Who rules Ano Τoumpa?

Η έδρα του είναι η δύναμή του, ο κόσμος του είναι η ενέργειά του. Όμως το γήπεδο της Τούμπας αποδεικνύεται μαύρη τρύπα για τον ΠΑΟΚ και ο περίφημος «νόμος της Τούμπας» μοιάζει πλέον με νόμο της φάπας! Το διαπιστώσαμε και χθες με τον αποκλεισμό από τη Λέφσκι Σόφιας. Η Αθλητική διαπλοκή παρουσιάζει:

Ξεκινάμε με ένα ενδιαφέρον στατιστικό. Χθες το SDNA έγραψε ότι ο Ολυμπιακός της εποχής Μαρινάκη έχει 33 νίκες σε 63 ευρωπαϊκούς αγώνες στο γήπεδο Καραϊσκάκη, ένα ποσοστό «λίγο πάνω» από 50% το οποίο παρουσίασαν ως μικρό ποσοστό.
Ας δούμε όμως τα δεδομένα του ΠΑΟΚ. Στην εποχή Σαββίδη ο δικέφαλος του βορρά έχει 21 νίκες σε 47 εντός έδρας ευρωπαϊκούς αγώνες σε κάθε διοργάνωση. Ένα ποσοστό που κυμαίνεται λίγο πάνω από το 40%, δηλαδή πολύ χαμηλότερο του Ολυμπιακού και μάλιστα σε πιο εύκολες διοργανώσεις καθώς ο Ολυμπιακός αγωνιζόταν κατά κανόνα στο Champions League όπου οι αντίπαλοι είναι πιο δύσκολοι, πχ Γιουβέντους (2014, 2017), Μπαρτσελόνα (2017), Παρί (2013), Μάνστεστερ Γιουνάιτεντ (2014), Μπάγερν (2015, 2020), Άρσεναλ (2011, 2012, 2015, 2020, 2021), Ατλέτικο Μαδρίτης (2014), Μίλαν (2018), Μάντσεστερ Σίτι (2020), Ντόρτμουντ (2011), κτλ, ενώ ο ΠΑΟΚ είχε κατά κανόνα βατούς αντιπάλους επιπέδου Έστερσουντ, Σλόβαν, Μπάτε, Βίντι, Μποέμιανς, Λίνκολν Ρεντ Ιμπς, Λέφσκι Σόφιας, κτλ.

Ας θυμηθούμε τις πιο σκληρές σκηνές όπου η Τούμπα αποδείχθηκε το μεγαλύτερο αγκάθι για τον Δικέφαλο του βορρά:
2010/11: Η ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΓΙΑΞ ΣΤΗΝ ΤΟΥΜΠΑ
Το καλοκαίρι του 2010 ο ΠΑΟΚ διεκδικεί την πρόκρισή του στους ομίλους του UEFA Champions League.
Στον πρώτο αγώνα στο Άμστερνταμ ο ΠΑΟΚ θα πάρει ισοπαλία 1-1. Στη ρεβάνς της Τούμπας όμως, αποδεικνύεται ιδανικός αυτόχειρας και αποκλείεται με ισοπαλία 3-3.
Ο Άγιαξ πέτυχε 3 γκολ σε μόλις 8 λεπτά στο ξεκίνημα του 2ου ημιχρόνου. Το χαμένο πέναλτι του Ίβιτς βάζει τη σφραγίδα του στον αποκλεισμό του Δικεφάλου.

2013/14: ΠΑΡΤΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΜΠΑ ΑΠΟ ΜΕΤΑΛΙΣΤ ΚΑΙ ΣΑΛΚΕ
Το όνειρο των ομίλων του Champions League κατέρρευσε ξανά εξ αιτόιας της Τούμπας το καλοκαίρι του 2013.
Κόντρα στην Μέταλιστ ο ΠΑΟΚ έχασε ξανά στην Τούμπα με σκορ 0-2 και η ισοπαλία με 1-1 στην Ουκρανία δε άλλαξε τίποτα.
Ωστόσο οι Ουκρανοί τιμωρήθηκαν από την ΟΥΕΦΑ για ένα στημένο αγώνα που είχε γίνει πριν από 5 χρόνια (2008) στην Ουκρανία: Έτσι ο Δικέφαλος του Βορρά, μετά από νομική μάχη που έδωσε, κέρδισε στα χαρτιά το εισιτήριο για την επόμενη φάση των προκριματικών.
Ο ΠΑΟΚ πήρε το εισιτήριο για τα play off στα χαρτιά, η μοίρα του όμως δεν άλλαξε και η Σάλκε απέκλεισε τον Δικέφαλο του Βορρά στερώντας του το όνειρο των ομίλων.

Στη Γερμανία ο ΠΑΟΚ πήρε ισοπαλία 1-1. Στην Τούμπα η κατάρα συνεχίστηκε, η Ελληνική ομάδα έχασε με σκορ 2-3 και οι όμιλοι του Τσάμπιονς Λιγκ έμειναν όνειρο...

2016/17: ΑΓΙΑΞ ΞΑΝΑ ΚΑΙ ΧΑΜΟΓΕΛΑ ΣΤΟ ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ

Στο άκουσμα της λέξης ΠΑΟΚ τα χαμόγελα σκορπίζουν ξανά στο Άμστερνταμ. Ο Άγιαξ βρέθηκε και πάλι στο δρόμο του Δικεφάλου του Βορρά για τους χρυσοφόρους ομίλους. Το αποτέλεσμα ήταν προδιαγεγραμμένο. Ελπίδες και χαρά με την ισοπαλία 1-1 στο Άμστερνταμ και στη συνέχεια η σκληρή προσγείωση στην κατάρα της Τούμπας με 1-2...

