Ο Βαρδινογιαννισμός, ο πίνακας του SDNA και η αγωγή ΠΑΟ κατά Ζιώγα


Έντονες αντιδράσεις από πλευράς Παναθηναϊκού προκάλεσαν οι δηλώσεις του υπηρεσιακού προπονητή της ΑΕΛ Μιχάλη Ζιώγα ο οποίος αναφέρθηκε στη διαιτησία του αγώνα κυπέλλου ΑΕΛ-ΠΑΟΚ στο Αλκαζάρ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η διαιτησία μου θύμισε εποχές από την παντοδυναμία του Παναθηναϊκού, που κάποιοι διαιτητές έλεγαν "Μήτσο πέσε, Μάικ πέσε θα στο δώσω πέναλτι"». Μάλιστα η ΠΑΕ Παναθηναϊκός αντέδρασε και ανέφερε ότι θα καταθέσει αγωγή κατά του κ. Ζιώγα.

Ο ΠΙΝΑΚΑΣ ΤΟΥ SDNA

Ο δημοσιογράφος κ. Θάνος Νικολογιάννης από τη στήλη του στο SDNA αναφέρθηκε στις δηλώσεις Ζιώγα χαρακτηρίζοντάς της γραφικότητες και επανέλαβε το αφήγημα ότι «στην εποχή Βαρδινογιάννη πήραν τίτλους όλοι και δεν υπήρχε μονοπώλιο από τον Παναθηναϊκό» :


Καταρχάς, το να μιλάει ο κ. Νικολογιάννης για εποχή Βαρδινογιάννη εμπεριέχει μία παραδοχή ότι υπήρξε εποχή Βαρδινογιάννη. Και μάλιστα σε επίπεδο παρασκηνιακού ελέγχου. Αλλιώς δεν θα σταματούσε ο πίνακας του SDNA στο 1996 αλλά θα επεκτεινόταν μέχρι την παραίτηση Γιώργου Βαρδινογιάννη το 2000 ή και μέχρι την είσοδο της πολυμετοχικότητας το 2008 ή το τέλος της παρουσίας Τζίγγερ το 2012.

Το ότι σταματάει ο πίνακας στο 1996 που ξεκίνησε η υποτιθέμενη παρασκηνιακή δύναμη του Κόκκαλη συνιστά άποψη ότι μέχρι τότε παρασκηνιακά κυριαρχούσε ο Βαρδινογιάννης.

Από κει και πέρα, βλέποντάς κανείς τον πίνακα, αναρωτιέται: «Μα καλά πώς γίνεται να κυριαρχούσε ο Βαρδινογιαννισμός και παρόλα αυτά ο Παναθηναϊκός να πήρε μόλις 5 πρωταθλήματα σε 17 χρόνια;»

ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΦΗΓΗΜΑΤΟΣ

1. Η ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ

Καταρχάς εντελώς αυθαίρετα ο πίνακας του SDNA ορίζει ως αφετηρία της περιόδου που ο Παναθηναϊκός ήταν ισχυρός παρασκηνιακά, το έτος 1979 όταν η οικογένεια Βαρδινογιάννη ανέλαβε τις μετοχές της ΠΑΕ.

Ο στόχος είναι προφανής. Θέλει να συμπεριλάβει στην "εποχή του ΠΑΟ" την περίοδο 1979-83 που έπαιρνε πρωταθλήματα Ολυμπιακός για να μας δείξει πόσο δημοκρατική ήταν η εποχή της κυριαρχίας του ΠΑΟ.

Όμως το ότι ανέλαβε τον Παναθηναϊκό η οικογένεια Βαρδινογιάννη το 1979, δεν σημαίνει ότι ήταν ισχυρή παρασκηνιακά. Και ο Κόκκαλης ανέλαβε τον Ολυμπιακό το 1993, αλλά υποτίθεται ότι η παρασκηνιακή του δύναμη ξεκίνησε με τις εκλογές της Αλεξανδρούπολης το 1997 ή έστω το 1996.
Αλλιώς γιατί ο πίνακας του SDNA περιλαμβάνει τα έτη 1993 έως 1996; Αφού ο Κόκκαλης είχε ήδη αναλάβει από το 1993. Άρα με τη λογική αυτή στα τρία πρώτα χρόνια του Κόκκαλη πήραν πρωταθλήματα ΑΕΚ και Παναθηναϊκός;

Οι πρώτες καταγγελίες για δυνατό Παναθηναϊκό παρασκηνιακά ξεκίνησαν όχι το 1979, αλλά το 1982 με την υπόθεση Χαλκίδη.

Επίσης από το 1991 μέχρι το 1996 δεν ήταν μόνο ο Παναθηναϊκός που δεχόταν κατηγορίες ότι ήταν δυνατός παρασκηνιακά. Ήταν και η ΑΕΚ.

2. ΑΝ ΕΛΕΓΧΕΙΣ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΔΕΝ ΚΕΡΔΙΖΕΙΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΤΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ

Αν όντως ο ΠΑΟ των 80s και του πρώτου μισού των 90s ήλεγχε το παρασκήνιο, αυτό δεν σημαίνει ότι θα έπρεπε απαραίτητα να κερδίζει τα πρωταθλήματα. Γιατί; Γιατί δεν αρκεί ο παρασκηνιακός έλεγχος. Πρέπει να έχεις πάντα και την ανάλογα καλή ομάδα!
Για παράδειγμα:

Μία εφημερίδα που δεν έχει κακές σχέσεις με την ΑΕΚ, η Live Sport μιλάει για κυβέρνηση ΑΕΚ στην ΕΠΟ. Κατακτά η ΑΕΚ τίτλους αυτή την περίοδο; 6 νίκες σε 41 αγώνες με ξένους διαιτητές έχει η Ένωση. Με σκορ 1-5 έχασε από τον Ολυμπιακό λίγες μέρες μετά τις εκλογές της ΕΠΟ. Κόντρα στον Ολυμπιακό έχει 0 νίκες-3 ισοπαλίες-9 ήττες. Ο λόγος; Δεν έχει τόσο καλή ομάδα για να διεκδικήσει τίτλους στην παρούσα φάση.

3. Ο ΠΙΝΑΚΑΣ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ
Γιατί στο SDNA δεν μας παρέθεσαν και τον αντίστοιχο πίνακα του κυπέλλου; Όπως βλέπουμε η πράσινη κυριαρχία της εποχής εκείνης ήταν μεγάλη με 9/14 κύπελλα Ελλάδας.


Η ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 1980

Από τις αρχές των 90s ζούμε στην εποχή της ιδιωτικής τηλεόρασης και φυσικά πλέον και στην εποχή των social media. Πιστεύει κανείς ότι τα διαιτητικά λάθη και οι νομικές υποθέσεις του Ελληνικού ποδοσφαίρου είχαν αντίστοιχη προβολή στα 80s;
Αξίζει κανείς να δει αυτή τη φάση από το ντέρμπι Ολυμπιακού-ΠΑΟ στο ΟΑΚΑ για το πρωτάθλημα της σεζόν 1988/98 στις 05/03/1989 σε ένα ντέρμπι που έληξε ισόπαλο 1-1.


Τη στιγμή της πάσας του Ντέταρι, ο Τάσος Μητρόπουλος καλύπτεται από τουλάχιστον 5 παίκτες του Τριφυλλιού και μάλιστα σε μεγάλη απόσταση!
Πόσοι τόνοι μελάνι χύθηκαν για το πέναλτι του Παπουτσέλη και το οφσάιντ του Κατσουράνη και πόσες φορές έχετε ακούσει για αυτή τη φάση;


Η ΤΥΧΗ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΖΙΩΓΑ

Η νομική άποψη της Αθλητικής διαπλοκής είναι ότι η ΠΑΕ Παναθηναϊκός δεν έχει την ενεργητική νομιμοποίηση να ασκήσει αγωγή κατά του κ. Ζιώγα για τις δηλώσεις του και προφανώς ο κ. Κούγιας αν εκπροσωπήσει τον κ. Ζιώγα θα υποβάλει σχετική ένσταση.

Ο κ. Ζιώγας μίλησε για εύνοια του Παναθηναϊκού στην περίοδο των 80s. Οι μετοχές της ΠΑΕ ΠΑΟ τότε ανήκαν στην οικογένεια Βαρδινογιάννη. Σήμερα άλλος είναι ο μεγαλομέτοχος, άλλο είναι και το ΔΣ.

Είναι σαν να βγει να κατηγορήσει κάποιος τη στάση του MEGA την εποχή των μνημονίων και να προσβληθεί ο Μαρινάκης που είναι ο σημερινός μεγαλομέτοχος του καναλιού και να πει ότι θα κάνει αγωγή. Το MEGA την εποχή των μνημονίων ανήκε αλλού, όχι στον Μαρινάκη.

Ο κ. Ζιώγας με τις δηλώσεις του δεν στράφηκε εναντίον του Παναθηναϊκού. Δεν είχε ο Παναθηναϊκός χέρια και πόδια για να προβαίνει σε συμπεριφορές. Ο κ. Ζιώγας αναφέρθηκε σε συμπεριφορές που απέδωσε σε ανθρώπους στους οποίους ανήκε τότε ο Παναθηναϊκός. Οι ενάγοντες σήμερα είναι άλλοι.

Αυτός είναι ο λόγος που δεν του κάνουν μήνυση, αλλά αγωγή, γιατί μηνύσεις υποβάλουν μόνο φυσικά πρόσωπα, ενώ αγωγές ασκούν και νομικά πρόσωπα.

Περαιτέρω αν ο κ. Ζιώγας προσκομίσει στα σχετικά έγγραφά του ως εναγόμενος, δημοσιεύματα της εποχής που θα μπορούσαν να αποδείξουν ότι όσα ανέφερε είχαν καταγγελθεί, τότε θα είναι ακόμα πιο εύκολο το έργο του δικαστικά. 

Κατά την κρίση της Αθλητικής διαπλοκής, αν τελικώς κατατεθεί αγωγή της ΠΑΕ Παναθηναϊκός κατά του κ. Ζιώγα, θα πάει άπατη.

ΕΠΙΜΥΘΙΟ

Αλήθεια κακοφάνηκε σε πολλούς ότι ένας προπονητής αναφέρθηκε σε κακές διαιτητικές εμπειρίες φέρνοντας ως παράδειγμα την εποχή του Παναθηναϊκού. Χάλασε το αφήγημα. Αν αναφερόταν στην εποχή που υποτίθεται ότι ευνοήθηκε ο Ολυμπιακός δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα.

Ο καθένας μπορεί να μιλάει για παράγκες, συμμορίες και εγκληματικές οργανώσεις, να μιλάει για χαμένες Κυριακές και να αμφισβητεί με μία του κουβέντα 21 πρωταθλήματα, για υποθέσεις στις οποίες ο Ολυμπιακός απαλλάχθηκε αμετάκλητα με ομόφωνες πειθαρχικές και ποινικές δικαστικές αποφάσεις, αλλά όταν κάποιος έχει «το θράσος» να μιλήσει για μία άλλη εποχή, αμέσως τον σταυρώνουμε.

Σχόλια