Ντοκουμέντα:Το έπος του Ολυμπιακού με Άγιαξ-Οι συγκρίσεις με τον Παναθηναϊκό...

Ήταν 28/09/1983 σαν σήμερα πριν από 39 χρόνια, όταν ο Ολυμπιακός έγραψε μία από τις πιο χρυσές σελίδες στην ιστορία του Ελληνικού ποδοσφαίρου, καθώς υπέταξε στο ΟΑΚΑ τον πανίσχυρο Άγιαξ και προκρίθηκε στους «16» του κυπέλλου πρωταθλητριών Ευρώπης όπως λεγόταν τότε το Champions League.

Ο αγώνας έληξε στην κανονική διάρκεια ισόπαλος 0-0 (όπως και ο πρώτος αγώνας στο Άμστερνταμ) και οι Ερυθρόλευκοι πήραν τη μεγάλη νίκη και πρόκριση στην παράταση με δύο γκολ του Αναστόπουλου στο 94' και στο 118'.

Επρόκειτο για τη μεγαλύτερη έως τότε νίκη Ελληνικής ομάδας στην Ευρώπη, αφού ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία που μία Ελληνική ομάδα νικούσε και απέκλειε ένα μεγαθήριο του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Ακόμα και τη σεζόν του Γουέμπλεϊ ο Παναθηναϊκός δεν νίκησε/απέκλεισε κάποιο μεγαθήριο.

Για να αναλογιστούμε το μέγεθος εκείνου του Άγιαξ αρκεί να θυμίσουμε ότι αγωνίζονταν μερικοί από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών (ενδεικτικά Φαν Μπάστεν, Ράικαρντ, Κούμαν, Φάνενμπουργκ, Μέλμπι, Όλσεν), ενώ ο Άγιαξ δέσποζε στη δεύτερη θέση κατακτήσεων κυπέλλου πρωταθλητριών με 3 κατακτήσεις (όσες και οι Μπάγερν, Λίβερπουλ) πίσω από τη Ρεάλ που είχε 6!

Σήμερα η Αθλητική διαπλοκή θα σας παρουσιάσει ντοκουμέντα από τις εφημερίδες της εποχής, θα δούμε την ατυχία του Ολυμπιακού στη συνέχεια εκείνης της σεζόν, αλλά και κάποιες ενδιαφέρουσες συγκρίσεις με τον Παναθηναϊκό...

1. ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΑΝΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΓΩΝΑ

Στις 28/09/1983 όλη η Ελλάδα κινείται στους ρυθμούς της μεγάλης ρεβάνς του 0-0 της Ολλανδίας και το ΟΑΚΑ πολιορκείται από τις πρώτες πρωινές ώρες. Θα ακολουθούσε μία μαγική βραδιά...

ΕΘΝΟΣ, 28/09/1983
(Αρχείο Αθλητικής διαπλοκής)

ΤΑ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΓΩΝΑ

2. Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΘΡΙΑΜΒΟΥ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ 29/09/1983
(Αρχείο Αθλητικής διαπλοκής)

Ο Ολυμπιακός πέτυχε την επική πρόκριση με νίκη στην παράταση με 2-0 και ο Ελεύθερος Τύπος είχε μεγάλο αφιέρωμα στο μεγάλο έπος, καταλήγοντας ότι «οι ήρωες πολεμούν σαν Ολυμπιακοί»...

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 29/09/1983
(Αρχείο Αθλητικής διαπλοκής)

Η Ελευθεροτυπία μιλούσε για σοκ στη φίλαθλη Ευρώπη γράφοντας ότι ο Ολυμπιακός καθιερώθηκε σαν μεγάλη δύναμη στον ευρωπαϊκό χώρο...


3. Η ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΜΠΕΝΦΙΚΑ

Η ατυχία αποτελεί παραδοσιακό σύντροφο του Ολυμπιακού στην Ευρώπη. Έτσι και το 1983, μετά την πρόκριση επί του Άγιαξ, ο Ολυμπιακός κληρώθηκε στη φάση των «16» με την πανίσχυρη πρωταθλήτρια Πορτογαλίας Μπενφίκα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, 01/10/1983
Αρχείο Αθλητικής διαπλοκής

4. ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΜΠΕΝΦΙΚΑ

Παρά τη δύσκολη κλήρωση, ο Ολυμπιακός νίκησε και την Μπενφίκα στο ΟΑΚΑ με 1-0, αλλά στάθηκε και εκεί άτυχος, καθώς έχασε απίστευτες ευκαιρίες (δύο δοκάρια), αλλά και πέναλτι για να ισοπεδώσει τους Πορτογάλους (βίντεο με  τα στιγμιότυπα του αγώνα) και εν τέλει στη ρεβάνς αποκλείστηκε:

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ  20/10/1983
(Αρχείο Αθλητικής διαπλοκής)

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 20/10/1983
(Αρχείο Αθλητικής διαπλοκής)

5. ΟΙ ΣΥΓΚΡΙΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Οι συγκρίσεις με τον Παναθηναϊκό είναι περιττές, όχι μόνο από άποψη τύχης, αλλά και από άποψη σοκαριστικής διαιτητικής εύνοιας. Δύο χρόνια αργότερα λοιπόν, το τριφύλλι έφτασε δύο βήματα παραπέρα, δηλαδή στα ημιτελικά της διοργάνωσης. Αξίζει όμως να θυμηθούμε το πως.

Στους «32» αντιμετώπισε την Ολλανδική Φέγενορντ και στους «16» την Βορειοιρλανδική Λίνφιλντ που αποτελούνταν από ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές που ασκούσαν άλλα επαγγέλματα (ο επιθετικός ΜακΓκάχι ήταν οδηγός νταλίκας, άλλος δούευε σε ταξί, άλλος ως μάγειρας κτλ). Στα προημιτελικά απέκλεισε την Γκέτεμποργκ και στα ημιτελικά αποκλείστηκε από την Λίβερπουλ.

Φάση «16» (Λίνφιλντ)

Στον πρώτο αγώνα της φάσης των «16» στο ΟΑΚΑ με την Λινφιλντ στις 24/10/1984, οι Βορειοιρλανδοί προηγήθηκαν στο 20' και απέκτησαν προβάδισμα πρόκρισης. Στο 42' ο Παναθηναϊκός κέρδισε πέναλτι και ισοφάρισε, ενώ πέτυχε γκολ και στο τέλος και νίκησε 2-1 με γκολ-οφσαίντ

ΤΑ ΝΕΑ 25-10-1984
(Αρχείο Αθλητικής διαπλοκής)

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 25-10-1984
(Αρχείο Αθλητικής διαπλοκής)

Στη ρεβάνς της Βόρειας Ιρλανδίας στις 07/11/1984, ο Παναθηναϊκός βρέθηκε να διασύρεται με 3-0 στο 26ο λεπτό! Στο 29' ο Παναθηναϊκός μείωσε σε 3-1. Πώς; Με πέναλτι που κέρδισε ο Δημόπουλος και το οποίο εκτέλεσε εύστοχα ο Δημήτρης Σαραβάκος. Κάπως έτσι ο Παναθηναϊκός μπήκε στο παιχνίδι καθώς πλέον χρειαζόταν ένα γκολ για την πρόκριση. Εν τέλει το τελικό 3-3 έδωσε στο Τριφύλλι το εισιτήριο για τα προημιτελικά.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ 09/11/1984: «ΕΞΥΠΝΟΤΑΤΟ ΠΕΣΙΜΟ, ΑΛΛΙΩΣ ΤΟ 3-0 ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΤΑΝ 3-3»
(Αρχείο Αθλητικής διαπλοκής)


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 09/11/1984: «ΤΡΑΒΗΓΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΛΛΙΑ ΤΟ ΠΕΝΑΛΤΙ»

Προημιτελικά (Γκέτεμποργκ)
Στα προημιτελικά ο Παναθηναϊκός κληρώνεται με την Γκέτεμποργκ. Στον πρώτο αγώνα της Σουηδίας στις 06/03/1985 θα νικήσει με σκορ 0-1 πετυχαίνοντας σκορ πρόκρισης. Το γκολ πέτυχε ο Σαραβάκος στο 50' με τι άλλο; Με πέναλτι! Αλλά τι πέναλτι;
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, 07/03/1985: «ΑΝΟΙΧΤΟΧΕΡΗΣ ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ!»

Η ρεβάνς έγινε στις 20/03/1985. Στο ΟΑΚΑ η Γκέτεμποργκ προηγήθηκε με 1-2 και είχε σκορ πρόκρισης. Στο 78' ο Παναθηναϊκός ισοφαρίζει σε 2-2 και η πρόκριση ντύνεται πράσινη! Πώς ισοφάρισε; Μα φυσικά με πέναλτι!
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ 21/03/1985 - 22/03/1985:
«ΜΑΣ ΣΤΟΙΧΙΣΕ Η ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΜΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ»
(Αρχείο Αθλητικής διαπλοκής)

Ημιτελικά (Λίβερπουλ)
Το πανηγύρι τελείωσε στα ημιτελικά κόντρα στην πανίσχυρη Λίβερπουλ. Οι οπαδοί του Παναθηναϊκού μέχρι και σήμερα έχουν το θράσος να διαμαρτύρονται για τη διαιτησία στον αγώνα του Άνφιλντ, όπου συνετρίβησαν με 4-0 επειδή ένα γκολ του Παναθηναϊκού ακυρώθηκε σωστά, καθώς υπήρχε παίκτης σε θέση οφσάιντ που επηρέαζε τη φάση.

