Και όμως:Για λίγες ώρες συμμαχία Ολυμπιακού-ΠAO!Το παρασκήνιο και τα παραμύθια


Ως γνωστόν το κλίμα στο Ελληνικό μπάσκετ τις τελευταίες εβδομάδες είναι ιδιαίτερα τοξικό.

Τι να πρωτοθυμηθούμε; Τις αγωνιστικές συντριβές του Παναθηναϊκού από τον Ολυμπιακό, τις διαμαρτυρίες του Παναθηναϊκού για τη διαιτησία, τη συμμαχία ΠΑΟ-ΑΕΚ στην υπόθεση των αδειοδοτήσεων, τις καταγγελίες του Δ. Γιαννακόπουλου κατά του προέδρου της Ε.Ο.Κ. κατά διαιτητών και κατά του Προμηθέα, την πολυδιαφημισμένη «επιστροφή» Γιαννακοπούλου στην καθημερινότητα της ομάδας του, ή τα τοξικά άρθρα που στοχοποιούν τον προπονητή του Ολυμπιακού, τους διαιτητές και την ίδια την ομοσπονδία;

Και όμως μέσα σε αυτό το κλίμα, υπήρξε για λίγες ώρες συμμαχία και σύμπλευση των δύο αιωνίων αντιπάλων, καθώς οι δύο ΚΑΕ συστρατεύθηκαν στη γενική συνέλευση των μετόχων της Euroleague με το μπλοκ των ομάδων που ανέτρεψαν τον Μπερτομέου από τη διοίκηση της λίγκας μετά από 20 χρόνια!

Ο Ολυμπιακός, μαζί με τον Παναθηναϊκό, την Μακάμπι, την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, τη Ζαλγκίρις και την Αρμάνι Μιλάνο αποτέλεσαν το γκρουπ των 6 που ψήφισαν υπέρ της ανατροπής Μπερτομέου.

Από την άλλη πλευρά ήταν 5 ομαδες, δηλαδή οι Ισπανοί (Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Μπασκονια) και οι Τούρκοι (Φενέρμπαχτσε και Εφές).

Δικαίωμα ψήφου στο συμβούλιο είχαν οι μέτοχοι της λίγκας, δηλαδή οι ομάδες με εγγυημένο δεκαετές συμβόλαιο που είναι 11. Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας ψήφισε κανονικά παρότι δεν θα έχει δικαίωμα συμμετοχής του χρόνου στη διοργάνωση στα πλαίσια των αθλητικών κυρώσεων για τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Δεν παύει να είναι μέτοχος. Το τελικό 6-5 δείχνει ότι οι ισορροπίες ήταν εύθραυστες.

Η ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΨΗΦΟΥ

Οι Ισπανοί στήριξαν τον Μπερτομέου ως συμπατριώτη τους. Είναι ο άνθρωπος που επί των ημερών του αγωνίστηκαν μέχρι και 5 Ισπανικές ομάδες στην Ευρωλίγκα! Πιο συγκεκριμένα, τη σεζόν 2017/18, από τις 16 ομάδες, οι 5 ήταν Ισπανικές (Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα, Μπασκόνια, Μάλαγα και Βαλένθια), ενώ έχει συμμετάσχει και η Γκραν Κανάρια. Αντίθετα το Ελληνικό μπάσκετ δεν είδε ποτέ τρίτη ομάδα ούτε μία χρονιά με το νέο σύστημα!

Σε ό, τι αφορά τους Τούρκους είχαν κάθε λόγο να στηρίξουν Μπερτομέου:

  • Επί των ημερών του νέου συστήματος που αυτός εισήγαγε το 2016, οι Τούρκοι έχουν κατακτήσει τρεις ευρωλίγκες (2 η Εφές και 1 η Φενέρ).
  • Υπήρξε και χρονιά με 4 Τουρκικές ομάδες στη διοργάνωση καθώς είχαν προστεθεί η Νταρουσάφακα και η Γαλατασαράι.
  • Με το νέο σύστημα, ούτε μία χρονιά δεν υπήρξε χωρίς Τουρκική ομάδα στον τελικό.
  • Το final four κάθε 2-3 χρόνια πηγαίνει στην Κωνσταντινούπολη!
  • Επίσης, οι χορηγοί προέρχονται κατά κύριο λόγο από την Τουρκική αγορά με προεξάρχουσα τη χορηγία της Turkish Airlines που έχει δώσει και το όνομά της στη Λίγκα.

Αντίθετα οι ομάδες με τη μεγαλύτερη παράδοση και ιστορία στο Ευρωπαϊκό μπάσκετ, όπως Ελληνικές ομάδες μαζί με τη Ζαλγκίρις, την Μακάμπι και την ΤΣΣΚΑ ήταν αυτές που πέτυχαν την ανατροπή.

  • Είναι οι ομάδες που γεμίζουν τα γήπεδα όπως η Ζαλγκίρις, ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός.
  • Είναι οι ομάδες που δίνουν χρώμα στα final four προκαλώντας αίσθηση σε όλη την Ευρώπη, όπως ο Ολυμπιακός στο Βελιγράδι
  • Είναι οι ομάδες που φέρνουν το χρήμα στη λίγκα με τα τηλεοπτικά δικαιώματα που πετυχαίνουν στις αγορές τους όπως οι Ελληνικές ομάδες, η Μακάμπι, κτλ.
Οι υγιείς δυνάμεις του Ευρωπαϊκού μπάσκετ είναι αυτές που ανέτρεψαν τον Μπερτομέου.

Μέσα που στηρίζουν τον Παναθηναϊκό προσπαθούν να μας πείσουν ότι πρωταγωνιστής της ανατροπής ήταν η ομάδα του Δημήτρη Γιαννακόπουλου. Ωστόσο είναι γνωστό σε όλο το Ευρωπαϊκό μπάσκετ ότι όλες οι διαδικασίες της ανατροπής ξεκίνησαν εδώ και ένα χρόνο από την πανίσχυρη Μακάμπι, όπως διαβάζαμε και πέρυσι στα ρεπορτάζ των αθλητικών sites. Ο Παναθηναϊκός μπορεί να γκρίνιαζε για χρόνια κυρίως λόγω διαιτησίας και πειθαρχικών ποινών στον Γιαννακόπουλο, αλλά στην ανατροπή συστρατεύθηκε και δεν πρωταγωνίστησε.

Κλείνοντας ας θυμηθούμε αυτό το άρθρο του Γιάννη Kουβόπουλου στο SDNA που ισχυριζόταν ότι ο Ολυμπιακός απολαμβάνει ονειρικές διαιτησίες από την Ευρωλίγκα.


Έκανε μάλιστα λόγο στο άρθρο του για «αγαπημένα παιδιά του Μπερτομέου»!

Αν ο Ολυμπιακός λοιπόν το ήθελε, θα μπορούσε με την ψήφο του να στρατευθεί μαζί με τις Ισπανικές και τις Τούρκικες ομάδες και να κρατήσει τον Μπερτομέου στη θέση του με 6-5 κερδίζοντας και την αιώνια ευγνωμοσύνη του. Δεν το έκανε.

Το παραμύθι δεν πείθει πια κανέναν.

Σχόλια