Ολυμπιακός-ΠΑΟ: Τα αποκαλυπτικά ντοκουμέντα για τις σφαγές από το 1996!

Πολύ κρίσιμο ντέρμπι αιωνίων απόψε στις 20:30 στο γήπεδο Καραϊσκάκη ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό για την 24η αγωνιστική της κανονική περιόδου του πρωταθλήματος της Super League 1 και η Αθλητική διαπλοκή σκαλίζει για μία ακόμα φορά τα αρχεία της και θυμίζει την πραγματική αλήθεια για τις σφαγές στα ντέρμπι ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό στην πιο συκοφαντημένης περιόδου στην ιστορίας του Ελληνικού ποδοσφαίρου.

Ξεκινάμε με τις περιπτώσεις που αδικήθηκε ο Ολυμπιακός:

ΣΕΖΟΝ 1997/98
12η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
01/12/1997: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ 3-1
Διαιτητής: Μάλαμας Τεβεκέλης 
(Θεσσαλονίκης)
Ποιος Μανιάτης και ποιο χέρι του Θεού; Στο ντέρμπι αιωνίων, ο Άγγελος Μπασινάς πραγματοποίησε επέμβαση με τα χέρια πάνω στη γραμμή που θα ζήλευαν οι κορυφαίοι γκολκίπερ του κόσμου, σώζοντας την εστία της ομάδας του!
Ούτε πέναλτι, ούτε αποβολή... Τα χρόνια της κόκκινης παράγκας! Δείτε το βίντεο:

ΣΕΖΟΝ 1999/00 - Α' ΓΥΡΟΣ
8η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
21/11/1999: ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 2-0
Διαιτητής: Γιώργος Τσαγκαράκης (Χανίων)
1. Πρώτο γκολ Παναθηναϊκού (59') Το πρώτο γκολ του Παναθηναϊκού που πέτυχε ο ο Ολιβάρες με κεφαλιά, προήλθε από κόρνερ που δεν έπρεπε να υποδειχθεί, καθώς είχε γίνει καθαρό επιθετικό φάουλ του Λυμπερόπουλου (τράβηγμα φανέλας του Αμανατίδη).

Φωτογραφία της φάσης:

Βίντεο της φάσης:

2. Δεύτερο γκολ Παναθηναϊκού (64') Tο δεύτερο γκολ του Παναθηναϊκού με σκόρερ τον Κριστόφ Βαζέχα, έπρεπε να ακυρωθεί, καθώς ο Πολωνός ήταν σε εμφανή θέση οφσάιντ.

Φωτογραφία της φάσης:

Βίντεο της φάσης:

3. Επίσης, με το σκορ στο 0-0«καλύπταμε κι εμείς τον Ζιοβάνι» όταν βγήκε τετ α τετ και σηκώθηκε το σημαιάκι.

Φωτογραφία της φάσης:

Βίντεο της φάσης:


ΣΕΖΟΝ 1999/00 - Β' ΓΥΡΟΣ
25η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
26/03/2000 ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ 2-2
Διαιτητής: Νίκος Αγγελάκης (Θεσσαλονίκης)
Αντικατέστησε στο 11' τον Σπύρο Παπαδάκο λόγω τραυματισμού

Το ντέρμπι τίτλου ανάμεσα στους δύο αιώνιους στο ΟΑΚΑ, κράτησε ζωντανό τον Παναθηναϊκό στον στόχο του πρωταθλήματος. Αυτό κατέστη δυνατό, χάρη σε τρία σοβαρά διαιτητικά σφάλματα.

1. Δεν δόθηκε πέναλτι σε ανατροπή του Τζιωρτζόπουλου από τον Μπασινά:

Φωτογραφίες της φάσης:

Βίντεο της φάσης:

2. Δεν αποβλήθηκε ο Σιμπνιέφσκι παρότι ήταν τελευταίος παίκτης στο φάουλ που δόθηκε για την ανατροπή του Αλεξανδρή:

Φωτογραφίες της φάσης:

Βίντεο της φάσης:

3. Ο Παναθηναϊκός έκανε το 2-1 με γκολ-οφσάιντ.

