Η ανασκόπηση της Αθλητικής διαπλοκής για το 2021


ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ
Αθωώνονται άπαντες για τη δικογραφία της εγκληματικής οργάνωσης/συμμορίας/στημένων αγώνων στο ελληνικό ποδόσφαιρο στις 28/01/2021. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης είχε αντιμετωπίσει πέντε κακουργήματα αλλά αθωώνεται. Η απόφαση των δικαστών είναι ομόφωνη.

Κάποια κέντρα δεν δίστασαν να διαδώσουν ότι η αθώωση ήρθε λόγω παραγραφής. Πρόκειται για ψέμα. Παραγραφή είχε εισηγηθεί ο εισαγγελέας μόνο για μία πλημμεληματική κατηγορία (και όχι φυσικά για τις κακουργηματικές), αλλά το δικαστήριο αποφάσισε κανονική αθώωση για όλες τις κατηγορίες με την πρόεδρο να αναφέρει επί λέξει ότι «οι κατηγορούμενοι κρίνονται αθώοι». Αν οι κατηγορίες είχαν παραγραφεί, η πρόεδρος θα ανέφερε: «Παύει η ποινική δίωξη λόγω παραγραφής» και δεν θα έμπαινε στην ουσία για το αν οι κατηγορούμενοι είναι ένοχοι ή αθώοι.
Είχε προηγηθεί τον Σεπτέμβριο του 2020 η αθώωση και σε πειθαρχικό επίπεδο από τους τακτικούς δικαστές της επιτροπής δεοντολογίας της ΕΠΟ, που ήταν επίσης ομόφωνη.
Τόσα χρόνια αποκαλυπτικών εκπομπών, απομαγνητοφωνημένων συνομιλιών της ΕΥΠ και αστείρευτης προπαγάνδας πετάχτηκαν στα σκουπίδια...

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

Η επιτροπή εφέσεων της ΕΠΟ απαλλάσσει στις 09/02/2021 την ΠΑΕ ΠΑΟΚ από τις κατηγορίες περί πολυιδιοκτησίας με την Ξάνθη.
Μέχρι και σήμερα επικρατεί η λανθασμένη εντύπωση ότι ο ΠΑΟΚ απαλλάχθηκε από το CAS. Η πραγματικότητα είναι ότι το CAS ζήτησε από την επιτροπή εφέσεων να δικάσει ξανά την υπόθεση μπαίνοντας στην ουσία και να πάρει όποια απόφαση εκείνη έκρινε. Την απαλλαγή του ΠΑΟΚ αποφάσισαν οι δικαστές που είχε εκλέξει η ΕΠΟ με ΓΣ λίγους μήνες πριν.

Η υπόθεση εκκρεμεί ακόμα στα διοικητικά δικαστήρια της χώρας.

ΜΑΡΤΙΟΣ

Ο Θοδωρής Ζαγοράκης (επιλογή κυβέρνησης και big 4) εκλέγεται πρόεδρος της ΕΠΟ. Στην εκτελεστική επιτροπή της ομοσπονδίας όμως που παίρνονται οι κρίσιμες αποφάσεις, τίποτα δεν άλλαξε. Οι διεθνείς του Euro που υποστηρίχθηκαν από Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό χάνουν πανηγυρικά από τους κλασικούς παράγοντες των ενώσεων που στηρίχθηκαν από ΑΕΚ και ΠΑΟΚ.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ

Η ΠΑΕ ΑΕΚ αντιμετωπίζει κατηγορίες στην επιτροπή δεοντολογίας της ΕΠΟ για χειραγώγηση εκλογών ποδοσφαιρικών ενώσεων μέσω βίας και δωροδοκιών. Η επίσημη εισήγηση του ερευνητή της επιτροπής ήταν να αφαιρεθούν 10 βαθμοί από την ΑΕΚ και να απαγορευθεί ισόβια η ενασχόληση με το ποδόσφαιρο στο Δημήτρη Μελισσανίδη.

Στα αγωνιστικά ο Ολυμπιακός σοκάρει με τα πέντε γκολ μέσα στο ΟΑΚΑ επί της ΑΕΚ και προελαύνει για τον τίτλο.

ΜΑΙΟΣ

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς γίνεται ο πρώτος Έλληνας που φτάνει σε τελικό grand slam μετά τη μυθική του πορεία στο Ρολάν Γκαρός. Χάνει στον τελικό από τον υπεραθλητή Νόβακ Τζόκοβιτς.

Ο Ολυμπιακός ζει στιγμές 2001 με το εντυπωσιακό 1-4 μέσα στη Λεωφόρο επί του ΠΑΟ. Έτσι κλείνει το πρωτάθλημα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο κατακτώντας το με 26 βαθμούς διαφορά. Η σεζόν θα κλείσει με γλυκιά γεύση για τον ΠΑΟΚ με την κατάκτηση του κυπέλλου στο ΟΑΚΑ.

Ο Ολυμπιακός στο πόλο γυναικών και η ΑΕΚ στο χάντμπολ ανδρών φέρουν δύο ακόμα ευρωπαϊκές κούπες στη χώρα μας! Οι ερυθρόλευκες θα κατακτήσουν την Ευρωλίγκα (θα πετύχουν μάλιστα τρεμπλ) και οι κιτρινόμαυροι το EFH European cup.

Στην Ευρώπη η Τσέλσι θα νικήσει στον εμφύλιο τελικό του Champions League την Μάντσεστερ Σίτι και θα στεφθεί πρωταθλήτρια Ευρώπης για δεύτερη φορά στην ιστορία της.

ΙΟΥΝΙΟΣ

Διακοπή από την εγχώρια ποδοσφαιρική πραγματικότητα. Ο μήνας του Εuro. Ένα εξαιρετικό Euro που διοργανώθηκε σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Εκπληκτικά παιχνίδια με συγκινήσεις, ανατροπές, πολλά και ωραία γκολ, παρατάσεις και νίκη της Ιταλίας στα πέναλτι του συγκλονιστικού τελικού του Γουέμπλεϊ με τους Άγγλους!

Στο μπάσκετ ο Βασίλης Σπανούλης ανακοινώνει το τέλος της καριέρας του προκαλώντας συγκίνηση σε Ελλάδα και Ευρώπη.

ΙΟΥΛΙΟΣ

Μετά τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ έρχεται η σειρά της ΑΕΚ να ξεμπερδέψει από τις δικαστικές της περιπέτειες. Η επιτροπή δεοντολογίας της ΕΠΟ απαλλάσσει την ένωση και τον Δ.Μελισσανίδη από τις κατηγορίες που αντιμετώπιζε. Βοήθησαν σε αυτό πολλοί μάρτυρες που τα πήραν πίσω στην επιτροπή, αλλά και ότι η επιτροπή αναγνώρισε ότι ο Γιάννης Παπαδόπουλος δεν είχε σχέση με την ΑΕΚ. Βέβαια λίγους μήνες αργότερα, τα δικαστικά όργανα της ΕΠΟ θα κρίνουν ότι έχει σχέση με την ΑΕΚ σε άλλες υποθέσεις.

Στο μπάσκετ ο συγκλονιστικός Γιάννης Αντετοκούνμπο γράφει ιστορία καθώς γίνεται πρωταθλητής NBA με τους Milwaukee Bucks και και mvp των τελικών!

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

Ο μήνας των καταστροφικών πυρκαγιών και των Ολυμπιακών αγώνων.
Η συγκλονιστική εθνική πόλο γράφει ιστορία και γίνεται η πρώτη εθνική σε αντρικό ομαδικό άθλημα που φέρνει μετάλλιο στην Ελλάδα και μάλιστα το ασημένιο, φτάνοντας στον τελικό του ολυμπιακού τουρνουά!
Οι πολίστες μάλιστα συγκλόνισαν δωρίζοντας στους πυρόπληκτους το μισό πριμ που τους έδωσε ο Βαγγέλης Μαρινάκης!

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

Ο αγώνας του Μέχρι τέλους της ΚΑΕ Ολυμπιακός δικαιώνεται πλήρως. Ο Γιώργος Βασιλακόπουλος είναι παρελθόν από την Ελληνική ομοσπονδία καλαθοσφαίρισης. Στις εκλογές της ομοσπονδίας στις 12/09 κερδίζει ο συνδυασμός Λιόλιου και όχι ο συνδυασμός Παπανικολάου που στήριξαν Βασιλακόπουλος και Γιαννακόπουλος.Στην ΚΑΕ Παναθηναϊκός ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος είναι αποχωρεί από τη διοίκηση της ομάδας.
Οι όροι που είχε θέσει Ολυμπιακός έχουν υλοποιηθεί και οι Ερυθρόλευκοι δηλώνουν ξανά συμμετοχή στην Α1.

Τον ίδιο μήνα ο Θοδωρής Ζαγοράκης παραιτείται από την προεδρία της ΕΠΟ μισό χρόνο μετά την εκλογή του, αφήνοντας σοβαρές αιχμές.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ
  • Τα δικαστικά όργανα της ΕΠΟ αναγνωρίζουν τις σχέσεις ΠΑΕ ΑΕΚ-Γιάννη Παπαδόπουλου. Μετά από αυτή την εξέλιξη, ο Αλέξης Κούγιας καταθέτει στον ποδοσφαιρικό εισαγγελέα αίτηση για αναψηλάφηση της απαλλακτικής απόφασης της επιτροπής δεοντολογίας της ΕΠΟ για την ΠΑΕ ΑΕΚ στην υπόθεση των εκλογών ΕΠΣ.
  • Ο Ολυμπιακός θα τιμωρηθεί για απλό άναμμα καπνογόνων στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό σε αντίθεση με τα προβλεπόμενα στη νομολογία και μάλιστα με τρόπο-παγίδα ώστε να μην ασκηθεί έφεση. Οι Ερυθρόλευκοι δεν επηρεάστηκαν. Νίκησαν τον ΠΑΟΚ κεκλεισμένων των θυρών και απέκτησαν αμέσως δυνατή διαφορά βαθμολογικά από τους αντιπάλους τους.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

Μήνας σκληρών δοκιμασιών για την ΕΠΟ:
  • Το νέο οργανόγραμμα της ομοσπονδίας προκαλεί αντιδράσεις με εξώδικα.
  • Το αυτοκίνητο δικαστή της ομοσπονδίας δέχεται επίθεση και ενώ η ΕΠΟ ανακοινώνει ότι το περιστατικό είναι άσχετο με το ποδόσφαιρο, ο δικαστής παραιτείται από τη θέση του στην ΕΠΟ αδειάζοντας την ομοσπονδία.
  • Η προσφυγή του Αλέξη Κούγια κατά της απόφασης της ΕΠΟ για τις αδειοδοτήσεις στην SL2 γίνεται δεκτή από το διαιτητικό δικαστήριο.
  • Η προσφυγή της ΠΑΕ Ολυμπιακός κατά της απόφασης της SL1 να επιβληθεί κεντρική διαχείριση τηλεοπτικών δικαιωμάτων γίνεται δεκτή από το διαιτητικό δικαστήριο της ΕΠΟ. 
  • Την ίδια περίοδο η εθνική αποτυγχάνει να προκριθεί στα μπαράζ του Μουντιάλ.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

Η χρονιά κλείνει ελπιδοφόρα καθώς μετά από χρόνια, δύο ελληνικές ομάδες συνεχίζουν στην Ευρώπη και μετά τα Χριστούγεννα. Ο Ολυμπιακός θα αγωνιστεί στα μπαράζ της φάσης των «16» του Europa League με αντίπαλο την Αταλάντα και ο ΠΑΟΚ στα μπαράζ της φάσης των «16» του conference League με αντίπαλο την Μίντιλαντ.

Το γυναικείο τμήμα πόλο του Ολυμπιακού κατακτά το σούπερ καπ Ευρώπης φέρνοντας έναν ακόμη ευρωπαϊκό τίτλο στη χώρα μας!

Σχόλια