Το παραμύθι ότι ο ΠΑΟ έδωσε την 6η θέση στην Ελλάδα και 3 θέσεις στο Champions League...


Η Αθλητική Διαπλοκή ανοίγει τον φάκελο του Ευρωπαϊκού ranking και αναλύει το επιχείρημα των οπαδών και των ρεπόρτερς του Παναθηναϊκού ότι οι πορείες του Τριφυλλιού είχαν οδηγήσει τη χώρα μας στην 6η θέση της UEFA έχοντας μάλιστα χάρη στο τριφύλλι μια χρονιά τρεις εκπροσώπους στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Αντίθετα, βάσει του αφηγήματός τους, επειδή τα τελευταία χρόνια το Τριφύλλι δεν αγωνιζόταν στην Ευρώπη, γι αυτό δεν επαναλαμβάνει τους άθλους του παρελθόντος, κάτι που είχε οδηγήσει τη χώρα μας να κατρακυλήσει στην κατάταξη. Αν δηλαδή έπαιζε τα τελευταία χρόνια ο Παναθηναϊκός στην Ευρώπη, θα ζούσε στιγμές δόξας, απλά δεν τον άφηναν να παίξει ομάδες όπως ο ΠΑΣ που μετέτρεψαν τον Παναθηναϊκό σε σάκο του μποξ και δεν του επέτρεψαν να διαφημίσει το Ελληνικό ποδόσφαιρο...

Πρόκειται για μία πάγια θέση της Παναθηναϊκής μυθολογίας που φυσικά είναι και αυτή γεμάτη από ψέματα...

Η πραγματικότητα είναι όταν η Ελλάδα πήρε την ανιούσα και έφτασε 6η στο ranking της UEFA, είχαν συμβεί τα εξής:

1996/97: Πορεία της ΑΕΚ στα προημιτελικά του κυπέλλου κυπελλούχων.
Τη χρονιά εκείνη ο ΠΑΟ αποκλείστηκε στα προκριματικά του Champions League από την Ρόζενμποργκ.

1997/98: Πορεία της ΑΕΚ στα προημιτελικά του κυπέλλου κυπελλούχων.
Ο Παναθηναϊκός δεν αγωνίστηκε καν στην Ευρώπη γιατί είχε τερματίσει 5ος την προηγούμενη χρονιά.

1998/99:
- Πορεία του Ολυμπιακού στα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ (Αποκλεισμός της Ανόρθωσης με 2 νίκες στα καλοκαιρινά προκριματικά, 10 βαθμοί σε όμιλο με ΆγιαξΠόρτοΚροάσια Ζάγκρεμπ και ισοπαλία με Γιουβέντους στο ΟΑΚΑ στους «8»).

- Την ίδια σεζόν πορεία του Πανιωνίου στα προημιτελικά του κυπέλλου κυπελλούχων.

Ο Παναθηναϊκός εκείνη τη χρονιά τερμάτισε τελευταίος στον όμιλο του στο Champions League

2000/01: Συγκομιδή 9 βαθμών του Ολυμπιακού σε όμιλο Τσάμπιονς Λιγκ και συγκομιδή 8 βαθμών του Παναθηναϊκού με πρόκριση στον επόμενο γύρο ομίλων της διοργάνωσης, όπου τερμάτισε τελευταίος στον όμιλο.

2001/02: Πορεία του Παναθηναϊκού στα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ.

2002/03: Πορεία του Παναθηναϊκού στα προημιτελικά του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

2004/05: Συγκομιδή 10 βαθμών του Ολυμπιακού σε όμιλο Τσάμπιονς Λιγκ με την ομάδα που κατέκτησε τον τίτλο (Λίβερπουλ) και ΜονακόΛα Κορούνια και ακολούθως πορεία στους «16» του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ με πρόκριση επί της Σοσό.

Η έκτη θέση του ελληνικού ποδοσφαίρου στο ευρωπαϊκό ranking ήταν αποτέλεσμα προσπάθειας όλων των ελληνικών ομάδων και όχι μόνο του Παναθηναϊκού. Δυστυχώς κάποιοι επιμένουν να μηδενίζουν αυτή τη συνεισφορά.

