Ο ΠΑΟ μπαίνει στην εποχή της ακμής, ο ΠΑΟΚ στην εποχή της παρακμής

Δεν χωράει πλέον καμία αμφιβολία. Η πενταετία 2017-2022 που κατέστησε τον ΠΑΟΚ δεύτερη δύναμη του Ελληνικού ποδοσφαίρου ανήκει στο παρελθόν. Η επιστροφή του Παναθηναϊκού είναι ξεκάθαρη σε κάθε τομέα. Και μπορεί η κορυφή να είναι ερυθρόλευκη χωρίς να μπορεί να απειληθεί, αλλά η σημειολογική δεύτερη θέση θα αποτελέσει σύντομα ένα ξεχασμένο όνειρο για την ομάδα της Βόρειας Ελλάδας...

Θα αναλύσουμε τα στοιχεία που δείχνουν ότι ο ΠΑΟΚ αποχαιρετάει τα όνειρα του και ο Παναθηναϊκός τα υποδέχεται...

Ο ΣΑΒΒΙΔΗΣ ΤΟΥ 2017 ΚΑΙ Ο ΣΑΒΒΙΔΗΣ ΤΟΥ 2022

Πριν από 5 χρόνια, ο Ιβάν Σαββίδης είχε εισέλθει με ορμητική διάθεση στο χώρο του ποδοσφαίρου, αλλά και στην Ελληνική οικονομία γενικότερα.

Ο ΠΑΟΚ είχε το λεγόμενο απεριόριστο μπάτζετ, οι εταιρίες του Σαββίδη ήταν χορηγοί του πρωταθλήματος, ενώ ο ίδιος ενεπλάκη στα ΜΜΕ διεκδικώντας τον ΔΟΛ, αποκτώντας τηλεοπτική άδεια, στήνοντας το OPEN και αποκτώντας τους τίτλους του Πήγασου. Αγόρασε τη Σουρωτή, ξενοδοχειακές μονάδες και έστησε πάσης φύσεως επιχειρήσεις στη Βόρεια Ελλάδα.

Όλα αυτά πάγωσαν στις αρχές του 2020. Η ορμή του Ιβάν Σαββίδη κόπηκε μαχαίρι και ο ίδιος δεν εμφανίστηκε ξανά δημόσια παρά μόνο μέσω τηλεδιασκέψεων. Ακόμα και στην υποτιθέμενη πορεία του ΠΑΟΚ στο Conference League, ο κ. Σαββίδης δεν εμφανίστηκε ποτέ στις σουίτες της Τούμπας. Σύμφωνα με δημοσιεύματα μάλιστα ετοιμάζεται να πουλήσει το OPEN.

Οι δικαιολογίες για το φόβο του λόγω πανδημίας δεν πείθουν πια δυόμιση χρόνια μετά. Τα αίτια δεν τα γνωρίζουμε και δεν μας αφορούν κιόλας. Ειναι ξεκάθαρο ότι ο ΠΑΟΚ ιδιοκτησιακά περνάει από την εποχή της ακμής στην εποχή της παρακμής...

Ο ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ ΤΟΥ 2017 ΚΑΙ Ο ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ ΤΟΥ 2022

Από την άλλη μεριά, το 2017 ο Γιάννης Αλαφούζος εκδήλωσε πρόθεση να πουλήσει την ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Αγοραστής δεν βρέθηκε. Το ποδοσφαιρικό περιβάλλον δεν τον σήκωνε. Το πολιτικό περιβάλλον της εποχής επίσης. Το 2018 ο Παναθηναϊκός τιμωρήθηκε από την ΟΥΕΦΑ με τριετή αποκλεισμό από την Ευρώπη.

Ο Παναθηναϊκός απέφυγε τελικά τον υποβιβασμό με αλλαγή του κανονισμού για την αδειοδότηση. Τα χρόνια που ακολούθησαν, ο κ. Αλαφούζος, με σφιχτή οικονομική πολιτική, σχεδόν μηδένισε το χρέος του Παναθηναϊκού. Ο ίδιος σήμερα διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με την κυβέρνηση και με τον Δήμο Αθηναίων, ενώ και οι ναυτιλιακές του επιχειρήσεις παρουσιάζουν αυξημένη κερδοφορία.

ΓΗΠΕΔΙΚΟ

Την ώρα που στο θέμα της ανακατασκευής της Τούμπας δεν υπάρχει καμία εξέλιξη, σήμερα μπήκαν οι υπογραφές ανάμεσα σε ΠΑΕ Παναθηναϊκός, εργασιτέχνη Παναθηναϊκό, κυβέρνηση, τράπεζες και δήμο Αθηναίων για το γήπεδο στον Βοτανικό.

Το έργο αυτό, παρόλες τις επιφυλάξεις μερίδας ρομαντικών φίλων του τριφυλλιού, σίγουρα θα αναβαθμίσει τον ποδοσφαιρικό Παναθηναϊκό καθιστώντας τον ισχυρότερο μέγεθος και δειχνει τη γενικότερη κινητικότητα που υπάρχει γύρω από το ποδοσφαιρικό τμήμα του που μέχρι πρότινος ήταν σε μηχανική υποστήριξη.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ

Όταν υπάρχει διοικητική και οικονομική υγεία, αυτό αντανακλά και στο αγωνιστικό κομμάτι. Έτσι φέτος ο Παναθηναϊκός εξασφάλισε Ευρωπαϊκό εισιτήριο μετά από χρόνια και κατέκτησε τον πρώτο του τίτλο μετά το 2013, το κύπελλο Ελλάδας.

Αντίθετα ο ΠΑΟΚ έμεινε άτιτλος και το κερασάκι στην τούρτα ήταν οι 11 συνεχόμενοι αγώνες χωρίς νίκη σε κάθε διοργάνωση.

Σε κάθε επίπεδο, το μήνυμα είναι πάντως ξεκάθαρο: Η εποχή της ακμής του ΠΑΟΚ πέρασε. Αντίστοιχα παρήλθε και η εποχή της παρακμής του Παναθηναϊκού. Οι ψαγμένοι μπορούν να το διαπιστώσουν βλέποντας τη στάση ορισμένων αθλητικών μέσων ενημέρωσης που λειτουργούσαν ερωτικά για τον ΠΑΟΚ. Τώρα που η κατάσταση δυσκολεύει, επιστρέφουν στα γνώριμα πράσινα λημέρια εγκαταλείποντας το σκάφος που δείχνει να μπάζει νερά με κίνδυνο να βυθιστεί...

Θα μπορέσει όμως το τριφύλλι να απειλήσει την ερυθρόλευκη αυτοκρατορία; Αυτή είναι μια άλλη ιστορία...

Σχόλια