Πόλο:Το εθνικό μας άθλημα,η κόκκινη αυτοκρατορία,το πράσινο απωθημένο!

Πολλοί θεωρούν ότι το μπάσκετ είναι το εθνικό μας άθλημα. Κάνουν λάθος, γιατί έρχεται δεύτερο. Το εθνικό μας άθλημα είναι το πόλο, κάτι λογικό σε μια χώρα με έντονο το υγρό στοιχείο όπως η Ελλάδα.

Το διαπιστώσαμε και πέρυσι με το ασημένιο μετάλλιο της εθνικής πόλο ανδρών στους Ολυμπιακούς αγώνες του Τόκιο. Το ίδιο είχε πετύχει και η εθνική πόλο γυναικών στους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας το 2004. Καμία άλλη Ελληνική ομάδα δεν έχει κερδίσει ποτέ Ολυμπιακό μετάλλιο σε οποιοδήποτε ομαδικό άθλημα, ούτε καν στο μπάσκετ.

Το έχουμε διαπιστώσει και στο παρελθόν όταν η εθνική πόλο γυναικών κατέκτησε την κορυφή του πλανήτη με το χρυσό μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα υγρού στίβου το 2011 στη Σαγκάη όπου νίκησε στον τελικό την Κίνα. Καμία άλλη Ελληνική ομάδα δεν έχει κατακτήσει ποτέ την κορυφή του κόσμου. Στο μπάσκετ το ταβάνι είναι το ασημένιο μετάλλιο στο Μουντομπάσκετ του 2006.

Αυτές τις μέρες οι εθνικές μας ομάδες πόλο ανδρών και γυναικών εντυπωσιάζουν στο παγκόσμιο πρωτάθλημα υγρού στίβου διεκδικωντας τη διάκριση καθώς ήδη προκρίθηκαν στα προημιτελικά.

Συνοπτικά η εθνική πόλο ανδρών έχει τις εξής επιτυχίες:

  • 1 ασημένιο μετάλλιο σε Ολυμπιακούς αγώνες.
  • 2 χάλκινα μετάλλια σε παγκόσμια πρωταθλήματα υγρού στίβου.
  • 1 ασημένιο μετάλλιο σε παγκόσμιο κύπελλο πόλο.
  • 4 χάλκινα μετάλλια σε World League.
  • 1 ασημένιο και 4 χάλκινα μετάλλια σε Μεσογειακούς αγώνες.
Η εθνική πόλο γυναικών έχει τις ακόλουθες επιτυχίες:
  • 1 χρυσό μετάλλιο σε παγκόσμιο πρωτάθλημα υγρού στίβου.
  • 1 ασημένιο μετάλλιο σε Ολυμπιακούς αγώνες.
  • 1 χρυσό μετάλλιο και 3 χάλκινα μετάλλια σε World League.
  • 3 ασημένια μετάλλια σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα πόλο.
  • 1 χρυσό μετάλλιο σε Europa cup πόλο.
  • 1 χάλκινο μετάλλιο σε Μεσογειακούς αγώνες.

ΟΙ ΘΡΙΑΜΒΟΙ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

Σε διασυλλογικό επίπεδο, οι Ελληνικές ομάδες έχουν χαρίσει τεράστιες επιτυχίες και συγκινήσεις στο πόλο ανδρών και γυναικών. Συνολικά έχουν κατακτήσει 9 φορές τίτλο σε επίπεδο πρωταθλητριών σε άνδρες και γυναίκες, όσες και οι Ελληνικοί σύλλογοι στο μπάσκετ.

Ο Ολυμπιακός είναι ο απόλυτος βασιλιάς με τους περισσότερους και σημαντικότερους ευρωπαϊκούς τίτλους στο πόλο ανδρών και γυναικών.

ΠΟΛΟ ΑΝΔΡΩΝ

Στους άνδρες ο Ολυμπιακός έχει δύο Τσάμπιονς λιγκ (2002, 2018) και ένα σούπερ καπ Ευρώπης (2002) και η Βουλιαγμένη ένα κύπελλο κυπελλούχων Ευρώπης (1997) που πλέον έχει καταργηθεί. Ο Ολυμπιακός είναι δηλαδή η Ελληνική ομάδα με τους περισσότερους ευρωπαϊκούς τίτλους και η μοναδική Ελληνική ομάδα με τίτλο σε επίπεδο πρωταθλητριών. 

