Γιουβέντους-Σίτι-Μπάρτσα-Μπενφίκα: Τα σκάνδαλα κλονίζουν τα μεγαθήρια της Ευρώπης

Τελικά δεν υπάρχει στη χώρα μας το μονοπώλιο της διαφθοράς στο ποδόσφαιρο, όπως πολλοί νομίζουν. Κατά καιρούς, μεγάλες Ελληνικές ΠΑΕ και πρωτοκλασάτα στελέχη τους έχουν κατηγορηθεί για στημένους αγώνες, για πολυιδιοκτησία, για χρηματισμούς, για βία/δωροδοκίες με σκοπό να ελέγξουν εκλογικές διαδικασίες σε ποδοσφαιρικές ενώσεις, για χρέη προς το Δημόσιο, για τακτικές μαφίας, για εμπρησμούς σε αυτοκίνητα ποδοσφαιρικών παραγόντων, κτλ.

Φαίνεται όμως ότι και στο εξωτερικό δεν πάνε πίσω και μάλιστα δεν αναφερόμαστε σε βαλκανικές χώρες ή άλλου, όπως θα περίμενε κανείς, αλλά στις πιο αναπτυγμένες και προηγμένες ποδοσφαιρικά χώρες.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, η Γιουβέντους από την Ιταλία, η Μάντσεστερ Σίτι από την Αγγλία, η Μπαρτσελόνα από την Ισπανία και η Μπενφίκα από την Πορτογαλία, έχουν εμπλακεί σε σοβαρές και πολύκροτες ποδοσφαιρικές υποθέσεις, τις οποίες σας παρουσιάζουμε...

ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ: ΥΠΟΘΕΣΗ PLUSVALENZA
ΥΠΕΡΤΙΜΗΣΗ ΜΕΤΑΓΡΑΦΩΝ, ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΚΑΙ ΑΦΑΙΡΕΣΗ 15 ΒΑΘΜΩΝ

Πριν από έναν μήνα περίπου, η Ευρώπη συγκλονίστηκε στην είδηση της αφαίρεσης 15 βαθμών της Γιουβέντους, από τον βαθμολογικό πίνακα της Serie A ως ποινή για την υπόθεση των παραποιημένων ισολογισμών της ομάδας.

Πιο συγκεκριμένα, η πιο επιτυχημένη Ιταλική ομάδα όλων των εποχών, κατηγορήθηκε για υπερτίμηση μεταγραφών κατά την περίοδο 2018-2020 με στόχο την παρουσίαση υψηλότερων εσόδων.

Επίσης, κατηγορήθηκε για μυστικές «μαύρες» πληρωμές προς ποδοσφαιριστές στην περίοδο του πρώτου κύματος της πανδημίας. Ο σύλλογος είχε δηλώσει στην εφορία ότι συμφώνησε με τους παίκτες να μην τους καταβληθούν μισθοί 4 μηνών, λόγω του «παγώματος» των αγωνιστικών υποχρεώσεων εξ αιτίας του lockdown, αλλά η έρευνα απέδειξε ότι δεν τους καταβλήθηκε μόνο ο ένας μήνας και οι άλλοι τρεις μήνες πληρώθηκαν κανονικά (πλην όμως «μαύρα»), με αποτέλεσμα η ομάδα και οι παίκτες να μην φορολογηθούν για αυτά τα χρήματα.

Η εμπλοκή της Γιουβέντους σε αυτή την υπόθεση, ήταν ένα σοκ και οδήγησε σε παραίτηση τον πρόεδρο της Αντρέα Ανιέλι, ενώ ο σύλλογος έχει ασκήσει έφεση.

Ιδιοκτησιακό καθεστώς: Παρά την παραίτηση του Αντρέα Ανιέλι από την προεδρία της, η Γιουβέντους παραμένει (μέσω της εταιρείας Exor) στην ιδιοκτησία της οικογένειας Ανιέλι που είναι η ισχυρότερη οικογένεια της Ιταλίας, ενώ έχει εισαχθεί και στο Ιταλικό χρηματιστήριο.

