Απόλυτη σύγκριση: Καραϊσκάκη-Αγ.Σοφιά-Βοτανικός: Χρηματοδότηση-ιδιοκτησιακό

Με αφορμή τις χθεσινές εξελίξεις στο γηπεδικό του Παναθηναϊκού, η Αθλητική διαπλοκή σας παρουσιάζει την αλήθεια για τη χρηματοδότηση και το ιδιοκτησιακό στο γηπεδικό κομμάτι που αφορά τις τρεις μεγαλύτερες ομάδες της Ελλάδας.

Ο Ολυμπιακός ανακατασκεύασε το 2004 το γήπεδο Καραϊσκάκη και απέκτησε τη χρήση του μέσω της εταιρείας «Καραϊσκάκης Α.Ε.» για 49 χρόνια, η ΑΕΚ φέτος θα μπει στην Αγιά Σοφιά-OPAP Arena της Ν.Φιλαδέλφειας, ενώ χθες η γενική συνέλευση του ερασιτέχνη Παναθηναϊκού ενέκρινε το σχέδιο για το γήπεδο στον Βοτανικό και τη διπλή ανάπλαση.

1. ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ

ΓΗΠΕΔΟ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ - ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ 2003-04:
ΚΟΣΤΟΣ 60.000.000 €

ΙΔΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ
20 εκατομμύρια ευρώ προκαταβολή από τον Σωκράτη Κόκκαλη. Τα χρήματα αυτά μπήκαν στο μετοχικό κεφάλαιο της «Καραϊσκάκης Α.Ε.» και έτσι ο Κόκκαλης απέκτησε την πλειοψηφία των μετοχών. Αργότερα πούλησε το γήπεδο σε Λαυρεντιάδη-Μαρινάκη (εκκρεμεί η μεταβίβαση σε Μαρινάκη), έναντι 35 εκατομμυρίων, κερδίζοντας σύμφωνα με δημοσιεύματα 15 εκατομμύρια ευρώ.

ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ
40 εκατομμύρια ευρώ τραπεζικός δανεισμός (το δάνειο δεν εξυπηρετείται προσωρινά μέχρι να ρυθμιστεί το αδιέξοδο για το 50% της Καραϊσκάκης Α.Ε. που πουλήθηκε από τον Κόκκαλη στον Λαυρεντιάδη αλλά έχει δεσμευθεί από το δημόσιο λόγω των δικαστικών περιπετειών του Λαυρεντιάδη).

ΚΡΑΤΙΚΟ ΧΡΗΜΑ: 0 ευρώ.

ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ «OPAP ARENA» - ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ 2018-2022:
ΚΟΣΤΟΣ 81.700.000 €

ΚΡΑΤΙΚΟ ΧΡΗΜΑ

22 εκατομμύρια ευρώ κρατικό χρήμα με μορφή επιχορήγησης από την Περιφέρεια Αττικής για τα έργα του γηπέδου και 13 εκατομμύρια ευρώ για τα συνοδά έργα που είναι απαραίτητα για την αδειοδότηση.

ΧΟΡΗΓΙΑ - ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ

Ποσό 10 εκατομμύρια ευρώ είναι χορηγία από κεφάλαια του ΟΠΑΠ για την ονοματοδοσία της Αγιάς-Σοφιάς σε «OPAP Arena» που θα καλύψει αντίστοιχο ποσό τραπεζικού δανεισμού.

ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ

15 εκατομμύρια ευρώ από τα 18,9 εκατ. € έσοδα του Τσάμπιονς Λιγκ της σεζόν 2018-19 (τροποποιήθηκε ο νόμος από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα έσοδα της ΟΥΕΦΑ στην κατασκευή γηπέδου).

Το υπόλοιπο ποσό καλύπτεται μέσω της «Δικέφαλος 1924 Α.Ε.» η οποία θα διαχειρίζεται το γήπεδο για 49 χρόνια.

ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ-ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ 2023 - 2026
ΚΟΣΤΟΣ: 115 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ (Συμπεριλαμβάνονται οι εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη)


ΙΔΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ: 0 ευρώ

Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός δεν θα καταβάλλει χρήματα για την ανέγερση του νέου γηπέδου, ούτε ο ερασιτέχνης Παναθηναϊκός θα καταβάλλει χρήματα για τις δικές του εγκαταστάσεις.

Μάλιστα τα προβλεπόμενα έσοδα που θα κερδίζει από το νέο γήπεδο εκτιμώνται σε 10-12 εκατομμύρια ευρώ (εμπορικές χρήσεις, σουίτες, κτλ), ενώ η ΠΑΕ θα καταβάλλει ετησίως μόλις 415.000 ευρώ ως αντάλλαγμα για τις εμπορικές χρήσεις και τις σουίτες του γηπέδου.

ΚΡΑΤΙΚΟ ΧΡΗΜΑ

Το κόστος κατασκευής του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού ανέρχεται σε 115 εκατομμύρια ευρώ. Τα χρήματα είναι εγγυημένα από το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Το κονδύλι εγκρίθηκε επίσημα από το Υπουργειο Ανάπτυξης.


2. ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΟ - ΕΝΟΙΚΙΑ ΧΡΗΣΗΣ

ΓΗΠΕΔΟ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ

Το γήπεδο Καραϊσκάκη ανήκει στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (Ε.Ο.Ε.). Η χρήση του γηπέδου δόθηκε το 2004 για 49 χρόνια στην εταιρεία «Καραίσκάκης Α.Ε.» (ιδιοκτησίας τότε Κόκκαλη και σήμερα Μαρινάκη-Λαυρεντιάδη με πσοοστά 50%-50%), με υποχρέωση να το αποδώσει ξανά στην Ε.Ο.Ε. όταν παρέλθουν τα 49 χρόνια, δηλαδή το 2053.

Ο Φίλιππος Συρίγος μιλούσε για σκάνδαλο επειδή ο Ολυμπιακός θα το αποδώσει το 2053 στην κατάσταση  που θα είναι θεωρώντας ότι θα είναι «ερείπιο». Ωστόσο ο μακαρίτης δημοσιογράφος διαψέυστηκε. Η συμμετοχή του Ολυμπιακού σε υψηλό επίπεδο ευρωπαϊκών διοργανώσεων (πχ Champions League) είναι ένας από τους λόγους που το γήπεδο παραμένει σε άριστη κατάσταση σαν να μην έχει περάσει ούτε μία μέρα από το 2004 παρότι παρήλθαν ήδη 18 χρόνια, δηλαδή πάνω από το 1/3 των 49 ετών. Αντιθέτως το γήπεδο έχει αναβαθμιστεί σε πολλά θέματα (πχ τάπητας 1 εκατομμυρίου ευρώ επιπέδου Premier League).

Αναφορικά με το ενοίκιο που καταβάλλει ο Ολυμπιακός (ποσοστό 15% επί των εισπράξεων/διαφημιστικών πινακίδων) και επειδή ακούγεται ότι η Ε.Ο.Ε. δεν λαμβάνει το ενοίκιο, αξίζει να σημειωθεί, ότι κάθε ΠΑΕ οφείλει να έχει πιστοποιητικό ότι είναι ενήμερη από την αθλητική εγκατάσταση για να συμμετέχει στο πρωτάθλημα βάσει αθλητικού νόμου. Προφανώς λοιπόν ο Ολυμπιακός αποδίδει το ποσοστό των εσόδων στην Καραϊσκάκης Α.Ε. και είναι τυπικός και συνεπής.

Με λίγα λόγια η ΠΑΕ Ολυμπιακός προφανώς μεταφέρει τα 15% των εισπράξεων στους λογαριασμούς της Καραϊσκάκης Α.Ε. προκειμένου εκείνη με τη σειρά της να το μεταφέρει στην Ε.Ο.Ε.

