Τα χρέη Κοσκωτά, το τσάι του Σαββίδη, ο υποβιβασμός της ΑΕΚ και η σωτηρία του ΠΑΟ

Η Αθλητική διαπλοκή θα ανοίξει σήμερα τον φάκελο με τα χρέη των ΠΑΕ. Θα δούμε την εποχή Κοσκωτά στον Ολυμπιακό, τα χρέη της ΑΕΚ και το ρόλο τους στον υποβιβασμό της, το «τσάι» του Σαββίδη αξίας 10,8 εκατομμυρίων, το πως γλίτωσε ο Παναθηναϊκός από τον υποβιβασμό στη Β εθνική, ενώ θα πάμε και στο μπάσκετ να δούμε τι είχε γίνει με ΠΑΟΚ, Άρη. Όλα αυτά με στοιχεία.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: ΕΠΟΧΗ ΚΟΣΚΩΤΑ-ΣΑΛΙΑΡΕΛΗ

Στη μυθολογία του αντιολυμπιακισμού, ένα από τα βασικότερα κεφάλαια έχει να κάνει με τα χρέη της εποχής Κοσκωτά. Λίγοι γνωρίζουν και παρόλα αυτά παπαγαλίζουν το συγκεκριμένο θέμα και το θέτουν σε αντιδιαστολή με τον «μεγάλο Ιβάν που καθάρισε τα χρέη του ΠΑΟΚ πίνοντας στη ΔΟΥ της Θεσσαλονίκης ένα τσάι αξίας 11 εκατομμυρίων ευρώ το 2015».

Η Αθλητική διαπλοκή θα παρουσιάσει τα δεδομένα από τη ρύθμιση για τα χρέη του Ολυμπιακού από την εποχή Κοσκωτά-Σαλιαρέλη (1987-1992).

ΤΑ ΧΡΕΗ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΡΗΤΗΣ

Ως γνωστόν, ο Κοσκωτάς ήταν ιδιοκτήτης της Τράπεζας Κρήτης και χρησιμοποιούσε παράνομα τις καταθέσεις των πελατών του (ανάμεσα στους οποίους ήταν και κρατικές ΔΕΚΟ) για να χρηματοδοτεί τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες, ανάμεσα στις οποίες και τον Ολυμπιακό.

Όταν το σκάνδαλο ξέσπασε, ο επίτροπoς της Τράπεζας Κρήτης Ιωάννης Καμάρας μπήκε στον Ολυμπιακό και για έναν χρόνο (1989-1990) η τράπεζα δέσμευε τα έσοδα της ΠΑΕ για λογαριασμό της (εισιτήρια, τηλεοπτικά δικαιώματα, χορηγίες, επιχορηγήσεις). Το πρωτοφανές αυτό φαινόμενο (χωρίς να υπάρχει σχετική δικαστική απόφαση) κράτησε μέχρι τον Ιούλιο του 1990.

Τότε λοιπόν, με απόφαση της κυβέρνησης, το θέμα λύθηκε προσωρινά καθώς δεν ήταν μόνο ο Ολυμπιακός. Συνολικά 12 ΠΑΕ φερόταν να οφείλουν στην Τράπεζα Κρήτης. Έτσι, με νομοθετική ρύθμιση προβλέφθηκε να παρακρατείται το 20% των εσόδων της ΠΑΕ Ολυμπιακός και των υπόλοιπων ΠΑΕ που οφείλουν στην Τράπεζα Κρήτης. Σε αντάλλαγμα το Κράτος μπήκε εγγυητής στα χρέη των ΠΑΕ προς την Τράπεζα Κρήτης αν αυτά όντως αναγνωριστούν στα Δικαστήρια.

ΕΘΝΟΣ 19-07-1990
Αρχείο Αθλητικής διαπλοκής


Σήμερα, διάδοχος της Τράπεζας Κρήτης είναι η Eurobank. Τα Δικαστήρια συνεχίζονται με απανωτές μάχες στα Εφετεία και στον Άρειο Πάγο για δύο αγωγές της Τράπεζας Κρήτης προς τον Ολυμπιακό. 

- Στην πρώτη αγωγή, η Τράπεζα διεκδικεί από τον Ολυμπιακό 1,6 εκατομμύρια ευρώ (αλλά με τους τόκους το ποσό θα ξεπεράσει τα 10 εκατομμύρια).
- Στην δεύτερη αγωγή, η Τράπεζα διεκδικεί από τον Ολυμπιακό περίπου 4,5 εκατομμύρια ευρώ.
  • Αν δικαιωθεί η ΠΑΕ Ολυμπιακός από τα Δικαστήρια, τότε το Κράτος θα πρέπει να επιστρέψει στον Ολυμπιακό τα χρήματα που του παρακρατούσε από το 20% των εσόδων του.
  • Αν δικαιωθεί η Τράπεζα, το Κράτος θα πληρώσει μέχρι του ποσού των 7,6 εκατομμυρίων ευρώ στα πλαίσια της εγγύησης και ο Ολυμπιακός θα πληρώσει τη διαφορά.

ΤΑ ΧΡΕΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Το θέμα που εκκρεμούσε ήταν τα χρέη της ΠΑΕ Ολυμπιακός προς το Δημόσιο που γεννήθηκαν τις εποχές Κοσκωτά-Σαλιαρέλη. Ενδεικτικό της παράνοιας που επικρατούσε με τα χρέη του Ολυμπιακού προς το Δημόσιο είναι το εξής:

Το Ελληνικό Δημόσιο ζητούσε από τον Ολυμπιακό φόρο δωρεάς για τη μεταγραφή του Ντέταρι (θεωρώντας δηλαδή ότι ο παίκτης ήταν «δώρο» του Κοσκωτά προς την ομάδα που δεν είχε γραφτεί στα βιβλία της ΠΑΕ ως περιουσιακό στοιχείο της εταιρείας), ταυτόχρονα όμως έλαβε από τον Ολυμπιακό το ΦΠΑ της μεταγραφής θεωρώντας έτσι ότι ο παίκτης δεν ήταν «δώρο», αλλά κανονικό έξοδο της εταιρίας!

Το ζήτημα λύθηκε το 1993. Με τη νομοθετική ρύθμιση για τα χρέη όλων των ΠΑΕ (όχι μόνο του Ολυμπιακού), αποφασίστηκαν τα εξής:

  • Διαγράφηκε η οφειλή του φόρου δωρεάς 1,5 δις δρχ. (περίπου 4 εκ. ευρώ) για τη μεταγραφή Ντέταρι, κάτι λογικό αφού ο Ολυμπιακός είχε καταβάλει ΦΠΑ μεταγραφής κάτι που σημαίνει ότι ο παίκτης δεν ήταν «δώρο» αλλά περιουσιακό στοιχείο της ΠΑΕ.
  • Παραγράφηκε για όλες τις ΠΑΕ το χρέος καταβολής ΦΠΑ μεταγραφών ποδοσφαιριστών μέχρι το 1993.
  • Η εξόφληση των υπολοίπων χρεών θα γινόταν σε 120 έντοκες μηνιαίες δόσεις και θα ολοκληρωνόταν το 2003.
  • Για την Τράπεζα Κρήτης δεν άλλαξε κάτι. Τα Δικαστήρια θα αποφάσιζαν αν οφείλουν ο Ολυμπιακός και οι υπόλοιπες ομάδες ή όχι. Σε περίπτωση δικαίωσης του Ολυμπιακού, το Κράτος θα έπρεπε να επιστρέψει τα χρήματα που του παρακρατούσε από το 20% των εσόδων του. Σε περίπτωση δικαίωσης της τράπεζας, το Κράτος θα πληρώσει για λογαριασμό των ΠΑΕ μέχρι του ποσού των 7,6 εκατομμυρίων ευρώ στα πλαίσια της εγγύησης του 1990.
ΤΑ ΝΕΑ, 27-07-1993
Αρχείο Αθλητικής διαπλοκής
Κλικ για καλύτερη ανάγνωση 

Συνολικά η ΠΑΕ Ολυμπιακός επί εποχής Κόκκαλη, κατέβαλε στο Ελληνικό Δημόσιο από το 1992 μέχρι το 2000 το ποσό των 3,11 δισεκατομμυρίων δραχμών, δηλαδή περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτά τα χρήματα, περίπου το 1/3 (1.03 δισ. δρχ.) πληρώθηκε «πακέτο» το 2000 παρότι απέμεναν ακόμα 16 μηνιαίες δόσεις.

Αναλυτικά τα ποσά που κατέβαλε η ΠΑΕ Ολυμπιακός στο Δημόσιο σε αυτό το άρθρο του 2000 από την εφημερίδα «Το Βήμα».

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ

  • Ως προς το Δημόσιο, ο Ολυμπιακός χάρη στο Σωκράτη Κόκκαλη, πλήρωσε όλα τα χρέη του και μάλιστα έντοκα, αλλά και τις προσαυξήσεις! Τα μόνα πόσα που διαγράφηκαν ήταν ο φόρος δωρεάς της μεταγραφής Ντέταρι, κάτι λογικό (γιατί όπως είδαμε δεν υπήρξε δωρεά), καθώς και κάποιες οφειλές από ΦΠΑ μεταγραφών ποδοσφαιριστών κάτι που ίσχυσε για όλες τις ΠΑΕ καθώς υπήρξε παραγραφή των σχετικών οφειλών.
  • Ως προς την Τράπεζα Κρήτης, όπως είπαμε τα Δικαστήρια θα αποφασίσουν αμετάκλητα το αν οφείλει ο Ολυμπιακός ή όχι και φυσικά υπάρχει η κρατική εγγύηση που δόθηκε το 1990 με αντάλλαγμα το 20% των πάσης φύσεως εσόδων του Ολυμπιακού.
  • Η εποχή Κοσκωτά-Σαλιαρέλη ρήμαξε τον Ολυμπιακό, κατά τον ίδιο τρόπο που η εποχή Ψωμιάδη ρήμαξε την ΑΕΚ.
  • Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εποχή Κοσκωτά (ο οποίος υπήρξε μέλος του ερασιτέχνη Παναθηναϊκού), ο Ολυμπιακός δεν κατέκτησε κανένα τρόπαιο, ούτε κύπελλο, ούτε πρωτάθλημα!

ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΚΑΙ ΤΟ ΤΣΑΙ ΤΟΥ ΣΑΒΒΙΔΗ

«Μαγκιά», «βορράς», «ΠΑΟΚ» και ο Ιβάν που ήπιε ένα τσάι αξίας 10,8 εκατομμυρίων ευρώ το 2015. Ποια είναι όμως η αλήθεια;

Στις 12/05/2015, ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδης επισκέφθηκε την Δ.Ο.Υ. Φ.Α.Ε. Θεσσαλονίκης και παρέδωσε στην προϊσταμένη το παραστατικό της τράπεζας με το οποίο μεταφέρθηκε στο Ελληνικό Δημόσιο το ποσό των 10.886.000 ευρώ με το οποίο πληρώθηκαν τα χρέη του ΠΑΟΚ. Εξερχόμενος της Δ.Ο.Υ. ο κ. Σαββίδης δήλωσε: «Μόλις ήπια ένα ποτήρι τσάι το οποίο κόστισε 10.886.000 ευρώ».

Στα καφενεία του Βορρά οι φίλοι του ΠΑΟΚ επαναλαμβάνουν τις ίδιες μονότονες φράσεις: «Ο Ιβάν που πλήρωσε τα χρέη του ΠΑΟΚ γιατί ο ΠΑΟΚ είναι καθαρή ομάδα»

Η πραγματικότητα είναι ότι λίγες μέρες πριν, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που μόλις είχε έρθει στην εξουσία, είχε φέρει νόμο στη Βουλή ρυθμίζοντας τα χρέη της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Τα χρέη του δικεφάλου του Βορρά μαζί με τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις, έφταναν τα 31 εκατομμύρια ευρώ! Συνεπώς ο ΠΑΟΚ γλίτωσε 20 εκατομμύρια...

Η Αυστριακή Derstandard γράφει τον Απρίλιο του 2015 ο Τσίπρας χαρίζει 20 εκατομμύρια ευρώ στον ΠΑΟΚ κάνοντας άνοιγμα στον Πούτιν και τη Ρωσία.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΟΥ ΠΑΟΚ

  • Το κεφάλαιο των χρεών της ΠΑΕ ΠΑΟΚ προς το Ελληνικό Δημόσιο ήταν όντως 10,8 εκατ.ευρώ και αυτό πληρώθηκε αμέσως δίνοντας ανάσα στα ταμεία του Κράτους σε μία δύσκολη εποχή.
  • Το χρέος του ΠΑΟΚ όμως έφτανε τα 31 εκατομμύρια ευρώ μαζί με τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις.
  • Συνολικά η ΠΑΕ ΠΑΟΚ, χάρη στην τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ, γλίτωσε 20 εκατομμύρια ευρώ, ένα ποσό μυθικό.
  • Παραμένει το ερώτημα πως ο ΠΑΟΚ είχε δικαίωμα συμμετοχής στην Super League τα προηγούμενα χρόνια και λάμβανε πιστοποιητικό από την Ε.Ε.Α. παρά τις οφειλές.

ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΗΣ ΑΕΚ ΚΑΙ Ο ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟΣ

Στο επίσημο site της Α.Α.Δ.Ε. μπορείτε να επισκεφθείτε αυτόν τον σύνδεσμο. Εκεί είναι δημοσιοποιημένες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νομικών προσώπων της χώρας. Στη 18η θέση του πίνακα δεσπόζει η παλιά ΠΑΕ ΑΕΚ με οφειλές προς το Δημόσιο ύψους 327,86 εκατομμυρίων ευρώ και συνολικές οφειλές προς τον ΕΦΚΑ ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ!

Το 2004 η ΠΑΕ ΑΕΚ πέτυχε δικαστικά τη διαγραφή του 95% των οφειλών της με την υπαγωγή στο άρθρο 44 περί εξυγίανσης Α.Ε. αποφεύγοντας τον υποβιβασμό στη Δ εθνική.

Τα χρόνια πέρασαν, τα χρέη φούντωσαν ξανά και η ΑΕΚ πέτυχε τη διαγραφή του 90% των οφειλών της μέσω υποβιβασμού. Η λύση ήταν πλέον ελκυστική για την ένωση, πρώτον γιατί πλέον δεν υπήρχε Δ εθνική, (τελευταία κατηγορία ήταν Γ εθνική, οπότε κέρδιζε έναν χρόνο) και δεύτερον η ΑΕΚ υποβιβάστηκε ούτως ή άλλως αγωνιστικά στη Β εθνική οπότε θα χρειαζόταν μόνο μία επιπλέον χρονιά θυσίας για να λυθεί οριστικά το θέμα των χρεών.

Η καταχρεωμένη ΠΑΕ ΑΕΚ τέθηκε σε εκκαθάριση, μία νέα ΠΑΕ με νέο ΑΦΜ ιδρύθηκε και έτσι η ΑΕΚ επέστρεψε σε 2 χρόνια στην Super League. Τα χρέη της παλιάς ΠΑΕ ΑΕΚ γράφτηκαν κατά 90% στο χιόνι βάσει του νόμου.

ΠΩΣ ΣΩΘΗΚΕ Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΑΠΟ ΤΗ Β ΕΘΝΙΚΗ

Ο Παναθηναϊκός κινδύνευσε με υποβιβασμό το 2018. Ο λόγος ήταν απλός. Η ομάδα δεν αδειοδοτήθηκε από την ΕΠΟ καθώς δεν πληρούσε τις προδιαγραφές λόγω χρεών. Η προβλεπόμενη ποινή ήταν ο υποβιβασμός. Όμως αυτές οι ποινές ισχύουν όπως φαίνεται για τους κοινούς θνητούς. Οι κανονισμοί της Super League άλλαξαν και ο Παναθηναϊκός σώθηκε.

Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΕ ΠΑΟΚ ΚΑΙ ΑΡΗΣ

Το 2001, υπήρξε μία τροπολογία της κυβέρνησης Σημίτη από τον τότε Υπουργό πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο με βάση την οποία διαγράφηκαν 11,5 δισεκατομμύρια δραχμές από τα χρέη των ΚΑΕ Άρης και ΠΑΟΚ. Εδώ μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά το ρεπορτάζ της Καθημερινής στο οποίο γίνεται λόγος για το μεγαλύτερο συγχωροχάρτι στην ιστορία του Ελληνικού αθλητισμού.

Μάλιστα ο Άρης και ο ΠΑΟΚ είχαν εκδώσει κοινή (!) ανακοίνωση στην οποία ευχαριστούσαν τον τότε Υπουργό πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο, τον τότε Υφυπουργό αθλητισμού Γιώργο Φλωρίδη, τους βουλευτές Θεσσαλονίκης και τον τότε πρόεδρο της ΕΟΚ Γιώργο Βασιλακόπουλο!

Διαβάστε εδώ το αναλυτικό ρεπορτάζ στην Καθημερινή το 2001.

Την εποχή εκείνη η Πολιτεία είχε χτίσει και το κλειστό του ΠΑΟΚ στην Πυλαία... Το Αθηνοκεντρικό Κράτος δεν ήταν και τόσο σκληρό...

Μήπως τελικά το Κράτος μας είναι Θεσσαλονοκεντρικό;

Κλείνοντας θα αναφερθούμε στον λιγότερο τυχερό/ευνοημένο που φαίνεται ότι ήταν ο Βαγγέλης Μαρινάκης, καθώς όταν ανέλαβε τον Ολυμπιακό το 2010 δαπάνησε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από κεφάλαια της προσωπικής του περιουσίας για να καλύψει χρέη και υποχρεώσεις που είχαν πλέον δημιουργηθεί τόσο στην ΠΑΕ Ολυμπιακός, όσο και στον ερασιτέχνη. Χωρίς ρύθμιση, χωρίς κουρέματα, χωρίς δόσεις, χωρίς διαφημισμένα τσάι. Όπως έκανε και στα ΜΜΕ, όπως έκανε και στην Νότιγχαμ και παντού.

Ακολουθήστε εδώ την επίσημη σελίδα της Αθλητικής διαπλοκής στο Facebook με μεγάλες αποκαλύψεις για το αθλητικό παρασκήνιο της Ελλάδας

Σχόλια