Οι «βαζελόγαυροι» και οι «μηδέν κριτική»: Οι 2 τάσεις στον κόσμο του Ολυμπιακού

 

Ένα φαινόμενο που παρουσιάζεται μετά τις (σπάνιες) αποτυχίες του ποδοσφαιρικού Ολυμπιακού είναι να συσπειρώνεται ο κόσμος της ομάδας σε δύο μέτωπα.

Από τη μία βρίσκεται το μέτωπο των κακομαθημένων οπαδών του Ολυμπιακού που έχουν λάβει τον χαρακτηρισμό «βαζελόγαυροι» και από την άλλη πλευρά όσοι δεν δέχονται ότι μπορεί να ασκηθεί κριτική σε διοίκηση/προπονητή/παίκτες.

Η Αθλητική διαπλοκή θα προσπαθήσει να ψυχολογήσει τις δύο τάσεις του κόσμου και να βρει την αλήθεια.

ΟΙ «ΒΑΖΕΛΟΓΑΥΡΟΙ»

Πρόκειται για την πλειοψηφία του κόσμου και είναι γεγονός ότι είναι οι πιο κακομαθημένοι Έλληνες φίλαθλοι.

Μεγάλωσαν και γαλουχήθηκαν σε δεκαετίες απανωτών τίτλων. Θεώρησαν το πρωτάθλημα κάτι παραπάνω από δεδομένο οπότε επικεντρώθηκαν στο κάτι παραπάνω, όπως η κατάκτηση ευρωπαϊκού τίτλου ή μία προχωρημένη ευρωπαϊκή πορεία.

Τους ακούσαμε ξανά μετά τον αποκλεισμό από την Αταλάντα: «Ωραία, επιστροφή πάλι στην Ελλάδα, να νικήσουμε τον ΟΦΗ και τον Αστέρα Τρίπολης να κάνουμε φιέστα πρωταθλήματος και καλό καλοκαίρι...».

  • Λησμονούν ότι ο Παναθηναϊκός έχει κατακτήσει δύο πρωταθλήματα το τελευταίο 1/4 του αιώνα...
  • Λησμονούν ότι στον ΠΑΟΚ το πρωτάθλημα ήρθε μετά από 35 χρόνια και έκαναν μία φιέστα μισού εκατομμυρίου ευρώ για να εκδηλώσουν τη χαρά τους στη Θεσσαλονίκη...

Η λογική έλεγε ότι μετά τα πρωταθλήματα της ΑΕΚ (2018) και του ΠΑΟΚ (2019) και τη στάση ποδοσφαιρικών και κρατικών αρχών, θα εκτιμήσουν οι φίλοι του Ολυμπιακού τι σημαίνει το εθνικό πρωτάθλημα. Όμως τα επιτεύγματα της ομάδας του Μαρτίνς τους έκαναν ξανά να το ξεχάσουν:

Δύο σερί πρωταθλήματα (το ένα με 18 βαθμούς διαφορά και αήττητο στην κανονική περίοδο) και το άλλο με 26 βαθμούς διαφορά, ένα κύπελλο με μισή ομάδα στο Βόλο και φέτος προδιαγράφεται το 3ο σερί πρωτάθλημα. Όλα αυτά σε μη φιλικό ποδοσφαιρικό περιβάλλον και με ακατάπαυστο ποδόσφαιρο τριών σεζόν χωρίς διακοπή.

Συνήθισαν ξανά οι φίλοι του Ολυμπιακού και άρχισαν πάλι να γκρινιάζουν ότι ο Ολυμπιακός δεν παίζει καλό ποδόσφαιρο. Δεν βλέπουν ότι είναι από τις ελάχιστες αήττητες ομάδες στην Ευρώπη και μέσα στους δύο στόχους της στην Ελλάδα. Ούτε προβληματίστηκαν από το θηριώδες μπάτζετ της Αταλάντα.

Μην ξεχνάμε ότι στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης η κατάκτηση του εθνικού πρωταθλήματος είναι σημαντικότερη υπόθεση ακόμη και από την κατάκτηση του Champions League!

