Η πηγή πληροφόρησης του SDNA και η εκτίμηση μας για το θέμα Ρόουζ


Αναφορικά με τα όσα αναφέρθηκαν για τη μεταγραφή Ρόουζ (δεν θα το αποκαλέσουμε «υπόθεση Ρόουζ», γιατί πολύ απλά δεν είναι υπόθεση), διαβάσαμε χτες για «αποκαλυπτική, μαχητική δημοσιογραφία με ντοκουμέντα». Προσπερνώντας ότι δεν είδαμε κανένα «ντοκουμέντο», δηλ. κάποιο έγγραφο, μία φωτογραφία, οτιδήποτε, το μυαλό μας έκανε διάφορους συνειρμούς:
  • Αρχικά το μυαλό μας πήγε στους πολεμικούς ανταποκριτές που μας ενημερώνουν για τον πόλεμο την ώρα που πέφτουν βόμβες και πύραυλοι λίγα μέτρα μακριά τους.

  • Στη συνέχεια η σκέψη μας ταξίδεψε στους δημοσιογράφους της Washington Post που με σειρά από ρεπορτάζ αποκάλυψαν το σκάνδαλο Watergate το οποίο οδήγησε στην παραίτηση τον Αμερικανό Πρόεδρο Ρίτσαρντ Νίξον το 1974.

  • Θυμηθήκαμε και την αποκάλυψη της Guardian για την υπόθεση Σνόουντεν και τα μαζικά προγράμματα παρακολούθησης πολιτών από τις Αμερικανικές και Βρετανικές κυβερνήσεις.

  • Από το μυαλό μας πέρασε και η αείμνηστη Ρωσίδα δημοσιογράφος Άννα Πολιτκόφσκαγια που ερευνούσε τον πόλεμο στην Τσετσενία και τα βασανιστήρια ασκώντας σφοδρή κριτική στον πρόεδρο Πούτιν (με άρθρα και βιβλία) και η οποία δολοφονήθηκε μυστηριωδώς το 2006.

    Ας δούμε λοιπόν το καυτό, μαχητικό, αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του SDNA:

Όπως βλέπουμε, η γνωστή, οπαδική σελίδα Psyxras - PAOK αναφέρει ξεκάθαρα: «Αποδίδουμε τα εύσημα στην ΠΑΕ - το SDNA δεν το βρήκε μόνο του».

Φίλος του ΠΑΟΚ αναρωτήθηκε για τα αντανακλαστικά που θα δείξει η ΠΑΕ ΠΑΟΚ στην υπόθεση Ρόουζ και ο Psyxras ήταν ξεκάθαρος: «Αυτοί έβγαλαν το θέμα».


Αν ισχύουν αυτά που γράφει η πολύ γνωστή οπαδική σελίδα του ΠΑΟΚ, τα πράγματα είναι πολύ απλά:
Δεν υπάρχει κανένα καυτό ρεπορτάζ, δεν υπάρχει καμία μαχητική δημοσιογραφία με κινδύνους. Δεν τρύπωσε ο δημοσιογράφος του SDNA μέσα στη νύχτα στα γραφεία της πολωνικής ομοσπονδίας για να βγάλει λαβράκι, αποφεύγοντας σφαίρες Πολωνών μπράβων.

Ένα απλό τηλεφώνημα από τα γραφεία της ΠΑΕ ΠΑΟΚ προς το SDNA έγινε και μάλιστα για ένα θέμα που μπορεί να επιβεβαιωθεί και από την ΕΠΟ. Πραγματικά, οι ρεπόρτερς της Μυκόνου και όσοι έψαχναν κάποτε τα σκουπίδια της Ελένης Μενεγάκη έκαναν σαφώς πιο δύσκολο ρεπορτάζ. Δεν είναι και εύκολο να είσαι με 40 βαθμούς στο Nammos ψάχνοντας διάσημους, ούτε να ψάχνεις σκουπίδια για να βρεις μία είδηση.

Επαναλαμβάνουμε έτσι είναι τα πράγματα αν ισχύουν αυτά που γράφει ο Psyxras τα οποία δεν υιοθετούμε, αλλά υποχρεούμαστε να τα εξετάσουμε.

