Φάκελος Μαρινάκης-άνοδος Νότιγχαμ: Τι σημαίνει για τον Ολυμπιακό, ποιοι υποφέρουν-Όλη η αλήθεια

Η Νότιγχαμ Φόρεστ ήταν ο μεγάλος θριαμβευτής του τελικού των playoffs ανόδου της Championship στην Αγγλία νικώντας στο Γουέμπλεϊ την Χάντερσφιλντ με σκορ 1-0. Έτσι μετά από 23 ολόκληρα χρόνια, η ιστορική Αγγλική ομάδα (την τροπαιοθήκη της οποίας κοσμούν δύο κύπελλα πρωταθλητριών Ευρώπης και ένα πρωτάθλημα Αγγλίας), επιστρέφει στα μεγάλα σαλόνια του Αγγλικού ποδοσφαίρου εξασφαλίζοντας πακτωλούς χρημάτων που εκτιμώνται σε 300 εκατομμύρια ευρώ μαζί με χορηγίες και εισιτήρια.

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης γίνεται ο πρώτος Έλληνας επιχειρηματίας που είναι ιδιοκτήτης ομάδας που αγωνίζεται στο κορυφαίο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου του κόσμου. Στο πρωτάθλημα που δεν κατάφερε να μείνει ο Αμπράμοβιτς, κατάφερε να μπει ο Μαρινάκης!

Οι κορυφαίες αθλητικές λίγκες του κόσμου σε όλα τα σπορ. Πλέον η Premier League έχει Έλληνα ιδιοκτήτη.

Στο άρθρο αυτό, θα δούμε πόσο οδυνηρή εξέλιξη θα αποδειχθεί για πολλούς στην Ελλάδα η άνοδος της Νότιγχαμ και τι ακριβώς σημαίνει για τον Ολυμπιακό.

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ

Η επιτυχημένη παρουσία του Βαγγέλη Μαρινάκη στο Ελληνικό ποδόσφαιρο και οι επιχειρηματικοί του δεσμοί με την Αγγλία τον οδήγησαν να ενδιαφερθεί να επενδύσει στο Αγγλικό ποδόσφαιρο με μεγάλο στόχο τη χρυσοφόρα Premier League.

Τον Δεκέμβριο του 2012 ένα δημοσίευμα του Indepedent έκανε λόγο για ενδιαφέρον Μαρινάκη να επενδύσει στο Αγγλικό ποδόσφαιρο:

Έναν χρόνο αργότερα, υπήρξαν φήμες ότι ενδιαφέρεται για την αγορά των μετοχών της Κρίσταλ Πάλας κάτι που δεν προχώρησε.


Η ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΝΟΤΙΓΧΑΜ ΚΑΙ ΤΙ ΕΛΕΓΑΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Το ενδιαφέρον για τη Νότιγχαμ ξεκίνησε το 2016 όταν ο Έλληνας εφοπλιστής εκδήλωσε ενδιαφέρον για την αγορά των μετοχών της ιστορικής Αγγλικής ομάδας, καθώς ο προηγούμενος ιδιοκτήτης Αλ Χασαουί αποτελούσε κόκκινο πανί για τους οπαδούς της ομάδας. 

Τότε ήταν που διαβάσαμε ότι ο Μαρινάκης δεν θα μπορέσει αγοράσει την Νότιγχαμ γιατί δεν θα το δεχτούν οι Αγγλικές αρχές επειδή κατηγορείται για την εγκληματική οργάνωση στην Ελλάδα!

Τελικά και τη Νότιγχαμ αγόρασε το 2017 και για την εγκληματική απαλλάχθηκε το 2021:

Ήδη για πολλούς η αγορά της Φόρεστ από μόνη της, ήταν ένα χτύπημα που πόνεσε πολύ.

Δεν ήταν εύκολο να βλέπουν τον μισητό σε αυτούς Έλληνα εφοπλιστή, να αγοράζει μια ομάδα που εχει αναδειχθεί στο παρελθόν 2 φορές πρωταθλήτρια Ευρώπης και μάλιστα back to back. Όσα Τσάμπιονς λιγκ έχει στην τροπαιοθήκη της η Γιουβέντους έχει και η Νότιγχαμ...

Δεν ήταν εύκολο να βλέπουν τις ποδοσφαιρικές αρχές στη Μέκκα του ποδοσφαίρου, την Αγγλία που έχουν αυστηρούς περιορισμούς, να υποδέχονται τον μεγάλο εχθρό τους...

Αμέσως οι ελληναράδες χωρίστηκαν σε τρεις κατηγορίες:

  • Σε αυτούς που πίστεψαν ότι ο Μαρινάκης αγόρασε την Φόρεστ γιατί εγκαταλείπει τον Ολυμπιακό:

  • Σε αυτούς που πίστεψαν ότι με τον Μαρινάκη στο τιμόνι η Νότιγχαμ θα υποβιβαστεί:


  • Και σε αυτούς που έλεγαν ότι οι Άγγλοι δεν αστειεύονται και θα βάλουν τον Μαρινάκη φυλακή:
Εν τέλει ο Μαρινάκης δεν εγκατέλειψε τον Ολυμπιακό, αλλά κατέκτησε τρία ακόμα εμφατικά πρωταθλήματα και ένα κύπελλο Ελλάδας.

