Κάτι έχει αρχίσει να αλλάζει στο ελληνικό ποδόσφαιρο τα τελευταία χρόνια. Πρώτα ήρθαν τακτικοί δικαστές στα πειθαρχικά όργανα. Στη συνέχεια ήρθαν ξένοι διαιτητές στα ντέρμπι. Ακολούθησε η χρήση του var που περιόρισε ως ένα βαθμό τα διαιτητικά λάθη. Πριν από λίγες μέρες είδαμε και μία υποδειγματική κλήρωση στο κύπελλο Ελλάδας για πρώτη φορά με παρουσία εκπροσώπων των ομάδων, παρουσία συμβολαιογράφου και χρήση κληρωτίδας.
Σήμερα θα δούμε δύο πράγματα:
- Πρώτον πώς ήρθαν αυτές οι αλλαγές.
- Δεύτερον ποιες ομάδες διακρίθηκαν και ποιες απογοήτευσαν στην εποχή αυτών των αλλαγών.
ΞΕΝΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ
Οι ξένοι διαιτητές εισήλθαν στο Ελληνικό ποδόσφαιρο μετά το ντέρμπι της ντροπής ΠΑΟΚ-ΑΕΚ με την είσοδο του ένοπλου Σαββίδη στον αγωνιστικό χώρο της Τούμπας. Τότε που η συμμαχία των Δικεφάλων διαλύθηκε για πάνω από 1 χρόνο.
Μετά τα όσα συνέβησαν στην Τούμπα, ο Περέιρα αποφάσισε στον τελικό κυπέλλου του 2018 ΠΑΟΚ-ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ να οριστούν ξένοι διαιτητές και επελέγη ο Ισπανός διαιτητής Μπορμπαλάν. Το πείραμα συνεχίστηκε με επιτυχία και προς το παρόν έχει καθιερωθεί.
Διαβαζουμε το ιστορικό της εισόδου των ξένων διαιτητών στο Ελληνικό ποδόσφαιρο στο άρθρο του δημοσιογράφου Άρη Ασβεστά στο sport-fm τον Δεκέμβριο του 2018, ο οποίος μόνο ερυθρόλευκα αίσθηματα δεν έχει:
Σύμφωνα με το άρθρο Ασβεστά λοιπόν, τους ξένους διαιτητές τους ζητούσε με απανωτά αιτήματά του ο Ολυμπιακός ήδη από το 2017:
Όπως διαπιστώνουμε, ο ΠΑΟΚ διαφωνούσε με την έλευση των ξένων διαιτητών:
Την επόμενη σεζόν ο ΠΑΟΚ συντάχθηκε με τον Ολυμπιακό ζητώντας ξένους διαιτητές, γιατί είχε προηγηθεί η διαιτησία Κομίνη στο ντέρμπι της Τούμπας με την είσοδο Σαββίδη στο γήπεδο.
Και όμως μέχρι σήμερα έχει παγιωθεί η εντύπωση ότι έφυγε «η Ερυθρόλευκη παράγκα» και ήρθαν επιτέλους ξένοι διαιτητές και η νέα εποχή στο Ελληνικό ποδόσφαιρο.
Οι ξένοι διαιτητές ήρθαν ως προϊόν της πίεσης του Ολυμπιακού και μετά το ρήγμα της συμμαχίας ΠΑΟΚ-ΑΕΚ στην ΕΠΟ.
ΠΟΙΟΙ ΚΥΡΙΑΡΧΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ
Στην εποχή των ξένων διαιτητών ο Ολυμπιακός ετοιμάζεται να πανηγυρίσει το τρίτο πρωτάθλημα σε τέσσερα χρόνια, ενώ έχει κατακτήσει και ένα κύπελλο Ελλάδας.
Ο ΠΑΟΚ έχει καλές επιδόσεις στα ντέρμπι με ξένους διαιτητές και μετράει ένα πρωτάθλημα και δύο κύπελλα (+τον τελικό του Μπορμπαλάν).