Το ότι οι πορείες του Παναθηναϊκού έφτασαν την Ελλάδα στην 6η θέση του ευρωπαϊκού ranking είναι ένα καθαρό 100% ψέμα!

Ήταν η εποχή που ακόμα και ο Πανιώνιος έφτασε στα προημιτελικά ευρωπαϊκής διοργάνωσης, ενώ στην εποχή μας ευρωπαϊκά χωριά κάνουν πλάκα στους ελληνικούς συλλόγους.

Ο ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΟΥ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ
Ως γνωστόν, η θέση μίας χώρας στον πίνακα του ranking της ΟΥΕΦΑ προκύπτει με βάση τις βαθμολογίες της τελευταίας 5ετίας και ισχύει από την μεθεπόμενη χρονιά. Τη σεζόν 2001/02 λοιπόν η Ελλάδα τερμάτισε 6η στην κατάταξη της ΟΥΕΦΑ και δύο σεζόν μετά (2003/04) είχε τρεις εκπροσώπους στο Champions League.
Αν δούμε λοιπόν τη βαθμολογία της πενταετίας (1997/98 - 2001/02), ο Παναθηναϊκός συγκέντρωσε 44 βαθμούς και ο Ολυμπιακός 42 βαθμούς...
Αυτοί οι δύο βαθμοί ήταν οι βαθμοί του ψέματος και της συκοφαντίας, οι βαθμοί πάνω στους οποίους στηρίχθηκε το παραμύθι του δήθεν «Ευρωπαίου Παναθηναϊκού» των late 90s και early 00s. 44 έναντι 42.

Περιττό να αναφέρουμε τις χαοτικές διαφορές υπέρ του Ολυμπιακού στα 20 χρόνια που ακολούθησαν όταν ο ΠΑΟ έγινε έρμαιο της κάθε Οντένσε, Κοπεγχάγης, Καμπάλα και Εστορίλ...

«ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟ ΕΙΧΑΜΕ ΤΡΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΣΤΟ CHAMPIONS LEAGUE»
Πρόκειται για ένα ακόμα τερατώδες αφήγημα που διαστρεβλώνει την πραγματικότητα. Η αναφορά γίνεται για τη σεζόν 2003/04 που είχαμε τρεις εκπροσώπους στους ομίλους του Champions league, τον Ολυμπιακό, τον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ.

Καταρχάς αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι η μία θέση (αυτή της ΑΕΚ), προήλθε από προκριματικά και οι εγγυημένες θέσεις ήταν οι δύο. Αλλά το θέμα δεν είναι αυτό.

Η ουσία είναι ότι οι προπαγανδιστές λησμονούν εσκεμμένα τις αλλαγές που αποφάσισε η ίδια η ΟΥΕΦΑ στο Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Το 2018 η ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική ομοσπονδία πήρε την ιστορική απόφαση να μετατρέψει ουσιαστικά την κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση σε «κλειστή λίγκα» δίνοντας εγγυημένα 4 θέσεις στους ομίλους σε κάθε μία από τις 4 ισχυρότερες χώρες (Αγγλία, Ισπανία, Γερμανία, Ιταλία) και 3 θέσεις στην πέμπτη χώρα (Γαλλία), ενώ εγγυημένες θέσεις έχουν πλέον ο κάτοχος του Champions League και ο κάτοχος του Europa League.

Συνολικά μετά τις τελευταίες αλλαγές, οι εγγυημένες θέσεις των ισχυρότερων χώρων στους ομίλους, μαζί με τους κατόχους των ευρωπαϊκών τίτλων, είναι 26, με αποτέλεσμα να εκκρεμούν μόλις έξι εισιτήρια τα οποία κρίνονται μέσω προκριματικών!

Με λίγα λόγια, δεκάδες ομάδες από δεκάδες χώρες μάχονται όλο το καλοκαίρι από τις αρχές Ιουνίου μέχρι τα τέλη Αυγούστου για έξι μόλις εισιτήρια!

Όπως είναι φυσικό όταν οι εγγυημένες θέσεις δίνονται στις ισχυρότερες χώρες, δεν περισσεύει εγγυημένη θέση για την Ελλάδα, είτε είναι 20η, είτε είναι 15η, είτε είναι 12η, είτε 11η...

