Το εθνικό έγκλημα με την ΠΑΕ Ποντίων: Η συγκλονιστική ιστορία και ο Ιβάν Σαββίδης

 

Η Αθλητική διαπλοκή ανοίγει σήμερα το φάκελο της διαβόητης υπόθεσης της ΠΑΕ Ποντίων Θρυλορίου που απασχόλησε την Ελληνική αθλητική δικαιοσύνη πριν από 3 χρόνια. Μια πολύ σοβαρή υπόθεση με εθνικές προεκτάσεις που απέδειξε για μία ακόμη φορά ότι η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της!

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Όλα ξεκίνησαν στις 29/06/2017 όταν το σωματείο της Ε.Π.Σ. Θράκης «ΠΑΕ Ποντίων Θρυλορίου» που επέστρεφε στο Α τοπικό της ένωσης, παρουσίασε τις φανέλες της νέας σεζόν. Ανάμεσά τους ξεχώρισε η επετειακή φανέλα για τη γενοκτονία των Ποντίων από τους Τούρκους με ένα απλό και λιτό μήνυμα: ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ - ΠΑΝΤΑ ΤΙΜΩ. Ένα μήνυμα μνήμης χωρίς ίχνος εμπάθειας, μίσους, εχθροπάθειας ή ρατσισμού.

Στις 17/07/2017η ιστοσελίδα tourkikanea.gr αντέδρασε για τις φανέλες της ομάδας κάνοντας λόγο για «δήθεν γεονοκτονία» αμφισβητώντας την Ποντιακή γενοκτονία κατά παράβαση του αντιρατσιστικού νόμου:

Στις 23/08/2017 η ομάδα παρουσίασε την επετειακή της φανέλα παρουσία του Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής.

Από την παρουσίαση της φανέλας στο Δημοτικό θέατρο Κομοτηνής

Ήδη από τις 18/08/2017 είχε ξεκινήσει και επίσημα η εποχή της «εξυγίανσης» στην ΕΠΟ και καθήκοντα προέδρου είχε αναλάβει ο Ευ. Γραμμένος. Στις 15/09/2017, η νομική υπηρεσία της ΕΠΟ κοινοποίησε εγγράφως προς την ΠΑΕ Ποντίων ότι βάσει των κανονισμών της ΟΥΕΦΑ, απαγορεύεται η χρησιμοποίηση σλόγκαν πολιτικής/εθνικής /θρησκευτικής φύσεως στις φανέλες των ποδοσφαιρικών ομάδων. Το έγγραφο της νομικής υπηρεσίας καταλήγει ως εξής:

«Η ποδοσφαιρική εμφάνιση μίας ομάδας δεν μπορεί να αποτελέσει πλατφόρμα για την προβολή οποιουδήποτε μηνύματος  με πολιτικό, θρησκευτικό, κοινωνικό ή άλλο περιεχόμενο, ανεξάρτητα από τη βαρύτητα, το ιστορικό, κοινωνικό ή ηθικό υπόβαθρο που μπορεί να διαθέτει».


Στις 17/09/2017, η ομάδα συμμετείχε στον αγώνα κυπέλλου με την Αναγέννηση Παγουρίων με την επετειακή φανέλα. Ο διαιτητής Στέφανος Κουμπαράκης δεν επέτρεψε στην ΠΑΕ Ποντίων να αγωνιστεί και έκλεισε το φύλλο αγώνα.
Στις 23/09/2017, η πειθαρχική επιτροπή της ΕΠΣ Θράκης πέραν του ότι κατακύρωσε τον αγώνα στην αντίπαλη ομάδα, επέβαλε πρόστιμο 2.000 ευρώ στην ΠΑΕ Ποντίων, εξοντωτικό για τα δεδομένα του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου. Στη σύνθεση της τριμελούς επιτροπής συμμετείχε και μειονοτικός πολίτης της Θράκης.
Όταν ξεκίνησε το πρωτάθλημα, η ίδια επιτροπή συνέχισε να βομβαρδίζει με ποινές την ΠΑΕ Ποντίων κατακυρώνοντας και τους αγώνες της 2ης και της 4ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος στους αντιπάλους της. Τα πρόστιμα έφτασαν στις 6.000 ευρώ!
Στις 30/11/2017 η πειθαρχική επιτροπή της ΕΠΣ Θράκης δίνει τη χαριστική βολή στην ΠΑΕ Ποντίων επιβάλλοντας νέο πρόστιμο 2.000 ευρώ (σύνολο προστίμων 8.000 ευρώ) και αποβάλλοντάς την από το πρωτάθλημα!