Φωτογραφία της φάσης:

Βίντεο της φάσης:


ΣΕΖΟΝ 2000/01
6η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
12/11/2000 ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 0-0
Διαιτητής: Κύρος Βασσάρας (Θεσσαλονίκης)
Στο ντέρμπι αιωνίων της Λεωφόρου που έληξε ισόπαλο 0-0, δεν καταλογίστηκε καθαρό πέναλτι υπέρ του Ολυμπιακού σε ανατροπή του Άλβες από τον Νικοπολίδη:

ΣΕΖΟΝ 2003/04 - Α' ΓΥΡΟΣ
11η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
22/11/2003: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ 1-1
Διαιτητής: Κύρος Βασσάρας (Θεσσαλονίκης)
Στο ντέρμπι του πρώτου γύρου στη Ριζούπολη, ο διαιτητής Κύρος Βασσάρας δεν καταλόγισε οφθαλμοφανέστατο πέναλτι υπέρ του Ολυμπιακού σε σπρώξιμο του Ζιοβάνι από τον Σεϊταρίδη με το σκορ στο 0-0 και λίγο αργότερα ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε στο σκορ:

ΤΑ ΝΕΑ, 24-11/2003
Αρχείο Αθλητικής διαπλοκής

ΣΕΖΟΝ 2003/04 - Β' ΓΥΡΟΣ
26η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
18/04/2004: ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 2-2
Διαιτητής: Γιώργος Δούρος (Κορίνθου)
Το περίφημο «ντέρμπι του Δούρου» στη Λεωφόρο ήταν ο καθοριστικός παράγοντας για να μην κατακτήσει ο Ολυμπιακός το όγδοο συνεχόμενο πρωτάθλημα, αλλά να επιστρέψει παροδικά ο Παναθηναϊκός στους τίτλους με την πράσινη παρένθεση, δεδομένου ότι οι Ερυθρόλευκοι ήθελαν μόνο νίκη και ο αγώνας έληξε ισόπαλος με σκορ 2-2.

Ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε με πέναλτι, αλλά ο Ολυμπιακός έκανε ανατροπή παγώνοντας τη Λεωφόρο με κεφαλιά του Στολτίδη στο 44' και αριστερό σουτ του Τζόρτζεβιτς στο 54'.

Στο 74' ο Σωτήρης Κυργιάκος του Παναθηναϊκού έδωσε ύπουλη γροθιά στον Ζιοβάνι. Ο Βραζιλιάνος ανταπέδωσε με κλωτσιά, αλλά ο διαιτητής Δούρος απέβαλε μόνο τον Ζιοβάνι αντί να αποβάλλει και τους δύο!

Ο Παναθηναϊκός αξιοποίησε το αριθμητικό του πλεονέκτημα και ισοφάρισε λίγα λεπτά αργότερα παίρνοντας το αποτέλεσμα που του χάρισε το πρωτάθλημα, το οποίο αποκαλείται από πολλούς, ως το Δούρειο πρωτάθλημα!


Δεν είναι όμως μόνο το αριθμητικό μειονέκτημα που είχε ο Ολυμπιακός εξ αιτίας της απόφασης Δούρου και χάρη στο οποίο ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε. Είναι και κάτι ακόμα...
Αν ο διαιτητής αποφάσιζε σωστά, η αποβολή του Κυργιάκου θα σήμαινε αυτόματα πέναλτι υπέρ του Ολυμπιακού!

Συνεπώς, ο Ολυμπιακός θα είχε τη μοναδική ευκαιρία να κάνει το 1-3 και στα τελευταία λεπτά που απέμεναν, θα υπήρχε αριθμητική ισορροπία.

Αυτό πρακτικά θα σήμαινε ότι έναν χρόνο μετά την τριάρα τίτλου της Ριζούπολης, θα υπήρχε και τριάρα τίτλου στη Λεωφόρο και όγδοο συνεχόμενο πρωτάθλημα του Ολυμπιακού με ακόμα μεγαλύτερη ταφόπλακα του ποδοσφαιρικού Παναθηναϊκού.