Παρόλα αυτά κάποιοι ισχυρίζονται ότι η Ελλάδα έχασε τις εγγυημένες θέσεις της εξαιτίας του Ολυμπιακού που είναι η ομάδα που έχει χαρίσει τους περισσότερους βαθμούς στο Ελληνικό ποδόσφαιρο!

Αν γυρίσουμε το χρόνο πίσω στη σεζόν 2001/02, στα χρόνια του... Panathinaikos θα διαπιστώσουμε ότι στα προκριματικά του Champions League αγωνίστηκαν δύο ομάδες από την Ισπανία (Μπαρτσελόνα, Μαγιόρκα), δύο ομάδες από τη Γερμανία (Ντόρτμουντ, Λεβερκούζεν), δύο ομάδες από την Ιταλία (Λατσιο, Πάρμα) και μια ομάδα από την Αγγλία (Λίβερπουλ).

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι ακόμα και ομάδες από τις ισχυρότερες χώρες, έδιναν προκριματικά. Οι κενές θέσεις στους ομίλους ήταν περισσότερες και η ΟΥΕΦΑ πριμοδοτούσε τους πρωταθλητές των περισσότερων χωρών με μία θέση στους ομίλους, κάτι που δεν συμβαίνει πλέον...

Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΤΕΛΗ ΤΩΝ 90s ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΩΝ 00s

Παρόλα αυτά, είναι γεγονός ότι ανεξαρτήτως αλλαγών της ΟΥΕΦΑ το Ελληνικό ποδόσφαιρο έχει υποβαθμιστεί σε σχέση με 20 χρόνια πριν. Τα χρόνια τότε ήταν διαφορετικά. Τότε ακόμα και η εθνική μας είχε κατακτήσει το Euro... Σήμερα όμως τι πετυχαίνουν οι Ελληνικές ομάδες;

Παναθηναϊκός: Ανυπαρξία από την Ευρώπη για χρόνια, αλλά και πριν από την ανυπαρξία γνώριζε ήττες και αποκλεισμούς από ομάδες όπως η Οντένσε, η Κοπεγχάγη, η Εστορίλ, η Καμπάλα, κτλ. Το αποτέλεσμα ήταν να κατρακυλήσει στη θέση 240 του ranking της ΟΥΕΦΑ πίσω και από τον Αστέρα Τρίπολης...

ΠΑΟΚ: Ο δικέφαλος του βορρά έχει το μνημειώδες αρνητικό ρεκόρ με 0/7 σε προκριματικά Τσάμπιονς λιγκ. Μόνο ομάδες από τη Μάλτα και το Λιχτενστάιν έχουν αντίστοιχες επιδόσεις. Τα τελευταία χρόνια μοναδική τυχερή παρένθεση ήταν η περσινή σεζόν στην τρίτη τη τάξει διοργάνωση (Conference League). Από κει και πέρα, ο ΠΑΟΚ έχει γνωρίσει ντροπιαστικές ήττες και αποκλεισμούς από ομάδες όπως η Έστερσουντ, η Σλόβαν, η Μπάτε, η Κρασνοντάρ και φέτος η Λέφσκι.

ΑΕΚ: Η ΑΕΚ πέτυχε το αδιανόητο «επίτευγμα» να τερματίσει με μηδέν βαθμούς σε όμιλο Τσάμπιονς Λιγκ το 2018 και τα επόμενα χρόνια γνώρισε ντροπιαστικές ήττες και αποκλεισμούς από ομάδες όπως η Ζόρια Λουχάνσκ και η Βέλεζ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ποτέ στην ιστορία της η ένωση δεν έχει περάσει από όμιλο Τσάμπιονς λιγκ και ποτέ δεν έχει κάνει διπλό στη διοργάνωση.

Όταν λοιπόν οι Ελληνικές ομάδες δεν μπορούν να φτάσουν ούτε στα προκριματικά του Αυγούστου στο Conference League πως περιμένει κανείς να συγκριθεί η εποχή αυτή με την εποχή που ο Πανιώνιος έδινε αγώνες για πρόκριση στα ημιτελικά ευρωπαϊκής διοργάνωσης;

Αυτά είναι τα αίτια της κατάρρευσης του Ελληνικού ποδοσφαίρου στο ranking της ΟΥΕΦΑ...

