Αποκαλύπτουμε την αλήθεια για τα ΙΕΚ Ξυνή και γιατί το χάντμπολ πόνεσε τόσο!

Ο πόνος για την κατάκτηση του πρωταθλήματος από τον Ολυμπιακό στο χάντμπολ παρά το μειονέκτημα έδρας και παρά το -4 με το οποίο ξεκίνησαν οι ερυθρόλευκοι τη σεζόν είναι πολύ μεγαλύτερος από όσο μπορεί να αντιληφθεί κανείς. Και θα το εξηγήσουμε:

Στο ποδόσφαιρο το γνωρίζουμε. Κυρίαρχος είναι ο Ολυμπιακός. Όποια και αν είναι η διοίκηση της ΕΠΟ και με κάθε εθνικότητα διαιτητών, το πρωτάθλημα πηγαίνει στο λιμάνι.

Στο πόλο επίσης το γνωρίζουμε ότι σε άνδρες και γυναίκες ο Ολυμπιακός έχει στήσει δυναστεία στην Ελλάδα με τεράστιες διακρίσεις και στην Ευρώπη.

Στο μπάσκετ επίσης μετά τον θρίαμβο του Μέχρι τέλους ήταν απόλυτα αναμενόμενο ότι ο Ολυμπιακός θα είναι ο μοναδικός πρέσβης της χώρας μας και απόλυτα λογικό να κατακτήσει το κύπελλο και να είναι φαβορί για το πρωτάθλημα με πλεονέκτημα έδρας.

Στο μπάσκετ γυναικών ο Ολυμπιακός είναι αχτύπητος εδώ και 6 χρόνια φτάνοντας ακόμα και σε αήττητο σερί 137-0! Δεν εξέπληξε λοιπόν κανέναν το φετινό νταμπλ.

Στο χάντμπολ όμως δεν το περίμεναν. Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε τη χρονιά με μείον 4 βαθμούς, βρέθηκε στους τελικούς του πρωταθλήματος με μειονέκτημα έδρας και παρότι είχε μονίμως προκλητικά κακές διαιτησίες κατάφερε να σπάσει την έδρα της ΑΕΚ και να αναδειχθεί πρωταθλητής με σκορ σειράς 3-1 παρότι είχε υποτριπλάσιο μπάτζετ!

Το πλήγμα είναι ακόμα μεγαλύτερο για την ΑΕΚ, καθώς την ώρα που στο ποδόσφαιρο καταρρέει αγωνιστικά και στο μπάσκετ μαζεύει το ένα ban μετά το άλλο φτάνοντας σε παγκόσμιο ρεκόρ, η τελευταία ελπίδα της ένωσης για έναν τίτλο φέτος στον ομαδικό αθλητισμό, ήταν το χάντμπολ όπου έχει παράδοση ετών και ισχυρό χρηματοδότη. Δεν τα κατάφερε, ενώ δεν πήρε ούτε το κύπελλο καθώς έχασε στον τελικό από την Πυλαία!

Θυμίζουμε επίσης ότι πριν από δύο χρόνια η ΑΕΚ πήρε πρωτάθλημα στο χάντμπολ στα χαρτιά επί πανδημίας πριν τελειώσει η σεζόν και χωρίς να έχει γίνει το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό!

Η ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ

Φυσικά οι προπαγανδιστές αναφέρονται στη συγχώνευση του Ολυμπιακού με την ομάδα των ΙΕΚ Ξυνή προσπαθώντας να υποτιμήσουν τον Ολυμπιακό που μπήκε στο χάντμπολ μέσω έτοιμης ομάδας αντί να ξεκινήσει από τις χαμηλότερες κατηγορίες.

Ξεχνούν ότι ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ Η ΑΕΚ!

  • Γιατί λοιπόν δεν μας θυμίζουν ότι η ΑΕΚ προήλθε από συγχώνευση με την ομάδα της Ηλιούπολης;
  • Γιατί δεν μας θυμίζουν ότι η ΑΕΚ δεν δημιούργησε δική της ομάδα από το μηδέν για να ανέβει σταδιακά κατηγορία, αλλά μπήκε στο χώρο του χάντμπολ με έτοιμη ομάδα;
  • Η ΑΕΚ δεν κέρδισε μόνο κατηγορίες αλλά και αθλητές, εμπειρία και τεχνογνωσία μέσω υπάρχοντος ενεργού σωματείου.

Η ΑΕΚ το έκανε λοιπόν στο χάντμπολ (Ηλιούπολη) και πολύ καλά έκανε, γιατί και νόμιμο είναι και ηθικό είναι. Μάλιστα η ΑΕΚ το έκανε και στο βόλεϊ γυναικών (Αλσούπολη).

Το ίδιο έκανε ο Ολυμπιακός στο χάντμπολ (ΙΕΚ Ξυνή) και στο μπάσκετ γυναικών (Ελληνικό).

Tο ίδιο έκανε και ο ΠΑΟΚ στο ποδόσφαιρο γυναικών (Ολυμπιάδα) και στο χάντμπολ (Τρίτωνας).


Tο ίδιο έκανε και ο Παναθηναϊκός στο futsal (Αθήνα 90) παρότι στη συνέχεια μετάνιωσε, ενώ ο Παναθηναϊκός το είχε κάνει (ουσιαστικά και όχι τυπικά) και στο μπέιζμπολ (Σπάρτακος Γλυφάδας).

Παρόλα αυτά μιλάνε μόνο για τον Ολυμπιακό. Σύμφωνα με τη δική τους λογική, όταν ο Ολυμπιακός χάνει στο χάντμπολ είναι Ολυμπιακός και κάνουν καζούρα, ενώ όταν κερδίζει είναι ΙΕΚ Ξυνή άρα δεν δικαιούται να χαρεί!


Σήμερα διαβάσαμε ότι ο Ολυμπιακός πήρε πρωτάθλημα φέτος με 3 διαφορετικά ΑΦΜ/ονομασίες. Πέραν των όσων είδαμε παραπάνω για τις συγχωνεύσεις, αξίζει να δούμε τι συμβαίνει και με τα ΑΦΜ και με τις ονομασίες...

ΑΦΜ
Καταρχάς ο ερασιτέχνης κάθε ομάδας έχει έναν αριθμό φορολογικού μητρώου. Δεν υπάρχει διαφορετικό ΑΦΜ για κάθε τμήμα (πχ βόλεϊ, πόλο, κτλ). Ένα ΑΦΜ έχει ο Ολυμπιακός Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς, ένα ΑΦΜ έχει ο Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος, ένα ΑΦΜ έχει η Αθλητική Ένωση Κωνσταντινούπολης, κ.ο.κ.

Επίσης οι ΠΑΕ (ποδόσφαιρο) και οι ΚΑΕ (μπάσκετ) ως ανώνυμες εταιρείες έχουν πάντα υποχρεωτικά διαφορετικό ΑΦΜ από τον ερασιτέχνη ο οποίος είναι άλλο νομικό πρόσωπο. Οι ΠΑΕ και οι ΚΑΕ είναι εταιρείες κερδοσκοπικού χαρακτήρα με μετόχους και ο ερασιτέχνης είναι σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με μέλη. Στις ΠΑΕ και στις ΚΑΕ πρόεδρος και Δ.Σ. ορίζονται όποιοι επιθυμεί ο μεγαλομέτοχος. Στον ερασιτέχνη γίνονται εκλογές μεταξύ των μελών.

Συνεπώς ήδη φέτος, ο Παναθηναϊκός κατέκτησε με άλλο ΑΦΜ το κύπελλο στο ποδόσφαιρο (ΠΑΕ), με άλλο ΑΦΜ το σούπερ καπ στο μπάσκετ (ΚΑΕ) και με άλλο ΑΦΜ τους τρεις τίτλους στο βόλεϊ (ερασιτέχνης).

Επίσης μην ξεχνάμε ότι η ΑΕΚ έχει αλλάξει ΑΦΜ στο ίδιο άθλημα, στο ποδόσφαιρο, καθώς δημιουργήθηκε νέα εταιρεία δεδομένου ότι η παλιά είναι καταχρεωμένη... Διαφορετικό ΑΦΜ είχε η ΠΑΕ ΑΕΚ που πήρε πρωτάθλημα το 1994 και εντελώς διαφορετική εταιρεία με άλλο ΑΦΜ κατέκτησε το πρωτάθλημα το 2018! Αντίθετα, η ΠΑΕ Ολυμπιακός είναι η ίδια εταιρεία με το ίδιο ΑΦΜ από την πρώτη ημέρα που ιδρύθηκε όταν ιδρύθηκαν η ΠΑΕ στην Ελλάδα και το ποδόσφαιρο έγινε επαγγελματικό (1979) μέχρι σήμερα.


Πάνω το νέο ΑΦΜ της ΠΑΕ ΑΕΚ με το οποίο κατέκτησε το κύπελλο του 2016 και το πρωτάθλημα του 2018. Κάτω το ΑΦΜ που είχε η ΠΑΕ ΑΕΚ στην προηγούμενη ιστορία της...

ΟΙ ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ

Στο θέμα τις ονομασίας, αναφέρονται στη σημερινή ονομασία «Ολυμπιακός ΙΕΚ Ξυνή» με υπονοούμενα για τη συγχώνευση, παρότι πρόκειται για χορηγική ονοματοδοσία όπως ο «Παναθηναϊκός superfoods» στο μπάσκετ ή παλαιότερα η «Σκόντα Ξάνθη» στο ποδόσφαιρο.

Θυμίζουμε ότι φέτος ο ΠΑΟ κατέκτησε το σούπερ καπ στο μπάσκετ ως «Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ» και τους υπόλοιπους τίτλους ως Παναθηναϊκός!

Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ

Επειδή λοιπόν μίλησαν για ονομασίες, ας κλείσουμε βλέποντας τι ισχύει ιστορικά με τον Παναθηναϊκό...

 Το 1908 ο Γεώργιος Καλαφάτης αποχώρησε μαζί με άλλους 40 αθλητές από τον Πανελλήνιο και ίδρυσε τον Ποδοσφαιρικό Όμιλο Αθηνών (Π.Ο.Α.). Η ίδια η αρχική ονομασία καταδείκνυε ότι επρόκειτο για ένα καθαρά ποδοσφαιρικό σωματείο αντίθετο στην πολυαθλητική φύση που θέλουν να τονίσουν σήμερα οι ιστορικοί του συλλόγου. Τα χρώματα του συλλόγου ήταν το κόκκικο και το λευκό.




Από το 1910 μέχρι το 1920 η ονομασία ήταν «Πανελλήνιος Ποδοσφαιρικός Όμιλος» διατηρώντας δηλαδή την μονόπλευρη ποδοσφαιρική φύση του συλλόγου.


Από το 1920 μέχρι το 1922 η ονομασία ήταν «Πανελλήνιος Ποδοσφαιρικός και Αγωνιστικός Όμιλος». Ήταν μία ιστορική καμπή καθώς τότε έγινε σήμα το Τριφύλλι, τότε τα χρώματα έγιναν πράσινα και τότε ο σύλλογος έγινε για πρώτη φορά πολυαθλητικός.


Το 1922 εκδηλώνεται η πρόθεση να αλλάξει ξανά η ονομασία σε «Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος» (Π.Α.Ο.) κάτι που γίνεται επισήμως το 1924.

Μέχρι το 1920 δεν υπήρχε τριφύλλι, ενώ μέχρι το 1924 δεν υπήρχε Παναθηναϊκός. Αν κάποιος έβρισκε μια μηχανή του χρόνου και γυρνούσε το χρόνο πίσω και πήγαινε στο 1918 να βρει τον Γεώργιο Καλαφάτη δέκα χρόνια μετά την ίδρυση του σωματείου του, θα μπορούσε να γινει αυτός ο διάλογος:

«- Κύριε Καλαφάτη έρχομαι από το μέλλον!

- Γεια σου παιδί μου!

- Ήθελα να σας πω ότι ο Παναθηναϊκός σας υπάρχει ακόμα, είναι ισχυρός και δημοφιλής σε όλη την Ελλάδα!

- Ποιος Παναθηναϊκός παιδί μου; Μήπως κάνεις κάτι λάθος;

- Ο Παναθηναϊκός σας κύριε Καλαφάτη. Το ένδοξο σωματείο με σήμα το Τριφύλλι!

- Σε ποιο τριφύλλι αναφέρεσαι παιδί μου; Μήπως ήθελες να πας σε άλλη εποχή;

- Κύριε Καλαφάτη δεν έχω πολύ χρόνο! Θέλω να σας πω ότι το σωματείο που ιδρύσατε σας τιμάει διαρκώς! Σκεφτείτε ότι κατέκτησε 6 πρωταθλήματα Ευρώπης στο άθλημα της καλαθοσφαίρισης!

- Σίγουρα κάνεις λάθος παιδί μου. Ο σύλλογος που ίδρυσα εγώ είναι αποκλειστικά και μόνο ποδοσφαιρικός. Δεν ασχολείται με άλλα αθλήματα».

Αντίθετα ο Ολυμπιακός ήταν πάντα Ολυμπιακός σύνδεσμος φιλάθλων Πειραιώς και ήταν πάντα πολυαθλητικός. Από την πρώτη ημέρα της ίδρυσης του μέχρι και σήμερα που ετοιμάζεται να γιορτάσει το ιωβηλαίο των 100 χρόνων...

Ας μην μιλάνε λοιπόν κάποιοι ούτε για συγχωνεύσεις, ούτε για ΑΦΜ, ούτε για ονομασίες...

Σχόλια