Δεν αλλοιώθηκε μόνο ένας αγώνας ή ένα πρωτάθλημα. Αλλοιώθηκε η ίδια η ποδοσφαιρική ιστορία της χώρας!
ΤΑ ΝΕΑ, 19/04/2004


Περιοδικό Εθνοσπόρ, 19/04/2004:
«Αμετάβλητη η κατάσταση στην κορυφή ελέω Τζιοβάνι και Δούρου»

Δηλώσεις Δούρου

ΣΕΖΟΝ 2005/06
16η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
15/01/2006: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ 3-2
Διαιτητής: Δημήτρης Καλόπουλος (Θεσσαλονίκης)
Για μία ακόμα φορά σε ντέρμπι αιωνίων η διαιτησία ευνοεί τον Παναθηναϊκό. Αυτή τη φορά ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε με ανύπαρκτο πέναλτι που κέρδισε ο Δημήτρης Παπαδόπουλος, αλλά ο Ολυμπιακός κατάφερε να πάρει τη νίκη με 3-2.

ΤΑ ΝΕΑ, 16-01-2006
Αρχείο Αθλητικής διαπλοκής

ΣΕΖΟΝ 2006/07
9η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
05/11/2006: ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 1-0
Διαιτητής: Βασίλης Τεροβίτσας (Αιτωλοακαρνανίας) - βοηθός διαιτητή: Σαραϊδάρης
Ο Παναθηναϊκός νίκησε με 1-0 τον Ολυμπιακό για την ένατη αγωνιστική. Όμως στο 56ο λεπτό ανακόπηκε κλασικό τετ α τετ του Μιχάλη Κωνσταντίνου για ανύπαρκτο οφσάιντ και έτσι χάθηκε πιθανή ισοφάριση εκ μέρους του Ολυμπιακού:

ΣΕΖΟΝ 2007/08
16η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
13/01/2008: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ 1-1
Διαιτητής: Δημήτρης Καλόπουλος (Θεσσαλονίκης)
Το ντέρμπι της 16ης αγωνιστικής που έληξε ισόπαλο με σκορ 1-1 στιγματίστηκε από δύο τρομερές εύνοιες του Παναθηναϊκού από διαιτητικά λάθη του Καλόπουλου.
 
Η πρώτη φάση ήταν το γκολ του Ντόι με το οποίο προηγήθηκε ο Παναθηναϊκός, το οποίο προήλθε από άκυρη ασίστ του Σαλπιγγίδη, καθώς η μπάλα είχε περάσει όλη άουτ:

Επίσης στο 66' (και με το σκορ στο 1-1), υπέδειξε πέναλτι υπέρ του Παναθηναϊκού για χέρι του Άντζα. Ωστόσο, όπως προκύπτει από το βίντεο της φάσης, ο Άντζας στηρίχθηκε στο χέρι του για να κάνει προβολή. Επρόκειτο δηλαδή για χέρι στήριξης. Στον κανονισμό διαιτησίας υπάρχει παράδειγμα με αυτήν ακριβώς τη φάση με την αναφορά ότι δεν σφυρίζεται πέναλτι.


Στον ίδιο αγώνα, στο 77' δεν δόθηκε καθαρό πέναλτι στον Ολυμπιακό σε χέρι του Ίβανσιτς εντός περιοχής μετά από σέντρα του Σίσιτς!

ΣΕΖΟΝ 2008/09
24η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
01/03/2009: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ 0-0
Διαιτητής: Ηλίας Σπάθας (Πειραιά)
Σεζόν 2008/09 και στην 24ης αγωνιστική, δεν καταλογίστηκε πέναλτι σε ανατροπή του Γκαλέτι από τον Σπυρόπουλο του Παναθηναϊκού, ενώ δεν καταλογίστηκε ούτε καν φάουλ. Ο Πειραιώτης διαιτητής άφησε το παιχνίδι να συνεχιστεί, ενώ αν υποδείκνυε πέναλτι, ο Ολυμπιακός πιθανότατα θα έφευγε νικητής από το γήπεδο.
Το βίντεο της φάσης:

ΣΕΖΟΝ 2010/11 - Α' ΓΥΡΟΣ
8η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
30/10/2011: ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 2-1
Διαιτητής: Τάσος Κάκος (Κέρκυρας)
Ο Ολυμπιακός είχε τα παράπονα για τη διαιτησία Κάκου στο ντέρμπι του ΟΑΚΑ.