Η ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

Φυσικά ο Ολυμπιακός συνέχισε να πριμοδοτεί μόνος του το Ελληνικό ποδόσφαιρο:

2011/12: 9 βαθμοί σε όμιλο Τσάμπιονς Λιγκ με ΆρσεναλΜπορούσια ΝτόρτμουντΜαρσέιγ και στη συνέχεια πορεία στους «16» του Europa League.

2013/14: 10 βαθμοί σε όμιλο Τσάμπιονς λιγκ με Παρί Σεν ΖερμένΜπενφίκαΆντερλεχτ και πρόκριση στους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ όπου νίκησε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

2014/15: 9 βαθμοί σε όμιλο Τσάμπιονς Λιγκ με ΓιουβέντουςΑτλέτικο ΜαδρίτηςΜάλμε.

2015/16: 9 βαθμοί σε όμιλο Τσάμπιονς Λιγκ με ΜπάγερνΆρσεναλΝτιναμό Ζάγκρεμπ.

2016/17: 8 βαθμοί σε όμιλο Europa league και πορεία στους «16» του Europa League.

2018/19: 10 βαθμοί σε όμιλο Europa League με ΜίλανΡεάλ ΜπέτιςΝτουντελάνζ.

2019/20Τρεις προκρίσεις σε καλοκαιρινά προκριματικά, 4 βαθμοί σε όμιλο Τσάμπιονς Λιγκ με την ομάδα που το κατέκτησε (Μπάγερν), τη φιναλίστ της προηγούμενης σεζόν (Τότεναμ) και τον Ερυθρό Αστέρα και στη συνέχεια πορεία στους «16» του Europa League με πρόκριση επί της Άρσεναλ μέσα στο Λονδίνο και ταυτόχρονα νταμπλ στην Ελλάδα.

2020/21: Πρόκριση επί της Ομόνοιας, 3 βαθμοί σε όμιλο Τσάμπιονς Λιγκ, αποκλεισμός Αϊντχόφεν στους «32» του Europa League και πορεία στους «16» του Europa League με νίκη στο Λονδίνο επί της Άρσεναλ.

2016 - 2021: Δέκα σερί προκρίσεις σε καλοκαιρινά προκριματικά επί ομάδων από δέκα διαφορετικές χώρες:

2016: Αρούκα (Πορτογαλία)
2017: Παρτίζαν (Σερβία), Ριέκα (Κροατία)
2018: Λουκέρνη (Ελβετία), Μπέρνλι (Αγγλία)
2019: Πλζεν (Τσεχία), Μπασακσεχίρ (Τουρκία), Κρασνοντάρ (Ρωσία)
2020: Ομόνοια (Κύπρος)
2021: Νέφτσι (Αζερμπαϊτζάν).

Και όμως κάποιοι κατηγορούν τον Ολυμπιακό για την πτώση της Ελλάδας στο ranking, παρότι είναι η μοναδική ομάδα που φέρνει βαθμούς στη χώρα!

Η μοναδική κακή χρονιά του Ολυμπιακού τα τελευταία χρόνια ήταν η σεζόν 2017/18 με μόλις έναν βαθμό σε όμιλο μεγαθηρίων με Μπαρτσελόνα-Γιουβέντους-Σπόρτινγκ Λισαβόνας που όμως ο Ολυμπιακός είχε πετύχει 2 προκρίσεις σε καλοκαιρινά προκριματικά με Παρτίζαν Βελιγραδίου και Ριέκα.

