Διαιτησία βγαλμένη από τα «πέτρινα» χρόνια: Να γίνει σειρά στο Netflix η σεζόν της ντροπής!

Είναι γνωστό ότι φέτος ζούμε το χειρότερο πρωτάθλημα όλων των εποχών από διαιτητικής και παρασκηνιακής σκοπιάς. Όλα όσα έχουν συμβεί από το καλοκαίρι μέχρι σήμερα, θα μπορούσαν να αποτελέσουν υλικό για παραγωγή του Netflix. Από την αντικατάσταση Κλάτενμπεργκ κόντρα στην επιθυμία των ομάδων, μέχρι τις μεζούρες στα δοκάρια, τους δήθεν μεθυσμένους διαιτητές, τα ρεζιλίκια με τον τελικό κυπέλλου και τις φριχτές διαιτησίες, όλοι έχουν καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει. Το φαινόμενο συνεχίζεται ακάθεκτο υπό την ανοχή μίας ανίκανης κυβέρνησης, όταν στο παρελθόν άλλες κυβερνήσεις άλλαζαν ακόμα και επόπτες!

Για όσα έχουν συμβεί φέτος στη διαιτησία και το παρασκήνιο του Ελληνικού ποδοσφαίρου, η Αθλητική διαπλοκή ετοιμάζει ένα τεράστιο αφιέρωμα που θα δημοσιεύσει μετά το τέλος των playoffs.

Απόψε στο γήπεδο Καραϊσκάκη, στον αγώνα του Ολυμπιακού με την ΑΕΚ, είχαμε το κερασάκι στην τούρτα μίας σεζόν-φρίκης με μία διαιτησία βγαλμένη από τα «πέτρινα χρόνια», από τις εποχές που έκλειναν τα φώτα στα γήπεδα και ο Παναθηναϊκός με την ΑΕΚ έπαιρναν πέναλτι για funny videos.

Οι τέσσερις κυριότερες φάσεις που σημάδεψαν το παιχνίδι στη σφαγή του Ολυμπιακού, ήταν οι ακόλουθες:

13': Σπρώξιμο του Βίντα της ΑΕΚ στον Μπακαμπού του Ολυμπιακού εντός περιοχής. Δεν δόθηκε πέναλτι.

38': Παρατεταμένο πάτημα στον αχίλλειο τένοντα του Βαλμπουενά από τον Σιμάνσκι για κόκκινη κάρτα. Δεν δόθηκε ούτε κίτρινη κάρτα στον παίκτη της Ένωσης.

80': Ανύπαρκτο πέναλτι υπέρ της ΑΕΚ για το 1-2, την ώρα που ο Ολυμπιακός κυνηγούσε το γκολ της νίκης. Το var δεν συνέστησε στον διαιτητή να προβεί σε επισκόπηση της φάσης.

91': Επιθετικό φάουλ πριν το τρίτο γκολ της ΑΕΚ που δεν ελέγχθηκε καν στο var.

Εκτός από τις καραμπινάτες φάσης της σφαγής, υπήρξε επίσης σειρά διαιτητικών λαθών εναντίον του Ολυμπιακού σε όλη τη διάρκεια του αγώνα. Αναλυτικά:
  • 1': Έπρεπε να δοθεί φάουλ υπέρ του Ολυμπιακού όταν ο Βίντα κράτησε τον Μπακαμπου.
  • 8': Έπρεπε να δοθεί φάουλ υπέρ του Ολυμπιακού όταν ο Μουκουντί της ΑΕΚ έσπρωξε τον Βαλμπουενα.
  • 27': Έπρεπε να καταλογιστεί επιθετικό φάουλ υπέρ του Ολυμπιακού (έσπρωξε ο Ελίασον τον Ρεαμτσουκ), αντί για κόρνερ υπέρ της ΑΕΚ.
  • 30': Έπρεπε να υποδειχθεί κίτρινη κάρτα στον Σιμάνσκι της ΑΕΚ για ανακοπή υποσχόμενης επίθεσης.
  • 35: Έπρεπε να δοθεί φάουλ υπέρ του Ολυμπιακού για αντικανονικό μαρκάρισμα στον Φορτουνη (κλωτσιά στην κνήμη).
  • 41': Κακώς δόθηκε κίτρινη κάρτα στον Ρόντινεϊ το μαρκάρισμα του δεν ήταν ριψοκίνδυνο, σε παρόμοιες περιπτώσεις δεν είχε σφυρίξει ούτε φάουλ, αλλά ούτε είχε υποδείξει κίτρινες κάρτες σε παίκτες της ΑΕΚ.
  • 66': Κακώς δεν δόθηκε φάουλ υπέρ του Ολυμπιακού. Στη συνέχεια ο Φορτουνης έκανε φάουλ που καταλογίστηκε ορθά και δόθηκε κίτρινη κάρτα στον Φορτούνη, έπρεπε όμως να υποδείξει και δεύτερη κίτρινη κάρτα στον Σιμάνσκι της ΑΕΚ για την αψιμαχία που είχαν μεταξύ τους.
  • 72': Έπρεπε να καταλογιστεί φάουλ υπέρ του Ολυμπιακού όταν παίκτης της ΑΕΚ μάρκαρε αντικανονικά τον Φορτούνη.
  • 78': Έπρεπε να υποδειχθεί φάουλ υπέρ του Ολυμπιακού όταν Βίντα της ΑΕΚ μάρκαρε αντικανονικά τον Φορτούνη, έξω αριστερά από την περιοχή της ΑΕΚ.
Ας δούμε αναλυτικά τη διαιτητική κριτική που έγινε στην ΕΡΤ, το Open και το Mega:

Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΒΑΡΟΥΧΑ ΣΤΗΝ ΕΡΤ:

«Ο παίκτης του Ολυμπιακού κάνει προβολή, βρίσκει μπάλα, δεν υπάρχει παράβαση, ήταν λάθος η υπόδειξη του διαιτητή».

Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΚΟΥΤΣΙΑΥΤΗ ΣΤΟ OPEN:

«Ήταν πολύ κακή διαιτησία. Πολλά φάουλ χάθηκαν και οι σημαντικές αποφάσεις ήταν λανθασμένες. Υπάρχουν αποφάσεις εναντίον του Ολυμπιακού».

Για το πέναλτι που ζήτησε ο Ολυμπιακός στο σπρώξιμο του Μπακαμπού:
Υπάρχουν χέρια πίσω στην πλάτη του παίκτη του Ολυμπιακού, τα χέρια απλώνονται, βρίσκονται ακριβώς στην πλάτη, υπάρχει παράβαση που έπρεπε να δοθεί υπέρ του Ολυμπιακού ως πέναλτι. Υπάρχει σπρώξιμο, τα χέρια ξεκινάνε από πίσω και βρίσκονται στην πλάτη του παίκτη του Ολυμπιακού μέχρι και το τέλος.

Για το πέναλτι της ΑΕΚ:
Σε αυτή τη φάση, δεν ξεκαθαρίζεται αν υπάρχει επαφή. Θεωρώ ότι δεν με πείθει αυτή η απόφαση για πέναλτι. Είναι υπερβολική η απόφαση. Τα χέρια του παίκτη της ΑΕΚ σηκώνονται ψηλά, αυτό συνήθως συμβαίνει όταν προσπαθούμε να εκβιάσουμε μία απόφαση. Θεωρώ ότι είναι υπερβολική η απόφαση για πέναλτι.

Για το τρίτο γκολ της ΑΕΚ:
«Υπάρχει μία διεκδίκηση. Ο παίκτης της ΑΕΚ παίρνει την μπάλα. Στη διεκδίκηση, ο παίκτης της ΑΕΚ σπρώχνει ξεκάθαρα τον παίκτη του Ολυμπιακού, επομένως υπάρχει ένα ξεκάθαρο φάουλ στην αρχή και θεωρώ ότι θα έπρεπε ο διαιτητής var να καλέσει τον διαιτητή να πάρει πίσω την απόφαση και να δώσει επιθετικό φάουλ υπέρ του Ολυμπιακού».

Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΠΑΘΑ ΣΤΟ MEGA:

Για το πέναλτι που ζήτησε ο Ολυμπιακός στο σπρώξιμο του Μπακαμπού:
«Είναι ξεκάθαρο το σπρώξιμο, είναι ξεκάθαρη η παράβαση, ο ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού αναμένει την μπάλα, δέχεται ένα σπρώξιμο από πίσω ξεκάθαρα με τα χέρια, δεν χωράει αμφιβολία. Ο Var θα έπρεπε να δώσει τη δυνατότητα να δει την περίπτωση αυτή ξανά και να δώσει την παράβαση».

Για το φάουλ στον Βαλμπουενά:
Εδώ μιλάμε για ένα φάουλ το οποίο είναι υπέρ της ομάδας του Ολυμπιακού στον Βαλμπουενά. Ο διαιτητής έδωσε το φάουλ, δεν αναγνωρίζει όμως ότι υπάρχει ένα επικίνδυνο μαρκάρισμα, ένα πάτημα στον αστράγαλο από τον ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ. Αυτή ήταν περίπτωση κόκκινης κάρτας, μιλάμε για ένα επικίνδυνο μαρκάρισμα, διακινδυνεύει τη σωματική ακεραιότητα του αντιπάλου, δόθηκε μόνο φάουλ. Με τις τάπες στον αχίλλειο, σε ένα ευαίσθητο σημείο. Αντίθετα σε ένα φάουλ το οποίο δίνεται για την ομάδα της ΑΕΚ, τιμωρεί τον ποδοσφαιριστή και με κίτρινη κάρτα.

Για το πέναλτι της ΑΕΚ:
«Δεν υπάρχει καμία επαφή. Ο ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ εκμαιεύει το πέναλτι, κάνει θέατρο, βουτιά, σηκώνει τα χέρια ψηλά λες και τον έχει χτυπήσει ηλεκτρικό ρεύμα. Τα πόδια του παίκτη του Ολυμπιακού είναι στο έδαφος, δεν έχουν καμία επαφή με τον ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ. Αν κάποιος ποδοσφαιριστής δεχτεί ένα μαρκάρισμα, το προφανές είναι να βάλει τα χέρια του κάτω να προστατευτεί. Εδώ ο ποδοσφαιριστής κάνει βουτιά και σηκώνει τα χέρια ψηλά. Θα έπρεπε να γίνει σίγουρα ανασκόπηση της φάσης στο Var και να έχουμε μία σωστή απόφαση». 

Για το τρίτο γκολ της ΑΕΚ:
«Στο τελείωμα δεν υπάρχει παράβαση, αλλά αρχικά υπάρχει ξεκάθαρο φάουλ το οποίο ο διαιτητής και ο βοηθός που ήταν μπροστά δεν τιμώρησαν. Ο ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ με το δεξί χέρι σπρώχνει τον ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού, τον πετάει κάτω. Και σε αυτή την περίπτωση, θα έπρεπε να δεχτεί τη βοήθεια από το Var. Και ο διαιτητής και ο βοηθός και ο Var δεν πήραν τη σωστή απόφαση. Μία ξεκάθαρη παράβαση φάουλ, κοντά στη γραμμή, μακριά από την περιοχή, την αφήνει να εξελιχθεί και μπαίνει γκολ.

Σχόλια