Ντοκουμέντα: Οι αλήθειες που κανείς δε λέει για την πορεία του ΠΑΟ στους «4» το 1985


Τη σεζόν 1984-85 ο Παναθηναϊκός πραγματοποίησε πορεία στα ημιτελικά του κυπέλλου πρωταθλητριών Ευρώπης. Μία πορεία που συνέβαλε στη γιγάντωση του μύθου του ευρωπαίου Παναθηναϊκού. Η Αθλητική διαπλοκή ανοίγει το φάκελο και παρουσιάζει άγνωστα ή ξεχασμένα ντοκουμέντα από το μεγάλο ιστορικό της αρχείο.

Το βασικό που θα ερευνήσουμε είναι οι αδιανόητες διαιτησίες με τα συγκλονιστικά λάθη που ευνόησαν ανελέητα το Τριφύλλι...

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΠΡΟΚΡΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ

Πριν περάσουμε στις σοκαριστικές διαιτησίες που χάρισαν στον Παναθηναϊκό τις προκρίσεις του, αξίζει να δούμε  εισαγωγικά το εξής:

Μπορεί ο Ολυμπιακός να έδωσε 14 αγώνες για να φτάσει στους «16» του Europa League το 2020, αλλά ο Παναθηναϊκός έφτασε στα ημιτελικά του κυπέλλου πρωταθλητριών Ευρώπης αντιμετωπίζοντας 3 αντιπάλους: Την Ολλανδική Φέγενορντ στους «32», την Βορειοϊρλανδική Λίνφιλντ με ερασιτέχνες παίκτες (ο επιθετικός ΜακΓκάχι ήταν οδηγός νταλίκας, άλλος δούευε σε ταξί, άλλος ως μάγειρας κτλ!) στους «16» και ακολούθως την Σουηδική Γκέτεμποργκ στα προημιτελικά. Τέλος αντιμετώπισε στα ημιτελικά την Λίβερπουλ από την οποία αποκλείστηκε με το βαρύ 4-0 του Άνφιλντ και την ήττα 0-1 στο ΟΑΚΑ.

ΕΘΝΟΣ 06/10/1984:

«Ο,ΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΟ Η ΛΙΝΦΙΛΝΤ - 17 ΧΡΟΝΙΑ ΕΙΧΕ ΝΑ ΠΡΟΚΡΙΘΕΙ ΣΕ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΑΣΗ!»

(Αρχείο Αθλητικής διαπλοκής)

ΟΙ ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΙΤΗΣΙΕΣ!

1. ΦΑΣΗ «16»
ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ - ΛΙΝΦΙΛΝΤ 2-1 (1ος αγώνας)

Στον πρώτο αγώνα της φάσης των «16» στο ΟΑΚΑ με την Λινφιλντ στις 24/10/1984, οι Βορειοιρλανδοί προηγήθηκαν στο 20' και απέκτησαν προβάδισμα πρόκρισης.

Στο 42' ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε με ανύπαρκτο πέναλτι, και πήρε τη νίκη στο τέλος με γκολ-οφσάιντ. Οι δύο φάσεις στο βίντεο που ακολουθεί:


Οι εφημερίδες για το γκολ οφσάιντ:

ΤΑ ΝΕΑ 25-10-1984
(Αρχείο Αθλητικής διαπλοκής)

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 25-10-1984
(Αρχείο Αθλητικής διαπλοκής)

2. ΦΑΣΗ «16»
ΛΙΝΦΙΛΝΤ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ 3-3 (Ρεβάνς)

Στη ρεβάνς της Βόρειας Ιρλανδίας στις 07/11/1984, ο Παναθηναϊκός βρέθηκε να διασύρεται με 3-0 στο 26ο λεπτό!

Στο 29' ο Παναθηναϊκός μείωσε σε 3-1. Πώς; Με πέναλτι που κέρδισε ο Δημόπουλος και το οποίο εκτέλεσε εύστοχα ο Δημήτρης Σαραβάκος.

Κάπως έτσι ο Παναθηναϊκός μπήκε στο παιχνίδι καθώς πλέον χρειαζόταν ένα γκολ για την πρόκριση. Εν τέλει το τελικό 3-3 έδωσε στο Τριφύλλι το εισιτήριο για τα προημιτελικά.