Τα επιτεύγματα του Ολυμπιακού δεν μπορούν να συγκριθούν:
  • Το 2014 ο Ολυμπιακός νίκησε μέσα στην ίδια ημερολογιακή χρονιά τους εν ενεργεία πρωταθλητές Αγγλίας, Ισπανίας και Ιταλίας, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ατλέτικο Μαδρίτης και Γιουβέντους.
  • Ο Ολυμπιακός είναι η ομάδα που έχει πετύχει 7 σερί σπαθάτες και παληκαρίσιες παρουσίες στην κορυφαία διοργάνωση από το 2007 μέχρι το 2016 κόντρα σε μαγαθήρια και με σφαγιαστικές διαιτησίες, επιτεύγματα που καμία άλλη Ελληνική ομάδα δεν έχει δει ούτε στον ύπνο της. Ο πίνακας τα λέει όλα:

Ο Ολυμπιακός είναι η μοναδική ομάδα που πριμοδοτεί διαχρονικά το Ελληνικό ποδόσφαιρο στο ranking της ΟΥΕΦΑ παρότι αντιμετωπίζει πάντα δυσκολότερους αντιπάλους λόγω των συμμετοχών του στο Champions League.

ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΑΦΗΓΗΜΑ
Αντιγράφουμε από το SDNA:

«Η σταδιακή οπισθοχώρηση του Παναθηναϊκού και η για πολλά χρόνια πτωτική πορεία της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ λόγω της ισοπέδωσης του ανταγωνισμού από τον έναν που ήθελε να τα έχει όλα δικά του έφερε αποτελέσματα που δυστυχώς ήταν δεδομένο ότι θα τα βρίσκαμε μπροστά μας...».

Αφού λοιπόν οι ευρωπαϊκές αποτυχίες των αντιπάλων του Ολυμπιακού οφείλονται στον κακό Ολυμπιακό που ήθελε να τα έχει όλα δικά του, τότε πως ο Παναθηναϊκός κατάφερε και πέτυχε στο παρελθόν τις ευρωπαϊκές πορείες για τις οποίες σήμερα οι φίλαθλοί του δηλώνουν περήφανοι;

Όταν το 2001/02 ο Παναθηναϊκός έφτανε στα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ και έδινε μάχες με την Μπαρτσελόνα για μια θέση στα ημιτελικά, δεν είχαμε την καρδιά της εποχής Κόκκαλη;

Όταν το 2002/03 ο Παναθηναϊκός έφτανε στα προημιτελικά του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ και έδινε μάχη με την Πόρτο του Μουρίνιο για μια θέση στα ημιτελικά, δεν είχαμε την καρδιά της εποχής Κόκκαλη;

Θυμίζουμε ότι το 2002 ο Ολυμπιακός του Κόκκαλη κατέκτησε το έκτο συνεχόμενο πρωτάθλημα και το 2003 το περίφημο έβδομο συνεχόμενο πρωτάθλημα μετά το ντέρμπι της Ριζούπολης.

Αφού λοιπόν ο Ολυμπιακός τα ήθελε όλα από τότε, γιατί ο Παναθηναϊκός κατάφερνε να σταθεί αξιοπρεπώς στην Ευρώπη παρά την ισοπέδωση του ανταγωνισμού, ενώ τώρα είναι ανύπαρκτος;

Το συμπέρασμα προκύπτει αβίαστα: Καμία ισοπέδωση του Ολυμπιακού που τα ήθελε όλα δικά του, δεν ευθύνεται για την ευρωπαϊκή ανυπαρξία Παναθηναϊκού, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ. Κανένας Μαρινάκης δεν φταίει για τις βραδιές με Καμπάλα και Εστορίλ. Το μόνο που φταίει είναι οι κακές διοικήσεις, οι λάθος επιλογές και φυσικά όσοι αγαπάνε τις ομάδες τους που εφησυχάζουν από τέτοια άρθρα όπως αυτό του SDNA.

Αντίστοιχα και στις υπόλοιπες Ελληνικές ομάδες: Δεν ευθύνεται καμία ισοπέδωση ανταγωνισμού από τον Ολυμπιακό που ο ΠΑΟΚ βλέπει την πλάτη ευρωπαϊκών χωριών όπως η Λέφσκι. Ο ΠΑΟΚ είχε άφθονο χρήμα από τις ΑΜΚ του Ιβάν Σαββίδη και τα απεριόριστο μπάτζετ, από πωλήσεις παικτών, έσοδα από την ΟΥΕΦΑ, κτλ για να μπορέσει να υποτάξει θηρία όπως η Έστερσουντ, η Σλόβαν και η Λέφσκι.

Σχόλια