Επίσης, η Νότιγχαμ όχι απλά δεν υποβιβάστηκε, αλλά αντίθετα επέστρεψε στην Πρέμιερ Λιγκ μετά από 23 χρόνια, ενώ ο Μαρινάκης δεν μπήκε φυλακή ούτε στην Ελλάδα ούτε στη σοβαρότερη Αγγλία.

Περνάμε στη φετινή σεζόν. Φέτος διαβάσαμε ότι η Νότιγχαμ πάει φουλ για υποβιβασμό και ότι οι οπαδοί της ζητάνε να φύγει ο Μαρινάκης με αφορμή κάποια σχόλια, επειδή έκανε κακό ξεκίνημα στη σεζόν...

Τελικά όχι απλώς δεν υποβιβάστηκε η Νότιγχαμ στην 3η κατηγορία της Αγγλίας, αλλά πήρε την άνοδο στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου, την Premier League. Μιλάμε για μνημειώδη κουβά! Μάλιστα είχε εξαιρετική παρουσία και στο κύπελλο Αγγλίας όπου απέκλεισε την Άρσεναλ και την κάτοχο του κυπέλλου Λέστερ.

Όσο για την άνοδο; 200 εκατομμύρια λίρες! Κοντά στα 240 εκατομμύρια ευρώ! Όσα έχει κερδίσει ο Ολυμπιακός σε όλη την ιστορία του στο Τσάμπιονς λιγκ για τα οποία έχουν σηκώσει τόνους λάσπης και προπαγάνδας... Να τα όλα μαζί και τα 240. Με μία επιταγή σε ένα απόγευμα... Αν υπολογίσουμε μάλιστα τις χορηγίες και τα εισιτήρια τα έσοδα θα είναι πάνω από 300 εκατομμύρια, ειδικά αν λάβουμε υπόψη ότι η Φόρεστ είναι ένα βαρύ και ιστορικό όνομα με πρωταθληματα Ευρώπης και Αγγλίας που θα προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον στη λίγκα.

Κάποτε σκύλιαζαν με τα 25άρια του Τσάμπιονς λιγκ. Τώρα θα σκυλιάζουν με τα 200άρια της Πρέμιερ λιγκ.

Με τι να πρωτοσκυλιάσουν όμως τον τελευταίο καιρό; Με τα 18 εκατομμύρια της Cosmote στον Ολυμπιακό ή με τα 200 της Premier League;

Κίνηση ματ η επένδυση στη Νότιγχαμ λοιπόν. Άλλοι επενδύουν στις ενώσεις και στους βλαχοπροέδρους και άλλοι στα σαλόνια του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Και φανταστείτε απλά να παραμείνει η Φόρεστ στην κατηγορία μερικά χρόνια. Κάθε χρόνος και διακοσάρι. Κάντε τους υπολογισμούς. Απλά μαθηματικά είναι...

Το νέο τους αφήγημα που διαβάσαμε στο SDNA είναι ειρωνείες για τα μέσα ενημέρωσης που πρόσκεινται στον Ολυμπιακό επειδή αναφέρονται στην Νότιγχαμ. Όταν εκείνοι κάνουν ρεπορτάζ για τις επιχειρήσεις κινήσεις του Μελισσανίδη ή του Σαββίδη είναι καλά...

Και τώρα τα πάσης φύσεως trolls-σχολιαστές μπορούν να ξαναζεστανουν το παλιό φαγητό που έλεγαν όταν ο Μαρινάκης αγόρασε την Φόρεστ, ότι δήθεν εγκαταλείπει τον Ολυμπιακό. Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη.

Μπορείτε να ζηλεψετε και να σκυλιάσετε όσο θέλετε.

Αφρίζετε, σκυλιάζετε, πονάτε, λοιδορείτε... Και στο τέλος τι βγαίνει;

  • Εκείνος αθωώνεται, εσείς καταδικάζεστε.
  • Εκείνος παίρνει πρωταθλήματα, εσείς εσωστρέφεια.
  • Εκείνος μπαίνει στην Premier League από όπου εδιωξαν μέχρι και τον Αμπράμοβιτς, ενώ τα αφεντικά σας είναι εξαφανισμένα.
  • Εκείνος θα παίζει με Σίτι, Λίβερπουλ και Τσέλσι τα Σάββατα και ίσως κουνάει σεντόνι με τον Ολυμπιακό τις Τετάρτες και κάποιοι άλλοι θα αλλάζουν προπονητή πριν την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου όπως κάθε χρόνο.
  • Εκείνος παίρνει 18 εκατομμύρια για τα τηλεοπτικά δικαιώματα του Ολυμπιακού και όλοι οι άλλοι μαζί αθροιστικά δεν φτάνουν το ποσό...
  • Εκείνος είναι πλέον παράγοντας σεβαστός στο Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και εσείς δεν είστε πουθενά.