Ωστόσο, το πιθανότερό σενάριο είναι ότι η Καραϊσκάκης Α.Ε. δεν μπορεί να μεταβιβάσει τις εισπράξεις στην Ε.Ο.Ε. και ο πιθανότερος λόγος είναι ότι οι τράπεζες στις οποίες οφείλεται προσωρινά το δάνειο έχουν δεσμεύσει τους λογαριασμούς της Καραϊσκάκης Α.Ε. και μόλις ο Ολυμπιακός μεταφέρει τις εισπράξεις στην Καραϊσκάκης Α.Ε., τα λεφτά πηγαίνουν απευθείας στις τράπεζες και όχι στην Ε.Ο.Ε.

Περαιτέρω αξίζει να σημειωθεί ότι το γήπεδο ήταν κλειστό λόγω covid από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι τον Ιούλιο του 2021 με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν εισπράξεις για να αποδοθεί το 15%, ενώ και στις διαφημιστικές πινακίδες, όταν διαφημίζονται εταιρείες συμφερόντων Μαρινάκη (Mega, in.gr, κτλ) πιθανότατα διαφημίζονται δωρεάν, οπότε δεν υπάρχει ποσοστό προς απόδοση στην Ε.Ο.Ε.

ΓΗΠΕΔΟ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ - «OPAP ARENA»

Για το ιδιοκτησιακό του γηπέδου της ΑΕΚ, τα πράγματα είναι απλά. Η χρήση του γηπέδου θα ανήκει για 49 χρόνια στην εταιρεία «Δικέφαλος 1924 Α.Ε.» ιδιοκτησίας Μελισσανίδη, αλλά η έκταση ανήκει στην ερασιτεχνική ΑΕΚ. Η ΑΕΚ δεν θα καταβάλλει ενοίκιο χρήσης.

ΓΗΠΕΔΟ ΒΟΤΑΝΙΚΟΥ

Ο Παναθηναϊκός θα έχει τη χρήση των εγκαταστάσεων για 99 χρόνια και όχι για 49 χρόνια, αλλά ιδιοκτήτης τυπικά θα είναι ο Δήμος Αθηναίων.

Αναφορικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Λεωφόρου που παραχωρείται στα πλαίσια της διπλής ανάπλασης, ο πρόεδρος του ερασιτέχνη Παναθηναϊκού κ. Μαλακατές δήλωσε ότι στη Λεωφόρο δεν υπάρχουν τίτλοι για την ιδιοκτησία και έπρεπε να γίνει δικαστική διαδικασία για να ξεκαθαρίσει το θέμα.

Συνεπώς ο Παναθηναίκός φεύγει από μία απαρχαιωμένη εγκατάσταση με θολό ιδιοκτησιακό τοπίο (Λεωφόρος) και πηγαίνει σε μία σύγχρονη γηπεδική εγκατάσταση με ιδιοκτήτη τον Δήμο Αθηναίων, αλλά με παραχώρηση για 99 χρόνια και χωρίς να ξοδέψει χρήματα για την κατασκευή.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ
  • Γήπεδο Καραϊσκάκη:
    Κρατικό χρήμα κατασκευής: 0 ευρώ
    Κόστος κατασκευής: 100% η ομάδα (ίδια κεφάλαια και τραπεζικός δανεισμός) - 0% κράτος
    Ιδιοκτησία: Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή
    Χρήση: Καραϊσκάκης Α.Ε. (49 χρόνια).
    Ενοίκιο χρήσης: ΝΑΙ (15% επί των εισπράξεων)
  • Γήπεδο «OPAP Arena»:
    Κρατικό χρήμα: 20 εκατομμύρια ευρώ
    Κόστος κατασκευής: 75% η ομάδα (ίδια κεφάλαια-έσοδα Champions League-δανεισμός-χορηγία ονοματοδοσίας) - 25% κράτος (περιφέρεια Αττικής).
    Ιδιοκτησία: Ερασιτεχνική ΑΕΚ
    Χρήση: «Δικέφαλος 1924» (49 χρόνια)
    Ενοίκιο χρήσης: ΟΧΙ