Ο Ολυμπιακός έχει επίσης 6 συμμετοχές σε τελικούς ευρωπαϊκών διοργανώσεων στο πόλο ανδρών και πιο συγκεκριμένα: 3 συμμετοχές σε τελικό Champions League (2001, 2016, 2019), 2 συμμετοχές σε τελικό κυπέλλου κυπελλούχων (1998, 1999) και 1 ακόμα συμμετοχή σε τελικό σούπερ καπ Ευρώπης (2018).

Σε τελικό LEN Euro cup (2η τη τάξει διοργάνωση), έχουν φτάσει ακόμα 2 φορές ο Πανιώνιος, 1 φορά η Βουλιαγμένη και 1 φορά ο Ν.Ο. Πατρών.

ΠΟΛΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Στις γυναίκες οι τίτλοι των Ελληνικών συλλόγων έχουν ως εξής:

  • Ο Ολυμπιακός έχει 3 Ευρωλίγκες, 1 LEN trophy (2η τη τάξει διοργάνωση) και 2 σούπερ καπ Ευρώπης.
  • Η Βουλιαγμένη έχει 2 Ευρωλίγκες, 1 LEN trophy και 2 σούπερ καπ Ευρώπης.
  • Η Γλυφάδα έχει 2 Ευρωλίγκες.
  • Ο Εθνικός 2 LEN trophies.
Εντυπωσιακό είναι ότι όλοι οι τίτλοι του Ολυμπιακού στο πόλο γυναικών κατακτήθηκαν συγκεκριμένα επί της παρούσας διοίκησης (Μαρινάκη-Κουντούρη) στον ερασιτέχνη Ολυμπιακό!

Σε λίγους μήνες μία ακόμα Ελληνική ομάδα θα κατακτήσει Ευρωπαϊκό τίτλο καθώς ο πρωταθλητής Ευρώπης Ολυμπιακός θα αντιμετωπίσει τον κυπελλούχο Ευρώπης Εθνικό στον τελικό του σούπερ καπ Ευρώπης.


- Ο Ολυμπιακός έχει 5 ακόμα συμμετοχές σε τελικούς (2 στην Ευρωλίγκα, 2 στο LEN Trophy, και 1 στο Super cup Ευρώπης).
- Η Βουλιαγμένη έχει 6 ακόμα συμμετοχές σε τελικούς (3 στην Ευρωλίγκα και 3 στο LEN trophy).
- Η Γλυφάδα έχει 3 ακόμα συμμετοχές σε τελικούς (2 στην Ευρωλίγκα, 1 στο LEN trophy)
- Ο Εθνικός έχει 1 ακόμα συμμετοχή σε τελικό (Σούπερ καπ Ευρώπης).

Η ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΟ, Η ΔΗΜΟΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΠΑΤΖΕΤ

Το πόλο που, όπως ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί είναι από τα πιο δύσκολα αθλήματα, έχει αλματώδη διεθνή ανάπτυξη ιδίως στις ΗΠΑ. Πέραν της Αμερικής όμως, μεγάλες υπερδυνάμεις του παγκόσμιου πόλο είναι η Ουγγαρία, η Σερβία, η Κροατία, η Ιταλία, η Ισπανία, αλλά και η Κίνα. Μία ευρωπαϊκή επιτυχία ενός Ελληνικού συλλόγου απαιτεί μεγάλο μπάτζετ, κάτι που είναι πολύ δύσκολο αν αναλογιστεί κάνεις ότι μιλάμε για ερασιτεχνικό αθλητισμό.

Στο πόλο γυναικών, ένα καλό συμβόλαιο φτάνει τις 30.000 ευρώ μαζί με τα πριμ, ενώ στους άνδρες υπάρχουν ομάδες στην Ευρώπη που δίνουν συμβόλαια άνω των 100.000 ευρώ.

