Σοκάρουν οι διαιτησίες στα ΑΕΚ-Άρης των χρόνων της εξυγίανσης!

Χορτάσαμε εξυγίανση χθες το απόγευμα στη Ν. Φιλαδέλφεια στον αγώνα της ΑΕΚ απέναντι στον αποδεκατισμένο Άρη. Κάτι το απίθανο πέναλτι που κέρδισε ο δικέφαλος, κάτι το καθαρό πέναλτι που δεν δόθηκε στους φιλοξενούμενους σε χτύπημα με το γόνατο του Αθανασιάδη στον Φαμπιάνο, κάτι η αποβολή του Ετέμπο, κάτι το επιθετικό φάουλ που δεν υποδείχθηκε στο 2-0 της ΑΕΚ, ζήσαμε ξανά μαγικές εξυγιαντικές στιγμές. Η ΠΑΕ Άρης εξέδωσε ανακοίνωση διαμαρτυρίας για τη διαιτησία, η ΑΕΚ διαμαρτυρήθηκε... για τον τηλεκριτικό διαιτησίας του Open, αλλά η ουσία είναι ότι η δουλειά έγινε. Οι τρεις βαθμοί προστέθηκαν στο σακούλι.

Δεν ήταν όμως η πρώτη φορά που ζήσαμε τέτοια διαιτησία σε αγώνα ΑΕΚ-Άρη. Στα χρόνια της εξυγίανσης, οι αγώνες μεταξύ των δύο ομάδων τυχαίνει και σημαδεύονται από αιματηρές διαιτησίες με τον Άρη να τυχαίνει να είναι μονίμως ο αδικημένος. Ας τις θυμηθούμε...

2019/20
ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ - 
Α' γύρος
24/11/2019: ΑΕΚ - Άρης 1-1
Διαιτητής: Άγγελος Ευαγγέλου 

Για την 11η αγωνιστική της σεζόν 2019/20, ο Άρης αναδείχθηκε ισόπαλος στο ΟΑΚΑ με την ΑΕΚ με σκορ 1-1 με διαιτητή τον κ. Ευαγγέλου. Στο 53' αποβλήθηκε ο Ιντέγε του Άρη, αλλά παρόλα αυτά η ομάδα της Θεσσαλονίκης προηγήθηκε στο 64' με γκολ του Λάρσον. Εν τέλει, στο 76' δόθηκε ανύπαρκτο πέναλτι υπέρ της ΑΕΚ και ο Μάνταλος ισοφάρισε.

Εφημερίδα «Metrosport», 25/11/2019

2019/20
Πρωτάθλημα - Β' γύρος
24η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
16/02/2020: Άρης - ΑΕΚ 0-1
Διαιτητής: Δημήτρης Καραντώνης
Όπως και στον πρώτο γύρο, έτσι και στον δεύτερο, ο Άρης ήταν ο αδικημένος της διαιτησίας. Χαρακτηριστικότερη η μη υπόδειξη καραμπινάτου πέναλτι σε ανατροπή του Φετφατζίδη στο 40'.

Πέναλτι μπορούσε να δοθεί υπέρ του Άρη και στο 17' σε διπλή περίπτωση (χτύπημα Βέλεζ από τον Βράνιες και στη συνέχεια σπρώξιμο του Φετφατζίδη από τον Αλμπάνη).

Εφημερίδα «Metrosport», 17/02/2020

2019/20
ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ - 
Ημιτελική φάση (πρώτος αγώνας)
04/03/2020: ΑΕΚ - Άρης 2-1
Διαιτητής: Σοάρες Ντίας - βοηθός διαιτητή: Ριμπέριο Σοάρες
Στον πρώτο ημιτελικό του κυπέλλου ανάμεσα σε ΑΕΚ και Άρη στο ΟΑΚΑ τηρήθηκαν οι παραδόσεις της εξυγίανσης...
Καταρχάς το ημίχρονο έληξε ισόπαλο με σκορ 1-1 με τον Άρη να ισοφαρίζει στο 11' με πέναλτι του Μπρούνο Γκάμα. Σύμφωνα με το φύλλο αγώνα, κατά τη διάρκεια της ανάπαυλας του ημιχρόνου, ασπρομάλλης παράγοντας της ΑΕΚ επιτέθηκε στον Πορτογάλο Α' βοηθό πιέζοντας τους όρχεις του, φωνάζοντας: «WHY PENALTY? I AM THE BOSS». Φυσικά οι διαιτητές δεν ζουν στην Ελλάδα και έτσι δεν γνώριζαν το όνομα του παράγοντα για να το καταγράψουν στο φύλλο αγώνα. Μάλιστα, οι διαιτητές καθυστέρησαν 20 λεπτά προτού επιστρέψουν από τα αποδυτήρια για το δεύτερο ημίχρονο.

Ξαφνικά στο δεύτερο ημίχρονο η διαιτησία έγινε εχθρική για τον Άρη και αποβλήθηκε αναιτιολόγητα ο Ματίγια στο 49'. Ο Άρης αγωνίστηκε ουσιαστικά για ένα ολόκληρο ημίχρονο με παίκτη λιγότερο και τελικά ηττήθηκε με σκορ 2-1.
Επίσης, σύμφωνα με το φύλλο αγώνα, ο Δημήτρης Μελισσανίδης χαστούκισε τον μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ Άρης Θεόδωρο Καρυπίδη, ενώ φίλαθλοι της ΑΕΚ χτύπησαν τον γυμναστή του Άρη Λάζαρο Βαρδάκη. Η πειθαρχική επιτροπή της ΕΠΟ επέβαλε στον Δ. Μελισσανίδη ποινή απαγόρευσης εισόδου στα γήπεδα 8 μηνών, η οποία έπεσε στους 6 μήνες στην επιτροπή εφέσεων.

Εφημερίδα «Metrosport», 05/03/2020
Τα καταγγελλόμενα γύρισαν τις μνήμες μας στο 2016 όταν η ΑΕΚ κατάφερε να σπάσει το αήττητο του Ολυμπιακού και να βρεθεί τελικά στο... -31 από την κορυφή, ενώ συνέβησαν τα εξής:

Καταγγελίες στο φύλλο αγώνα για απειλές Μελισσανίδη στους διαιτητές με τις φράσεις «Ξέρω που μένεις, θα σε τινάξω στον αέρα» και στη συνέχεια εχθρική διαιτησία κατά του Ολυμπιακού στο δεύτερο ημίχρονο, ο οποίος έμεινε με 9 παίκτες και ηττήθηκε εξ αιτίας ανύπαρκτου πέναλτι...

Τουλάχιστον δεν έσβησαν τα φώτα...

2021/22
Πρωτάθλημα - 8η αγωνιστική
31/10/2021: ΑΕΚ - Άρης 2-1
Διαιτητής: Αριστοτέλης Διαμαντόπουλος

Η παράδοση των τρομερών διαιτησιών, συνεχίστηκε και το 2021/22. Στον αγώνα με τον Άρη στο ΟΑΚΑ για την 8η αγωνιστική, συνέβησαν τα εξής:
  • Ο διαιτητής Διαμαντόπουλος δεν απέβαλε τον Ρότα στο 7' για το μαρκάρισμα στον Εντιαγέ ως όφειλε, παρά μόνο τον παρατήρησε με κίτρινη κάρτα.
  • Αντίστοιχο εγκληματικό μαρκάρισμα έκανε ο Ρότα και στο 17' και δεν αποβλήθηκε ούτε τότε!
  • Η ΑΕΚ (που είχε προηγηθεί στο 15' με τον Μήτογλου), διπλασίασε τα τέρματά της στο 37' με ανύπαρκτο πέναλτι που κέρδισε και εκτέλεσε εύστοχα ο Μάνταλος. 
  • Σε ό, τι αφορά την ορθή αποβολή του Μήτογλου της ΑΕΚ στο 71', ο διαιτητής και πάλι δεν τον απέβαλε αρχικά, αλλά τον παρατήρησε με κίτρινη κάρτα και τελικά χρειάστηκε η παρέμβαση του VAR για να αποβληθεί σε εξόφθαλμη περίπτωση!
Ο Ντέμης Νικολαΐδης τοποθετήθηκε μέσω social media για τη διαιτησία του αγώνα. Μάλιστα δεν έκανε λόγο για λάθη του διαιτητή, αλλά ουσιαστικά για επιθυμία του διαιτητή, λέγοντας χαρακτηριστικά «Ο διαιτητής έδειξε ότι δεν ήθελε να αφήσει την ΑΕΚ με δέκα παίκτες»:

Επίσης, ο Άγγλος αρχιδιαιτητής Μαρκ Κλάτενμπεργκ, μιλώντας για τη διαιτησία Διαμαντόπουλου, ανέφερε ότι το πέναλτι που κέρδισε ο Μάνταλος ήταν ανύπαρκτό αποδομώντας με τη σειρά του τη διαιτησία. Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε:

«Η ΚΕΔ δεν πιστεύει ότι αυτό είναι πέναλτι καθώς οποιαδήποτε επαφή ήταν φυσική μεταξύ των δύο παικτών και η αντίδραση του επιθετικού μετά την επαφή δεν ήταν ανάλογη με την πτώση του. Η ΚΕΔ θα προτιμούσε να συνεχιστεί ο αγώνας μετά από μία τέτοια επαφή μεταξύ των παικτών».

Μετά τον αγώνα εκείνο, η ΠΑΕ Άρης κατήγγειλε ότι μετά τον αγώνα, ο Δημήτρης Μελισσανίδης απείλησε τηλεφωνικά τον Θεόδωρο Καρυπίδη, λέγοντάς του «Θα σε βάλω σε αναπηρικό καροτσάκι».

Μετά από όλα αυτά, είχαμε και τη χθεσινή διαιτησία, γιατί λαός που δεν τηρεί τις παραδόσεις του, πάει από το κακό στο χειρότερο...

Σχόλια