Αλλά ακόμα και σε αυτόν τον αγώνα ο Παναθηναϊκός ευνοήθηκε από διαιτητικό λάθος, καθώς με το σκορ στο 0-0 δεν δόθηκε πέναλτι υπέρ της Λίβερπουλ σε καθαρό χέρι του Ζάετς που μάλιστα αλλοίωσε την πορεία της μπάλας! Το βίντεο τα λέει όλα:

Μάλιστα, δέκα χρόνια αργότερα, στις 10/11/1994, ο πρώην αρχηγός της Λίβερπουλ Μαρκ Λόρενσον κατήγγειλε επίσημα και δημόσια στην Daily Mirror ότι δέχθηκε πρόταση 25.000 λιρών Αγγλίας για να έχει μειωμένη απόδοση στον ημιτελικό αγώνα με τον Παναθηναϊκό τη σεζόν 1984-85:

ΕΠΙΜΥΘΙΟ
Σήμερα είναι η επέτειος μίας από τις μεγαλύτερες νίκες στην ιστορία του Ελληνικού ποδοσφαίρου, μίας νίκης «σπαθάτης» που ήταν νίκη-πρόκριση (σε αντίθεση με το 0-1 του Παναθηναϊκού επί του Άγιαξ που ακολούθησε το 0-3 του ΟΑΚΑ το 1996)...
Ο ψυχωμένος Ολυμπιακός υπέταξε μία από τις μεγαλύτερες δυνάμεις της Ευρώπης διαφημίζοντας την Ελλάδα χάρη στα δύο γκολ του Νίκου Αναστόπουλου. Και όμως σήμερα υπάρχουν φίλοι και «ιστορικοί» του τριφυλλιού που μετράνε «πορείες» και καμαρώνουν για την τετράδα που πήγαν δύο χρόνια αργότερα.
Εμείς, ως Αθλητική διαπλοκή κρατάμε ζωντανή την ιστορική μνήμη και σας παρουσιάσαμε τις δύο πορείες. Ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του για το ποιος ήταν διαχρονικά ο πραγματικός πρέσβης του Ελληνικού ποδοσφαίρου και ποιος όχι. Ποιοι οπαδοί πρέπει να νιώθουν περήφανοι και ποιοι όχι και τόσο...

ΥΓ1: Το 1986 ο Ολυμπιακός υποδέχθηκε ξανά τον Άγιαξ, αυτή τη φορά για το κύπελλο κυπελλούχων και αναδείχθηκε ισόπαλος 1-1, ενώ η ιστορία του θριάμβου του 1983 επαναλήφθηκε 15 χρόνια αργότερα. Ήταν 21/10/1998 όταν οι Ερυθρόλευκοι νίκησαν ξανά στο ΟΑΚΑ τον Αίαντα με το μαγικό γκολ του Αλεξανδρή, αυτή τη φορά στους ομίλους του Τσάμπιονς λιγκ. Τότε ο Ολυμπιακός τερμάτισε πρώτος στον όμιλο και πήρε εκείνος το εισιτήριο για την επόμενη φάση. Έτσι έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που προκρίθηκε στα προημιτελικά του Champions League με σύστημα μεγαθηρίων (και όχι απλά πρωταθλητών όλων των χωρών), φτάνοντας μάλιστα μία ανάσα από τα ημιτελικά...

ΥΓ2: Ο Ολυμπιακός είναι λοιπόν αήττητος εντός έδρας κόντρα στον Άγιαξ (και κόντρα σε κάθε Ολλανδική ομάδα, καθώς δεν έχει ηττηθεί στην έδρα του ούτε από Χέρενφεν, Άλκμααρ, PSV). Αντίθετα η ΑΕΚ, ο Παναθηναϊκός και ο ΠΑΟΚ έχουν ηττηθεί από τον Αίαντα στην έδρα τους. Η ΑΕΚ ηττήθηκε το 1994 με σκορ 1-2 και το 2018 με σκορ 0-2 (και τις δύο φορές για το Τσάμπιονς λιγκ), ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε το 1996 με σκορ 0-3 στο Τσάμπιονς λιγκ και το 2016 με σκορ 1-2 στο Europa League και ο ΠΑΟΚ ηττήθηκε το 2016 με σκορ 1-2 για τα προκριματικά των ομίλων του Τσάμπιονς λιγκ.

Σχόλια