Το μπάτζετ του Ολυμπιακού στο πόλο ανδρών προσεγγίζει το 1.000.000 ευρώ με στόχο πάντα την κορυφή της Ευρώπης, κάτι που προκαλεί απορία, ενδιαφέρον, αλλά και ζήλεια στις τάξεις των φίλων του Παναθηναϊκού:


Επίσης πάντα υπάρχει το επιχείρημα ότι ο Ολυμπιακός δήθεν "παίζει μόνος του".

Η πραγματικότητα είναι ότι ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος όπως δείχνει ο πίνακας των επιτυχιών των υπολοίπων Ελληνικών ομάδων στο πόλο. Φέτος ο Ολυμπιακός κατέκτησε τρεμπλ στο πόλο γυναικών, αλλά ο Εθνικός που συμμετέχει στο πρωτάθλημα της Α1, κατέκτησε τον δεύτερο ευρωπαϊκό θεσμό (LEN Trophy). Ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος.

ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΑΠΩΘΗΜΕΝΟ ΚΑΙ ΤΑ ΚΡΕΜΑΣΤΑΡΙΑ

Είναι γνωστό ότι όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια. Ο «πρωταθλητής σε όλα τα σπορ παντοτινός» έχει μηδέν πρωταθλήματα σε άνδρες και γυναίκες στο πόλο. Και όμως ουκ ολίγες φορές φίλοι του συλλόγου που παινεύεται για τους τίτλους σε αθλήματα όπως τα e-sports, χλευάζουν το πόλο.

Από φιλάθλους του Παναθηναϊκού έχουμε ακούσει τα πάντα... Άλλοι έχουν πει «δεν μας πηγαίνει το πόλο», άλλοι έχουν πει «δεν το πηγαίνουμε εμείς το πόλο».


Άλλοι λένε ειρωνικά «ο Ολυμπιακό είναι καλός στο... μπάνιο» όπως αυτός ο φίλος του Παναθηναϊκού που σχολίασε στη σελίδα μας, λησμονώντας τα ευρωπαϊκά του Ολυμπιακού στο βόλεϊ ανδρών και γυναικών:


Άλλοι έχουν ζητήσει την κατάργηση του τμήματος πόλο του ΠΑΟ, όπως αυτός ο κλασικός πανηγυρτζής φίλος του τριφυλλιού με φωτογραφία προφίλ τον Στεφ Κάρι των Golden State Warriors:

«Πόλο και Παναθηναϊκός έννοιες ασύμβατες». Ομολογία ήττας λοιπόν για τον «πολυαθλητικό Παναθηναϊκό» που είναι ασύμβατος με το εθνικό μας άθλημα ή έστω ένα από τα εθνικά μας αθλήματα.


Φυσικά δεν λείπουν και οι θεωρίες συνωμοσίας:

Μάλιστα σε σελίδες του ΠΑΟΚ έχουμε δει το εξής ανεπανάληπτο αφήγημα ότι δηλαδή δεν λαμβάνουν υπόψη τους το πόλο γιατί δεν είναι «επίγειο» άθλημα!!!


Η ελπίδα για εκτόξευση εντάθηκε στον Παναθηναϊκό το 2020:

Αυτό δεν συνέβη. Το απωθημένο πάντα υπάρχει όμως ειδικά στους φίλους του Παναθηναϊκού:


Η ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΣΤΙΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ

Η αποστολή της εθνικής πόλο γυναικών στο παγκόσμιο πρωτάθλημα υγρού στίβου περιλαμβάνει 7 αθλήτριες του Ολυμπιακού, 3 αθλήτριες της Βουλιαγμένης, 2 αθλήτριες του Εθνικού και 1 της Γλυφάδας. Προπονήτρια τους η Αλεξία Καμμένου.

Η αποστολή της εθνικής πόλο ανδρών στο παγκόσμιο πρωτάθλημα υγρού στίβου περιλαμβάνει 6 αθλητές του Ολυμπιακού, 3 αθλητές της Βουλιαγμένης και 4 αθλητές που αγωνίζονται σε ξένες ομάδες. Αρχιτέκτονας τους ο Θοδωρής Βλάχος, ιστορικός προπονητής του Ολυμπιακού.

Σχόλια