Το διατακτικό της απόφασης  (πηγή: sportsaddict.gr )

Η ΠΑΕ Ποντίων Θρυλορίου προσέφυγε στην επιτροπή εφέσεων της ΕΠΟ διεκδικώντας δικαίωση. Η επιτροπή όμως με πρόεδρο τον κ. Σκουτέρη απέρριψε την έφεση της ομάδας. Η ΠΑΕ Ποντίων καταστράφηκε οικονομικά και υποβιβάστηκε προς μεγάλη ικανοποίηση του τουρκικού προξενείου της Θράκης.


Από την εκδίκαση της έφεσης της ΠΑΕ Ποντίων στα γραφεία της ΕΠΟ


ΦΑΝΕΛΑ ΑΕΛ: ΤΑ ΠΡΟΣΦΥΓΟΠΟΥΛΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ

Την ίδια ακριβώς σεζόν, η ΑΕΛ συμμετείχε σε αγώνες της Super League με μήνυμα στη φανέλα της ΤΑ ΠΡΟΣΦΥΓΟΠΟΥΛΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ. Ήταν πράγματι ένα όμορφο και λιτό μήνυμα, αλλά παρά τον πολιτικοκοινωνικό του χαρακτήρα, κανένας δεν τιμώρησε την ΠΑΕ ΑΕΛ. Όπως βλέπετε τα όσα έλεγε η ΕΠΟ για μη προβολή οποιουδήποτε μηνύματος με πολιτικό, θρησκευτικό, κοινωνικό ή άλλο περιεχόμενο ανεξάρτητα από τη βαρύτητα και το κοινωνικό/ηθικό υπόβαθρο, πήγαν περίπατο:

Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ Α.Ε. ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ

Η ΠΑΕ Ποντίων τιμωρήθηκε για το ιστορικό μήνυμα στη φανέλα της, αλλά στην ίδια ποδοσφαιρική ένωση αγωνίζεται κανονικά και χωρίς κανένα πρόβλημα η Α.Ε. Ξάνθης, μειονοτικό σωματείο με έμβλημα το ρολόι στα χρώματα της Τουρκικής σημαίας σταματημένο στην ώρα θανάτου του Κεμάλ, σφαγέα του ποντιακού Ελληνισμού.

Με λίγα λόγια σε μια ποδοσφαιρική ένωση στην Ελληνική επικράτεια, τιμωρείται μία ομάδα που τιμάει τη γενοκτονία των Ποντίων, αλλά μένει ατιμώρητη μία ομάδα που τιμάει αυτόν που διέπραξε την γενοκτονία των Ποντίων!!!

Και αν στην ΕΠΣ Θράκης μετέχουν σε κρίσιμα πόστα στις επιτροπές μειονοτικοί, κάτι λογικό αφού αποτελούν μεγάλο τμήμα του πληθυσμού της Θράκης, γεννιέται το ερώτημα γιατί ελήφθη αυτή η απόφαση στην επιτροπή εφέσεων της ΕΠΟ όπου δεν συμμετέχουν μειονοτικοί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως είχε αποκαλύψει η ιστοσελίδα Newsbreak το 2019, το Τουρκικό κράτος χρηματοδοτεί και στηρίζει μειονοτικές ποδοσφαιρικές ομάδες της Θράκης. Διαβάστε το θέμα εδώ.

Ο ΠΟΝΤΙΟΣ ΙΒΑΝ ΣΑΒΒΙΔΗΣ ΚΑΙ Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΠΑΕ ΠΟΝΤΙΩΝ

Ο Ιβάν Σαββίδης θεωρείται ο καλύτερος πρεσβευτής της ψυχής του Ποντιακού Ελληνισμού. Ένας Πόντιος με λατρεία στις ρίζες του. Καλό το Κόκκινο Ποτάμι, καλά και τα ποντιακά στο OPEN, καλή και άγια η Παναγία Σουμελά και η αγιογραφία με την οικογένεια Σαββίδη σε Εκκλησία, αλλά ο Ιβάν δεν στήριξε την ΠΑΕ Ποντίων Θρυλορίου.

Την ίδια εποχή που ο Σαββίδης εισέπραττε 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια για την πώληση της ΣΕΚΑΠ στους Ιάπωνες (16/03/2018), δεν στήριξε τους Ποντίους της Θράκης με ένα ευτελές ποσό 10.000 € για τα πρόστιμα της ΕΠΣ Θράκης και τα έξοδα για τις εφέσεις και τους δικηγόρους.


13/05/2018: Ο Ιβάν Σαββίδης ραίνει την Πάολα με ντάνες λουλουδιών γιορτάζοντας την κατάκτηση του κυπέλλου του ΠΑΟΚ


Αυτό όμως είναι το λιγότερο! Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ποντίων Μιχάλης Κακουλίδης είχε καταγγείλει επίσημα ότι άνθρωποι του ΠΑΟΚ ασκούσαν πιέσεις στους δικαστές της ΕΠΟ να τιμωρήσουν την ΠΑΕ Ποντίων! Δεν υιοθετούμε τους ισχυρισμούς του, αλλά είναι τουλάχιστον σοκαριστικοί!


Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ποντίων Μιχάλη Κακουλίδη, ο ίδιος ο πρόεδρος της επιτροπής εφέσεων της ΕΠΟ Σκουτέρης του ανέφερε (παρουσία ενός δικηγόρου και ενός δημοσιογράφου) ότι στελέχη της ΠΑΕ ΠΑΟΚ τον πίεσαν προκειμένου να καταδικαστεί η ΠΑΕ Ποντίων Θρυλορίου με σκοπό να στηριχθεί ο πρόεδρος της ΕΠΣ Θράκης Μάνος Γαβριηλίδης που είχε ταχθεί υπέρ της καταδίκης της ομάδας.

Ο κ. Γαβριηλίδης εκλέγεται πρόεδρος της ΕΠΣ Θράκης με την ψήφο των μειονοτικών σωματείων που αποτελούν την πλειοψηφία στην ένωση και ήθελαν την καταδίκη της ΠΑΕ Ποντίων. Σύμφωνα με την καταγγελία, τα στελέχη της ΠΑΕ ΠΑΟΚ είχαν τον έλεγχο της ΕΠΣ Θράκης μέσω του Γαβριηλίδη και γι αυτό πίεσαν για την καταδίκη της ΠΑΕ Ποντίων προκειμένου να μπορέσει να επανεκλεγεί ο κ. Γαβριηλίδης από τις μειονοτικές ομάδες των μουσουλμάνων.

Θυμίζουμε ότι και σε άλλες ποδοσφαιρικές ενώσεις έχουν γίνει καταγγελίες για εμπλοκή στελεχών του ΠΑΟΚ.

Το σοκ είναι διπλό, γιατί αν ισχύει η καταγγελία πρώτον υπήρξε παρέμβαση σε τακτικό δικαστή και δεύτερον άνθρωποι της ΠΑΕ ιδιοκτησίας του Ιβάν Σαββίδη αγωνίστηκαν για να καταδικαστεί η ομάδα που τίμησε τη μνήμη της ποντιακής γενοκτονίας! Επαναλαμβάνουμε, αν ισχύουν οι καταγγελίες.