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα η Αγγλία. Όλοι γνωρίζουν ότι εκεί το πρωτάθλημα είναι ιερό. Το Champions League είναι γι αυτούς απλά το αλατοπίπερο. 

Τα έσοδα των ομάδων της Premier League πέρυσι. Η τελευταία Σέφιλντ Γιονάιτεντ εισέπραξε περισσότερα και από τον νικητή του Champions League...

Επίσης μπορούμε να αναφέρουμε την Ιταλία όπου η Μίλαν έχει στη φανέλα της ένα αστέρι για τα 18 πρωταθλήματα έναντι τριών αστεριών της Γιουβέντους για τα 36 πρωταθλήματα. Και όμως η Μίλαν έχει 7 Τσάμπιονς λιγκ. Δεν διανοήθηκε καν να βάλει επτά αστέρια στη φανέλα.

Ο νεοέλληνας όμως δεν βολεύεται με αυτά, θέλει να νιώσει Ευρωπαίος και το θέμα είναι καθαρά ψυχολογικό... Γυρίζει σπίτι από τη δουλειά του και θέλει να δει «μπαλάρα». Δεν θα σκεφτεί ούτε την κούραση της ομάδας, ούτε τα απανωτά ταξίδια, ούτε αν οι παίκτες επηρεάστηκαν από covid, ούτε τίποτα. Θα μπει να σχολιάσει στα social media, ενώ μπορεί να μην έχει δώσει ούτε ένα ευρώ για τη στήριξη της ομάδας ή του ερασιτέχνη.

Και έτσι, η κακομαθημένη μερίδα των φίλων του Ολυμπιακού χλευάζει και σνομπάρει το πρωτάθλημα γιατί πολύ απλά έχει συνηθίσει να το κερδίζει.

Λησμόνησαν τα 10 πέτρινα χρόνια, όταν το πρωτάθλημα ήταν ένα άπιαστο όνειρο λόγω πολλών συνθηκών που επικρατούσαν τότε, ακόμα και αν ο Ολυμπιακός έπαιζε το καλύτερο ποδόσφαιρο.

ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΤΩΝ ΟΠΑΔΩΝ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

Το μεγαλύτερο λάθος που κάνει αυτή η κατηγορία οπαδών είναι ότι οπλίζει με επιχειρήματα το αντι-ολυμπιακό στρατόπεδο υιοθετώντας απόψεις καθαρά αντιολυμπιακές και ψεύτικες, όπως ότι ο Ολυμπιακός δεν έχει κάνει κάτι στην Ευρώπη τη στιγμή που είναι πρώτος στο all time ranking της UEFA και έχει μεγαλώσει διεθνώς σε κάθε επίπεδο κλείνοντας deals με τα μεγαλύτερα clubs του εξωτερικού και λειτουργώντας σε απόλυτα επαγγελματικά πρότυπα.

Το πιο αστείο με τη συγκεκριμένη κατηγορία οπαδών προκύπτει αν κάνει κάποιος μία περιήγηση στους λογαριασμούς τους στα social media. Μετά από τυχόν αποτυχίες υπόσχονται ότι δεν θα ασχοληθούν ξανά με τον Ολυμπιακό και στις επόμενες επιτυχίες στο προφίλ τους πανηγυρίζουν σαν να μην υπάρχει αύριο!

ΟΙ «ΜΗΔΕΝ ΚΡΙΤΙΚΗ»

Πρόκειται για τους πιο σκληροπυρηνικούς οπαδούς της ομάδας. Δικαίως θεωρούν ότι πρέπει να έχουν ένα λόγο παραπάνω καθώς είναι αυτοί που ακολουθούν πιο συχνά την ομάδα.

Ενίοτε όμως φτάνουν στο άλλο άκρο: Το ότι ένα project είναι επιτυχημένο δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να ασκηθεί κριτική.

Το ότι μία ομάδα έχει μεγάλα επιτεύγματα στο ενεργητικό της δεν σημαίνει ότι ο οπαδός απαγορεύεται να μιλάει.

