Ανάλυση: Γιατί οι Τετάρτες πάντα θα ζηλεύουν τις Κυριακές...

Τα τελευταία χρόνια συνειδητοποιούμε όλο και πιο έντονα στη χώρα μας την ξεχωριστή αξία που έχει ο τίτλος του εθνικού πρωταθλήματος, ιδιαίτερα στον βασιλιά των σπορ.

Το 2018 γίναμε μάρτυρες της εισόδου του Ιβάν Σαββίδη στον αγωνιστικό χώρο της Τούμπας με όπλο και μπράβους. Ήταν τότε που διακυβευόταν το πρωτάθλημα ανάμεσα σε ΠΑΟΚ και ΑΕΚ.

Έναν χρόνο αργότερα, ο ΠΑΟΚ στέφθηκε πρωταθλητής (δεν εξετάζουμε εδώ τον τρόπο) και ο Ιβάν Σαββίδης θεοποιήθηκε στις τάξεις των οπαδών του δικεφάλου του βορρά, ενώ η ΠΑΕ γιόρτασε την κατάκτηση του τίτλου με φιέστα αξίας μισού εκατομμυρίου ευρώ!

Φέτος, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ διεκδικούν το πρωτάθλημα μαζί με τον Ολυμπιακό και ο ενθουσιασμός των οπαδών τους έχει φτάσει στα ύψη.

Την ίδια ώρα υπάρχουν ακόμα οπαδοί (κυρίως του Παναθηναϊκού) που προσπαθούν να υποτιμήσουν την αξία του εθνικού πρωταθλήματος, λέγοντας «Εμείς πριν 25 χρόνια κάναμε πορείες, εσείς όχι».

Αυτή η ψύχωση που σε κάποιους αγγίζει τα όρια του κόμπλεξ έλαβε ακόμα πιο αστείες διαστάσεις το 2003, όταν η ΠΑΕ Παναθηναϊκός τύπωσε τρία αστέρια στη φανέλα της ομάδας (δύο ασημένια για τις πορείες του Παναθηναϊκού στα ημιτελικά του κυπέλλου πρωταθλητριών το 1985 και το 1996 και ένα χρυσό για την πορεία του Γουέμπλεϊ το 1971)!

ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΑΣΤΡΟ

Το 1958, σύμφωνα με μια ιδέα του τότε προέδρου της Γιουβέντους Ουμπέρτο Ανιέλι, εισήχθη για πρώτη φορά στην Ιταλία και αργότερα καθιερώθηκε σε πολλές ακόμη χώρες με διάφορες παραλλαγές, ο θεσμός της απονομής ενός χρυσού άστρου για κάθε δέκα πρωταθλήματα που κατακτά μια ομάδα, το οποίο ορίστηκε να προστίθεται στο άνω μέρος του εμβλήματός της.

Η ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ, Η ΜΙΛΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΑΣΤΕΡΙΑ

Στο Ιταλικό πρωτάθλημα, η Γιουβέντους μετράει 36 κατακτήσεις και είναι πολυνίκης. Η Μίλαν έπεται με 19. Στην Γιουβέντους λοιπόν έχουν ράψει τρία αστέρια στη φανέλα για τις τρεις δεκάδες πρωταθλήματα:

Από την άλλη πλευρά, η Μίλαν έχει κατακτήσει 7 φορές το Τσάμπιονς λιγκ (είναι δεύτερη πανευρωπαϊκά μετά την Ρεάλ). Προσοχή, δεν μιλάμε για... πορείες και για ημιτελικά, αλλά για επτά κούπες με τα μεγάλα αυτιά που δεσπόζουν στην τροπαιοθήκη των Ροσονέρι

Αντίθετα, η Γιουβέντους έχει κατακτήσει μόνο 2 φορές το Τσάμπιονς λιγκ. Μία το 1985 στον αιματοβαμμένο τελικό του Χέιζελ και μια το 1996 στη διαδικασία των πέναλτι απέναντι στον Άγιαξ.