Επειδή και πάλι τα λόγια περιττεύουν, μπορείτε να δείτε το πέναλτι που έβαλε τον Παναθηναϊκό στο κόλπο της πρόκρισης στο βίντεο που ακολουθεί:


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ 09/11/1984: «ΕΞΥΠΝΟΤΑΤΟ ΠΕΣΙΜΟ, ΑΛΛΙΩΣ ΤΟ 3-0 ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΤΑΝ 3-3»
(Αρχείο Αθλητικής διαπλοκής)


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 09/11/1984: «ΤΡΑΒΗΓΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΛΛΙΑ ΤΟ ΠΕΝΑΛΤΙ»

3. ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΑ:
ΓΚΕΤΕΜΠΟΡΓΚ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ 0-1 (1ος αγώνας)
Στα προημιτελικά ο Παναθηναϊκός κληρώνεται με την Γκέτεμποργκ. Στον πρώτο αγώνα της Σουηδίας στις 06/03/1985 θα νικήσει με σκορ 0-1 πετυχαίνοντας σκορ πρόκρισης. Το γκολ πέτυχε ο Σαραβάκος στο 50' με τι άλλο; Με πέναλτι! Αλλά τι πέναλτι; Τα λόγια περιττεύουν ξανά!
Ο ίδιος ο Δημόπουλος φάνηκε αρχικά να απορεί με την υπόδειξη του πέναλτι υπέρ του και τελικά το πανηγύρισε!
Τελικά δεν έπεφτε μόνο ο Αλεξανδρής...

Επειδή τα λόγια περιττεύουν, η φάση στο βίντεο που ακολουθεί με την αμήχανη περιγραφή της κρατικής τηλεόρασης:



ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, 07/03/1985: «ΑΝΟΙΧΤΟΧΕΡΗΣ ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ!»


ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΓΚΕΤΕΜΠΟΡΓΚ: «ΑΝΤΙΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Ο ΠΑΟ - ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΠΕΝΑΛΤΙ - 6 ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΜΙΑ ΚΙΤΡΙΝΗ ΚΑΡΤΑ»

ΣΟΥΗΔΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ: «ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΕΣ ΠΕΝΑΛΤΙ»!

ΑΠΟΒΟΛΗ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑ ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟ - ΕΧΑΣΕ ΤΗ ΡΕΒΑΝΣ!

ΓΚΜΟΧ: «ΔΕΝ ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΚΑΛΑ ΔΕΝ ΦΤΑΙΩ ΕΓΩ, ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΜΕΤΡΑΕΙ»

4. ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΑ:
ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ - ΓΚΕΤΕΜΠΟΡΓΚ 2-2 (Ρεβάνς)

Η ρεβάνς έγινε στις 20/03/1985. Στο ΟΑΚΑ η Γκέτεμποργκ προηγήθηκε με 1-2 και είχε σκορ πρόκρισης. Στο 78' ο Παναθηναϊκός ισοφαρίζει σε 2-2 και η πρόκριση ντύνεται πράσινη! Πώς ισοφάρισε; Μα φυσικά με πέναλτι!

Και επειδή τα λόγια περιττεύουν, αξίζει να δείτε τη φάση στο βίντεο που ακολουθεί:


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ 21/03/1985 - 22/03/1985:
«ΜΑΣ ΣΤΟΙΧΙΣΕ Η ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΜΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ»
(Αρχείο Αθλητικής διαπλοκής)

Ούτε ένα, ούτε δύο, ούτε τρία, αλλά τέσσερα πέναλτι πήρε ο Παναθηναϊκός στην πορεία του 1984/85! 4 πέναλτι στους 4 αγώνες των «16» και των «8»! Τέσσερα ανύπαρκτα πέναλτι προκρίσεων!

Πότε έφτασε ο Ολυμπιακός τα 4 πέναλτι στο Τσάμπιονς Λιγκ; Από το 1997 που έπαιξε πρώτη φορά έφτασε στο 2013 για να συμπληρώσει 4 πέναλτι...

Πέραν αυτού οι σφαγές του Ολυμπιακού άφησαν εποχή! Η Αθλητική διαπλοκή τις έχει παρουσιάσει σε ένα μεγάλο αφιέρωμα το οποίο μπορείτε να διαβάσετε σε αυτόν τον σύνδεσμο.

5. ΗΜΙΤΕΛΙΚΑ
ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ 4-0 (1ος αγώνας)
Μετά από μία σωρεία απίστευτων διαιτητικών λαθών που ευνόησαν τον Παναθηναϊκό και που αναγνωρίστηκαν ακόμα και τα εγχώρια ΜΜΕ, ακολούθησε η συντριβή από τη Λίβερπουλ στα ημιτελικά. Μετά από τόση εύνοια, υπάρχουν φίλοι του ΠΑΟ που έχουν το θράσος να διαμαρτύρονται για τη διαιτησία στο αγώνα με τη Λίβερπουλ, στη συντριβή του 4-0. Αιτία ένα γκολ του Παναθηναϊκού που ακυρώθηκε σωστά, καθώς υπήρχε παίκτης σε θέση οφσάιντ που επηρέαζε τη φάση.