Η ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΕΣ ΕΚΕΛΙΞΕΙΣ

Δεν θέλαμε να γράψουμε ξεχωριστό άρθρο με τίτλο «Η εκτίμησή μας για την υπόθεση Ρόουζ», γιατί δεν υπάρχει «υπόθεση Ρόουζ». Τα πράγματα είναι πολύ απλά:
  • Δεν απαγορεύεται να πάρει μεταγραφή ένας παίκτης του Άρη στον Ολυμπιακό ούτε το αντίστροφο.

  • Το να είναι «ανενημέρωτοι» οι ρεπόρτερς μίας ομάδας δεν είναι ούτε ποινικό ούτε πειθαρχικό αδίκημα.

  • Επίσης, θυμίζουμε την υπόθεση Φασίδη το 2020 όταν ο παίκτης της Ξάνθης είχε αποκτηθεί από τον ΠΑΟΚ αλλά δεν ανακοινώθηκε. Τότε, η ίδια ιστοσελίδα, το SDNA μιλούσε για προπαγάνδα του Ολυμπιακού τονίζοντας ότι όλα ήταν νόμιμα γιατί είχαν κατατεθεί τα έγγραφα στην ΕΠΟ. Σήμερα σοκάρονται και μιλούν για βόμβες μεγατόνων ζητώντας κυβερνητικές παρεμβάσεις:



  • Το να παρουσιάζονται οι συχνές μεταγραφές παικτών μεταξύ Άρη-Ολυμπιακού ως δείγμα διαφθοράς είναι τουλάχιστον αστείο όταν οι παίκτες που έχουν κάνει το δρομολόγιο ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός είναι δεκάδες.

  • Η ΠΑΕ Ολυμπιακός είναι πάντα καλυμμένη στα διαδικαστικά θέματα, σε αντίθεση με άλλες ΠΑΕ που κατέβηκαν σε ντέρμπι της Super League 1 με αθεώρητα δελτία υγείας.

  • Αφού δεν είναι παράνομο, ας δούμε αν είναι ηθικό... Το τι είναι ηθικό είναι μεγάλη κουβέντα και θα μπορούσε να γίνει σε ένα φιλοσοφικό συμπόσιο. Για παράδειγμα οι 6 δανεικοί του ΠΑΟΚ στον Βόλο του Αχιλλέα Μπέου είναι κάτι που ανήκε στη σφαίρα της ηθικής;

  • Αν ο Ρόουζ ανήκε στον Ολυμπιακό πέρυσι αναρωτιούνται κάποιοι πόσο μαχητικά θα έπαιζε εναντίον του στους αγώνες Άρη-Ολυμπιακού. Αντίστοιχη απορία θα μπορούσε λοιπόν να υπάρξει και για τον Ουάρντα πέρυσι. Αφού ήταν δανεικός από τον ΠΑΟΚ στον Βόλο, αμφισβητούν οι ίδιοι την απόδοσή του;

  • Αφού ο Ολυμπιακός και ο Άρης έχουν τόσο στενές σχέσεις που μπορεί να «αλλοιώσουν το πρωτάθλημα», γιατί ο Ολυμπιακός δεν «έδωσε» στον Άρη τον αγώνα των play off στη Θεσσαλονίκη όταν οι Ερυθρόλευκοι ήταν αδιάφοροι βαθμολογικά ως πρωταθλητές και οι κιτρινόμαυροι ήθελαν μόνο νίκη για τη 2η θέση;

  • Η εκτίμησή μας είναι ότι δεν θα γίνει ούτε καν καταγγελία κατά της ΠΑΕ Ολυμπιακός για το θέμα αυτό.

  • Επίσης η εκτίμησή μας είναι πως σε αντίθεση με ό,τι ζητάει το SDNA και σε αντίθεση με όσα έγραψε χθες ο Σταύρος Κόλκας, θα κατέβουν κανονικότατα στο πρωτάθλημα και ο ΠΑΟ και ο ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ.

  • Τέλος, ήδη οι δημοσιογράφοι Σταύρος Κόλκας και Άρης Ασβεστάς ομολογούν ότι πρόκειται για ηθικό και όχι νομικό θέμα, ενώ το ίδιο ανέφερε και ο νομικός αθλητικού δικαίου Λάκης Σημαιοφορίδης. Θέμα Ρόουζ δεν υπάρχει. Μας απασχόλησε 2 μέρες για «ζέσταμα» πριν την έναρξη του πρωταθλήματος και τέλος.
ΚΟΛΚΑΣ-ΑΣΒΕΣΤΑΣ


ΛΑΚΗΣ ΣΗΜΑΙΟΦΟΡΙΔΗΣ

Σχόλια