Ανάλυση: Το αφήγημα για την κορυφαία 11άδα που δεν είχε παίκτες του Ολυμπιακού!

Δεν περνάει μέρα χωρίς αφήγημα στο Ελληνικό ποδόσφαιρο. Μπορεί αγωνιστικά και δικαστικά να έρχεται η μία κατραπακιά μετά την άλλη (νίκη Ολυμπιακού επί ΠΑΟΚ και δικαίωση Ολυμπιακού στο διαιτητικό δικαστήριο για την κεντρική διαχείριση), αλλά παρόλα αυτά, τα αφηγήματα γεννιούνται ανεξέλεγκτα σε μια προσπάθεια να ικανοποιήσουν αυτιά πικραμένων οπαδών.

Στόχος φυσικά των αφηγημάτων είναι ένας: Να παραμείνουν ζεστοί και ενεργοί οι οπαδοί-πελάτες-αναγνώστες παρά την πίκρα της διαχρονικής έλλειψης τίτλων.

Και τι δεν έχουμε διαβάσει τους τελευταίους μήνες:

  • Πανηγύρια επειδή γκάλοπ εμφάνισε τον Ολυμπιακό πρώτο σε οπαδούς επειδή η διαφορά δεν ήταν τόσο μεγάλη;
  • Πανηγύρια επειδή η τηλεθέαση του αγώνα ΠΑΟΚ-Ριέκα ήταν ελαφρά πίσω και όχι πολύ πίσω από την τηλεθέαση του αγώνα Ολυμπιακός-Σλόβαν (που μεταδιδόταν και από Nova);
  • Αφήγημα ότι όποιος «συνεργάζεται» με τον Ολυμπιακό καταστρέφεται επειδή ο Πλατανιάς κατέληξε στα τοπικά;
  • Αφήγημα ότι δεν λειτουργούσαν οι κάμερες στο Καραϊσκάκη και ξυλοφορτώθηκαν οι παίκτες του Πλατανιά, ο οποίος Πλατανιάς ήταν «παράρτημα» του Ολυμπιακού. Τόσο καλές σχέσεις που υποτίθεται ότι ξυλοφορτώθηκαν.

Πλέον έχουμε και νέο αφήγημα: Σύμφωνα με την IFFHS (Διεθνής ομοσπονδία ιστορίας και στατιστικής του ποδοσφαίρου), η κορυφαία ενδεκάδα Ελλήνων ποδοσφαιριστών όλων των εποχών είναι η εξής:

Οικονομόπουλος, Σεϊταρίδης, Γεωργάτος, Δέλλας, Στ. Μανωλάς, Δεληκάρης, Χατζηπαναγής, Ζαγοράκης, Δομάζος, Παπαϊωάννου, Σαραβάκος.

Αναρωτιούνται πώς γίνεται ο Ολυμπιακός να είχε μόνο 2 παίκτες στην κορυφαία ενδεκάδα (Γεωργάτος, Δεληκάρης), αλλά έχει τα περισσότερα πρωταθλήματα; Λένε μάλιστα ευθέως ότι ήταν στημένα. Λογικά ήταν στημένο και το περσινό με 26 βαθμούς διαφορά από τον δεύτερο ΠΑΟΚ, το 1-5 στην ΑΕΚ και το 1-4 στον Παναθηναϊκό.

Ακούμε ότι δημοσιεύθηκαν ειρωνικά σχόλια ότι ο Τάσος ο Πάντος έχει 5 πρωταθλήματα, ενώ ο Σεϊταρίδης 2... Πωπω αδικία! Μεγαλύτερη και από το ότι έχει Euro ο Κώστας Χαλκιάς και όχι η εθνική Αγγλίας! Μεγαλύτερη αδικία από το ότι ο Γιώργος Καλαϊτζής έχει περισσότερα πρωταθλήματα από τον Σπανούλη!

Αποδομούμε το αφήγημα σε έξι σημεία:

ΣΗΜΕΙΟ 1: ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΧΩΡΕΣΕΙΣ ΣΕ 11 ΠΑΙΚΤΕΣ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΑΙΩΝΑ

Τέτοιου είδους απόπειρες είναι καταρχάς αστείες. Δεν γίνεται να επιλέξεις 11 παίκτες από μία ιστορία 100 χρόνων του Ελληνικού ποδοσφαίρου. Δεν υπάρχει κανένας εξουσιοδοτημένος οργανισμός για να κρίνει αν ο Οικονομόπουλος ήταν καλύτερος από τον Νικοπολίδη ή τον Σαργκάνη, ή να σταθμίσει τα δεδομένα της κάθε εποχής (ιδιαίτερα εποχών που δεν υπήρχε τηλεοπτική κάλυψη) και να βγάλει πορίσματα.

ΣΗΜΕΙΟ 2: ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΑΙΚΤΕΣ

Ο Ριβάλντο με το Μουντιάλ του 2002. Δύο χρόνια μετά ντύθηκε στα Ερυθρόλευκα...

Αυτό που ξεχνάνε οι αφηγηματίες είναι ότι στην ενδεκάδα αυτή εκπροσωπούνται μόνο Έλληνες παίκτες. Άρα η λογική ότι τα 46 πρωταθλήματα του Ολυμπιακού δεν εκπροσωπούνται στην ενδεκάδα είναι απόλυτα άκυρη. Τα πρωταθλήματα δεν τα παίρνουν μόνο οι Έλληνες. Άλλωστε κάποιοι από τους παίκτες της ενδεκάδας αγωνίστηκαν κυρίως στο εξωτερικό (Σεϊταρίδης, Ζαγοράκης, Δέλλας). Ο Ολυμπιακός είχε παραδοσιακά τους καλύτερους ξένους παίκτες: Ο Ούγγρος Λάγιος Ντέταρι, οι Βραζιλιάνοι Τζιοβάνι και Ριβάλντο, οι Σερβοί Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς και Ντάρκο Κοβάσεβιτς, ο Σλοβένος Ζλάτκο Ζάχοβιτς, ο Γάλλος Κριστιάν Καρεμπέ, ο Αργεντινός Λουτσιάνο Γκαλέτι, ο Βέλγος Κέβιν Μιραλάς, ο Ιβοριανός Γιάγια Τουρέ, ο Μαροκινός Ελ Αραμπί, οι τερματοφύλακες Ρομπέρτο και Σα και η λίστα δεν έχει τέλος...

ΣΗΜΕΙΟ 3: ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΟΙ ΠΑΛΑΙΜΑΧΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ

Ο Κώστας Μανωλάς στέλνει τη Ρόμα στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ και ρίχνει Μέσι, Σουάρεζ στο καναβάτσο. Η Νάπολι έδωσε 36 εκ. για να τον αποκτήσει. Δεν είναι στη βασική ενδεκάδα της IFFHA.

Όταν εκπροσωπούνται μόνο οι παλαίμαχοι παίκτες είναι λογικό να έχει θέση στο κέντρο της άμυνας ο Στέλιος Μανωλάς και όχι ο Κώστας Μανωλάς ο οποίος αποτέλεσε την ακριβότερη μεταγραφή Έλληνα παίκτη με 36 εκατομμύρια ευρώ από τη Ρόμα στη Νάπολι, ούτε ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος που επίσης διέπρεψε στο εξωτερικό. Η καριέρα Μανωλά και Παπασταθόπουλου δεν έχει ολοκληρωθεί, συνεπώς δεν μπορεί να γίνει ακόμα αποτίμηση.

ΣΗΜΕΙΟ 4: ΑΜΦΙΛΕΓΟΜΕΝΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ


Εκτός ενδεκάδας ο πρωταθλητής Ευρώπης με 11 πρωταθλήματα και 9 κύπελλα Αντώνης Νικοπολίδης

  • Επιλέχθηκε ως τερματοφύλακας ο Τάκης Οικονομόπουλος με 5 πρωταθλήματα και 2 κύπελλα, επειδή πήγε στο Γουέμπλει και δεν επιλέχθηκε ο βασικός τερματοφύλακας του Euro Αντώνης Νικοπολίδης που δεν έχασε ούτε λεπτό του τουρνουά, δεν δέχθηκε ούτε ένα γκολ σε προημιτελικά, ημιτελικά, τελικό Euro και έχει κατακτήσει 11 πρωταθλήματα και 9 κύπελλα και μάλιστα με 2 ομάδες! Εναλλακτικά αντί για τον Νικοπολίδη θα μπορούσε να είναι ο Νίκος Σαργκάνης που διακρίθηκε μισή δεκαετία σε Ολυμπιακό και μισή δεκαετία σε Παναθηναϊκό κατακτώντας 5 πρωταθλήματα και 5 κύπελλα.

  • Από την κορυφαία ενδεκάδα απουσιάζει ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών της εθνικής Ελλάδας Νίκος Αναστόπουλος που αποτέλεσε την πρώτη ηχηρή μεταγραφή Έλληνα παίκτη στο εξωτερικό!

  • Απουσιάζει ο θρύλος του ΠΑΟΚ Γιώργος Κούδας, ο οποίος το 2003 στον εορτασμό των 50 χρόνων της ΟΥΕΦΑ ψηφίστηκε πέμπτος κορυφαίος Έλληνας ποδοσφαιριστής όλων των εποχών.

  • Απών και ο Θωμάς Μαύρος, πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στο Ελληνικό πρωτάθλημα.


ΣΗΜΕΙΟ 5: Η IFFHA ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΕΝΑ ΣΩΜΑΤΕΙΟ

Παρότι η FIFA στηρίζει συχνά το έργο της IFFHA, εν τούτοις η IFFHA είναι απλά ένα ανεξάρτητο σωματείο που δεν έχει σχέση με την παγκόσμια ποδοσφαιρική ομοσπονδία και τους επίσημους θεσμούς του ποδοσφαίρου.

Για παράδειγμα, στις 23/12/2000 η FIFA αναγνώρισε επίσημα την Ρεάλ Μαδρίτης ως τον κορυφαίο σύλλογο του 20ου αιώνα. Αυτή είναι μία επίσημη διάκριση από την παγκόσμια ποδοσφαιρική ομοσπονδία.

Αντιθέτως, τα πορίσματα της IFFHA δεν έχουν καμία απολύτως επίσημη αξία και αναγνώριση!


ΣΗΜΕΙΟ 6: ΔΙΠΟΛΙΣΜΟΣ
Ο Ολυμπιακός έπαιρνε πρωταθλήματα επειδή είχε καλούς παίκτες χάρη στα λεφτά του Τσάμπιονς Λιγκ/Ο Ολυμπιακός δεν είχε καλούς παίκτες!

Το πρωί λένε ότι είναι φυσικό ο Ολυμπιακός να ρίχνει 5άρες στην ΑΕΚ και 4άρες στον Παναθηναϊκό, αφού έφτιαξε ομάδες χάρη στα λεφτά του Τσάμπιονς Λιγκ.
Το βράδυ λένε ότι ο Ολυμπιακός δεν έφτιαξε ομάδες γιατί δεν είχε καλούς παίκτες όπως προκύπτει από την 11άδα του IFFHS. Είχε απλά προέδρους ΕΠΣ και μέλη ΚΕΔ. Ο διπολισμός σε όλο του το μεγαλείο!

Τα λένε όλα στο όνομα της αλήθειας. Όπως οι μεγαλύτεροι πόλεμοι έχουν γίνει στο όνομα της Ειρήνης. Δεν λένε αλήθεια. Είναι ψεύτες. Δεν τους αξίζει αδιαφορία όπως λένε πολλοί. Τους αξίζει απλά να ταπεινώνονται τα αφηγήματά τους με λογικά επιχειρήματα σε καφετέριες, σε γήπεδα, σε ιστοσελίδες, σε social media. Παντού!

Σχόλια