Τι ισχύει με την προεδρία της Super League, η σημασία και το παρασκήνιο

Μετά την εκλογή του Βαγγέλη Μαρινάκη στην προεδρία της Super League 1 ξεκίνησαν όπως αναμενόταν τα γνωστά trolls του διαδικτύου να αφήνουν τα γνωστά υπονοούμενα. «Οπότε πρωταθλητής ο γαύρος από τώρα» διαβάζουμε. Λες και το 2019/20 με πρόεδρο τον προερχόμενο από την ΑΕΚ Μηνά Λυσάνδρου ή το 2020/21 με πρόεδρο τον προερχόμενο από τον Παναθηναϊκό Λεωνίδα Μπουτσικάρη έγινε κάτι διαφορετικό. 18 βαθμοί διαφορά το 2019/20, 26 βαθμοί διαφορά το 2020/21...


ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ SUPER LEAGUE

Η αλήθεια είναι ότι η προεδρία της Super League δεν έχει ουσιαστική επίδραση στα βασικά θέματα του Ελληνικού ποδοσφαίρου. Τα κομβικά ζητήματα όπως διαιτησία, αθλητική δικαιοσύνη, εθνική ομάδα, κτλ υπάγονται στην αρμοδιότητα της ΕΠΟ. Οι αρμοδιότητες της Super League έχουν να κάνουν με το εμπορικό κομμάτι του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

Η ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΣΤΗ SUPER LEAGUE

Κάτι άλλο που δεν μπορούν να αντιληφθούν εύκολα οι συνωμοσιολόγοι του καναπέ και τα trolls του διαδικτύου είναι ότι ο πρόεδρος της λίγκας δεν λαμβάνει αποφάσεις μόνος του. Σύμφωνα με το καταστατικό της Super League, οι αποφάσεις λαμβάνονται με πλειοψηφία των μελών. Θυμίζουμε ότι τα μέλη της Super League είναι οι 14 ομάδες της κατηγορίας και η ΕΠΟ, υπάρχουν δηλαδή 15 ψήφοι. Η ΠΑΕ Ολυμπιακός είχε και διατηρεί μία ψήφο όπως κάθε ΠΑΕ. Ουσιαστικά η εκλογή του Μαρινάκη δεν αλλάζει κάτι στη διαδικασία της λήψης αποφάσεων στη λίγκα.

Η θέση της προεδρίας της Super League έχει εμβέλεια και κύρος, αλλά δεν έχει να κάνει με τον έλεγχο του ποδοσφαίρου.

Παρόλα αυτά τα αφηγήματα θα βρουν πρόσφορο έδαφος:

Ο ΜΠΑΛΤΑΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ

Ο πρώτος λόγος που ο Μαρινάκης ενεπλάκη στη διοίκηση της λίγκας έχει σίγουρα να κάνει με την απάντησή του στην «σκληρή» επιλογή Μπαλτάκου για την προεδρία της ΕΠΟ που υποστηρίχθηκε πλήρως από ΠΑΟΚ και ΑΕΚ, αλλά όχι από Παναθηναϊκό.

Επίσης σίγουρα ρόλο έπαιξε η υπόθεση της κεντρικής διαχείρισης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων όπου ο ίδιος θα θέλει να δώσει το στίγμα του. Ο Ολυμπιακός είναι κατά της κεντρικής διαχείρισης καθώς επιτυγχάνει μυθικά deals όπως η συμφωνία με την Cosmote για τρία χρόνια με απολαβές 18 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Μάλιστα οι Ερυθρόλευκοι είχαν προσφύγει πέρυσι στο διαιτητικό δικαστήριο της ΕΠΟ όπου ανατράπηκε η απόφαση για την υποχρεωτική κεντρική διαχείριση.

Κατά της κεντρικής διαχείρισης έχει ταχθεί και η ΠΑΕ Παναθηναϊκός που επίσης πετυχαίνει μεγάλες τηλεοπτικές συμφωνίες. Αυτός είναι και ο λόγος που ο Παναθηναϊκός ήταν διατεθειμένος να στηρίξει την υποψηφιότητα Μαρινάκη σύμφωνα με το σημερινό δημοσίευμα της Live Sport, αλλά από τη στιγμή που η εκλογή Μαρινάκη «κλείδωσε», δεν υπήρχε λόγος να ψηφίσει υπέρ του και ο Παναθηναϊκός για ευνόητους επικοινωνιακούς λόγους.

Συνεπώς, τα περί σύμπραξης «των μεγάλων» κατά του Μαρινάκη και σύμπραξης μόνο «των μικρών» υπέρ του, είναι παραμυθια. Εκτός εάν οι ομάδες που τερμάτισαν στην 3η και την 4η θέση του πρωταθλήματος δεν θεωρούνται μεγάλες...

Σχόλια