Η δίκη για την έκπτωση 3 στελεχών της ΕΠΟ και η εκτίμησή μας


Εκδικάστηκε σήμερα στην επιτροπή δεοντολογίας της ΕΠΟ η αίτηση για την έκπτωση τριών στελεχών της ομοσπονδίας παρότι προσπάθησαν να πάρουν νέα αναβολή της υπόθεσης η οποία είχε προγραμματιστεί αρχικά για τις 15 Απριλίου.

Πρόκειται για μία πολύ σοβαρή δικαστική υπόθεση της ΕΠΟ στην οποία κομβικό ρόλο έχει ο γνωστός δικηγόρος και μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΑΕΛ Αλέξης Κούγιας.

ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ

Θυμίζουμε ότι έως πέρυσι η Super League 2 (Β εθνική), ήταν μια κατηγορία μόλις 12 ομάδων. Ο πρωταθλητής έπαιρνε το εισιτήριο για την Super League 1 και ο 2ος έδινε μπαράζ με τον προτελευταίο της Super League 1.

Στη φετινή σεζόν, με την αναδιάρθρωση του υφυπουργού Αθλητισμού, η Super League 2 έγινε μια κατηγορία-γίγας με 36 ομάδες χωρισμένες σε 2 ομίλους των 18! Ανάμεσά τους οι τέσσερις Β ομάδες των big-4 της Super League 1 και 20 ομάδες που προέρχονται από την Γ εθνική!

Οι πρωταθλητές των δύο ομίλων θα δώσουν μπαράζ. Ο νικητής του μπαράζ θα πάρει το εισιτήριο για την Super League 1 και ο ηττημένος του μπαράζ θα δώσει άλλο μπαράζ με τον προτελευταίο της Super League 1 για μια θέση στα μεγάλα σαλόνια.

Με την αναδιάρθρωση, η άνοδος είναι πολύ δύσκολη υπόθεση. 32 ομάδες διεκδικούν ενάμιση εισιτήριο (οι Β ομάδες των big 4 δεν έχουν δικαίωμα ανόδου).

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΠΟ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΚΟΥΓΙΑ

Η επέκταση-μαμούθ της Super League 2 με την αναδιάρθρωση του υπουργού αθλητισμού, έδωσε εισιτήριο σε ομάδες της Γ εθνικής και φυσικά τέθηκε ζήτημα αδειοδότησης. Το κατά πόσον δηλαδή αυτές οι ομάδες πληρούν τις οικονομικές, κτλ προδιαγραφές της ΕΠΟ για να αγωνιστούν ξαφνικά ως ΠΑΕ στην Super League 2.

Η επιτροπή έκτακτων θεμάτων της ΕΠΟ αποφάσισε για τις ομάδες που βρέθηκαν ξαφνικά από τη Γ εθνική στην Super League 2 μέσω αναδιάρθρωσης και όχι μέσω αγωνιστικής ανόδου, να απαλλαχθούν από τις προβλεπόμενες ποινές για μη αδειοδότηση.

Ο κ. Κούγιας κατέφυγε στο διαιτητικό δικαστήριο της ΕΠΟ και η απόφαση του δικαστηρίου τον δικαίωσε ακυρώνοντας την απόφαση της επιτροπής έκτακτων θεμάτων!

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΥΧΟΝ ΕΚΠΤΩΣΗΣ

Από τη στιγμή που η απόφαση ακυρώθηκε τέθηκε θέμα έκπτωσης των στελεχών της ομοσπονδίας των εξής στελεχών με βάση το καταστατικό της ΕΠΟ (άρθρο 35 παρ. ζ)


Άρθρο 35 παρ. ζ καταστατικού ΕΠΟ

Τα τρία στελέχη που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο έκπτωσης είναι τα εξής:

  • Ο προεδρεύων της ΕΠΟ μετά την παραίτηση Ζαγοράκη Παναγιώτης Δημητρίου.
  • Ο Αντιπροέδρος της ΕΠΟ Αστέριος Αντωνίου.
  • Ο ταμίας της ΕΠΟ Κλέαρχος Τζαφέρης.
Ο κ. Κούγιας προχώρησε σε καταγγελία ενώπιον της επιτροπής δεοντολογίας της ΕΠΟ με αίτημα την έκπτωσή τους. Ενδεχόμενη έκπτωση τους θα αποτελέσει πολύ σοβαρή εξέλιξη καθώς πρόκειται για πρωτοκλασάτα στελέχη της ομοσπονδίας με πολύ σημαντικό ρόλο. Ουσιαστικά είναι οι τρεις ισχυρότεροι άνθρωποι της ΕΠΟ αυτή τη στιγμή.

ΟΙ ΝΟΜΙΚΟΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΗΣ ΕΠΟ ΚΑΙ Η ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΜΑΣ

Η κ. Ελευθερία Ρίζου είναι δικηγόρος, η οποία έχει γίνει γνωστή και επειδή έχει εκπροσωπήσει νομικά πολλές φορές τον κ. Δημήτρη Μελισσανίδη. Εκπροσωπώντας σήμερα τον αντιπρόεδρο της ΕΠΟ Αστέριο Αντωνίου ανέφερε ως προς το τυπικό κομμάτι ότι η επιτροπή δεοντολογίας δεν είναι αρμόδια για να κηρύξει έκπτωτα τα στελέχη της ΕΠΟ (αλλά ότι η αρμοδιότητα αυτή είναι της ΓΣ της ομοσπονδίας)

Η Αθλητική διαπλοκή θυμίζει ότι ο κώδικας δεοντολογίας της ΕΠΟ έχει εναρμονιστεί με τον αντίστοιχο της FIFA ακριβώς για να μπορεί να επιβάλει σχετικές ποινές στα στελέχη της εφόσον απαιτείται. Η επιτροπή δεοντολογίας της FIFA επέβαλε το 2015 ποινή απαγόρευσης ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο οκτώ ετών στον τότε πρόεδρο της διεθνούς ομοσπονδίας Μισέλ Πλατινί λόγω κατηγοριών για διαφθορά. Συνεπώς, η επιτροπή δεοντολογίας της ΕΠΟ ακόμα και αν δεν δικαιούται να κηρύξει έκπτωτα στελέχη της ΕΠΟ, έχει κάθε δικαίωμα να επιβάλλει ποινή απαγόρευσης ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο στα τρία στελέχη της εφόσον κρίνει ότι έχουν παραβιάσει το καταστατικό της ομοσπονδίας.

Πριν από ένα χρόνο, η επιτροπή δεοντολογίας της ΕΠΟ επέβαλε δεκαετή ποινή απαγόρευσης ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο στον πρώην πρόεδρο της ΕΠΟ Γιώργο Γκιρτζίκη, η οποία μειώθηκε σε έξι χρόνια με απόφαση της επιτροπής εφέσεων.

Επί της ουσίας της υπόθεσης, η κ. Ρίζου ανέφερε ότι ο κανονισμός αδειοδοτήσεων δεν τροποποιήθηκε από τα τρία στελέχη του νόμου, αλλά από το νόμο Αυγενάκη που τους οδήγησε ουσιαστικά στην τροποποίηση. Αυτός ο ισχυρισμός θα κριθεί από τους τακτικούς δικαστές της επιτροπή δεοντολογίας, αλλά αμφιβάλουμε για το κατά πόσον θα γίνει δεκτός.

Τα τρία στελέχη της ΕΠΟ έχουν προθεσμία να καταθέσουν τα υπομνήματά τους έως τις 6 Μαΐου και θα ακολουθήσει η έκδοση της απόφασης. Αν είναι καταδικαστική, έχουν δικαίωμα προσφυγής στην επιτροπή εφέσεων της ΕΠΟ.

Σχόλια