Ο Άρης μετράει αντίστροφα για την απόφαση του CAS-Οι τελευταίες εκτιμήσεις

Από μέρα σε μέρα και από ώρα σε ώρα αναμένεται η απόφαση του CAS για την υπόθεση Λάσκοφ που στοίχισε 6 βαθμούς στον Άρη με αποφάσεις των αθλητικών δικαστηρίων της χώρας. Η υπόθεση εκδικάστηκε στις 14 Φεβρουαρίου και το Δικαστήριο ενημέρωσε την ΠΑΕ Άρης να αναμένει έκδοση απόφασης εντός 10 ημερών.

Ο Άρης αγωνιστικά κάνει το καθήκον του (νίκησε Ατρόμητο και Αστέρα Τρίπολης), αλλά η απόφαση θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την είσοδο ή όχι της ομάδας στα play off.

Το 10ήμερο παρήλθε αλλά η απόφαση δεν εκδόθηκε ακόμα, παρότι οι φήμες αναφέρουν ότι έχει εκδοθεί και απλώς δεν έχει κοινοποιηθεί στους διαδίκους. Μάλιστα αύριο οι υπηρεσίες του δικαστηρίου θα παραμείνουν κλειστές έως τις 15:00 ώρα Ελλάδας λόγω μετακόμισης των διοικητικών υπηρεσιών σε νέα γραφεία.

ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ

Εκτιμήσεις για την απόφαση που θα εκδοθεί δεν είναι εύκολο να γίνουν. Υπάρχουν ωστόσο μία σειρά από δεδομένα:

  • Οι περισσότερες προσφυγές στο CAS απορρίπτονται.
  • Το διεθνές διαιτητικό αθλητικό δικαστήριο της Λωζάννης δεν υπεισέρχεται συνήθως σε απλά ζητήματα ή λεπτομέρειες που ρυθμίζονται από τα αθλητικά δικαστήρια της κάθε χώρας.
  • Ενδεικτικά, η επόμενη μεγάλη υπόθεση που θα εκδικαστεί θα είναι είναι η προσφυγή των Ρώσων κατά του αποκλεισμού τους από FIFA/UEFA λόγω του πολέμου.
  • Στην υπόθεση του Άρη υπάρχει ωστόσο αδικία, καθώς κατά παράβαση της αρχής της αναλογικότητας αφαιρέθηκαν 6 βαθμοί από την ΠΑΕ για μία απλή υπόθεση πλαστογράφησης εγγράφου, στην οποία την ευθύνη ανέλαβε ο ίδιος ο παίκτης.
  • Πιθανότητα να έχει εκδοθεί η απόφαση και να μην έχει κοινοποιηθεί στους διαδίκους είναι κατά την άποψή μας μικρή. Δεν υπάρχει λόγος η απόφαση να μην κοινοποιείται.
  • Η καθυστέρηση στην έκδοση της απόφασης είναι θεωρητικά καλή για τον Άρη, καθώς σημαίνει ότι δεν απορρίφθηκε με συνοπτικές διαδικασίες η προσφυγή όπως είχε γίνει στην περίπτωση της ΑΕΚ με την υπόθεση Βάλνερ το 2008.
  • Το διεθνές κλίμα για τον Άρη είναι καλό λόγω της συμπάθειας που έχει προκαλέσει η υπόθεση της δολοφονίας στη Θεσσαλονίκη.
  • Σε αντίθεση με το διεθνές κλίμα για τους πάσης φύσεως Ρώσους επενδυτές της μπάλας.
  • Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.
ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΥΝΕΒΗ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΛΑΣΚΟΦ

Η υπόθεση Λάσκοφ για την οποία τιμωρήθηκε ο Άρης από την επιτροπή δεοντολογίας της ΕΠΟ (και η ποινή επικυρώθηκε από την επιτροπή εφέσεων της ΕΠΟ), είναι απλή και εξηγούμε τα νομικά δεδομένα:


Οι αλλοδαποί που διαμένουν στην Ελλάδα αξιοποιούν πλήθος εγγράφων που προσκομίζουν στις αποκεντρωμένες διοικήσεις για να αποδείξουν ότι έχουν συνεχή και νόμιμη παρουσία και δραστηριοποίηση στη χώρα μας προκειμένου να λάβουν άδεια διαμονής. Πρόκειται για τη λεγόμενη διαδικασία «εξαιρετικών λόγων» που ρυθμίζεται από το Ν. 4251/2014. Τα έγγραφα που χρησιμοποιούν ποικίλουν: Από λογαριασμούς τηλεφώνου και ρεύματος, έγγραφα εταιρειών αποστολής χρημάτων, μισθωτήρια κατοικιών, κτλ.

Στην περίπτωση των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών, το συμβόλαιο με ΠΑΕ που κατατίθεται σε ΕΠΟ αρκεί για να πάρουν άδεια διαμονής, η οποία ισχύει όσο ισχύει το συμβόλαιο.

Ο Σκοπιανός ποδοσφαιριστής Μπόρσι Λάσκοφ χρησιμοποίησε ένα συμβόλαιο συνεργασίας με ΠΑΕ που δεν είχε κατατεθεί στην ΕΠΟ για να αποδείξει ότι βρισκόταν στην Ελλάδα.

Τι όφελος είχε ο Άρης από αυτό; Κανένα! Αν ήθελε θα μπορούσε να εκδώσει νόμιμα δελτίο χωρίς να καταφύγει στη διαδικασία της πλαστογράφησης. Ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής ανέλαβε την ευθύνη της πράξης του καταθέτοντας στην επιτροπή δεοντολογίας και κατόπιν στην επιτροπή εφέσεων ότι η ΠΑΕ Άρης δεν είχε καμία εμπλοκή στις παράνομες πράξεις του για να αποκτήσει άδεια διαμονής στην Ελλάδα!

Παρόλα αυτά ο Άρης τιμωρήθηκε και τώρα ελπίζει στο CAS...

Σχόλια