Η ΑΕΚ που αντιδρούσε στους ξένους διαιτητές πώς τα πήγε επί των ημερών τους;
Με ξένους διαιτητές έχει μηδέν πρωταθλήματα, μηδέν κύπελλα και συγκεκριμένα στους αγώνες με ξένους διαιτητές έχει 7 νίκες σε 41 αγώνες!
ΤΑΚΤΙΚΟΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ
Οι τακτικοί δικαστές στα πειθαρχικά όργανα του ποδοσφαίρου ήταν προσωπική πολιτική απόφαση του Σταύρου Κοντονή το 2015 ο οποίος ήταν υφυπουργός αθλητισμού. Επρόκειτο για πολιτική επιλογή και δεν είχε καμία εμπλοκή καμία ομάδα.
ΠΟΙΟΙ ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΤΑΚΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ
Στην εποχή των τακτικών δικαστών η πρώτη μεγάλη δικαίωση ήρθε για τον Ολυμπιακό με αφορμή τις καταγγελίες για τον αγώνα με τον Πλατανιά το 2017 στο Καραϊσκάκη.
Ακολούθησε η μεγάλη ομόφωνη απαλλαγή του Ολυμπιακού για τις υποθέσεις στήμενων/συμμορίας (στη συνέχεια ήρθε και αθώωση στο ποινικό δικαστήριο).
Ο ΠΑΟΚ δεν τα πήγε πολύ καλά επί τακτικών δικαστών.
- Το 2018 οι αφαιρέσεις βαθμών του στοίχισαν το πρωτάθλημα.
- Το 2020 το πειθαρχικό της λίγκας και η επιτροπή εφέσεων επικύρωσαν την ποινή της Ε.Ε.Α. για πολυιδιοκτησία που αρχικά ήταν υποβιβασμός και με κυβερνητική τροπολογία έγινε αφαίρεση βαθμών.
Όταν το CAS ζήτησε από τα πειθαρχικά όργανα να μπουν στην ουσία της υπόθεσης, άπαντες οι δικαστές δέχτηκαν μπούλινγκ από ΜΜΕ και οδηγήθηκαν στην παραίτηση. Πρώτα παραιτήθηκαν οι εφέτες Φιλόπουλος και Βρυώνης:
Και στη συνέχεια παραιτήθηκαν οι εφέτες Ηλιοπούλου και Παπαϊωάννου:
Ακολούθως οι νέοι δικαστές που θα δίκαζαν τον ΠΑΟΚ εξελέγησαν. Από που; Από την ΕΠΟ! Και μάλιστα με καταγγελίες για χαρτάκι στην ψηφοφορία:
Οι νεοεκλεγέντες από την ΕΠΟ δικαστές, απάλλαξαν τον ΠΑΟΚ για την πολυιδιοκτησία. Λίγο πριν δικάσουν τον ΠΑΟΚ, τους είδαμε φάτσα φόρα με τα παιδιά τους σε όλη την Ελλάδα:
Η ΑΕΚ κινδύνευσε με αφαίρεση 10 βαθμών και ισόβια απαγόρευση ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο στον Δημήτρη Μελισσανίδη για τις κατηγορίες για εμπλοκή σε εκλογές ενώσεων με βία και δωροδοκίες. Την εισήγηση έκανε ο Πρωτοδίκης Ανδρέας Αθανασίου. Τελικά η επιτροπή δεοντολογίας απάλλαξε τους κιτρινόμαυρους.
VAR
Το VAR εμφανίστηκε στο ελληνικό ποδόσφαιρο γιατί εμφανίστηκε και παγκοσμίως.
Δεν ξέρουμε αν κάποιοι έχουν διαμορφώσει την άποψη ότι υπήρχε πάντα VAR και η κακιά παράγκα δεν το έφερνε στην Ελλάδα, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι όταν η FIFA επέτρεψε το VAR στο ποδόσφαιρο και άρχισαν να το υιοθετούν η μία Λίγκα μετά την άλλη, τότε ήρθε πολύ σύντομα και στην Ελλάδα. Αν υπήρχε νωρίτερα θα ερχόταν νωρίτερα.
