Η ΟΥΕΦΑ αποκάλυψε το ranking όλων των εποχών! Η θέση των Ελληνικών ομάδων!


Σε μία χώρα όπως η Ελλάδα που κανένας σύλλογος δεν έχει κατακτήσει Ευρωπαϊκό τίτλο, η απάντηση στο ερώτημα ποια είναι η καλύτερη Ελληνική ομάδα στην Ευρώπη δεν ήταν ποτέ εύκολη. Το δίλημμα ήταν πάντα πορεία ή ranking;

Η ΑΕΚ για παράδειγμα έφτασε κάποτε στους «4» του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ και ο Ολυμπιακός στους «8» του Champions League. Πιο προχωρημένη η τετράδα, αλλά μεγαλύτερη διοργανωση το Champions League. Ποια θεωρείται καλύτερη πορεία;

Από την άλλη πλευρά, ο Ολυμπιακός έχει καλύτερη θέση στο ranking. Ωστόσο, το τρέχων ranking (5ετίας ή ακόμα και 10ετίας) δεν αρκεί για να δώσει διαχρονική απάντηση.

Πλέον έχουμε το all time ranking όλων των εποχών στην κορυφαία διοργάνωση (κύπελλο πρωταθλητριών/Champions League) από την έναρξη της διοργάνωσης το 1955 μέχρι τις μερες μας. Αυτό αποτελεί έναν ενδεικτικό δείκτη για μία αντικειμενική απάντηση:



23ος ο Ολυμπιακός, 31ος ο Παναθηναϊκός


Πρώτη Ελληνική ομάδα είναι ο Ολυμπιακός που βρίσκεται στην 23η θέση της Ευρώπης. Ο Παναθηναϊκός είναι η δεύτερη Ελληνική ομάδα παρότι έχει παίξει σε τελικό. Βρίσκεται στην 31η θέση της Ευρώπης, αρκετά ικανοποιητική δεδομένου ότι έχει να πετύχει νίκη σε όμιλο της διοργάνωσης από το 2008.

73η θέση για την ΑΕΚ:


Η ΑΕΚ είναι η τρίτη Ελληνική ομάδα και βρίσκεται στην 73η θέση της Ευρώπης. Στο Champions League έχει αγωνιστεί 5 φορές σε ομίλους, αλλά δεν έχει πετύχει ποτέ έκτός έδρας νίκη, ούτε πρόκριση από τη φάση των ομίλων. Έχει τερματίσει όμως αήττητη σε όμιλο, αλλά και χωρίς νίκη. Έχει επίσης τερματίσει και με 0 βαθμούς.

135ος ο ΠΑΟΚ:


Τέταρτη Ελληνική ομάδα είναι ο ΠΑΟΚ που βρίσκεται στην 135η θέση της Ευρώπης. Το 1976/77 απέκλεισε την Ομόνοια και βρέθηκε στους «16» όπου αποκλείστηκε από την Ντιναμό Κιέβου, ενώ το 1985/86 αποκλείστηκε στον 1ο γύρο από την Βερόνα. Στην εποχή του Champions League έχει πετύχει νίκες σε προκριματικά, αλλά δεν έχει αγωνιστεί ποτέ σε ομίλους του Champions League της διοργάνωσης.

369η η ΑΕΛ:

Πέμπτη Ελληνική ομάδα ειναι η ΑΕΛ που βρίσκεται στην 369η θέση της Ευρώπης. Αγωνίστηκε στο κύπελλο πρωταθλητριών το 1988 ως πρωταθλήτρια Ελλάδας. Αποκλέιστηκε από την πρωταθλήτρια Ελβετίας Ξαμάξ έχοντας πετύχει όμως μία νίκη στους μεταξύ τους αγώνες.

Σχόλια