Στο 3' ο διαιτητής από την Κέρκυρα δεν απέβαλε τον Χριστοδουλόπουλο για αγκωνιά στον Αβραάμ Παπαδόπουλο.

Στο 59' υπήρξε επαφή και σπρώξιμο του Σπυρόπουλου μέσα στην περιοχή που θα μπορούσε να δοθεί πέναλτι, αλλά δεν δόθηκε:

Στο 63' ο Σισέ κέρδισε πέναλτι, το οποίο μετέτρεψε ο ίδιος στο γκολ της νίκης του Παναθηναϊκού. Όπως προκύπτει ξεκάθαρα όμως από το replay της φάσης, ο Σισέ ήταν σε θέση οφσάιντ τη στιγμή της πάσας του Λάζαρου Χριστοδουλόπουλου και ο βοηθός ήταν σε πολύ καλό σημείο. Στην εποχή του var, η συνέχεια της φάσης θα ήταν μη γενόμενη...


Αλλά και η ίδια η υπόδειξη του πέναλτι από τον Τάσο Κάκο για ανατροπή του Σισέ από τον Αβραάμ Παπαδόπουλο ήταν άκρως αμφισβητούμενη, καθώς όπως φαίνεται, ο αμυντικός του Ολυμπιακού, βρίσκει μπάλα. Μάλιστα ο Παπαδόπουλος αποβλήθηκε και οι Ερυθρόλευκοι αγωνίστηκαν με παίκτη λιγότερο στο τελευταίο ημίωρο του ντέρμπι:


2013/14
10η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
02-11-2013: ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 0-1
Διαιτητής: Σταύρος Μάνταλος (Αθηνών)
Στο 81' και με το σκορ στο 0-0, ο Πράνιτς του Παναθηναϊκού σήκωσε κυριολεκτικά στον αέρα τον Σαλίνο του Ολυμπιακού και παρότι ο διαιτητής υπέδειξε το φάουλ, εν τούτοις δεν έδωσε κίτρινη κάρτα στον Πράνιτς που είχε ήδη μία κίτρινη από το 24', άρα θα έπρεπε να αποβληθεί...


2016/17
10η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
02/10/2016: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ 3-0
Διαιτητής: Τάσος Σιδηρόπουλος (Δωδεκανήσου)
Για μία ακόμα φορά σε αγώνα Ολυμπιακού-ΠΑΟ, ο Παναθηναϊκός παίρνει ένα ανύπαρκτο πέναλτι και ο Ολυμπιακός «σφάζεται».
Η φάση έγινε στο 60', ο Μποτία βρήκε μπάλα, ο Βιγιαφάνιες σωριάστηκε και ο Παναθηναϊκός κέρδισε ένα ακόμα πέτσινο πέναλτι στο γήπεδο Καραϊσκάκη...
Το βίντεο με το replay της φάσης:

Η κριτική στην ΕΡΤ:

Στον ίδιο αγώνα, ο διαιτητής Σιδηρόπουλος, δεν είχε αποβάλλει νωρίτερα (στο 25') τον παίκτη που αργότερα κέρδισε το πέναλτι για κλωτσιά στα γεννητικά όργανα του Ελιονούσι του Ολυμπιακού. Δεν παρατηρήθηκε καν με κίτρινη κάρτα...

ΣΕΖΟΝ 2017/18
24η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
04/03/2018: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ 1-1
Διαιτητής: Άγγελος Ευαγγέλου (Αθηνών)
Φτάνουμε στο 2017/18 λοιπόν και ο Παναθηναϊκός κερδίζει στο Καραϊσκάκη ΞΑΝΑ ανύπαρκτο πέναλτι, σε ανατροπή του Ινσούα από τον Έγκελς εκτός περιοχής.