Το ποδόσφαιρο και οι επιχειρήσεις δικαιώνουν αυτούς που επενδύουν και οραματίζονται και τιμωρούν όσους επενδύουν στη λάσπη, το ψέμα και τις συκοφαντίες.

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ

Για τον Ολυμπιακό η άνοδος της Νότιγχαμ μεταφράζεται ευθέως σε εκτόξευση! Και θα το αναλύσουμε:

Η εποχή που ζούμε είναι εξαιρετικά ανταγωνιστική στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Στις μεγάλες Ευρωπαϊκές ομάδες επενδύουν πάμπλουτοι μεγαλοεπιχειρηματίες, μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, ακόμα και πανίσχυρα Κράτη. Αρκεί να αναφέρουμε ότι το Κατάρ έχει αγοράσει την Παρί Σεν Ζερμέν, ότι το Άμπου Ντάμπι έχει αγοράσει τη Μάντσεστερ Σίτι και ότι η Σαουδική Αραβία έχει αγοράσει την Νιούκαστλ.

Το πρώτο κέρδος είναι ότι θα δημιουργηθεί ένας συμμαχικός άξονας Ολυμπιακού - Νότιγχαμ στο κορυφαίο επίπεδο δύο χωρών, όπως αντίστοιχα συμβαίνει με Λειψία και Σάλτσμπουργκ που ανήκουν στην Red Bull. Αυτομάτως υπάρχει άλλη αντιμετώπιση στα σαλόνια της ΟΥΕΦΑ όταν μια ομάδα συνδέεται ευθέως με μια άλλη ομάδα στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου.

Το δεύτερο κέρδος είναι ότι ο ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού θα δει τα ποδοσφαιρικά του ταμεία να γεμίζουν με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Δεν αναφερόμαστε στα κέρδη του από τη ναυτιλία, τα ΜΜΕ, το Shopflix ή οτιδήποτε άλλο. Μιλάμε για το καθαρά ποδοσφαιρικό κομμάτι. Αυτό σίγουρα του δίνει περιθώρια για μεγαλύτερους ελιγμούς και μεγαλύτερη χρηματοδότηση στον Ολυμπιακό. Δεν θα αναφέρουμε περισσότερα, αλλά ο νοών νοείτο.

Το τρίτο κέρδος του Ολυμπιακού είναι ότι θα έχει μία σοβαρή άκρη στην κορυφαία ποδοσφαιρική Λίγκα του κόσμου. Αυτομάτως, θα υπάρξει άλλη αντιμετώπιση της ομάδας από τα γραφεία των μάνατζερ και τους ποδοσφαιριστές.

Το τέταρτο κέρδος έχει να κάνει με τη δυνατότητα μεταγραφών και δανεισμών. Ο Ολυμπιακός έχει ήδη τις ακαδημίες και τη Β ομάδα, αλλά πλέον θα έχει και ένα αδερφικό σωματείο στην κορυφαία ποδοσφαιρική λίγκα του κόσμου από όπου θα μπορεί να αποκτήσει όποιον παίκτη επιθυμεί χωρίς διαπραγματεύσεις, έξοδα και χρονοτριβές.

Το πέμπτο κέρδος είναι ότι οι παίκτες της Νότιγχαμ στην Πρέμιερ λιγκ στους οποίους θα μπορεί να στηρίζεται ανά πάσα στιγμή ο Ολυμπιακός, θα είναι αλλού επιπέδου συγκριτικά με την Τσάμπιονσιπ.

Το έκτο κέρδος είναι τη διεύρυνση των επαφών και των γνωριμιών στην Αγγλία και στην ΟΥΕΦΑ και το μεγάλωμα του ονόματος της ομάδας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

ΤΟ ΠΙΘΑΝΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ

Αν υπάρξει ένα πρόβλημα, αυτό μπορεί να συμβεί μόνο σε μια περίπτωση. Αν η Νότιγχαμ και ο Ολυμπιακός βρεθούν στην ίδια ευρωπαϊκή διοργάνωση (πχ Europa League), οπότε σύμφωνα με τους κανόνες της ΟΥΕΦΑ περί πολυιδιοκτησίας, ο Βαγγέλης Μαρινάκης θα πρέπει να επιλέξει ποια ομάδα θα συμμετάσχει στη διοργάνωση. Αυτό δεν ισχύει αν οι δύο ομάδες βρεθούν σε άλλη διοργάνωση της ΟΥΕΦΑ (πχ Ολυμπιακός στο Champions League και Νότιγχαμ στο Europa League). Αυτό όμως θα είναι περισσότερο ένα πρόβλημα της Νότιγχαμ παρά του Ολυμπιακού.

ΥΓ: Ο Βαγγέλης Μαρινάκης είναι ο ιδιοκτήτης/χρηματοδότης/επενδυτής. Για τη διοίκηση της ομάδας αξίζουν συγχαρητήρια στον γιο του Μιλτιάδη Μαρινάκη και στον συνεργάτη του Β. Μαρινάκη, Σωκράτη Κομινακη.

Σχόλια