανδρών, πόλο γυναικών, χάντμπολ ανδρών)
Παναθηναϊκός: 2 (λιγκ καπ βόλεϊ ανδρών, κύπελλο μπάσκετ γυναικών).

Σούπερ καπ:
Ολυμπιακός: 2 (μπάσκετ ανδρών, χάντμπολ ανδρών)
Παναθηναϊκός: 1 (βόλεϊ ανδρων).

Σύνολο τίτλων σεζόν 2022/23 στα ομαδικά αθλήματα:
Ολυμπιακός: 13 τίτλοι
Παναθηναϊκός: 4 τίτλοι.

Σύνολο τίτλων διαχρονικά στα ομαδικά αθλήματα:
Ολυμπιακός: 302 τίτλοι
Παναθηναϊκός: 179 τίτλοι.


ΥΓ: Αναμφισβήτητη είναι η Ερυθρόλευκη κυριαρχία και στα ατομικά αθλήματα, με τον Ολυμπιακό να έχει κατακτήσει τρεμπλ στο πινγκ πονγκ ανδρών (πρωτάθλημα, κύπελλο και ευρωπαϊκό), πρωτάθλημα στο πινγκ πονγκ γυναικών (δεν έχει διοργανωθεί κύπελλο), τρεμπλ στην κολύμβηση (πρωτάθλημα ανδρών, γυναικών και γενικής βαθμολογίας) και πρωτάθλημα στην πυγμαχία ανδρών, ενώ ο Παναθηναϊκός πήρε μόνο ένα πανελλήνιο πρωτάθλημα στον κλειστό στίβο.

Σχόλια