Το βίντεο της φάσης και η διαιτητική κριτική:

Στον Παναθηναϊκό πανηγύρισαν το γκολ από το ανύπαρκτο πέναλτι, γιατί είπαμε, είναι διαφορετικός κόσμος από τους γαύρους:

ΣΕΖΟΝ 2022/23
11η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
06/11/2022: ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 1-1
Διαιτητής: Γιάκομπ Κέλετ (Δανία)
Από τις πιο μεγάλες σφαγές των τελευταίων ετών στο Ελληνικό ποδόσφαιρο έγινε στη Λεωφόρο στο ντέρμπι της φετινής σεζόν. Ο Ολυμπιακός «πάτησε» τον Παναθηναϊκό και επέβαλε τον νόμο του μπροστά στους σαστισμένους οπαδούς του τριφυλλιού, επικρατώντας με 0-1.

Η διαιτησία όμως δεν είχε πει την τελευταία λέξη και σε νεκρό χρόνο (περαιτέρω καθυστερήσεις των ούτως ή άλλως υπερβολικών 6 λεπτών καθυστερήσεων), υπέδειξε ανύπαρκτο πέναλτι υπέρ του επίσης ανύπαρκτου εκείνη τη μέρα Παναθηναϊκού για ένα remake της αφίσας του Τιτανικού στη γραμμή της περιοχής, με τον αμυνόμενο Άβιλα μπροστά από τον επιτιθέμενο Ιωαννίδη και την μπάλα μακριά και από τους δύο:

Ένα πρώτο σχόλιο είναι ότι για... κόκκινη παράγκα που «έστηνε και τα σημαιάκια από το 1996» δεν... τα πήγε και άσχημα ο Παναθηναϊκός διαιτητικά, σωστά;

Συνολικά σε 15 (!) ντέρμπι αιωνίων της εποχής 1996-2022 στο πρωτάθλημα, ο αδικημένος διαιτητικά ήταν ο Ολυμπιακός και ο ευνοημένος ο Παναθηναϊκός και μάλιστα με «χοντρές» εύνοιες!

Από την άλλη πλευρά, οι αγώνες που ευνοήθηκε ο Ολυμπιακός ήταν μόλις τρεις:
  • Σεζόν 1997/98: Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 1-0 (διαιτητής: Παπουτσέλης)
    Λανθασμένη υπόδειξη πέναλτι σε ανατροπή του Ίβιτς από τον Καλιτζάκη εκτός περιοχής.
  • Σεζόν 1998/99: Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 2-4 (διαιτητής: Παπαδάκος)
    Α. Παράπονα του Παναθηναϊκού για επιθετικό φάουλ στο πρώτο και το τέταρτο γκολ του Ολυμπιακού. Β. Λανθασμένη υπόδειξη οφσάιντ σε επίθεση του Βαζέχα. Γ. Δεν αποβλήθηκε ο Καραπιάλης. Δ. Επίσης, δεν αποβλήθηκε ο Κωνσταντινίδης του Παναθηναϊκού.
  • Σεζόν 2010/11: Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 2-1 (διαιτητής: Καλόπουλος)
    Το περίφημο οφσάιντ του Κατσουράνη.
Για τον τελευταίο αγώνα, αξίζει να αναφέρουμε ότι το γκολ του Κατσουράνη προήλθε από δύο ανύπαρκτα κόρνερ. Πιο συγκεκριμένα, στο πρώτο βίντεο, βλέπουμε ότι ο Σίλβα κάνει καθαρό φάουλ στον Μέλμπεργκ που δεν σφυρίζεται, αλλά δίνεται κόρνερ:

Ακολούθως, στο δεύτερο βίντεο βλέπουμε ότι μετά την εκτέλεση του κόρνερ, δίνεται απευθείας νέο κόρνερ, παρότι η μπάλα βγήκε έξω από τον Καντέ του Παναθηναϊκού!

Από αυτό το δεύτερο κόρνερ, προέκυψε η περίφημη φάση με το γκολ του Κατσουράνη που ακυρώθηκε στο 81'.

Και όλα αυτά που είδαμε σε αυτό το αφιέρωμα, συνέβησαν στην εποχή της υποτιθέμενης παρασκηνιακής κυριαρχίας του Ολυμπιακού! Φανταστείτε να πάμε και πιο πίσω στην εποχή των «πέτρινων χρόνων» του Ολυμπιακού, στην εποχή των Ζλατάνου/Δέδε/Βουράκη, του «Κάλυπτα κι εγώ τον Μητρόπουλο», κτλ...

Σχόλια