Τι ισχύει με τις φήμες για έλεγχο της Premier League στον Μαρινάκη



Από το πρωί βουίζουν οι φήμες ότι το νομικό τιμ της Premier League στην Αγγλία θα περάσει από μικροσκόπιο ελέγχου τον Βαγγέλη Μαρινάκη λόγω των νομικών περιπετειών που είχε με την Ελληνική δικαιοσύνη. Η αφορμή για τις φήμες, ήταν ένα σχετικό άρθρο της Daily Mail. Εύλογα αναρωτιούνται πολλοί τι ισχύει ακριβώς. Υπάρχει κάποιος κίνδυνος για την άνοδο της Φόρεστ ή για την παρουσία Μαρινάκη στην ιστορική Αγγλική ομάδα;

Η Αθλητική διαπλοκή δεν διστάζει να αναλύει τέτοιες υποθέσεις και να κάνει νομικές εκτιμήσεις, οι οποίες πάντα δικαιώνονται.

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ

Είναι γεγονός ότι οι Αγγλικές αρχές είναι αυστηρές και τυπικές σε ό, τι έχει να κάνει με την προέλευση των χρημάτων των ιδιοκτητών των ποδοσφαιρικών ομάδων, με το ποινικό τους μητρώο, κτλ. Υπάρχουν ιδιοκτήτες ομάδων στην Ελλάδα που δεν θα τολμούσαν να περάσουν ούτε απ' έξω από τα γραφεία της Premier League.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι Άγγλοι έδιωξαν κυριολεκτικά με τις κλωτσιές από το πρωτάθλημά τους τον Ρώσο Ρομάν Αμπράμοβιτς ιδιοκτήτη της Τσέλσι λόγω των σχέσεών του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Θυμίζουμε επίσης ότι πέρασε μεγάλο χρονικό διάστημα για να εγκριθεί η αγορά των μετοχών της Νιούκαστλ από το ταμείο δημοσίων επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας με τα... ατέλειωτα δισεκατομμύρια πετροδολάρια, λόγω των ανησυχιών για πιθανές διασυνδέσεις με τη δολοφονία του δημοσιογράφου Κασόγκι.

Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΟΥ ΜΑΡΙΝΑΚΗ ΤΟ 2016-2017

Όταν ο Βαγγέλης Μαρινάκης προχώρησε στην αγορά των μετοχών της Νότιγχαμ Φόρεστ, πέρασε από τους σχετικούς ελέγχους της EFL. Είναι γεγονός ότι οι Άγγλοι είναι αυστηροί και τυπικοί. Εκείνη την περίοδο ο Μαρινάκης ήταν επίσημα κατηγορούμενος για κακουργήματα σχετικά με το ποδόσφαιρο και διαβάζαμε και πάλι ότι κινδυνεύει το deal της εξαγοράς της Νότιγχαμ:

Και όμως, παρότι ο Μαρινάκης ήταν κατηγορούμενος, η εξαγορά της Νότιγχαμ ολοκληρώθηκε και πήρε την έγκριση της EFL (English Football League). Ένα χρόνο αργότερα (2018) ασκήθηκαν οι ποινικές διώξεις για το Noor1, αλλά και πάλι δεν άλλαξε το παραμικρό στη στάση των Αγγλικών αρχών.

Σήμερα ο Μαρινάκης δεν είναι καν κατηγορούμενος για τα στημένα, καθώς αθωώθηκε από όλες τις σχετικές κατηγορίες με ομόφωνες αποφάσεις. Τον Σεπτέμβριο του 2020, με απόφαση της επιτροπής δεοντολογίας της ΕΠΟ απαλλάχθηκε ομόφωνα σε πειθαρχικό επίπεδο και τον Ιανουάριο του 2021 με απόφαση του Τριμελούς εφετείου κακουργημάτων Αθηνών αθωώθηκε ομόφωνα και σε ποινικό επίπεδο!

Αναφορικά με το Noor1 ο ανακριτής ζήτησε να μπει στο αρχείο η υπόθεση λόγω έλλειψης στοιχείων εναντίον του κ. Μαρινάκη αλλά το δικαστικό συμβούλιο έχει ζητήσει παράταση των ερευνών και η υπόθεση δεν έχει κλείσει τυπικά.

ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΤΩΝ ΑΓΓΛΙΚΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ

Σε ό, τι αφορά των καθεστώς των ελέγχων στο Αγγλικό ποδοσφαιρικό σύστημα, πρέπει να αναφέρουμε τα εξής:

Η πρώτη κατηγορία της χώρας (Premier League) είναι αυτοδιοικούμενος συνεταιρισμός (όπως η Super League 1 στην Ελλάδα). Η δεύτερη κατηγορία (Τσάμπιονσιπ), η τρίτη κατηγορία (League 1) και η τέταρτη κατηγορία (League 2) διοικούνται από την EFL (English Football League).

Όσο λοιπόν η Νότιγχαμ αγωνιζόταν στην EFL Championship (Β εθνική) αρμόδια ποδοσφαιρική αρχή για έλεγχο ήταν η EFL. Από τη στιγμή που θα αγωνίζεται στην Premier League, αρμόδια ποδοσφαιρική αρχή για έλεγχο είναι η ίδια η Premier League.

Συνεπώς, η Premier League είναι υποχρεωμένη κάθε φορά που μία ομάδα προβιβάζεται να ελέγχει τον ιδιοκτήτη της. Ωστόσο οι έλεγχοι και τα κριτήρια δεν είναι διαφορετικά στην Premier League από ό,τι στην Τσάμπιονσιπ. Ο Μαρινάκης εγκρίθηκε από την Τσάμπιονσιπ ενώ ήταν κατηγορούμενος, άρα προφανώς δεν θα απορριφθεί από την Premier League τώρα που έχει αθωωθεί!

Άλλωστε το ίδιο το άρθρο της Daily Mail που αναφέρθηκε σήμερα στον έλεγχο της Premier League προς τον Μαρινάκη, το ξεκαθαρίζει μέσα στο κείμενό του:


«Ο 54χρονος, ο οποίος μεγάλωσε μια μικρή οικογενειακή ναυτιλιακή επιχείρηση σε έναν τεράστιο στόλο δεξαμενόπλοιων και πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων αξίας άνω των 2 δισεκατομμυρίων λιρών, δεν φαίνεται να παραβιάζει κανέναν από τους όρους αποκλεισμού της Premier League, οι οποίοι περιλαμβάνουν ποινικές καταδίκες που δεν έχουν εκτιθεί, έκπτωση του δικαιώματος να ασκεί προεδρία ή να υπόκειται σε διαδικασία αφερεγγυότητας».

Σχόλια