Είναι λογικό ως ένα βαθμό να ενοχλείται ο οπαδός με την εμμονή στον Ονιεκούρου ή να στεναχωρεθεί για τον παραγκωνισμό ενός Έλληνα παίκτη όπως ο Φορτούνης που δεν πήρε ποτέ μεταγραφή στο εξωτερικό, χτυπήθηκε από τη μοίρα με απανωτές ρήξεις χιαστών και τώρα παίζει στην Β ομάδα.

Στο κάτω-κάτω το δικαίωμα του ονείρου στους κακομαθημένους οπαδούς το έχει δώσει η ίδια η διοίκηση της ΠΑΕ με το σλόγκαν «Συνεχίζουμε να ονειρευόμαστε»...

ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΤΩΝ ΟΠΑΔΩΝ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

Το μεγαλύτερο λάθος που κάνει αυτή η κατηγορία των οπαδών είναι ότι αντιμετωπίζει ως μεγαλύτερους εχθρούς τους κακομαθημένους Ολυμπιακούς από ό, τι την προπαγάνδα των αντί Ολυμπιακών.

Στην πρώτη μεγάλη επιτυχία της ομάδας επιθυμία τους είναι να επιχειρήσουν πικάρουν τους «βαζελόγαυρους» (οι οποίοι όμως ούτως ή άλλως είναι χαρούμενοι εκείνη την ώρα) αντί για τους οπαδούς των άλλων ομάδων.

Το υγιές όμως, είναι η καζούρα να γίνεται σε αυτούς που πονάνε, δηλαδή στον αντιολυμπιακό κόσμο. Την ώρα της επιτυχίας της ομάδας, και οι λεγόμενοι «βαζελόγαυροι» πετάνε στα ουράνια. Δεν θα πονέσουν.

Ο εχθρός δεν είναι εντός, είναι εκτός και είναι άψογα οργανωμένος σε επίπεδο προπαγάνδας.

ΜΠΑΣΚΕΤ: ΟΙ ΡΟΛΟΙ ΑΝΤΙΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ!

Ένα εντυπωσιακό φαινόμενο παρατηρείται στον μπασκετικό Ολυμπιακό, καθώς εκεί φαίνεται ότι κάποιες φορές οι ρόλοι αντιστρέφονται.

Οι απαιτητικοί κακομαθημένοι φίλαθλοι του ποδοσφαίρου δεν ενοχλούνταν τόσο τα χρόνια που δεν υπήρχαν τίτλοι, ενώ οι σκληροπυρηνικοί οπαδοί δεν έδειχναν την ίδια ευαισθησία κατά της κριτικής στη διοίκηση της ΚΑΕ.

Το επιχείρημα είναι ότι «το τμήμα δεν ήταν ποτέ τόσο σκληρό και πηγαίνει με τον σταυρό στο χέρι» κάτι που φυσικά δεν ισχύει. Το τμήμα αυτό έντυσε στα ερυθρόλευκα τον Σπανούλη πληγώνοντας βαθιά κάθε οπαδό του Παναθηναϊκού, το τμήμα αυτό προχώρησε στο Μέχρι Τέλους.

ΠΟΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΙΟ

Σε γενικές γραμμές, η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση. Η αχαριστία σε ένα τόσο επιτυχημένο κλαμπ είναι απαράδεκτη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι απαγορεύεται η κριτική.

Επειδή η συγκεκριμένη κόντρα αναβιώνει κυρίως με αφορμή τον ποδοσφαιρικό Ολυμπιακό στην Ευρώπη αξίζει να δούμε γιατί δεν έχει έρθει αυτό το περίφημο «βήμα παραπάνω».

  • 1ον αξίζει κανείς να διαβάσει το ενημερωμένο απόλυτο αφιέρωμα της Αθλητικής διαπλοκής στις σφαγιαστικές διαιτησίες επιπέδου υποσαχάριας Αφρικής που αντιμετωπίζει ο Ολυμπιακός στην Ευρώπη από το 1997 μέχρι σήμερα: Διαβάστε το ενημερωμένο αφιέρωμα με τίτλο «η βίβλος των σφαγών του Ολυμπιακού στην Ευρώπη», εδώ.