2016/17: Η ΚΑΤΑΡΑ ΤΗΣ ΤΟΥΜΠΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ «32» ΤΟΥ EUROPA LEAGUE
Τη σεζόν 2016/17, ο  ΠΑΟΚ προκρίθηκε στους «32» του UEFA Europa League. Η Σάλκε έκανε περίπατο στην Τούμπα (0-3) και η ισοπαλία που πήρε ο Δικέφαλος στη Γερμανία (1-1) δεν άλλαξε το παραμικρό...
2018/19
Α. ΤΕΣΣΑΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΠΕΝΦΙΚΑ ΓΚΡΕΜΙΖΕΙ ΞΑΝΑ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ
Το καλοκαίρι του 2019 ο ΠΑΟΚ έφτασε κοντά στην πρόκριση στους ομίλους του UEFA Champions League. Η χρυσή ισοπαλία στο «Ντα Λουζ» με την Μπενφίκα (1-1) γέμισε ελπίδα τις τάξεις του Δικεφάλου εν όψει της ρεβάνς της Τούμπας. Η κατάρα όμως γκρέμισε κάθε ελπίδα και η Μπενφίκα σάρωσε την Τούμπα με το βαρύ 1-4!

Ο ΠΑΟΚ ήταν πρώτο θέμα στην Ευρώπη πολύ πριν το OK OU PA-OK της L'Equipe...

2018/19
Β. Η ΒΙΝΤΙ ΚΑΝΕΙ ΠΑΡΤΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΜΠΑ
Οι οπαδοί του ΠΑΟΚ γκρινιάζουν για τις υποτιθέμενες δύσκολες κληρώσεις τους στα προκριματικά του Champions League. Εκείνη τη χρονιά έκαναν παράπονα γιατί η ΑΕΚ κληρώθηκε με τη Βίντι και προκρίθηκε στους ομίλους κουνώντας σεντόνι. Η ζωή όμως τα έφερε έτσι που ο ΠΑΟΚ βρέθηκε στον ίδιο όμιλο του Europa League με την Βίντι. Εκεί όμως οι Ούγγροι εκμεταλέυθηκαν την κατάρα της Τούμπας και νίκησαν εύκολα με 0-2... 
2018/19
Γ. Η ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΠΑΤΕ
Από τις μεγαλύτερες ταπεινώσεις της Τούμπας ήταν η τριάρα από την Μπάτε Μπορίσοφ στις 14/12/2018, την ίδια μέρα που ο Ολυμπιακός νικούσε με 3-1 την Μίλαν και έκανε περήφανους όλους τους Έλληνες παίρνοντας το εισιτήριο για τα νοκ άουτ της διοργάνωσης...

2019/20: ΤΟ ΦΙΑΣΚΟ ΜΕ ΤΗΝ ΣΛΟΒΑΝ
Το 2019 ο ΠΑΟΚ πέτυχε επιτέλους αυτό που πετύχαινε για χρόνια ο Ολυμπιακός ο οποίος έπαιρνε το πρωτάθλημα και τα λεφτά του Champions League. Έτσι και ο Δικέφαλος κατέκτησε τον τίτλο και το 25άρι εκατομμύρια ευρώ της ΟΥΕΦΑ!

Η μάλλον όχι! Τα λεφτά πήγαν στον δευτεραθλητή Ολυμπιακό και ο ΠΑΟΚ δεν κατάφερε να μπει ούτε στους ομίλους του Europa League! Παρά τη νίκη με 3-2, ο ΠΑΟΚ αποκλείστηκε από την Σλόβαν Μπρατισλάβας...

2020-21: ΟΥΤΕ ΤΗΝ ΚΡΑΣΝΟΝΤΑΡ!
Το σκηνικό επαναλήφθηκε ένα χρόνο μετά. Ο ΠΑΟΚ απέναντι στην Κρασνοντάρ στα play off με στόχο το πολυπόθητο σεντόνι. Ούτε τότε! Η Ρωσική ομάδα δεν πτοήθηκε από το νόμο της Τούμπας, νίκησε με σκορ 1-2 και προκρίθηκε στους ομίλους!

2021/22: Η ΚΑΤΑΡΑ ΤΗΣ ΤΟΥΜΠΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΜΑΡΣΕΙΓ
Το όνειρο ενός Ευρωπαϊκού ημιτελικού συνεπήρε όλο τον οργανισμό του ΠΑΟΚ. Η ήττα με 2-1 στη Γαλλία από την Μαρσέιγ άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα εν όψει της ρεβάνς της Τούμπας. Η έδρα του ΠΑΟΚ ήταν κατάμεστη και καυτή, αλλά η Μαρσέιγ παρότι κατέβηκε με μισή ομάδα, χωρίς προπονητή και χωρίς φιλάθλους, προκρίθηκε και μάλιστα με νίκη (0-1).

2021/22: ΓΛΕΝΤΙ ΤΩΝ ΒΟΥΛΓΑΡΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΜΠΑ
Ο ΠΑΟΚ έπρεπε να περάσει την Βουλγαρική Λέφσκι Σόφιας για να προχωρήσει στα προκριματικά του Conference League. Ο επαναληπτικός όπως πάντα στην Τούμπα! Με χαρακτηριστική άνεση, η Λέφσκι Σόφιας πήρε ισοπαλία 1-1 αφού είχε νικήσει στη Σόφια με 2-0 και ο δικέφαλος προσγειώθηκε απότομα εντός των Ελληνικών συνόρων από μήνα Ιούλιο!

Σχόλια