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΣΙΤΙ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ - ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΠΟΒΟΛΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

Η πρωταθλήτρια Αγγλίας Μάντσεστερ Σίτι κατηγορείται για πολλαπλές οικονομικές παραβάσεις και ανακριβή στοιχεία σε συμβόλαια ποδοσφαιριστών και προπονητών από το 2009 έως το 2018, με τον αριθμό των παραβάσεων να εκτιμάται ότι ξεπερνάει τις 100!

Η Premier League παρέπεμψε τους πρωταθλητές Αγγλίας να δικαστούν από ανεξάρτητη επιτροπή και ανάμεσα στις πιθανές ποινές περιλαμβάνονται η αφαίρεση βαθμών ακόμα και η αποβολή από το πρωτάθλημα με μεγαλύτερο κίνδυνο τον υποβιβασμό στην πέμπτη κατηγορία της Αγγλίας!

Θυμίζουμε ότι και κατά το παρελθόν η Μάντσεστερ Σίτι αντιμετώπισε αντίστοιχα προβλήματα. Τον Φεβρουάριο του 2020, η ΟΥΕΦΑ την τιμώρησε με δύο χρόνια αποβολή από όλες τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις για σοβαρές παραβάσεις του financial fair play, αλλά τον Ιούλιο της ίδιας χρόνιας, οι «Πολίτες» απαλλάχθηκαν πλήρως στο CAS για την υπόθεση!

Πάντως, σε ό, τι αφορά τη νέα υπόθεση που αντιμετωπίζει φέτος η Μάντσεστερ Σίτι, σε περίπτωση καταδίκης θα έχει δικαίωμα να ασκήσει έφεση σε Αγγλικό δικαστήριο, αλλά δεν θα έχει δικαίωμα στη συνέχεια να προσφύγει και στο CAS, καθώς οι κανονισμοί της Premier League δεν παρέχουν σχετικό δικαίωμα, σε αντίθεση με την ΟΥΕΦΑ και την υπόθεση του financial fair play που υπάρχει δικαίωμα προσφυγής στο CAS.

Ιδιοκτησιακό καθεστώς: Η Μάντσεστερ Σίτι ανήκει σε επενδυτική εταιρεία από το Άμπου Ντάμπι, υπό τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της χώρας Σεΐχη Μανσούρ και ουσιαστικά ελέγχεται από το ίδιο το κράτος του Άμπου Ντάμπι.

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΣΕ ΠΡΩΗΝ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΜΜΕ

Όπως αποκαλύφθηκε προ ημερών, η πρωτοπόρος του Ισπανικού πρωταθλήματος Μπαρτσελόνα, κατέβαλε συνολικά 1,4 εκατομμύρια ευρώ σε εταιρεία του πρώην αντιπροέδρου της Ισπανικής «ΚΕΔ» Χοσέ Μαρία Ενρίκεθ Νεγκρέιρα για «συμβουλευτικές υπηρεσίες στον τομέα της διαιτησίας». Οι επίμαχες πληρωμές συνέβησαν μεταξύ 2016 και 2018 και ενώ ο ίδιος ασκούσε τα καθήκοντα του αντιπροέδρου των Ισπανών διαιτητών. Πιο συγκεκριμένα, το 2016 καταβλήθηκαν 532.000 ευρώ, το 2017 καταβλήθηκαν 541.000 ευρώ και το 2018 καταβλήθηκαν 318.000 ευρώ.

Ο ίδιος ο Νεγκρέιρα επικαλείται ότι πάσχει από Αλτσχάιμερ για να μην καταθέσει στις αρχές. Αυτή την περίοδο η έρευνα λαμβάνει χώρα σε επίπεδο τακτικής (ποινικής) δικαιοσύνης και όχι σε επίπεδο αθλητικής δικαιοσύνης, ωστόσο υπάρχει δυνατότητα τιμωρίας της Μπαρτσελόνα από τις διεθνείς ομοσπονδίες (FIFA/UEFA), με την UEFA να έχει δικαίωμα ακόμα και να αποβάλλει την Μπαρτσελόνα από τις διοργανώσεις της για μία σεζόν.