Και φυσικά γεννάται το ερώτημα, αν ισχύουν αυτά, τι προσβάσεις είχαν στελέχη του ΠΑΟΚ στον δικαστή Σκουτέρη; Είναι τυχαίο ότι την ίδια περίοδο (11/03/2018), ο δικαστής Σκουτέρης είχε επιστρέψει 3 βαθμούς με μεταμεσονύκια απόφαση στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ ανοίγοντας ταυτόχρονα για τον κόσμο την Τούμπα για το ιστορικό πλέον ντέρμπι με την ΑΕΚ που θα γινόταν σε λίγες ώρες;

Ο γιος του Ιβάν Σαββίδη, Γιώργος είχε απειλήσει μάλιστα τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ποντίων ότι θα τον σύρει στα δικαστήρια. Τόσο μεγάλη εκτίμηση είχε η οικογένεια Σαββίδη για έναν άνθρωπο που θέλησε να τιμήσει τη γενοκτονία του ποντιακού Ελληνισμού και βρέθηκε κυνηγημένος από τους εχθρούς της Ελλάδας;

Ο γιος του Σαββίδη είχε αφήσει υπονοούμενα περί σχέσεων του προέδρου της ΠΑΕ Ποντίων με τον Δ. Μελισσανίδη σε μία περίοδο έντασης ανάμεσα στους δύο δικεφάλους. Αυτό δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ. Αν ήταν έτσι γιατί δεν είδαμε τον επίσης Ποντιακής καταγωγής Δ. Μελισσανίδη να στηρίζει οικονομικά την ΠΑΕ Ποντίων για τα πρόστιμα και τα δικαστικά της έξοδα, αλλά αναγκάστηκαν να ανοίξουν λογαριασμό και να κάνουν έρανο; Αλλά ακόμα και αν ίσχυε αυτό, τι σημασία έχει μπροστά στην τιμή της μνήμης της ποντιακής γενοκτονίας και τις τουρκικές απαιτήσεις να διαλυθεί ουσιαστικά ένα σωματείο;

Τη μεγάλη μάχη της ΠΑΕ Ποντίων είχε αναδείξει προς τιμήν του μόνο ο δημοσιογράφος Κυριάκος Θωμαΐδης. Τότε η εκπομπή ΔΙΚΗ προβαλλόταν στον ΣΚΑΙ ιδιοκτησίας Αλαφούζου και όχι στο OPEN ιδιοκτησίας Σαββίδη όπως σήμερα. Εκείνα τα χρόνια Αλαφούζος-Σαββίδης βρισκόταν στα μαχαίρια (κουτάκι μπύρας σε Ίβιτς, διαιτησία Κύζα, κτλ).

ΑΣ ΦΑΝΤΑΣΤΟΥΜΕ ΑΠΛΑ...

Ας φανταστούμε ότι στην Νοτιοανατολική Τουρκία όπου υπάρχει μεγάλη κουρδική μειονότητα, μία τοπική τουρκική ποδοσφαιρική ομάδα θα συμμετείχε σε αγώνες με μία φανέλα που θα τιμούσε τη μνήμη των θυμάτων της «τρομοκρατικής» δράσης του κουρδικού PKK και του Οτσαλάν.

Μπορεί κανείς να φανταστεί τις τοπικές τουρκικές ποδοσφαιρικές επιτροπές να τιμωρούν την τουρκική ομάδα, να την εξοντώνουν και σαν να μην φτάνει αυτό, να επικυρώνεται η ποινή από την τουρκική ποδοσφαιρική ομοσπονδία;

ΕΠΙΜΥΘΙΟ

Κατά την κρίση μας, αυτή η σκοτεινή ιστορία βρήκε διαλυμένη μία ομάδα που τόλμησε να σεβαστεί τη συλλογική μνήμη, βρήκε ξανά ικανοποιημένους τους ανθρώπους της μειονότητας και του Τουρκικού προξενείου (την ώρα που ο Ελληνισμός της Πόλης, της Ίμβρου και της Τενέδου έχει εξαφανιστεί) και βρήκε για μία ακόμη φορά ταπεινωμένη την πατρίδα μας από τους ίδιους της τους θεσμούς.


Η Αθλητική διαπλοκή τιμάει τον αγώνα της ΠΑΕ Ποντίων Θρυλορίου  για την εθνική, ιστορική μνήμη.

Σχόλια