Όλη η αλήθεια για Shopflix, Μαρινάκη και Super League


Με αφορμή την εκλογή Μαρινάκη στην προεδρία της Super League 1, οι μηχανισμοί προπαγάνδας πήραν πάλι φωτιά, συνδέοντας την εκλογή Μαρινάκη με τη χορηγία της εταιρείας Shopflix προς τις ομάδες της Super League.

Και τι δεν έχουμε διαβάσει από χθες για την εκλογή Μαρινάκη στην προεδρία της Super League! Εξυγιαντικά μέσα, οπαδικές σελίδες και ανώνυμα trolls μιλάνε για Κολομβία και την παρουσιάζουν σχεδόν ως αξιόποινη πράξη! Έχουμε δει ακόμα και μηνύματα που καλούν τον Εισαγγελέα να παρέμβει επειδή ο Μαρινάκης εξελέγη πρόεδρος λες και απαγορεύεται!

Στήθηκε...να πάρει το επόμενο πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός γράφουν λες και πέρυσι με πρόεδρο τον Μπουτσικάρη του Παναθηναϊκού ή πρόπερσι με πρόεδρο τον Λυσσάνδρου της ΑΕΚ το πήρε κάποιος άλλος!

Προσπαθώντας να αντιληφθούμε που είναι το μεμπτό, θυμόμαστε ότι από την προεδρία της λίγκας έχουν περάσει από τον Ολυμπιακό ο Πέτρος Κόκκαλης (2006-07) και ο Βαγγέλης Μαρινάκης (2010-11), από τον Παναθηναϊκό ο Γιάννης Βαρδινογιάννης (2007-08) και ο Νίκος Πατέρας (2009-10), από την ΑΕΚ ο Νίκος Θανόπουλος (2009) και ο Μήνας Λυσάνδρου (2019-20), κτλ.
Αυτή είναι η έννοια της Σούπερ Λίγκας, ένας αυτοδιοικούμενος συνεταιρισμός, ο οποίος κάθε φορά διοικείται από έναν ιδιοκτήτη ή στέλεχος κάποιας ΠΑΕ της κατηγορίας.

Παρόλα αυτά, η εκλογή Μαρινάκη τους πόνεσε πολύ και έψαξαν τα αίτια στη χορηγία του Shopflix. Φυσικά λησμονούν συνειδητά να αναφέρουν ότι η Λαμία που έχει χορηγία από το Shopflix δεν ψήφισε τον Μαρινάκη και ότι ο Λεβαδειακός που ψήφισε τον Μαρινάκη δεν έχει χορηγία από τη Shopflix.

Όμως ποιο είναι το έγκλημα στην υπόθεση της χορηγίας αυτής; Ας δούμε κάποια πράγματα...

Η ΧΟΡΗΓΙΑ ΤΟΥ SHOPFLIX
Η εταιρεία marketplace συμφερόντων Μαρινάκη (Shopflix) προχώρησε σε χορηγία προς 10 ΠΑΕ της Super League (9 μετά τον υποβιβασμό του Απόλλωνα). Που ακούστηκε κάτι τέτοιο στην ελεύθερη οικονομία και στο δοκιμαζόμενο Ελληνικό ποδόσφαιρο; 

Και φυσικά τα υπονοούμενα δίνουν και παίρνουν από τους γνωστούς κύκλους που αφήνουν να εννοηθεί ότι οι ομάδες που χορηγούνται από το Shopflix θα έχουν δήθεν σχέσεις εξάρτησης με τον Ολυμπιακό. Η Αθλητική διαπλοκή θα σας παραθέσει τα δεδομένα που κάποιοι κρύβουν επιμελώς:

«ΜΟΝΟ ΠΑΟ, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, ΒΟΛΟΣ ΔΕΝ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΘΗΚΑΝ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΛΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΜΑΡΙΝΑΚΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟΝ ΨΗΦΙΣΑΝ»

Ορισμένοι κύκλοι δυσκολεύονται δυστυχώς να κατανοήσουν το πως λειτουργεί η ελεύθερη αγορά. Μία νέα, ανερχόμενη και φιλόδοξη εταιρεία επιθυμεί να διαφημιστεί και όμως αυτό στο μυαλό τους είναι όχημα ελέγχου κάποιων ΠΑΕ. Αλήθεια δεν θα μπορούσε ο Μαρινάκης να διαφημίσει το Mega ή Το Βήμα και να το κάνει από χρόνια πριν αν ήθελε να χρηματοδοτήσει με κάποιο τρόπο ορισμένες ομάδες;

Αφού λοιπόν μόνο 4 ομάδες δεν επιχορηγήθηκαν επειδή δεν είναι «υποτελείς» και δεν ψήφισαν τον Μαρινάκη, τότε γιατί η Shopflix διαφημίζεται διαρκώς στον ΣΚΑΙ ιδιοκτησίας του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός Γιάννη Αλαφούζου;

Μήπως τελικά, με βάση την παράλογη λογική που διαβάζουμε, ο Μαρινάκης ελέγχει και τον Παναθηναϊκό;

ΞΕΧΑΣΑΝ ΤΟΝ ΟΠΑΠ ΚΑΙ ΤΗ ΣΟΥΡΩΤΗ
Πριν από κάποια χρόνια η εταιρεία Σουρωτή συμφερόντων του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδη ήταν ο επίσημος χορηγός της Super League. Τότε ήταν όλα καλά;
Επίσης με τον ΟΠΑΠ τι συνέβαινε; Θυμίζουμε ότι το 2013 με την ιδιωτικοποίηση του οργανισμού, ένα μέρος των μετοχών πέρασε στον έλεγχο του κ. Μελισσανίδη. Μάλιστα για το λόγο αυτό, είχε απαγορευθεί στην ΑΕΚ να συμμετέχει στα κουπόνια του «Πάμε Στοίχημα»!

Παρότι η ΑΕΚ επέστρεψε στη Super League το 2015/16, ο ΟΠΑΠ χρηματοδοτούσε με χορηγία φανέλας συγκεκριμένες ομάδες της κατηγορίας! Δεν μιλάμε για κεντρική χορηγία όπως στην περίπτωση της Σουρωτής, αλλά για επιλεκτικές χορηγίες προς ομάδες της κατηγορίας! Πιο συγκεκριμένα:

Τη σεζόν 2015/16 ο ΟΠΑΠ είχε χορηγία φανέλας σε 8 ΠΑΕ της Super League, δηλαδή ακριβώς στις μισές ομάδες και πιο συγκεκριμένα:
  • ΑΕΚ (ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ)
  • Ατρόμητος (ΤΖΟΚΕΡ)
  • Ηρακλής (ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ)
  • Ξάνθη (ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ)
  • Παναιτωλικός (ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ)
  • Πανιώνιος (ΤΖΟΚΕΡ)
  • ΠΑΣ Γιάννινα (ΤΖΟΚΕΡ)
  • Παναθηναϊκός (ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ).

Σεζόν 2015/16: ΑΕΚ - Ηρακλής με τη χορηγία από το «Πάμε Στοίχημα» στη φανέλα τους.


Τη σεζόν 2016/17, ο ΟΠΑΠ είχε χορηγία φανέλας σε 9 ΠΑΕ της Super League και πιο συγκεκριμένα:
  • ΑΕΚ (ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ)
  • Ατρόμητος (ΤΖΟΚΕΡ)
  • Βέροια (ΤΖΟΚΕΡ)
  • Κέρκυρα (ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ)
  • Λεβαδειακός (ΤΖΟΚΕΡ)
  • Ξάνθη (ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ)
  • Παναιτωλικός (ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ)
  • ΠΑΣ Γιάννινα (ΤΖΟΚΕΡ)
  • Παναθηναϊκός (ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ)

Σεζόν 2016/17: ΑΕΚ-Λεβαδειακός 4-0. Ο γκολκίπερ του Λεβαδειακού με το «Τζόκερ» στη φανέλα του

Φυσικά τότε κανείς δεν ισχυρίστηκε (και ορθώς) ότι η ΑΕΚ μέσω του ΟΠΑΠ ήλεγχε τις μισές ομάδες της κατηγορίας. Δεν είδαμε πύρινες προπαγανδιστικές αναφορές και ψεύδη ούτε υπονοούμενα για ανηθικότητα.

Υπάρχουν και άλλα πολλά που μπορούμε να θυμηθούμε, όπως τα εξής:
  • Στα μέσα των 90s, τα τηλεοπτικά δικαιώματα του πρωταθλήματος της Α εθνικής τα είχε το Mega και έτσι χρηματοδοτούσε τις ΠΑΕ. Βασικός μέτοχος του Mega ήταν τότε η οικογένεια Βαρδινογιάννη στην οποία ανήκε ο Παναθηναϊκός.
  • Υπήρχαν χορηγίες εταιρειών της οικογένειας Βαρδινογιάννη όπως η Motor Oil, η Avin και η Xios bank σε φανέλες ομάδων της Α εθνικής.
  • Στις αρχές των 00s συνιδιοκτήτρια της ΠΑΕ ΑΕΚ μαζί με την ENIC ήταν η Ολλανδική εταιρεία NetMed στην οποία ανήκε η Nova που είχε τα τηλεοπτικά δικαιώματα του πρωταθλήματος, άρα χορηγούσε τις ΠΑΕ.

1992/93: Κόρινθος-Παναθηναϊκός 0-3. Η Avin στις φανέλες της Κορίνθου και το Mega στη μετάδοση...

Όλα αυτά φυσικά ήταν νόμιμα. Κανείς δεν κατηγορούσε τότε τα φαινόμενα αυτά. Το κάνουν σήμερα σε μία καθαρά επενδυτική διαφήμιση μίας ανερχόμενης εταιρείας (Shopflix) που επιθυμεί τη διάδοση του brandname της σε ευρύτερες κατηγορίες κοινού και η οποία στόχο έχει το κέρδος. Άλλωστε το κέρδος στην ελεύθερη αγορά δεν είναι καθόλου δεδομένο και χρειάζεται αγώνας και διαφήμιση. Εκτός αν κάποιοι έχουν μονοπώλιο σε κάποιες αγορές, οπότε η διαφήμιση δεν είναι και τόσο απαραίτητη...

Και όμως σε μία εποχή που το ποδόσφαιρο πρέπει να αντιμετωπιστεί με καθαρά επιχειρηματικά κριτήρια προκειμένου να γίνει κερδοφόρο και υγιέστερο, κάποιοι πολεμούν τις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες που δίνουν σοβαρές ανάσες στο προϊόν...

Σχόλια