Η Σάντος του Πελέ, ο Ολυμπιακός και οι ιστορικοί του ΠΑΟ σε αμηχανία...

Ο θάνατος του βασιλιά του ποδοσφαίρου Πελέ σε ηλικία 82 ετών, ξύπνησε μνημες στη χώρα μας από την ιστορικη νίκη του Ολυμπιακού σε φιλικό αγώνα απέναντι στην Βραζιλιάνικη Σάντος τον Ιούλιο του 1961.

Η νίκη αυτή ήταν όντως ιστορική και δεν μνημονεύεται τυχαία στον ύμνο των Ερυθρόλευκων («... κι ακόμα σε θυμούνται η Σάντος κι ο Πελέ»). Για να αντiληφθούμε την αξία της πρέπει να μπούμε στο κλίμα της εποχής.

Το 1961 λοιπόν, ο Ολυμπιακός κυριαρχούσε, όπως συμβαίνει και τώρα, μετρώντας 15 πρωταθλήματα και ακολουθούσε (δεύτερος όπως πάντα) ο Παναθηναϊκός μαζί με τον Άρη έχοντας από 3 πρωταθλήματα έκαστος, ενώ η ΑΕΚ μετρούσε δύο κατακτήσεις. Σε διεθνές επίπεδο, οι Ευρωπαϊκές διοργανώσεις βρισκόταν στα σπάργανά τους και καμία Ελληνική ομάδα δεν είχε πετύχει ευρωπαϊκή νίκη πλην της νίκης-αποκλεισμού του Ηρακλή επί της Βοϊβοντίνα στο μη αναγνωρισμένο από την ΟΥΕΦΑ κύπελλο διεθνών εκθέσεων (ο Γηραιός ηττήθηκε 9-1 στην Γιουγκοσλαβία).

Η Βραζιλία ήταν τότε το επίκεντρο του παγκόσμιου ποδοσφαίρου και η Σάντος ήταν μία πανίσχυρη ομάδα με πόλο έλξης τον κορυφαίο τότε ποδοσφαιριστή του κόσμου, τον Πελέ, ο οποίος δύο χρόνια πριν είχε κατακτήσει σχεδόν μόνος του το Μουντιάλ με την εθνική Βραζιλίας. Η Σάντος κυριαρχούσε στην Βραζιλία και εκείνη τη χρονιά κατέκτησε το πρωτάθλημα, ενώ ακολούθως κατέκτησε δύο σερί Κόπα Λιμπερταδόρες (το αντίστοιχο Τσάμπιονς λιγκ της Νότιας Αμερικής) και δύο σερί διηπειρωτικά κύπελλα νικώντας τις πρωταθλήτριες Ευρώπης Μπενφίκα και Μίλαν.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η Σάντος του Πελέ επισκέφθηκε τη χώρα μας στα πλαίσια της περιοδείας φιλικών αγώνων με ευρωπαϊκούς συλλόγους. Τηρουμένων των αναλογιών, η περιοδεία εκείνη θυμίζει τις σημερινές καλοκαιρινές περιοδείες των μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων, όπως η Μπαρτσελόνα και η Ρεάλ Μαδρίτης, στις χώρες της Ασίας.

Αυτά τα φιλικά, είχαν πολύ μεγάλη σημασία τότε, όχι μόνο λόγω του αντιπάλου αλλά και επειδή οι διεθνείς συναντήσεις ήταν περιορισμένες (δεν είχε καν ιδρυθεί το κύπελλο ΟΥΕΦΑ).

Ο Ολυμπιακός νίκησε την Σάντος και το επίτευγμα ήταν μυθικό, καθώς στην περιοδεία της, η Σάντος είχε σαρωσει τις μεγαλύτερες Ευρωπαϊκές ομάδες, όπως την πρωταθλήτρια Ευρώπης Μπενφίκα του Εουσέμπιο, την πρωταθλήτρια Ιταλίας Γιουβέντους, την Ίντερ και την Μπάγερν.