Ενώ λοιπόν η Μίλαν θα μπορούσε να... το παίξει επτάστερη και να έχει 7 αστέρια όσα και τα Τσάμπιονς Λιγκ που έχει κατακτήσει, εν τούτοις έχει επιλέξει ένα αστέρι για τα 19 πρωτάθληματα και η φανέλα της υπολείπεται των τριών αστεριών της Γιουβέντους!


Στο επόμενο πρωτάθλημα που θα κατακτήσει η Μίλαν (είναι διεκδικήτρια και φέτος), θα φτάσει τα 20 και θα προσθέσει ένα ακόμα αστέρι στη φανέλα της...

Αντίστοιχη είναι και η περίπτωση της Μπενφίκα στην Πορτογαλία, καθώς έχει ράψει στη φανέλα της τρία αστέρια για τα 37 πρωταθλήματα Πορτογαλίας, σνομπαροντας τα 2 κύπελλα πρωταθλητριών!

Πηγαίνοντας στην Αγγλία, διαπιστώνουμε ότι το ενδιαφέρον για το εθνικό πρωτάθλημα, είναι πολύ μεγαλύτερο συγκριτικά με το Τσάμπιονς λιγκ.

Τη σεζον 2021/22, η Πρεμιερ λιγκ μοίρασε στις ομάδες της 2,5 δισεκατομμύρια λίρες Αγγλίας, δηλαδή 2,85 δισεκατομμύρια ευρώ.

Την ίδια σεζόν, η ΟΥΕΦΑ μοίρασε στις ομάδες του Τσάμπιονς λιγκ 2,03 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η ΦΙΕΣΤΑ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΑ ΤΟΥ CONFERENCE LEAGUE

Ούτε στην Ελλάδα αλλάζουν οι συνθήκες και τα δεδομένα. Το 2019 ο ΠΑΟΚ κατέκτησε το πρωτάθλημα. Δεν εξετάζουμε εδώ τον τρόπο, αλλά ο λαός της ομάδας έφτασε στην Ιθάκη του μετά από 35 ολόκληρα χρόνια. Ο Ιβάν Σαββίδης πέτυχε τον μεγάλο στόχο και θεοποιήθηκε ακόμα περισσότερο στα μάτια των οπαδών του δικεφάλου. Η φιέστα της κατάκτησης του τίτλου ήταν φαντασμαγορική και κόστισε μισό εκατομμύριο ευρώ...

Όταν δύο χρόνια αργότερα ο ΠΑΟΚ έκανε πορεια στα προημιτελικά του Conference League, δεν είδαμε αυτές τις εκδηλώσεις ούτε είδαμε φιέστα. Για τον κόσμο της ομάδας, η χρονιά ήταν αποτυχημένη, γιατί δεν ήρθε κανένας τίτλος στην Ελλάδα.

Ας ρωτήσει κάποιος τον κόσμο του ΠΑΟΚ ποιο ήταν το μεγαλύτερο επίτευγμα του Ιβάν Σαββίδη στον ΠΑΟΚ. Θα αναφέρει το πρωτάθλημα και δευτερευόντως τα κύπελλα. Κανένας δεν θα αναφέρει την πορεία στα προημιτελικά...

ΤΟ ΑΓΓΛΙΚΟ ΠΟΔΟΦΑΙΡΟ ΚΑΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΛΗΣ

Σε ό,τι αφορά το Αγγλικό ποδοσφαίρο, περιττό είναι να αναφερθούμε στο πάθος των Άγγλων φιλάθλων για το πρωτάθλημα της χώρας τους και στο ποσό υποτιμάνε τουλάχιστον το Europa League και το Conference League. Αλλά ακόμα και στο Τσάμπιονς Λιγκ, η Λίβερπουλ το κατέκτησε το 2005 και το 2019, αλλά το μεγάλο απωθημένο της ομάδας, ήταν το πρωτάθλημα που εν τέλει ήρθε με μεγαλύτερη δυσκολία και καθυστέρηση το 2020...

Στην πρόσφατη συνέντευξή του στους Betarades, ο σύμβουλος επικοινωνίας της ΠΑΕ ΑΕΚ Γιάννης Καραλής που είναι γνωστός φίλαθλος της Μάντσεστερ Σίτι, ρωτήθηκε αν προτιμάει να κατακτήσει η ομάδα του στην Αγγλία πρωτάθλημα ή Τσάμπιονς λιγκ και αναφέρθηκε σε εμπειρία του από το 2013 στην Αγγλία όταν είχε πάει να παρακολουθήσει αγώνα της αγαπημένης του ομάδας στο Νησί;

- Ποιο τσουλού μωρέ, το πρωτάθλημα να παίρνουμε. Αν ρωτήσεις στην Αγγλία τσουλού ή πρωτάθλημα, πετάγονται όλοι κάγκελο «πρωτάθλημα»! Πηγαίνουμε στο Γουέμπλεϊ ημιτελικά, κερδίζουμε την Τσέλσι 2-1 και χάσαμε στον τελικό από την Γουίγκαν. Όπως πάμε στο Γουέμπλεϊ, τραγουδάνε οι οπαδοί της Τσέλσι: «We know what we are, Champions of Europe, that's what we are». Δέκα βήματα μετα, αρχίζουν οι δικοί μας: «We know what we are, champions of England, that's what we are»! Ρωτάω έναν «Τους την είπαμε τώρα;», λέει «βέβαια!», λέω «Συγγνώμη φίλε είναι champions of Europe», «Ε και; Ποια Europe;» μου λέει, «κληρωτίδα, 3 παιχνίδια μέσα-έξω και άμα μου κάτσει και ο αντίπαλος να' ναι εύκολος πήρα κύπελλο; Εδώ ρε» μου λέει, «38 αγωνιστικές! Αίμα κι άμμος! Αγγλία, πρωτάθλημα!»

Δείτε εδώ το απόσπασμα στο 01:08:32

Αυτό είναι το μεγάλο μυστικό στο μεγάλο debate. Δεν υπάρχει πρωτάθλημα Ευρώπης. Αυτό θα υπήρχε μόνο σε έναν ενιαίο βαθμολογικό πίνακα με αγωνιστικές όλοι εναντίον όλων. Ο όρος «πρωταθλήτρια Ευρώπης» είναι λανθασμένος. Οι ευρωπαϊκές διοργανώσεις έχουν μορφή κυπέλλου (νοκ άουτ) και όχι πρωταθλήματος (ενιαία βαθμολογία). Εξ ου και οι θεσμοί είχαν τον τίτλο «Κύπελλο πρωταθλητριών Ευρώπης» και «Κύπελλο κυπελλούχων Ευρώπης». Λανθασμένα αποκαλούσαμε τη νικήτρια του ενός θεσμού ως πρωταθλήτρια Ευρώπης και τη νικήτρια του άλλου θεσμού ως κυπελλούχο Ευρώπης. Οι σωστοί όροι όμως ήταν «κυπελλούχος πρωταθλητριών Ευρώπης» και «κυπελλούχος κυπελλούχων Ευρώπης»!

Και πράγματι το κύπελλο πρωταθλητριών στηριζόταν ως θεσμός για δεκαετίες ολόκληρες στην τύχη, τις «τυφλές» κληρώσεις χωρίς γκρουπ δυναμικότητας και τη συγκυρία. Το 1985 η Γιουβέντους στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης αποκλέιοντας την Φινλανδική Ιλβς, την Ελβετική Γκρασχόπερς, την Τσέχικη Σπάρτα Πράγας, την Γαλλική Μπορντό και νικώντας στον τελικό την Λίβερπουλ.

Στις άλλες ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ήταν ακόμα χειρότερα! Στον τελευταίο θεσμό του κυπέλλου κυπελλούχων Ευρώπης, η Λάτσιο κατέκτησε το τρόπαιο αποκλείοντας την Ελβετική Λουσάν Σπορτ, την Παρτιζάν Βελιγραδίου, τον Πανιώνιο και την Λοκομοτίβ Μόσχας για να νικήσει στον τελικό την Μαγιόρκα. Μαντέψτε αν ήταν πιο πετυχημένη από την Μίλαν που κατέκτησε το πρωτάθλημα Ιταλίας.

Βεβαίως, οι ευρωπαϊκές διοργανώσεις έχουν αναβαθμιστεί και έχουν δυσκολέψει τα τελευταία χρόνια. Από τη σεζόν 1997/98 συμμετέχουν και άλλες ομάδες από τις ισχυρότερες ποδοσφαιρικά χώρες και όχι μόνο ο πρωταθλητής, όπως συνέβαινε μέχρι τότε. Έτσι ο θεσμός δεν είναι πλέον «κύπελλο πρωταθλητριών». Οι πρωταθλητές των πιο υπανάπτυκτων ποδοσφαιρικά χωρών δεν συμμετέχουν εύκολα στη διοργάνωση, ενώ από τις πανίσχυες χώρες συμμετέχουν μέχρι και 5 ομάδες! Έτσι πλέον δεν πρόκειται καμία Ελληνική ομάδα να αντιμετωπίσει την Λέγκια Βαρσοβίας στα προημιτελικά, όπως συνέβη το 1996 με τον Παναθηναϊκό. Από τότε που ο θεσμός δεν είναι αποκλειστικά κύπελλο πρωταθλητριών, το ταβάνι των Ελληνικών επιτυχιών είναι τα προημιτελικά και τα πέτυχαν ο Ολυμπιακός τη σεζόν 1998/99 και ο Παναθηναϊκός τη σεζόν 2001/02.

Η ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ

Όπως είδαμε, ακόμα και η κατάκτηση ενός Ευρωπαϊκού τίτλου, δεν μπορεί να συγκριθεί με ένα εθνικό πρωτάθλημα. Πόσο μάλλον μία απλή «πορεία» που δεν αποτελεί καν τιτλο, πόσο μάλλον αν έχει γίνει προ αμνημονεύτων και με πολύ πιο εύκολα δεδομένα.

Παρόλα αυτά, προφανώς μία καλή ευρωπαϊκή πορεία, αποτελεί λόγο χαράς και υπερηφάνειας, όπως επίσης και σημαντική πηγή εσόδων. Το επιχείρημα ότι «είμαστε μικρή χώρα ποδοσφαιρικά» και η Ευρώπη έχει δήθεν μεγαλύτερο βάρος, δεν έχει ιδιαίτερη βαση. Αρκεί να θυμηθούμε ότι πέρυσι οι Ρέιντζερς έφτασαν στον τελικό του Europa League και η Σέλτικ κατέκτησε το πρωτάθλημα Σκωτίας, αλλά φιέστα έκανε η Σέλτικ. Αυτή πρόσθεσε τίτλο στην τροπαιοθήκη της...

Το 2010 ο Ολυμπιακός είχε μια καλή πορεία στο Τσάμπιονς Λιγκ. Το καλοκαίρι απέκλεισε δύο ομάδες στα προκριματικά (με 4 νίκες), ενώ στον όμιλο συγκέντρωσε 10 βαθμούς (νικώντας μεταξύ άλλων την Άρσεναλ) και προκρίθηκε στα νοκ άουτ της διοργάνωσης, όπου αποκλείστηκε από την Μπορντό.

Αντίθετα ο Παναθηναϊκός δεν κατάφερε καν να προκριθεί στους ομίλους της διοργάνωσης, αλλά στην Ελλάδα πήρε το πρωτάθλημα.

Ο πετυχημένος της σεζόν 2009/10 (δεν εξετάζουμε πως ήρθε η επιτυχία), ήταν φυσικά ο Παναθηναϊκός και όχι ο Ολυμπιακός. Κανένας φίλος της ομάδας δεν θεωρεί επιτυχημένη τη σεζον, καθώς οι Ερυθρόλευκοι έχασαν και τους δύο τίτλους στην Ελλάδα και μάλιστα στα playoffs του πρωταθλήματος τερμάτισαν στην πέμπτη θέση...

Ήταν τόση η απογοήτευση που πυροδότησε εξελίξεις στο ιδιοκτησιακό με την πώληση της ΠΑΕ από τον Σωκράτη Κόκκαλη στον Βαγγέλη Μαρινάκη.

ΤΟ ΜΥΘΙΚΟ ΡΕΚΟΡ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ

Ο Ολυμπιακός έχει χτίσει μια δυναστεία πανευρωπαϊκών διαστάσεων στα εθνικά πρωταθλήματα που δύσκολα μπορεί κανείς να συνειδητοποιήσει. Αξίζει μόνο να πούμε ότι είναι τέταρτος σε όλη την Ευρώπη σε κατακτήσεις εθνικών πρωταθλημάτων πίσω από την Ρέιντζερς στη Σκωτία που έχει 55, την Λίνφιλντ στην Βόρεια Ιρλανδία που έχει επίσης 55 και την Σέλτικ στην Σκωτία που έχει 52. Και οι τρεις που προπορεύονται είχαν το πλεονέκτημα ότι η χώρα τους είχε πρωτάθλημα από τον 19ο αιωνα καθώς στη Βρετανία γεννήθηκε το ποδόσφαιρο, ενώ στην Ελλάδα το πρωτάθλημα ξεκίνησε το 1927.

Επίσης ο Ολυμπιακός με 47 πρωταθλήματα, έχει μια συγκλονιστική διαφορά από τον δεύτερο σε κατακτήσεις Παναθηναϊκό που έχει 20. Πρόκειται για διαφορά 27 πρωταθλημάτων που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη σε όλη την Ευρώπη μετά από τη διαφορά που έχει στη Β.Ιρλανδία η Λίνφιλντ που μετράει 55 κατακτήσεις από την δεύτερη Γκλεντόταν που μετράει 23. Η διαφορά είναι 32 πρωτάθληματα.

Τρίτη έπεται η Γερμανία με την Μπάγερν να έχει 32 πρωτάθληματα και την Ντόρτμουντ 8. Πρόκειται για διαφορά 24 πρωταθλημάτων. 

ΕΠΙΜΥΘΙΟ

Το πρωτάθλημα είναι πάντα πάνω από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Πόσο μάλλον όταν συγκρίνουμε την κατάκτηση του (και μάλιστα την απανωτή) με με απλές πορείες (και μάλιστα μεμονωμένες).

Είναι η μαγεία στις 3 το μεσημέρι κάθε Σαββάτου όταν νεκρώνουν τα πάντα στην Αγγλία, γιατί είναι η ώρα του ποδοσφαίρου. Είναι η απαγόρευση μετάδοσης αγώνων ποδοσφαίρου από την Αγγλική τηλεόραση μεταξύ 3-5 κάθε Σάββατο για να πηγαίνει ο κόσμος στο γήπεδο. Είναι η μαγεία της boxing day (όπως είναι σήμερα) που σημαίνει Χριστούγεννα με ποδόσφαιρο. Είναι το σήμα της Αθλητικής Κυριακής, είναι οι Κυριακές που άλλοι απολαμβάνουν και άλλοι νοσταλγούν, είναι οι παιδικες μας αναμνήσεις από το «Μικρόφωνο στα γήπεδα της ΕΡΑ Σπορ και τη μουσική «Time of our lives»...

Η μαγεία του πρωταθλήματος είναι πάντα ξεχωριστή. Και οι Τέταρτες δεν θα είναι ποτέ πάνω από τις Κυριακές...

Σχόλια