Αλλά ακόμα και σε αυτόν τον αγώνα ο Παναθηναϊκός ευνοήθηκε από διαιτητικό λάθος, καθώς με το σκορ στο 0-0 δεν δόθηκε πέναλτι υπέρ της Λίβερπουλ σε καθαρό χέρι του Ζάετς που μάλιστα αλλοίωσε την πορεία της μπάλας! Το βίντεο τα λέει όλα:

6. Η ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΔΩΡΟΔΟΚΙΑΣ
(Αρχείο Αθλητικής διαπλοκής)
Στις 10/11/1994, ο πρώην αρχηγός της Λίβερπουλ Μαρκ Λόρενσον κατήγγειλε επίσημα και δημόσια στην Daily Mirror ότι δέχθηκε πρόταση 25.000 λιρών Αγγλίας για να έχει μειωμένη απόδοση στον ημιτελικό αγώνα με τον Παναθηναϊκό τη σεζόν 1984-85:

Στις 28/05/1995 ο ίδιος άνθρωπος βρέθηκε στην Ελλάδα για ένα φιλικό αγώνα και επανέλαβε τις καταγγελίες του:
ΤΑ ΝΕΑ, 29/05/1995
Η ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΠΡΙΝ
Ακριβώς έναν χρόνο πριν από την πορεία του ΠΑΟ το 1984/85, ο Ολυμπιακός είχε αντιμετωπίσει τον Άγιαξ στους «32» του κυπέλλου πρωταθλητριών και πέτυχε μία ιστορική πρόκριση στους «16» του θεσμού (0-0 στην Ολλανδία, νίκη με 2-0 στη ρεβάνς του ΟΑΚΑ).

ΕΘΝΟΣ 29/09/1983

Εκεί όμως ο Ολυμπιακός δεν στάθηκε τυχερός όπως ο Παναθηναϊκός. Ο ΠΑΟ όπως είπαμε κληρώθηκε  με τους ερασιτέχνες της Λίνφιλντ της Βόρειας Ιρλανδίας. Ο Ολυμπιακός κλήθηκε να αντιμετωπίσει την πανίσχυρη Μπενφίκα:
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ 01/10/1983
(Αρχείο Αθλητικής διαπλοκής)

Παρά τη δύσκολη κλήρωση, ο Ολυμπιακός νίκησε την Μπενφίκα στην Αθήνα με 1-0 χάνοντας απίστευτες ευκαιρίες, αλλά και πέναλτι για να ισοπεδώσει τους Πορτογάλους (βίντεο με  τα στιγμιότυπα του αγώνα) και εν τέλει στη ρεβάνς αποκλείστηκε:

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ  20/10/1983
(Αρχείο Αθλητικής διαπλοκής)

Για μία ακόμα φορά το Τριφύλλι στάθηκε εξαιρετικά τυχερό. Όπως είδαμε όμως και πιο πάνω, δεν αρκούσε μόνο η τύχη για την πορεία στα ημιτελικά...

ΕΠΙΜΥΘΙΟ

Ο Γιάννης Καραλής έχει αναρωτηθεί κάποιες φορές στην εκπομπή του στο Σπορ FM «Ακόμα και αν ήταν έυκολες οι πορείες του ΠΑΟ εκείνα τα χρόνια, γιατί δεν τις έκανε τότε και ο Ολυμπιακός;»

Το σημερινό θέμα της Αθλητικής διαπλοκής απαντάει. Η εύκολη κλήρωση με τους νταλικέρηδες της Λίνφιλντ και ο καταιγισμός από πέναλτι οδήγησαν τον ΠΑΟ στα ημιτελικά του κυπέλλου πρωταθλητριών μετά από μόλις τρεις γύρους το 1984/85. Αντίθετα για τον Ολυμπιακό δεν είχε ούτε νταλικέρηδες ούτε καλές διαιτησίες.

Αντίστοιχα το 1996, ο Παναθηναϊκός αντιμετώπισε στα προημιτελικά την Λέγκια της Βαρσοβίας, ενώ 3 χρόνια αργότερα ο Ολυμπιακός στην ίδια φάση την πανίσχυρη Γιουβέντους...

Αδιάψευστος μάρτυρας της έρευνάς μας είναι τα ρεπορτάζ των Ελληνικών εφημερίδων που φέρνουμε στο φως και οι οποίες παρότι έπρεπε να είναι προσεκτικές γιατί πανηγύριζαν για μία Ελληνική ομάδα, εν τούτοις έλεγαν την αλήθεια και σε εποχές που αυτό ήταν πιο δύσκολο από ό, τι σήμερα.

Ένας Παναθηναϊκός που, σύμφωνα με τον προπονητή του, απέδιδε κακό ποδόσφαιρο και που εκείνη τη χρονιά έχασε το πρωτάθλημα από τον ΠΑΟΚ, αξιοποίησε τα τέσσερα πέναλτι για να φτάσει στην τετραδα για την οποία κάποτε έραψε άστρο στη φανέλα...

Άλλος ένας μύθος λοιπόν έχει μείνει χωρίς σοβαρή ιστορική έρευνα και τεκμηρίωση παρηγορώντας τους απογοητευμένους εδώ και χρόνια πράσινους φιλάθλους.

Σχόλια