Επίσης, αποκαλύφθηκε ότι την εποχή της προεδρίας Τζουζέπ Μαρία Μπαρτομέου στην Μπαρτσελόνα, καταβλήθηκαν από τον σύλλογο συνολικά 7,2 εκατομμύρια ευρώ σε Ισπανικά ΜΜΕ.

Ιδιοκτησιακό καθεστώς: Η Μπαρτσελόνα λειτουργεί ως σωματείο και όχι ως εταιρεία, οπότε ανήκει στα μέλη της. Πρόκειται για «μίνι κράτος», καθώς ο πρόεδρος της εκλέγεται με μαζικές εκλογές Το 2021, πρόεδρος της Μπαρτσελόνα εξελέγη ο δικηγόρος Τζουάν Λαπόρτα.

ΜΠΕΝΦΙΚΑ: ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΣΤΗΜΕΝΩΝ
ΕΙΧΕ ΕΝΤΟΛΗ ΗΤΤΑΣ Η ΡΙΟ ΑΒΕ ΤΟ 2016;
ΕΞΑΓΟΡΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ ΤΟ 2018;

Περνάμε και στην Πορτογαλία, όπου η πολυνίκης του πρωταθλήματος της χώρας και δύο φορές πρωταθλήτρια Ευρώπης Μπενφίκα, αντιμετωπίζει διάφορους νομικούς πονοκεφάλους, καθώς ερευνάται για συμμετοχή σε σκάνδαλο στημένων αγώνων την περίοδο 2016-2020 με τον τότε πρόεδρο της ομάδας Λουίς Φελίπε Βιέιρα να αντιμετωπίζει κατηγορίες για φοροδιαφυγή, απάτη, πλαστογραφία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Στο μικροσκόπιο των αρχών ερευνάται ο αγώνας Μπενφίκα-Ρίο Άβε 2-1 που διεξήχθη στις 24/04/2016 με την κατηγορία ότι οι παίκτες της Ρίο Άβε είχαν εντολή να ηττηθούν. Χάρη και σε εκείνη τη νίκη, η Μπενφίκα κατέκτησε το πρωτάθλημα Πορτογαλίας με διαφορά δύο βαθμών και πλέον τα σενάρια για αφαίρεση εκείνου του τίτλου δίνουν και παίρνουν...

Τις τελευταίες ημέρες, το φως της δημοσιότητας είδαν στοιχεία από έρευνα της Εισαγγελίας βάσει της οποίας η Μπενφίκα φέρεται να έταξε μεταγραφή σε παίκτη της Μορεϊρένσε με αντάλλαγμα εκείνος να υποπέσει σε πέναλτι στον αγώνα με την Μπενφίκα για την τελευταία αγωνιστική της σεζόν 2017/18. Χάρη σε εκείνο το πέναλτι, η Μπενφίκα κατάφερε να νικήσει και να τερματίσει δεύτερη κερδίζοντας το εισιτήριο για το Τσάμπιονς λιγκ τη επόμενης αγωνιστικής περιόδου, όπου θυμίζουμε ότι αντιμετώπισε τον ΠΑΟΚ στα playoffs, νικώντας με 1-4 μέσα στην Τούμπα και κερδίζοντας το εισιτήριο για τους ομίλους.

Όσο για τα χρήματα που κέρδισε η Μπενφίκα από εκείνη τη συμμετοχή της στο Τσάμπιονς λιγκ, η Αθλητική διαπλοκή ανέλυσε τα στοιχεία της ΟΥΕΦΑ και διαπίστωσε ότι το ποσό έφτασε τα 50.345.000 ευρώ...

Ιδιοκτησιακό καθεστώς: Η Μπενφίκα λειτουργεί επίσης ως σωματείο, όπως και η Μπαρτσελόνα, ωστόσο η μετοχή της έχει εισαχθεί στο χρηματιστήριο της Πορτογαλίας.

Όπως μπορούμε να διαπιστώσουμε, ο κόσμος του ποδοσφαίρου δεν είναι αγγελικά πλασμένος και αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα ή τα Βαλκάνια, αλλά όλη την Ευρώπη, ακόμα και τις ισχυρότερες ομάδες των μεγαλύτερων πρωταθλημάτων της Γηραιάς Ηπείρου...

Σχόλια