Η νίκη του Ολυμπιακού επί της ομάδας του Πελέ, της διέκοψε ένα νικηφόρο σερί 11 αγώνων και ένα αήττητο σερί 16 αγώνων! Είχε ηττηθεί μόνο μία φορά στο Βέλγιο αγωνιζόμενη χωρίς tτον Πελέ και η συνολική της επίδοση στο ευρωπαϊκό τουρ της ήταν 14 νίκες-3 ισοπαλίες-2 ήττες με 80 γκολ ενεργητικό από τα οποία τα 22 πέτυχε ο Πελέ! Αναλυτικά:

16/05 – Μπάγερν Μονάχου-Σάντος 2-3

18/05 – Γκαντουάζ-Σάντος 2-1

24/05 – Άντερλεχτ-Σάντος 2-2

26/05 – Στάνταρ Λιέγης-Σάντος 4-4

01/06 – Βασιλεία-Σάντος 2-8

03/06 – Βόλφσμπουργκ-Σάντος 3-6

04/06 – Άντβερπ-Σάντος 4-4

07/06 – Ρασίνγκ Παρί-Σάντος 1-6

09/06 – Λιόν-Σάντος 2-6

11/06 – Μεικτή Μακάμπι Τελ Αβίβ/Χαποέλ-Σάντος 1-3

13/06 – Ρασίνγκ Παρί-Σάντος 4-4

15/06 – Μπενφίκα-Σάντος 3-6

18/06 – Γιουβέντους-Σάντος 0-2

21/06 – Ρόμα-Σάντος 0-5

24/06 – Ίντερ-Σάντος 1-4

26/06 – Καρλσρούη-Σάντος 6-8

28/06 – ΑΕΚ-Σάντος 0-3

30/06 – Παναθηναϊκός-Σάντος 2-3

04/07 – Ολυμπιακός-Σάντος 2-1.

Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να φανταστούμε μία Ελλάδα όπου καμία Ελληνική ομάδα δεν έχει νικήσει σε Ευρωπαϊκή διοργάνωση και ξαφνικά μία ομάδα της χώρας μας νικάει σε φιλικό αγώνα την Μπαρτσελόνα του Μέσι και του Γκουαρδιόλα. Πολύ απλά επρόκειτο για τη μεγαλύτερη έως τότε (και για πολλά χρόνια ακόμα) νίκη που είχε να επιδείξει το Ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ο Ολυμπιακός νίκησε με σκορ 2-1 και σκόρερς τους Ποσειδώνα και Σουρούνη και η νίκη προκάλεσε αίσθηση διεθνώς και είχε μεγάλη προβολή από τα διεθνή ΜΜΕ, ενώ οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού την πανηγύρισαν έξαλλα σε όλη την Ελλάδα. Ήταν η πρώτη φορά που η μικρή Ελλάδα άφηνε το αποτύπωμά της στον διεθνή ποδοσφαιρικό χάρτη. Στην ίδια περιοδεία, η Σάντος νίκησε την ΑΕΚ με 3-0 και τον Παναθηναϊκό με σκορ 3-2.

Οι αγώνες έγιναν στην ιστορική έδρα του Παναθηναϊκού στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Θέλετε να δείτε και την προσέλευση των αγώνων; Ε λογικά, η μεγαλύτερη προσέλευση θα σημειώθηκε στον αγώνα του Παναθηναϊκού αφού οι αγώνες διεξήχθησαν στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, σωστά; Λάθος!

Πολλά χρόνια αργότερα, ο αρθρογράφος του SDNA Αριστοτέλης Μπενόγλου προσπάθησε να «ρεφάρει» ιστορικά τις εντυπώσεις, ισχυριζόμενος ότι η εμφάνιση των παικτών του Παναθηναϊκού στην ήττα από την Σάντος εντυπωσίασε περισσότερο τους Βραζιλιάνους συγκριτικά με τη νίκη του Ολυμπιακού (!) γιατί το Τριφύλλι... πάλεψε για τη νίκη. Ψύχη νικητή - "μαχητική" ψυχή από τα 60s λοιπόν... Είναι διαχρονικό το θέμα...

Ωστόσο, σε ένα από τα ντοκουμέντα που είχε δημοσιευθεί στο Redsagainstthemachine αποδείχθηκε περίτρανα ο θαυμασμός του Πελέ για τον Ολυμπιακό που τον χαρακτήρισε ως μια απο τις πιο δυνατές ομάδες που έχει αντιμετωπίσει.

Επίσης, ο κ. Μπενόγλου απέδωσε την ερυθρόλευκη νίκη στην τύχη, στο σκληρό παιχνίδι του Ολυμπιακού και στη διαιτησία (!) σε έναν φιλικό αγώνα!

Ο Πέλε τιμήθηκε από τον Ολυμπιακό και φόρεσε συμβολικά και τη φανέλα του, όπως και ο Ντιέγκο Μαραντόνα, κινήσεις αντάξιες της εμβέλειας του μεγαλύτερου διαχρονικά συλλόγου της χώρας...


Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΠΡΩΤΟΣ ΣΕ ΑΞΙΑ ΑΛΛΑ ΥΠΗΡΞΕ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΣ ΧΡΟΝΙΚΑ
Είναι γνωστό ότι υπάρχουν κάποιοι «ιστορικοί» που έχουν ένα κόλλημα. Έχοντας συμβιβαστεί με το ότι η ομάδα τους (Παναθηναϊκός) είναι δεύτερη σε αξία και τίτλους, έχουν εστιάσει σε κάτι άλλο, δηλαδή στο ότι η ομάδα τους υπήρξε δήθεν «πρώτη χρονικα» ή πρωτοπόρος.

«Πρώτοι ιδρυθήκαμε» (ψέμα), «πρώτη χτίστηκε η Λεωφόρος» (ψέμα), «πρώτοι πήραμε αήττητο πρωτάθλημα» (ψέμα), κτλ.

Όπως προαναφέραμε, η νίκη του Ολυμπιακού επί της Σάντος ήταν η πρώτη φορά που το Ελληνικό ποδόσφαιρο έδειξε το στίγμα του διεθνώς.

Η επόμενη θα ερχόταν δύο χρόνια αργότερα, όταν ο Ολυμπιακός (πάλι αυτός) κατέκτησε το βαλκανικό κύπελλο του 1963 που ήταν ο πρώτος διεθνής τίτλος που κατέκτησε ποτέ οποιοσδήποτε Ελληνικός σύλλογος όχι μόνο στο ποδόσφαιρο, αλλά σε οποιοδήποτε άθλημα και μάλιστα σε έναν θεσμό αναβαθμισμένο όπου συμμετείχαν οι δευτεραθλητές των βαλκανικών χωρών (πλην Γιουγκοσλαβίας που συμμετείχε ο όγδοος).

Ο Παναθηναϊκός ακολούθησε όπως πάντα δεύτερος, κατακτώντας και εκείνος το βαλκανικό κύπελλο το 1977 όταν ο θεσμός είχε υποβαθμιστεί, καθώς πλέον οι δευτεραθλητές συμμετείχαν στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ, έτσι στη διοργάνωση συμμετείχαν η ένατη ομάδα του πρωταθλήματος Γιουγκοσλαβίας, η έκτη ομάδα του πρωταθλήματος Ρουμανίας, η τέταρτη ομάδα του πρωταθλήματος Βουλγαρίας και η τρίτη ομάδα από τα πρωταθλήματα Αλβανίας και Τουρκίας, ενώ ο Παναθηναϊκός συμμετείχε ως πρωταθλητής!

Η ιστορία έγραψε και δεν ξεγράφει. Ο πρώτος διεθνής τίτλος στο Ελληνικό ποδόσφαιρο και τον Ελληνικό αθλητισμό ήταν ερυθρόλευκος.

Ο Ολυμπιακός δεν είναι μόνο πρώτος σε τίτλους, αλλά υπήρξε και πρωτοπόρος χρονικά, είτε σας αρέσει, είτε όχι...

Σχόλια

  1. Ακριβές ιστορικά το άρθρο, πολύ περισσότερο που προσπαθεί να καταδείξει την ιστορική αλήθεια πως η νίκη του Ολυμπιακού επί της Σάντος είχε πολύ περισσότερη σημασία από "μια νίκη σε ένα φιλικό", και ήταν μια τεράστια επιτυχία με διεθνή απήχηση. Μία μόνο αστοχία διέκρινα. Στο Μουντιάλ του '58 που κατέκτησε η Βραζιλία, κάθε άλλο παρά "είχε κατακτήσει σχεδόν μόνος του" ο Πελέ. Μάλιστα ο καλύτερος ποδοσφαιριστής εκείνης της ομάδας (ο Πελέ ήταν μόλις 17 τότε) θεωρείτο από τους συμπατριώτες του ο Γκαρίντσα, και φυσικά εκείνη η Βραζιλία ήταν μια υπερπλήρης ομάδα με αστέρια σε σχεδόν όλες τις θέσεις της, πράγμα που όχι απλά δεν μειώνει αλλά αντίθετα κάνει μεγαλύτερο το κατόρθωμα του 17χρονου Πελέ να ξεχωρίσει ανάμεσα σε τόσα αστέρια, αλλά και την νίκη του Ολυμπιακού του 1961, καθώς ο Πελέ δεν ήταν ο μόνος παγκόσμιος πρωταθλητής της Σάντος που είχε κατέβει τότε στο Καραϊσκάκη. Φιλικά πάντα, και συνέχισε την καλή δουλειά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου