Η αλήθεια για τη διαγραφή των χρεών του Άρη

 


Εδώ και λίγες ώρες κυκλοφόρησε η είδηση ότι σήμερα διαγράφηκαν 35 εκατομμύρια ευρώ χρέη του ερασιτέχνη Άρη από την περίοδο 2002-2010 που αποτελούσαν βραχνα για τον σύλλογο εδώ και μία δεκαετία.

Οι τίτλοι των αθλητικών sites δεν άφηναν περιθώρια να αντιληφθεί κάποιος κάτι διαφορετικό. Μιλούσαν για διαγραφή χρεών χωρίς καμία άλλη διευκρίνιση.

Όμως το ζουμί της υπόθεσης είναι άλλο και έπρεπε να ψάξεις τα ψιλά γράμματα των ρεπορτάζ για να το πληροφορηθείς, ότι δηλαδή η διαγραφή των χρεών αυτών από την Α.Α.Δ.Ε. έγινε σε εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων των διοικητικών δικαστηρίων!

Τι σημαίνει αυτό; Οι δικαστικές αποφάσεις έκριναν για διάφορους λόγους ότι ο Άρης δεν χρωστάει αυτά τα χρήματα στο δημόσιο. Συνεπώς δεν διαγράφηκαν τα χρέη, αλλά απλούστατα τα χρέη, δεν υφίστανται! Και φυσικά η διαγραφή αφορά τόκους και προσαυξήσεις.

Είναι εντελώς διαφορετικό να έρχεται η κυβέρνηση με τροπολογία να διαγραφεί τα χρέη σου και διαφορετικό να κρίνει η Δικαιοσύνη ότι τα χρέη αυτά δεν υφίστανται ή ότι κακώς σου καταλογίστηκαν!

ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΗΣ ΠΑΕ ΠΑΟΚ 

Διαφορετική περίπτωση αποτέλεσε η ρύθμιση των χρεών της ΠΑΕ ΠΑΟΚ τα οποία εξόφλησε το Ιβάν Σαββίδης το 2015 πληρώνοντας ένα τσάι αξίας 10,8 εκατομμυρίων ευρώ. Το ποσό αυτό αποτέλεσε το πρωτογενές κεφάλαιο των χρεών της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, αλλά η συνολική οφειλή προς το Δημόσιο ανερχόταν σε ένα ποσό που ξεπερνούσε τα 31 εκατομμύρια ευρώ συμπεριλαμβανομένων των προσαυξήσεων και των προστίμων.

Ωστόσο το νομοσχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έδωσε τη δυνατότητα στον Ιβάν Σαββίδη να εξοφλήσει πληρώνοντας μόνο το κεφάλαιο. Είχαμε δηλαδή μια πολιτική απόφαση και όχι δικαστική.

Ίσως η πολιτική απόφαση να ήταν σωστή γιατί με αυτό τον τρόπο μπήκαν άμεσα στα ταμεία του κράτους 11 εκατομμύρια ευρώ σε περίοδο κρίσης, ωστόσο το συνολικό ποσό της οφειλής ήταν πολύ μεγαλύτερο και αυτό άλλαξε με απόφαση της τότε κυβέρνησης και όχι της Δικαιοσύνης.

Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ 2001 ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΡΗ ΣΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ

Ακόμα παλαιότερα, το 2001, υπήρξε μία τροπολογία της κυβέρνησης Σημίτη από τον τότε Υπουργό πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο με βάση την οποία διαγράφηκαν 11,5 δισεκατομμύρια δραχμές από τα χρέη των ΚΑΕ Άρης και ΠΑΟΚ. Εδώ μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά το ρεπορτάζ της Καθημερινής στο οποίο γίνεται λόγος για το μεγαλύτερο συγχωροχάρτι στην ιστορία του Ελληνικού αθλητισμού.

Μάλιστα ο Άρης και ο ΠΑΟΚ είχαν εκδώσει κοινή (!) ανακοίνωση στην οποία ευχαριστούσαν τον τότε Υπουργό πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο, τον τότε Υφυπουργό αθλητισμού Γιώργο Φλωρίδη, τους βουλευτές Θεσσαλονίκης και τον τότε πρόεδρο της ΕΟΚ Γιώργο Βασιλακόπουλο.

Ούτε τότε λοιπόν είχαμε μία δικαστική απόφαση που έκρινε ότι δεν υπάρχουν οφειλές. Αντίθετα είχαμε μία πολιτική απόφαση η οποία διέγραψε μεγάλο μέρος από υφιστάμενες οφειλές. Το Αθηνοκεντρικό κράτος δεν ήταν και τόσο σκληρό.

Η σημερινή περίπτωση όμως είναι εντελώς διαφορετική και πρόκειται για δικαίωση του Άρη και όχι για κάποιου είδους πολιτικό παζάρι όπως αφήνουν πολλοί να εννοηθεί.

Σχόλια