  • Γήπεδο Βοτανικού:
    Κρατικό χρήμα: 115 εκατομμύρια ευρώ
    Κόστος κατασκευής: 0% η ομάδα - 100% πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων
    Χρήση: Παναθηναϊκός (99 χρόνια)
    Ιδιοκτησία: Δήμος Αθηναίων
    Ενοίκιο χρήσης: ΝΑΙ (500.000€ - 15% εισπράξεων από εισιτήρια και διαφημιστικές πινακίδες)
ΤΑ ΘΕΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΓΗΠΕΔΙΚΩΝ

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Θετικά: Γρήγορη επίλυση του γηπεδικού ζητήματος με τη συγκυρία των Ολυμπιακών Αγώνων.

Αρνητικά: Α. Δεν έλαβε κρατικό χρήμα, Β. δεν είναι ιδιοκτήτης του γηπέδου, Γ. Είναι υπόχρεος ενοικίου χρήσης από το 2019.


ΑΕΚ
Θετικά: Α. Έλαβε κρατικό χρήμα μέσω της περιφέρειας Αττικής, Β. η ερασιτεχνική ΑΕΚ είναι ιδιοκτήτρια του γηπέδου. Γ. Δεν θα καταβάλλει ενοίκιο χρήσης.

Αρνητικά: -


ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ
Θετικά: Α. Η μόνη ομάδα που δεν θα βάλει ούτε ένα ευρώ για το γήπεδο που μάλιστα θα είναι το ακριβότερο από όλα, Β. Λύνεται και το γηπεδικό του ερασιτέχνη, Γ. Η χρήση δεν θα είναι για 49 αλλά για 99 χρόνια. (Αναφορικά με το ενοίκιο χρήσης, θα καταβάλλεται μεν από την ΠΑΕ ένα ποσό 500.000 ευρώ ετησίως, αλλά αυτό θα πηγαίνει στον ερασιτέχνη Παναθηναϊκό).

Αρνητικά: Α. Παραχωρείται στον Δήμο η Λεωφόρος και γκρεμίζεται το γήπεδο της Λεωφόρου (συναισθηματικό κομμάτι), ενώ η ιδιοκτησία του νέου γηπέδου στον Βοτανικό θα ανήκει στον Δήμο Αθηναίων. Ωστόσο και το γήπεδο της Λεωφόρου είχε θολό ιδιοκτησιακό τοπίο, ενώ πρακτικά δεν γινόταν να κατασκευαστεί εκεί σύγχρονο γήπεδο ειδικά με χωρητικότητα 39.000-40.000 θέσεων όπως θα γίνει στον Βοτανικό. Β. Υπάρχει εγγύτητα της περιοχής με τον Πειραιά, Γ. Η περιοχή θεωρείται υποβαθμισμένη σε αντίθεση πχ με το Γουδί.

Το ότι ιδιοκτήτης θα είναι ο δήμος είναι όμως και το μεγάλο όπλο για τον Παναθηναϊκό, γιατί ακριβώς επειδή ο δήμος είναι τυπικά ο ιδιοκτήτης του νέου γηπέδου, ανοίγει ο δρόμος για να χρηματοδοτηθεί 100% από το κράτος η κατασκευή ενός γηπέδου που τυπικά ανήκει στον Δήμο αλλά ουσιαστικά θα ανήκει στον Παναθηναϊκό.

ΥΓ: Αναμένοντας τις εξελίξεις με την ανακατασκευή της Τούμπας και το προεδρικό διάταγμα, αξίζει να θυμηθούμε πως κατασκευάστηκε το γήπεδο μπάσκετ του ΠΑΟΚ στην Πυλαία:
Συμπερασματικά, το ποιος είναι ευνοημένος και ποιος είναι αδικημένος, το ποια είναι ομάδα του Δημοσίου και ποια όχι, είναι στην κρίση των αναγνωστών.

Σχόλια