Μαρινάκης: Σοκάρουν τα χρυσά επιχειρηματικά deals!

Το άγγιγμα του Μίδα φαίνεται ότι έχει ο μεγαλοεπιχειρηματίας Βαγγέλης Μαρινάκης σε όλα τα deals που κάνει πετυχαίνοντας να δώσει το έλασσον και να κερδίζει σταθερά το μείζον.

Το διαπιστώσαμε χθες ξανά με την άνοδο της Νότιγχαμ Φόρεστ στην Premier League. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης μπορεί να δαπάνησε την πενταετία που είναι ιδιοκτήτης της ομάδας κεφάλαια 100 εκατομμυρίων ευρώ από την προσωπική του περιουσία για να φέρει την ιστορική Αγγλική ομάδα στην Premier League, αλλά πλέον, με μία μόνο χρονιά στα μεγάλα σαλόνια, τα έσοδα θα ξεπεράσουν τα 200 εκατομμύρια ευρώ...

Η ΝΟΤΙΓΧΑΜ

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης είδε την περίοδο 2016/17 μία μεγάλη ευκαιρία. Η Νότιγχαμ κινδύνευε με υποβιβασμό στην τρίτη κατηγορία και ο τότε ιδιοκτήτης της Αλ Φασαουί ήταν κόκκινο πανί για τους φίλους της ομάδας. Αυτός ο συνδυασμός οδήγησε να αγοράσει την ομάδα σε πολύ χαμηλή τιμή παρότι δαπάνησε χρήματα για να την αναβαθμίσει. Τελικά την τελευταία αγωνιστική η ομάδα σώθηκε από τον υποβιβασμό στην ισοβαθμία και ο Μαρινάκης απέκτησε τις μετοχές.

Σήμερα, με την παρουσία της ομάδας στην Premier League, συνδυαστικά με τη μεγάλη βάση οπαδών και την ιστορία του κλαμπ, αν ο Μαρινάκης ήθελε να πουλήσει την Νότιγχαμ, τα 200 εκατομμύρια ευρώ θα ήταν μία τιμή βάσης. Πόσο μάλλον αν η ομάδα δεν υποβιβαστεί... Ήδη λοιπόν μιλάμε για ένα απίστευτο deal.

ΤΟ MEGA ΚΑΙ Ο ΔΟΛ

Δεν είναι όμως μόνο η Νότιγχαμ. Ο Μαρινάκης έχει κάνει πλάκα και σε άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις. Τον Νοέμβριο του 2019 κέρδισε στον πλειοδοτικό διαγωνισμό για το σήμα και το αρχείο του Mega δίνοντας προσφορά 33.999.999 ευρώ. Απέναντί του συνασπίστηκαν μαζί Σαββίδης-Βαρδινογιάννης-Κυριακού που προσέφεραν 33.000.000 ευρώ και έχασαν στον διαγωνισμό!

Μετά όλοι έμειναν να αναρωτιούνται...

Και στον ΔΟΛ αντίστοιχα ο Βαγγέλης Μαρινάκης πλειοδότησε στον διαγωνισμό κερδίζοντας τους τίτλους και το αρχείο για τα μέσα του οργανισμού (Τα Νέα, Το Βήμα, in.gr, κτλ) προσφέροντας 22,89 εκατομμύρια έναντι προσφοράς 21 εκατομμυρίων της κυπριακής εταιρείας Vegata (φήμες ανέφεραν ότι ήταν συμφερόντων Μελισσανίδη) και προσφοράς 11 εκατομμυρίων του Ιβάν Σαββίδη.

Η ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Περιττό να αναφερθούμε στο χώρο της ναυτιλίας, όπου ο Βαγγέλης Μαρινάκης είναι από τους ισχυρότερους εφοπλιστές παγκοσμίως. Εντελώς ενδεικτικά θα σας παραθέσουμε δύο deals που έκανε πέρυσι σε διάστημα περίπου ενός μήνα:
Τον Απρίλιο πούλησε δύο container vessels (πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων) έναντι 195 εκατομμυρίων δολαρίων με κέρδος 35,4%. Το καθαρό κέρδος του εφοπλιστή από αυτή την κίνηση ήταν 51 εκατομμύρια δολάρια. Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι όσο καιρό είχε τα πλοία αυτά στην ιδιοκτησία του αποκόμισε από τη διαχείρισή τους καθαρό κέρδος 45,7 εκατομμύρια δολάρια. Αθροίστε το κέρδος από τη διαχείριση και το καθαρό κέρδος από την πώληση και καταλήγετε σε συνολικό καθαρό κέρδος 96,7 εκατομμύρια δολάρια.

Τον Μάιο ο Βαγγέλης Μαρινάκης αποκόμισε καθαρό κέρδος 32 εκατομμύρια ευρώ κυριολεκτικά από το τίποτα! Πούλησε απλώς συμβόλαια ναυπήγησης τεσσάρων πλοίων που είχε παραγγείλει σε ναυπηγεία της Κορέας. 32 εκατομμύρια ευρώ καθαρό κέρδος με μία κίνηση...

ΟΙ ΧΡΥΣΕΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΠΑΙΚΤΩΝ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ

Ακόμα και εντός του Ολυμπιακού, εποχή έχουν αφήσει τα ποδοσφαιρικά deals του Βαγγέλη Μαρινάκη με τις χρυσές πωλήσεις παικτών της ομάδας, όπως Ποντένσε (Γουλβς-25 εκατομμύρια), Ρέτσος (Λεβερκούζεν-22 εκατομμύρια), Τσιμίκας (Λίβερπουλ-16 εκατομμύρια), Μιλιβόγεβιτς (Κρίσταλ Πάλας-15 εκατομμύρια), Μήτρογλου (Φούλαμ-15 εκατομμύρια), Μανωλάς (Ρόμα-13 εκατομμύρια) Ιντέγε (Κίνα-11 εκατομμύρια), Σάμαρης (Μπενφίκα-10 εκατομμύρια), Μιραλάς (Έβερτον-7,5 εκατομμύρια), Μαζουακού (Γουέστ Χαμ-7,2 εκατομμύρια), κτλ. Με αυτά τα έσοδα ο Ολυμπιακός είναι υγιής, ισχυρός και

ΤΑ 18 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΤΗΣ COSMOTE

Δεν έχουν περάσει πολλές μέρες που ο Μαρινάκης πέτυχε ένα ακόμα εντυπωσιακό deal με τα τηλεοπτικά δικαιώματα του Ολυμπιακού τα οποία πούλησε στην Cosmote TV έναντι 18 εκατομμυρίων ευρώ για την επόμενη τριετία. Φυσικά αν αθροιστούν τα τηλεοπτικά δικαιώματα ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Παναθηναϊκού, μετά βίας προσεγγίζουν το ποσό αυτό.

ΛΟΙΠΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Εντυπωσιακό είναι και το ξεκίνημα της επιχείρησης marketplace του ομίλου Μαρινάκη «Shopflix» με μία εντυπωσιακή διαφημιστική καμπάνια και απανωτές νέες συνεργασίες, ενώ πετυχημένη είναι και η πολιτική του δράση στο Δήμο Πειραιά όπου ο συνδυασμός του «Πειραιάς νικητής» με δήμαρχο τον συνεργάτη του Γιάννη Μώραλη βρίσκεται στην εξουσία από το 2014.

Σχόλια