  • Το 1999 η πρόκριση στα ημιτελικά του Champions League δεν ήρθε επειδή φυσούσε στο ΟΑΚΑ.

  • Το 2012 η πρόκριση στα προημιτελικά επί της Μέταλιστ δεν ήρθε γιατί τα πάντα χάθηκαν σε ένα πεντάλεπτο στο τέλος του αγώνα, ενώ ο Ολυμπιακός προκρινόταν για 125 λεπτά.

  • Το 2017 η πρόκριση στα προημιτελικά επί της Μπεσίκτας δεν ήρθε εξαιτίας μιας ασσίστ του γκολκίπερ του Ολυμπιακού Λεάλι στον αντίπαλο.

  • Το 2020 η πρόκριση στα προημιτελικά επί της Γουλβς δεν ήρθε επειδή πριν τη ρεβάνς ο Σα έσπασε το χέρι του, ενώ στον αγώνα ακυρώθηκε γκολ του Ολυμπιακού και δεν δόθηκε καθαρό πέναλτι. Επίσης στον πρώτο αγώνα που ο Ολυμπιακός έπαιζε με 10 παίκτες από το 28'.

  • Το 2021 στη φάση των ομίλων του Champions League η ομάδα ισοπεδώθηκε από τον Covid-19 σε αντίθεση με τις άλλες ομάδες του ομίλου.

  • Το 2022 η πρόκριση στους ομίλους του Champions League χάθηκε στα πέναλτι γιατί καταργήθηκε ο κανονισμός για το εκτός έδρας γκολ (διαφορετικά ο Ολυμπιακός θα είχε προκριθεί).

  • Ακριβώς το αντίθετο με τον ΠΑΟΚ που προχθές προκρίθηκε στα πέναλτι ακριβώς γιατί καταργήθηκε ο κανονισμός του εκτός έδρας γκολ (διαφορετικά θα είχε προκριθεί η Μίντιλαντ).

  • Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι ο Ολυμπιακός έχει παραδοσιακά δραματικές κληρώσεις (πχ πέρυσι με Άρσεναλ, φέτος με Αταλάντα).

  • Και έρχεται ο ΠΑΟΚ με ελάχιστες Ευρωπαϊκές συμμετοχές μετά τα Χριστούγεννα να αποκλείσει τη Μίντιλαντ στα πέναλτι και να κληρωθεί με τη Γάνδη στους «16»!

Οι πίνακες και η στατιστική λένε την αλήθεια. Δεδομένου ότι καμία Ελληνική ομάδα δεν έχει κατακτήσει ευρωπαϊκό τίτλο, ο Ολυμπιακός είναι η καλύτερη Ελληνική ομάδα στην Ευρώπη βάσει του all time ranking.

Από κει και πέρα το επόμενο βήμα για μία διάκριση η έναν τελικό είναι πολύ πιθανό να μη γίνει ποτέ.

Υπάρχουν ατυχίες, υπάρχουν κακές κληρώσεις, υπάρχουν κακές διαιτησίες, υπάρχουν τραυματισμοί, υπάρχουν πανδημιες.

Ο Ολυμπιακός στο θέμα αυτό έχει μία κατάρα η οποία δεν αντιμετωπίζεται ούτε με 200 εκατομμύρια μπάτζετ.

Όποιος αμφισβητηθεί την κατάρα, όποια ομάδα και αν υποστηρίζει, είναι παντελώς άσχετος με την πραγματικότητα.

Δεν υπάρχει λοιπόν καμία λογική στο να ασκεί κριτική ο κόσμος στη διοίκηση για το θέμα Ευρώπη.

Ακόμα και οι Άραβες της Παρί και της Σίτι να έρθουν, αυτό δεν θα αλλάξει και καλό είναι κάποιοι να συμβιβαστούν με αυτό.

Ίσως όταν συμβιβαστούν και πάψουν να ελπίζουν τότε να πάψει η κατάρα...

Σχόλια