Το VAR ήρθε στην Ελλάδα γιατί ήρθε σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα ήρθε το 2019 ακριβώς την ίδια περίοδο που άρχισε να υπάρχει και στην Αγγλία.
Επί var οι τίτλοι έχουν ως εξής:
Πρωταθλήματα: Ολυμπιακός 2 (βαδίζει για το 3ο), ΠΑΟΚ 1, ΑΕΚ 0.
Κύπελλα: Ολυμπιακός 1, ΠΑΟΚ: 1, ΑΕΚ 0.
ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΣΤΙΣ ΚΛΗΡΩΣΕΙΣ
Η διαφάνεια τις κληρώσεις του κυπέλλου είναι σοβαρό θέμα για να μην υπάρχουν σκιές. Πρόσφατο είναι άλλωστε το φιάσκο της ΟΥΕΦΑ με την κλήρωση των «16» του Champions League.
Για πρώτη φορά πριν από λίγες μέρες, στην κλήρωση των προημιτελικών του κυπέλλου Ελλάδας, χρησιμοποιήθηκε κληρωτίδα χωρίς τη μεσολάβηση χεριού, ενώ η κλήρωση έγινε παρουσία εκπροσώπων των ομάδων, αλλά και συμβολαιογράφου. Κανένας δεν μπορούσε να αφήσει το παραμικρό υπονοούμενο γιατί θα ήταν γραφικός.
Πώς όμως ήρθε η αλλαγή; Την απάντηση την έδωσε ο ίδιος ο προεδρεύων της ΕΠΟ κ. Παναγιώτης Δημητρίου πριν την κλήρωση:
«...Υπάρχει πλήρη διαφάνεια στη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική Ένωση και αυτήν θα προσπαθήσω να διατηρήσω στην ΕΠΟ, μαζί με τους συνεργάτες μου. Επειδή έχουν υπάρξει δηλώσεις από ανθρώπους των σωματείων, αυτή η εκδήλωση είναι η απάντηση σε όλους».
Ποιες ήταν οι δηλώσεις; Μα φυσικά οι δηλώσεις ανθρώπων του Ολυμπιακού, αλλά και του Άρη. Με λίγα λόγια οι συγκεκριμένες δηλώσεις που είχαν γίνει και πέρυσι, έδωσαν την αφορμή για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος των κληρώσεων.
ΠΟΙΟΙ ΖΟΡΙΣΤΗΚΑΝ ΜΕ ΤΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ ΠΟΥ ΕΒΓΑΛΕ ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Η πρώτη κλήρωση έφερε αντιμέτωπους τους δικεφάλους στα προημιτελικά.
Μετά την ταραγμένη διετία 2018 - 2019, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ έχουν στενή συμμαχια από το 2020 που σφυρηλατήθηκε σε δύο σημεία: Πρώτον, στην αντιμετώπιση της νέας κυριαρχίας του Ολυμπιακού, δεύτερον στην απόφαση Μελισσανίδη να μην υποβάλει ένσταση για τα ληγμένα δελτία υγείας των παικτών του ΠΑΟΚ στα play off το 2020 που θα έστελνε την Ένωση στα προκριματικά του Champions League. Η συμμαχία αυτή υποστηρίζεται και επικοινωνιακά. Η κληρωτίδα τους έφερε αντιμέτωπους.
Από την άλλη μεριά Ολυμπιακός και Άρης έχουν επίσης καλές σχέσεις διοικητικά. Η κληρωτίδα δεν τους έφερε αντιμέτωπους ούτε στα προημιτελικά ούτε στα ημιτελικά! Αν παιξουν μεταξύ τους, θα είναι μόνο στον τελικό!
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου